Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2024. június 25. kedd - Vilmos napja van.
Keresendő kifejezés:
„A munkáimmal üzenek az utókornak is”
Ózdi Magazin | 2016.11.21. | Józsa Zoltán

Korhűségre törekvő ismeretközvetítés...
Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó Járdán József fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben, de Borsod megyén kivül is. Már gyermekkorában nagy hatással volt rá édesapja jól felszerelt lakatosműhelye. Figyelte az ott folyó munkálatokat, s egyre gyakrabban vette kezébe a szerszámokat is.


Diósgyőrben kohóipari technikumot végzett, ahol öntészetet is tanult. 1967-ben fejezte be felsőfokú tanulmányait a Miskolci Egyetem gépészmérnöki karán,
majd öt évig dolgozott az egyik budapesti tervezőirodánál. 1972-ben tért haza Borsodnádasdra.


-1974-ben alapítottam családot, s a Borsodnádasdi Lemezgyárban a tervezőcsoportot vezettem. Sok olyan gépet terveztem, amelyek segítették a dolgozók nehéz fizikai munkavégzését. A rendszerváltás után a lemezgyár megszűnt, három évig az önkormányzatnál dolgoztam, s azt követően itthon tevékenykedem. Már az egyetemen is sokat rajzoltam, Budapesten pedig intarzia képeket készítettem, de a festés, valamint a szobrok készítése sem ismeretlen alkotómunka számomra. Egyik ismerősömtől tanultam meg az ötvös munka fogásait, s fegyvergyűjtőkkel is kapcsolatba kerültem. Alkatrészeket öntöttem a hiányos darabokhoz és saját célra is csináltam öntőformákat - vázolta szakmai êletútjának alakulását Járdán József.


Ezt a szablyát a koronaőrség részére készítettem kb három évvel ezelőtt.Az eredeti 1904-ben lett kialakítva,mára teljesen eltüntek valahova,így csak fénykép állt rendelkezésemre a rekonstrucióhoz

Első munkája egy kard elkészítése volt, de vadászfegyvereket is készít, mivel az egyik vadásztársaság tagja. De ezek mellett gyárt egyedi célgépeket, díszrácsot, díszfegyvert, valamint exkluzív ajándéktárgyakat is egyedi megrendelés alapján. Mindig a kézügyességet igénylő munkákat kedvelte, így nyugdíjazása óta a műhelyben folyó munka már nemcsak hobbi, hanem élete egyik meghatározó része.
Munkássága elhivatott hagyományőrzést, korhűségre törekvő ismeretközvetítést jelent. Megpróbálja újjáteremteni, újjâvarázsolni az elveszett, eltékozolt emlékeket. A lakás, mint egy múzeum, a falakon látható kardok, szablyák, valamint vadászfegyverek és festmények esztétikus látványa lenyűgözi a látogatót.
A kézműves mester büszkén mutatja a szakirodalmi könyveket, s érzem, hogy ezen a helyen a magas színvonalú elméleti és gyakorlati tudás együtt van. A falakról történelmi kardok hű másolatai tekintenek vissza rám. Motívumok, díszítő elemek sokasága, egy-egy kard elkészítése nem kevés időt igényel.

"Szeretek értékeket előállítani"

- Hosszú idejű munkafázist jelent. Az eredeti és másolat darabokról készült fénykép alapján lerajzolom, fából kifaragom, majd alumínium öntvénymintát készítek róla. Jó rajzkészség kell ahhoz, hogy a fotón látható mintákat át tudjam "vinni" a fára.
Az alumínium öntvény megfaragása után a bronz öntvény elkészítése következik ez az öntvény finoman munkálható a véső segítségével. Kovácsolásnál a fiam segít, mivel ehhez a munkához legalább két ember kell.
Közel áll hozzám a Kossuth kard, amelyet 1948-ban rendszeresítettek. Napjainkban is nagy sorozatban készül, a díszszázad is ezt a díszkardot viseli.
Különleges darab volt az Attila és a Szent István kard másolatának elkêszítése. Ezzel a két darabbal neveztem be "Az államalapító Szent István korának, a kereszténység felvételének kézműves hagyományai, tárgyi emlékei" című pályázatra.
A Hídember című történelmi filmhez közel száz darab kardot készítettem a fiaim segítségével, amelyek egy részét a filmbeli katonák, a többit pedig a produkcióban szereplő nemes urak viselték a díszöltözetükhöz...
-folytatódott a történet.
Az Attila kardot 955-ben zsákmányolták a németek Lehel vezértől és 400 évig a koronázási szertartás eszközeként használták.
Ma Bécsben látható, markolata és koptatólemezei aranyból készültek. Szent István kardjának egyik jellemzője, hogy a markolat ellenzőjét és gombját elefántcsontból faragták ki.

Járdán József munkássága nívós termékeit már több kiállításon is bemutatta az érdeklődő közönségnek.
1992-ben az Ózdi Termékbemutató és Vásáron az IPOSZ különdíjban részesítette, 1999-ben pedig az Iparművészeti Múzeum kiállításán az Aranyfokos kézműves díjat nyerte el.
A 2000-es évek elején az Iparművészeti Múzeum "Az ezredforduló kézműves remekei és a Kézművesség az ezredfordulón" című bemutatóin munkáit kristályvázával jutalmazták.
Fegyvereiben, festményeiben, tusrajzaiban és intarzia képeiben gyönyörködhetett már a látogató közönség Ózdon, Borsodnádasdon, Recsken és Vámosgyörkön is. Az Iparművészeti Múzeum "Kossuth kora" című bemutatóra egy vadászkarddal és díszmagyar szablyával nevezett be.

Elkészült a 2016 évi Hadik-díj szablya

-Különleges élményt nyújtanak a vadászati kiállítások. Hogy vadász lettem vannak az embernek különböző ötletei a nyelet, a hüvelyt és a pengét illetően. A kézműves tevékenységben az a közös, hogy az ember igyekszik szép munkát végezni, mert amit megtanult mindig hasznosítani tudja. Szeretek értéket előállítani, amit a későbbiek során hasznosítani lehet. Úgy érzem, hogy a munkáimmal üzenek az utókornak is. A régi fegyverek, de különösen a kardok iránti vonzalmam vezetett oda, hogy az utóbbi 40 évben elsősorban ezek készítésével foglalkozom. Az idők során célzottan gyűjtöttem ismereteimet ,mind elméleti mind gyakorlati téren és így mára szinte bármelyik régi tipusú fegyvert autentikusan el tudom készíteni.

További képek itt láthatók>>> 
Józsa Zoltân

 Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Emberi szeretet...../képgalériával/


Címlapon:

Ózd Közel az ötvenhez az ember már számot vet életével. Végig pergeti életének főbb eseményeit
Ózd „Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
Ózd Az Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ózd Nem tudhatod, meddig mutathatod ki szeretetedet, meddig ölelheted át őket. Kocsis Mária jegyzete...
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
ÓzdBízom benne, még szebb is lehet.
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
ÓzdAz Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ez a történet a tanításról és odafigyelésről már körbejárta az internetet. Mindenképp ajánlom tiszta szívből - mindig - mindenkinek.
ÓzdAz „öreg rocker” lélekben örök ifjú maradt, belső hite és jó humora ezt csak erősíti. Négy unokája van, akiket nagyon szeret. Mint mondta a zene mellett a humor a másik, ami a legfontosabb számára... Józsa Zoltán portréja Csépányi Sándorról.
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben