Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 18. csütörtök - Piroska napja van.
Keresendő kifejezés:
Interjú
HálÓzd - Mivel az ember társas lény, szükséges számára közösséghez tartozni. ( 2.rész )
Ózdi Magazin | 2014.05.17. | Kocsis Mária

Az ember társas lény, szükséges számára a közösség, csak ott képes létezni. Polgári László görög katolikus parókus azt írja, hogy „saját hitünk sem bírja ki tartósan a közösségi háttér nélkül”. 

ofi_ora_brody

– Milyen céllal jött létre a HálÓzd? – kérdezem Orosz István atyát.

– Elsősorban a közösség miatt jött létre. Tapasztaltam, hogy az évek óta rendszeresen templomba járók sem ismerték egymást. A HÁLÓ célkitűzései: közösségi, katolikus, magyar és Kárpát-medencei. Mivel az ember társas lény, szükséges számára közösséghez tartozni. A HÁLÓ arra buzdít, hogy az egyén keressen magának egy közösséget. Olyat, ahol ismerik egymást az emberek. Olyat, ahol beszélgetnek egymással, ahol kíváncsiak egymásra, ahol fontos a másik ember. Olyat, ahová szívesen megy, ahol jól érzik magukat együtt.

tura1A HÁLÓ találkozókat, nyári táborokat szervez. A HálÓzd programnak köszönhetően tavaly közel száz fő jutott el Balatonkenesére táborozni, mely életre szóló élményt jelentett valamennyi résztvevő számára. Kárpátalján, egy pici faluban szolgáltam éveken át, s ott, kárpátaljai magyarként kerültem kapcsolatba a HÁLÓ-val. A táborokban, hiába eltelt egy év közben, mégis úgy üdvözöltük egymást, mintha tegnap váltunk volna el, úgy éreztük, mintha ezer éve ismernénk a másikat. Az idei tábor augusztusban, Sátoraljaújhelyen kerül megrendezésre.

– Hosszú ideje a közösségek tudatos leépítése folyik. Gondoljunk csak a tízemeletesek picike konyhájára: nehogy együtt étkezzen a család, mert még beszélgetnének egy jóízűt… Mi arra törekszünk, hogy minél több kis közösséget hozzunk létre. Fontos, hogy legyen egy olyan baráti kör, melynek tagjai figyelnek egymásra. Ha valaki közülük úgymond nekimenne a falnak, fogja vissza a többi! Vagy legalább tartsa oda a tenyerét, hogy ne üssön akkorát… – fűzi hozzá Rita asszony, István atya felesége. 

–  A HÁLÓ programjában az áll, hogy katolikus közösség, de nyitott minden keresztény felekezet és minden jó szándékú ember felé.

halozd_sajtotajekoztato– A keresztény szemléletet közvetíti, de nem erőlteti rá senkire a saját lelkiségét – feleli Orosz István atya. – Nem akar átformálni, megváltoztatni senkit, hanem értéket akar nekik adni. Arra törekszik, hogy más keresztény közösséggel is kapcsolatot építsen. A programban részvevők közt megtaláljuk a római és görög katolikusokat is, és a vallásukat nem gyakorlókat is. Vegyes házasságok révén református barátaink is vannak. Sokuknak éppen maga a HÁLÓ jelenti a közösséget. 

– Krisztus követése mellett vállalni gyökereinket, megőrizni nemzeti identitásunkat – ez is a HÁLÓ célja. Nagyon fontos lenne nemzeti örökségünket, hagyományainkat, kultúránkat jobban megismerni, s megőrizni. Gondolom, a HÁLÓ táborok ehhez is segítenek, hiszen ott találkozhatnak a határon túli magyarokkal, akik kisebbségként a határon túli országokban jobban őrzik, ápolják magyarságukat.

– Hagyományainkat nem kell őrizni, mert nem rab. Sem ápolni, hiszen nem beteg. Hagyományainkat élni kell! Ezt Erdélyben tanultam meg és egyetértek vele – mondja Rita.

– Sajnos, ami manapság tapasztalható, az sok esetben inkább magyarkodás, képmutatás, mint nemzetünk szeretete, hagyományaink tisztelete – folytatja kissé bosszúsan az atya. –  Hálón belül szép élményeink és tapasztalataink vannak többségében.

– Milyen konkrét programokat szerveznek céljaikat szem előtt tartva? 

baba_mama_klub– Baba-Mama Klub működik csütörtöki napokon, ahová a kismamákat, kisgyerekes anyukákat várjuk – veszi át a szót Németh Martina munkatárs. – A résztvevők száma változó, átlagosan 10-12 szülő, de előfordult már, hogy 30 anyuka is eljött a gyermekével. A gyerekek játszanak, rajzolnak, gyurmáznak, az anyukák beszélgetnek egymással, tapasztalatot cserélnek, s ez egy kis színt hoz az életükbe. Védőnő is ellátogat, akivel megbeszélhetik a gyerekek fejlődésével, vagy épp a betegségek megelőzésével kapcsolatos teendőket. A facebook oldalon egyre többen követik nyomon a klub életét, s akad olyan is, aki ezt látva keresett fel bennünket. Jó hír, hogy számítanak ránk.

– Filmklubba is várjuk a fiatalokat – folytatja a főállású Puzsik Anita.  – Havonta egy alkalommal kerül sor közös filmnézésre, ilyenkor a dísztermünk hangulatos kis mozivá válik. A film megtekintését minden esetben beszélgetés követi. 

– A filmnézés után keressük a kapcsolódási pontokat saját életükkel: mire taníthat, milyen üzenetet hordoz számukra? – veti közbe az atya. – Feszegetik pl. mitől ember az ember? Nemrég megnéztük az Ördög ügyvédje című filmet. Ez arról szól, a pénz hogyan teszi tönkre az ember életét. Egyébként… lehet, hogy egy film, amit megnézünk, nem értéket közvetít, de olyan szemmel nézzük, hogy megtaláljuk benne az értéket.

kreativ_studio_bukovenszky_zsolt– A klubtagok közt akad, aki éppen ezekért a beszélgetésekért jön el. Öröm látni, ahogy megnyílnak a fiatalok, s bátran elmondják gondolataikat, egyre beszédesebbé válnak. Előfordul, hogy a beszélgetést közös vacsora követi. – folytatja Puzsik Anita. – Kreatív Stúdió is indult Bukovinszky Zsolt vezetésével. Előzetes jelentkezés után, két körben válogatták ki azon szerencséseket, akik elkezdhették a munkát. A stúdióban megismerkednek a publicisztikai műfajokkal, filmkészítéssel, a televíziózás, az újságírás rejtelmeivel. 
Kézműves foglalkozásokat is tartunk egyházi ünnepekhez kötődően (karácsony, húsvét), vagy éppen anyák napit. Felkéréseket kaptunk falunapokra is, ezeken kicsit hitéleti tájékoztatókat is tartunk. Az idei nyárra már négy foglalt időpontunk van. Iskolai osztályok is részt vesznek foglalkozásokon. A Vasvár Úti Általános Iskolából pl. az összes alsós osztály eljött hozzánk, de mi is mentünk hozzájuk. Karácsonykor, farsangkor is hívtak bennünket segíteni. Hirdettünk meg fotópályázatot, s rajzpályázatot is, több száz pályázat érkezett. Az Anyatejes Táplálás Világnapja rendezvényen is részt vettünk az Olvasóban.

– A program keretében tanévkezdéskor szülőknek szóló előadást tartott Venczel Viktor az Apáczai Csere János Általános Iskolában, sor került még a város iskoláiban osztályfőnöki órákra, drogprevenciós és bűnmegelőzési előadásra, gyalogtúrát, kerékpártúrát szerveztek, s gyalogos zarándoklatot Máriapócsra. Elmondható, hogy színt hozott a HálÓzd program a város lakossága számára. Új közösségek alakultak, új barátságok szövődtek. A pályázatok zöménél szomorúan tapasztaljuk, hogy a támogatási idő letelte után a jól működő, megkedvelt programokra sajnos nincs tovább anyagi fedezet. Adódik a kérdés: Lesz-e folytatás? 

 – Azon vagyunk, hogy legyen – jön a válasz mindannyiuktól. 

– Úgy legyen! Köszönöm a beszélgetést.

Kocsis Mária

Az első rész itt olvasható>>>

A HÁLÓ Egyesület (www.halo.hu) örömmel fogadja személyi adójának 1 %-át:
Háló Közösségfejlesztő Katolikus Egyesület 18228452-1-43

HálÓzd    http://halozd.hu/
HálÓzd Programiroda:  
https://www.facebook.com/pages

 Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Aki itt talált otthont!

- Ózd kontra Érpataki Modell

- MaNDA - Hozzájárulva Ózd felpezsdülő kulturális életéhez

- Én és a küldetésem – beszélgetés Ganyi Károllyal


Címlapon:

Ózd Egy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
Útjára indult a WikiLeaks mintájára felépített FaithLeaks, a vallási szervezetek ügyeit kitálaló honlap.
A választáshoz kapcsolódó határidőket, határnapokat az igazságügyi miniszter rendeletben határozza meg a kitűzést követően, de a választási eljárásról szóló törvény alapján már kiszámolhatóak a legfontosabb határnapok.
Ózd A 2018. január 18-án (csütörtökön) 9.00 órakor kezdődő képviselő-testületi ülés meghívója, előterjesztései.
Helyi Hírek
CernelyVádemelési javaslattal éltek az ózdi rendőrök azokkal a gyanúsítottakkal szemben, akik Csernely településen több, egzisztenciálisan kiszolgáltatott helyzetben lévő család részére adtak kölcsönt irreálisan magas kamatra.
Bíróság elé állítási javaslattal élt a rendőrség azzal a férfival szemben, aki Járdánházán szeszes italtól befolyásolt állapotban vezette autóját.
ÓzdEgy belefutott - számomra el nem hanyagolható bejegyzés apropóján gondoltam publikálni (szerk.)
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
Ózd„A természetben, kezdetben minden harmóniában létezett, és működött. Mi azonban hajlamosak vagyunk arra, hogy szétválasszuk azt, ami összetartozik.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
MAGÁNVÉLEMÉNY
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Az Ózdon élő Mag Mátyás atyát 52 évvel ezelőtt szentelték pappá Egerben. A nyugalmazott római katolikus lelkész életpályájának az útját a hivatástudat jellemzi napjainkig is.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben