Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. február 25. vasárnap - Géza napja van.
Keresendő kifejezés:
„A munkáimmal üzenek az utókornak is”
Ózdi Magazin | 2016.11.21. | Józsa Zoltán

Korhűségre törekvő ismeretközvetítés...
Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó Járdán József fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben, de Borsod megyén kivül is. Már gyermekkorában nagy hatással volt rá édesapja jól felszerelt lakatosműhelye. Figyelte az ott folyó munkálatokat, s egyre gyakrabban vette kezébe a szerszámokat is.


Diósgyőrben kohóipari technikumot végzett, ahol öntészetet is tanult. 1967-ben fejezte be felsőfokú tanulmányait a Miskolci Egyetem gépészmérnöki karán,
majd öt évig dolgozott az egyik budapesti tervezőirodánál. 1972-ben tért haza Borsodnádasdra.


-1974-ben alapítottam családot, s a Borsodnádasdi Lemezgyárban a tervezőcsoportot vezettem. Sok olyan gépet terveztem, amelyek segítették a dolgozók nehéz fizikai munkavégzését. A rendszerváltás után a lemezgyár megszűnt, három évig az önkormányzatnál dolgoztam, s azt követően itthon tevékenykedem. Már az egyetemen is sokat rajzoltam, Budapesten pedig intarzia képeket készítettem, de a festés, valamint a szobrok készítése sem ismeretlen alkotómunka számomra. Egyik ismerősömtől tanultam meg az ötvös munka fogásait, s fegyvergyűjtőkkel is kapcsolatba kerültem. Alkatrészeket öntöttem a hiányos darabokhoz és saját célra is csináltam öntőformákat - vázolta szakmai êletútjának alakulását Járdán József.


Ezt a szablyát a koronaőrség részére készítettem kb három évvel ezelőtt.Az eredeti 1904-ben lett kialakítva,mára teljesen eltüntek valahova,így csak fénykép állt rendelkezésemre a rekonstrucióhoz

Első munkája egy kard elkészítése volt, de vadászfegyvereket is készít, mivel az egyik vadásztársaság tagja. De ezek mellett gyárt egyedi célgépeket, díszrácsot, díszfegyvert, valamint exkluzív ajándéktárgyakat is egyedi megrendelés alapján. Mindig a kézügyességet igénylő munkákat kedvelte, így nyugdíjazása óta a műhelyben folyó munka már nemcsak hobbi, hanem élete egyik meghatározó része.
Munkássága elhivatott hagyományőrzést, korhűségre törekvő ismeretközvetítést jelent. Megpróbálja újjáteremteni, újjâvarázsolni az elveszett, eltékozolt emlékeket. A lakás, mint egy múzeum, a falakon látható kardok, szablyák, valamint vadászfegyverek és festmények esztétikus látványa lenyűgözi a látogatót.
A kézműves mester büszkén mutatja a szakirodalmi könyveket, s érzem, hogy ezen a helyen a magas színvonalú elméleti és gyakorlati tudás együtt van. A falakról történelmi kardok hű másolatai tekintenek vissza rám. Motívumok, díszítő elemek sokasága, egy-egy kard elkészítése nem kevés időt igényel.

"Szeretek értékeket előállítani"

- Hosszú idejű munkafázist jelent. Az eredeti és másolat darabokról készült fénykép alapján lerajzolom, fából kifaragom, majd alumínium öntvénymintát készítek róla. Jó rajzkészség kell ahhoz, hogy a fotón látható mintákat át tudjam "vinni" a fára.
Az alumínium öntvény megfaragása után a bronz öntvény elkészítése következik ez az öntvény finoman munkálható a véső segítségével. Kovácsolásnál a fiam segít, mivel ehhez a munkához legalább két ember kell.
Közel áll hozzám a Kossuth kard, amelyet 1948-ban rendszeresítettek. Napjainkban is nagy sorozatban készül, a díszszázad is ezt a díszkardot viseli.
Különleges darab volt az Attila és a Szent István kard másolatának elkêszítése. Ezzel a két darabbal neveztem be "Az államalapító Szent István korának, a kereszténység felvételének kézműves hagyományai, tárgyi emlékei" című pályázatra.
A Hídember című történelmi filmhez közel száz darab kardot készítettem a fiaim segítségével, amelyek egy részét a filmbeli katonák, a többit pedig a produkcióban szereplő nemes urak viselték a díszöltözetükhöz...
-folytatódott a történet.
Az Attila kardot 955-ben zsákmányolták a németek Lehel vezértől és 400 évig a koronázási szertartás eszközeként használták.
Ma Bécsben látható, markolata és koptatólemezei aranyból készültek. Szent István kardjának egyik jellemzője, hogy a markolat ellenzőjét és gombját elefántcsontból faragták ki.

Járdán József munkássága nívós termékeit már több kiállításon is bemutatta az érdeklődő közönségnek.
1992-ben az Ózdi Termékbemutató és Vásáron az IPOSZ különdíjban részesítette, 1999-ben pedig az Iparművészeti Múzeum kiállításán az Aranyfokos kézműves díjat nyerte el.
A 2000-es évek elején az Iparművészeti Múzeum "Az ezredforduló kézműves remekei és a Kézművesség az ezredfordulón" című bemutatóin munkáit kristályvázával jutalmazták.
Fegyvereiben, festményeiben, tusrajzaiban és intarzia képeiben gyönyörködhetett már a látogató közönség Ózdon, Borsodnádasdon, Recsken és Vámosgyörkön is. Az Iparművészeti Múzeum "Kossuth kora" című bemutatóra egy vadászkarddal és díszmagyar szablyával nevezett be.

Elkészült a 2016 évi Hadik-díj szablya

-Különleges élményt nyújtanak a vadászati kiállítások. Hogy vadász lettem vannak az embernek különböző ötletei a nyelet, a hüvelyt és a pengét illetően. A kézműves tevékenységben az a közös, hogy az ember igyekszik szép munkát végezni, mert amit megtanult mindig hasznosítani tudja. Szeretek értéket előállítani, amit a későbbiek során hasznosítani lehet. Úgy érzem, hogy a munkáimmal üzenek az utókornak is. A régi fegyverek, de különösen a kardok iránti vonzalmam vezetett oda, hogy az utóbbi 40 évben elsősorban ezek készítésével foglalkozom. Az idők során célzottan gyűjtöttem ismereteimet ,mind elméleti mind gyakorlati téren és így mára szinte bármelyik régi tipusú fegyvert autentikusan el tudom készíteni.

További képek itt láthatók>>> 
Józsa Zoltân

 Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Emberi szeretet...../képgalériával/


Címlapon:

Ózd Ózdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
Ózd Légtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
Helyi Hírek
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„A ritmus szabályos ismétlődések sorozata. Életünket, környezetünket teljesen áthatja, mindenhol megfigyelhető ez a természetes lüktetés: a természetben, a szervezetünkben, a cselekedeteinkben… ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdÉn kívánom, hogy fedezzék fel minél több könyv rejtélyes világát, tapasztalják meg szépségüket, érezzenek együtt a szereplőkkel, tanuljanak belőlük - Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMikor mondhatunk sikeresnek valakit? Nem biztos, hogy aki kívülről sikeresnek látszik, az belülről is úgy érzi, és fordítva… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben