Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2024. június 25. kedd - Vilmos napja van.
Keresendő kifejezés:
Interjú
HálÓzd - Mivel az ember társas lény, szükséges számára közösséghez tartozni. ( 2.rész )
Ózdi Magazin | 2014.05.17. | Kocsis Mária

Az ember társas lény, szükséges számára a közösség, csak ott képes létezni. Polgári László görög katolikus parókus azt írja, hogy „saját hitünk sem bírja ki tartósan a közösségi háttér nélkül”. 

ofi_ora_brody

– Milyen céllal jött létre a HálÓzd? – kérdezem Orosz István atyát.

– Elsősorban a közösség miatt jött létre. Tapasztaltam, hogy az évek óta rendszeresen templomba járók sem ismerték egymást. A HÁLÓ célkitűzései: közösségi, katolikus, magyar és Kárpát-medencei. Mivel az ember társas lény, szükséges számára közösséghez tartozni. A HÁLÓ arra buzdít, hogy az egyén keressen magának egy közösséget. Olyat, ahol ismerik egymást az emberek. Olyat, ahol beszélgetnek egymással, ahol kíváncsiak egymásra, ahol fontos a másik ember. Olyat, ahová szívesen megy, ahol jól érzik magukat együtt.

tura1A HÁLÓ találkozókat, nyári táborokat szervez. A HálÓzd programnak köszönhetően tavaly közel száz fő jutott el Balatonkenesére táborozni, mely életre szóló élményt jelentett valamennyi résztvevő számára. Kárpátalján, egy pici faluban szolgáltam éveken át, s ott, kárpátaljai magyarként kerültem kapcsolatba a HÁLÓ-val. A táborokban, hiába eltelt egy év közben, mégis úgy üdvözöltük egymást, mintha tegnap váltunk volna el, úgy éreztük, mintha ezer éve ismernénk a másikat. Az idei tábor augusztusban, Sátoraljaújhelyen kerül megrendezésre.

– Hosszú ideje a közösségek tudatos leépítése folyik. Gondoljunk csak a tízemeletesek picike konyhájára: nehogy együtt étkezzen a család, mert még beszélgetnének egy jóízűt… Mi arra törekszünk, hogy minél több kis közösséget hozzunk létre. Fontos, hogy legyen egy olyan baráti kör, melynek tagjai figyelnek egymásra. Ha valaki közülük úgymond nekimenne a falnak, fogja vissza a többi! Vagy legalább tartsa oda a tenyerét, hogy ne üssön akkorát… – fűzi hozzá Rita asszony, István atya felesége. 

–  A HÁLÓ programjában az áll, hogy katolikus közösség, de nyitott minden keresztény felekezet és minden jó szándékú ember felé.

halozd_sajtotajekoztato– A keresztény szemléletet közvetíti, de nem erőlteti rá senkire a saját lelkiségét – feleli Orosz István atya. – Nem akar átformálni, megváltoztatni senkit, hanem értéket akar nekik adni. Arra törekszik, hogy más keresztény közösséggel is kapcsolatot építsen. A programban részvevők közt megtaláljuk a római és görög katolikusokat is, és a vallásukat nem gyakorlókat is. Vegyes házasságok révén református barátaink is vannak. Sokuknak éppen maga a HÁLÓ jelenti a közösséget. 

– Krisztus követése mellett vállalni gyökereinket, megőrizni nemzeti identitásunkat – ez is a HÁLÓ célja. Nagyon fontos lenne nemzeti örökségünket, hagyományainkat, kultúránkat jobban megismerni, s megőrizni. Gondolom, a HÁLÓ táborok ehhez is segítenek, hiszen ott találkozhatnak a határon túli magyarokkal, akik kisebbségként a határon túli országokban jobban őrzik, ápolják magyarságukat.

– Hagyományainkat nem kell őrizni, mert nem rab. Sem ápolni, hiszen nem beteg. Hagyományainkat élni kell! Ezt Erdélyben tanultam meg és egyetértek vele – mondja Rita.

– Sajnos, ami manapság tapasztalható, az sok esetben inkább magyarkodás, képmutatás, mint nemzetünk szeretete, hagyományaink tisztelete – folytatja kissé bosszúsan az atya. –  Hálón belül szép élményeink és tapasztalataink vannak többségében.

– Milyen konkrét programokat szerveznek céljaikat szem előtt tartva? 

baba_mama_klub– Baba-Mama Klub működik csütörtöki napokon, ahová a kismamákat, kisgyerekes anyukákat várjuk – veszi át a szót Németh Martina munkatárs. – A résztvevők száma változó, átlagosan 10-12 szülő, de előfordult már, hogy 30 anyuka is eljött a gyermekével. A gyerekek játszanak, rajzolnak, gyurmáznak, az anyukák beszélgetnek egymással, tapasztalatot cserélnek, s ez egy kis színt hoz az életükbe. Védőnő is ellátogat, akivel megbeszélhetik a gyerekek fejlődésével, vagy épp a betegségek megelőzésével kapcsolatos teendőket. A facebook oldalon egyre többen követik nyomon a klub életét, s akad olyan is, aki ezt látva keresett fel bennünket. Jó hír, hogy számítanak ránk.

– Filmklubba is várjuk a fiatalokat – folytatja a főállású Puzsik Anita.  – Havonta egy alkalommal kerül sor közös filmnézésre, ilyenkor a dísztermünk hangulatos kis mozivá válik. A film megtekintését minden esetben beszélgetés követi. 

– A filmnézés után keressük a kapcsolódási pontokat saját életükkel: mire taníthat, milyen üzenetet hordoz számukra? – veti közbe az atya. – Feszegetik pl. mitől ember az ember? Nemrég megnéztük az Ördög ügyvédje című filmet. Ez arról szól, a pénz hogyan teszi tönkre az ember életét. Egyébként… lehet, hogy egy film, amit megnézünk, nem értéket közvetít, de olyan szemmel nézzük, hogy megtaláljuk benne az értéket.

kreativ_studio_bukovenszky_zsolt– A klubtagok közt akad, aki éppen ezekért a beszélgetésekért jön el. Öröm látni, ahogy megnyílnak a fiatalok, s bátran elmondják gondolataikat, egyre beszédesebbé válnak. Előfordul, hogy a beszélgetést közös vacsora követi. – folytatja Puzsik Anita. – Kreatív Stúdió is indult Bukovinszky Zsolt vezetésével. Előzetes jelentkezés után, két körben válogatták ki azon szerencséseket, akik elkezdhették a munkát. A stúdióban megismerkednek a publicisztikai műfajokkal, filmkészítéssel, a televíziózás, az újságírás rejtelmeivel. 
Kézműves foglalkozásokat is tartunk egyházi ünnepekhez kötődően (karácsony, húsvét), vagy éppen anyák napit. Felkéréseket kaptunk falunapokra is, ezeken kicsit hitéleti tájékoztatókat is tartunk. Az idei nyárra már négy foglalt időpontunk van. Iskolai osztályok is részt vesznek foglalkozásokon. A Vasvár Úti Általános Iskolából pl. az összes alsós osztály eljött hozzánk, de mi is mentünk hozzájuk. Karácsonykor, farsangkor is hívtak bennünket segíteni. Hirdettünk meg fotópályázatot, s rajzpályázatot is, több száz pályázat érkezett. Az Anyatejes Táplálás Világnapja rendezvényen is részt vettünk az Olvasóban.

– A program keretében tanévkezdéskor szülőknek szóló előadást tartott Venczel Viktor az Apáczai Csere János Általános Iskolában, sor került még a város iskoláiban osztályfőnöki órákra, drogprevenciós és bűnmegelőzési előadásra, gyalogtúrát, kerékpártúrát szerveztek, s gyalogos zarándoklatot Máriapócsra. Elmondható, hogy színt hozott a HálÓzd program a város lakossága számára. Új közösségek alakultak, új barátságok szövődtek. A pályázatok zöménél szomorúan tapasztaljuk, hogy a támogatási idő letelte után a jól működő, megkedvelt programokra sajnos nincs tovább anyagi fedezet. Adódik a kérdés: Lesz-e folytatás? 

 – Azon vagyunk, hogy legyen – jön a válasz mindannyiuktól. 

– Úgy legyen! Köszönöm a beszélgetést.

Kocsis Mária

Az első rész itt olvasható>>>

A HÁLÓ Egyesület (www.halo.hu) örömmel fogadja személyi adójának 1 %-át:
Háló Közösségfejlesztő Katolikus Egyesület 18228452-1-43

HálÓzd    http://halozd.hu/
HálÓzd Programiroda:  
https://www.facebook.com/pages

 Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Aki itt talált otthont!

- Ózd kontra Érpataki Modell

- MaNDA - Hozzájárulva Ózd felpezsdülő kulturális életéhez

- Én és a küldetésem – beszélgetés Ganyi Károllyal


Címlapon:

Ózd Közel az ötvenhez az ember már számot vet életével. Végig pergeti életének főbb eseményeit
Ózd „Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
Ózd Az Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ózd Nem tudhatod, meddig mutathatod ki szeretetedet, meddig ölelheted át őket. Kocsis Mária jegyzete...
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
ÓzdBízom benne, még szebb is lehet.
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
ÓzdAz Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ez a történet a tanításról és odafigyelésről már körbejárta az internetet. Mindenképp ajánlom tiszta szívből - mindig - mindenkinek.
ÓzdAz „öreg rocker” lélekben örök ifjú maradt, belső hite és jó humora ezt csak erősíti. Négy unokája van, akiket nagyon szeret. Mint mondta a zene mellett a humor a másik, ami a legfontosabb számára... Józsa Zoltán portréja Csépányi Sándorról.
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
MAGÁNVÉLEMÉNY
ÓzdBízom benne, még szebb is lehet.
ÓzdAzon fáradozott, hogy fényt, szeretetet és boldogságot vigyen az őt hallgatók szívébe...
Cirka 10 éve vállalkozó vagyok, mindig tisztességesen adózó, szorgalmasan dolgozó "kis hangya", aki munkahelyet teremtett magának.
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
Behunyt szemhéjunk alatt felderengenek porló szeretteink elmosódott arcvonásai.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben