Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 18. csütörtök - Piroska napja van.
Keresendő kifejezés:
Interjú
Kötetlen beszélgetések... Ganyi Károly
Ózdi Magazin | 2014.05.17. | Harkály Mónika

Ganyi Károllyal  a Tégy Jót! vezetőjével, ötletgazdájával beszélgetek, akinek a munkáját a Kosztyu Ádám Emlékére Alapítvány segíti. Most így a választások után végig gondolva egyetlen egy párt programjában sem volt tudomásom szerint kiemelten a Mozgásszervi vagy érzékszervi fogyatékkal élők, vagy csökkent értelmi képességű  emberek életminőségének jobbá tétele,sem anyagilag, sem szocializációjukat tekintve.


 - Te voltál szavazni?

- Nem voltam, direkt nem voltam.
4 évvel ezelőtt mozgó urnát kellett kérnem azért, mert lusták voltak kinyitni az Árpád suli hátsó bejáratát és csak a sok lépcsőn lehetett feljutni. Ezt már eljátszották nyolc éve is. Igazából, amióta van szavazati jogom, mindig így volt és lehet, hogy én vagyok rosszul bekötve, de nekem ez a mozgó urna tök megalázó. Szerintem nem is nagyon etikus, ha azt vesszük, hogy más jelenlétében kell ikszelnem. Míg ha elmegyek, ott azért adott a szavazó fülke, ami megint csak abszurd, mert olyan kicsi, hogy be se fér egy kerekesszék. Ezt tapasztaltam valahányszor elmentem szavazni.

Természetesen kulturáltan, de lázadtam a nem akadálymentesség ellen; az eredmény, nesze semmi, fogd meg jól: felírták a panaszomat egy jegyzőkönyvbe, megígérték, hogy legközelebb megoldják, persze, csak azt nem mondták, melyik legközelebb.

- Kíváncsi vagyok a Te Ózdi életedre, hogy tudsz közlekedni a városban, mennyire tudsz eljutni azokra a helyekre ahova szeretnél. Először egy egyszerű hétköznapi dolgot kérdezek. Jársz vásárolni?

- Nagyon-nagyon ritkán. Évente kétszer,háromszor ha eljutok a helyi Tescoba. Érdemes megjegyezni, hogy a külföldről betelepülő bevásárló központok és hiper, valamint szupermarketek legalább valóban akadálymentes környezetet építenek ki.

- Ennek mi az oka, hogy csak ilyen kevés alkalommal?

- Gyalogátkelők eleve nem jól vannak megoldva. Némelyik nagyon meredek. Elektromos kerekesszékkel lemenni az Árpád Vezér útról a Tesco-ba kész extrém sport. Arról nem beszélve, hogy hiába megyek át a zebrán tíz autóból nyolc nem áll meg. Mennek, mint az őrült. Pl. ott van a Házszépítők boltja előtti zebra, na az is viccesen lett megoldva.

- Miért?

- Adott egy vízelvezető árok, ami nincs lefedve, tehát át kell lépni, pedig maga a járda okés lenne, akadálymentesség ügyében.
Ez elektromos kerekesszékkel egyedül átléphetetlen akadály, tekintve, hogy maga a kocsi 80 kilós önsúllyal rendelkezik.
Így pl. arról ne is álmodjak, hogy sétából lemenjek a parkba. Irtó nagy kerülőt kell tenni ahhoz, hogy át jussak a parkba vezető járdára. Nem ér annyit az egész.
Ez ügyben már írtam Riz Gábornak, természetesen nem reagált a megkeresésemre, pedig a Facebook kiírta, hogy olvasta az üzenetemet,
Hogy mit kértem? Nem sokat csak egy fedőlemezt, ami áthidalja az árkot, de erről ennyit. Állítólag most már hosszú idő óta megoldották, ám még nem volt alkalmam kipróbálni.

- Van egyébként olyan hely ezen kívül Ózdon, ahová fontos lenne eljutnod, de nem teheted meg különböző megközelíthetőségi problémák miatt?

- Persze, januárban beteg voltam. Elindultunk anyukámmal a háziorvoshoz az Újváros térre. A Bibó úton olyan meredekek a járda átkelők, hogy még én is bepánikoltam amikor megpróbálkoztam ezen fel kaptatni. Ráadásul oldalra is lejt. Hirtelen más nem jut most eszembe, de biztosan van.

- Van olyan program, rendezvény amin részt szoktál venni ?

- Nincs, nem az én műfajom.
Az Olvasóba kerekesszékkel lejutni nagyon messze van, és még ki se mertem próbálni, hogy le tudnék-e jutni akadálymentesség ügyileg.
Apropó, Olvasó...nem rég újították fel a Civil Ház előtti Európa teret. Az is érdekesre sikerült. Konkrétan az akadálymentesített járdához le kell menni kerekesszékkel a FŐÚTRA! Régebben nem volt ilyen bajom, mert az Árpád Vezér útról megközelítve a teret elég alacsony volt a járda ahhoz, hogy a kerekesszék könnyen felkaptasson rá. Persze én most egy szobai elektromos kerekesszékről beszélek, ami extrémnek számíthat.
De akkor már nem extrém, ha a szomszéd bácsi is, aki rehabos mopeddel közlekedik szószerint ugyanezekkel a problémákkal küzd.

- Te, mint a Tégy Jót! vezetője, Te, aki nagyon sok fogyatékkal elő emberrel tartod a kapcsolatot az internetnek köszönhetően, beszélnél Nekem a mai helyzetről,a fogyatékkal élők nehézségeiről?

- Sajnos szomorú tény, hogy nagyon sok olyan családdal, egyedülálló szülővel találkozom a munkám során, akik teljesen egyedül vannak a problémájukkal. Hiába van jól működő házasságuk (bár legtöbbször nincs, mivel a beteg gyermeket övező terhet sok házasság nem bírja el...), a gyerek ellátásának feladataival, akadályaival egyedül kell megbirkózniuk

Hogy, hogyan néz ki ez a gyakorlatban? Nem ritka, hogy a hírhedt 47 000 Ft-ból kell megélniük, fenntartaniuk a házat: rezsit fizetni, a gyermek gyógyszereit kiváltani, sőt vannak esetek, amikor a pelenkát is saját pénzen kell megvenniük... Furcsa, ugye? Pedig azt hinné az ember, hogy a közgyógyból ki tudja váltani az édesanya a gyereknek az állandó gyógyszereit. Hát nem! Az epilepsziás görcsoldó például, több, mint 2000 Ft, közgyógy ellátás ide, vagy oda...

Emellett az édesanya persze nem tud eljárni dolgozni, mivel a gyermek 24 órás felügyeletet igényel. Sajnos sokan ezt nem látják, vagy azt hiszik, hogy a gyerekből él meg, vagyis kéreget. Pedig sajnos nem. Egyszerűen ennyire borzasztóak az itthoni fogyatékkal élők szociális helyzete.

- Téged ismerve biztos van megoldás a fejedben ezekre a nagy és szomorú, egyben elgondolkodtató problémákra.

- Igen. Nagy álmom, hogy ezeknek a családoknak létrehozzak egy olyan intézményt (nem Hospice-t!), ahol a beteg gyermek a szüleivel együtt élhessen, szakszerű kezek között hagyhassa, ha például el kell mennie valahová intézkedni, vagy épp a saját egészsége miatt kezelésekre kell eljárnia, vagy akár elállhasson 4 órás munkarendben dolgozni. Emellett ezek a gyermekek folyamatos fejlesztésekben részesülhessenek, gondolok itt elsősorban a Dévényre, a TSMG-re és az egyéb konduktív terápiákra. Sajnos sok beteg gyermek édesanyja ezekről a fejlesztésekről csak álmodozik, mivel, Dévény torna pl. csak Budapesten és a nagyobb városokban vehető igénybe, igen borsos áron. Ehhez még hozzácsapódik az útiköltség, amit természetesen az OEP nem térít vissza, mivel nem kórházi ellátásnak minősül. Tehát egy-egy ilyen alkalom legalább 5-6000 Ft-ba kerül- Egy alkalom persze kevés, hiszen a feszes izomzatot fel kell lazítani, ami nem kis és nem rövid munka.
Most természetesen csak egy példával éltem a sok közül, hiszen nincs két egyforma beteg gyermek.
Ezen kívül az intézményben további álmom az, hogy a hozzám hasonló korú testi fogyatékkal élő fiatalok is megtalálhassák itt az otthonukat természetesen a szüleikkel, s ők is éppúgy részesülhessenek a konduktív terápiákban, mint a fent említett gyermekek.

Az intézménynek már neve is van: én csak Hősök Házának hívom.

Köszönöm a beszélgetést Ganyi Károlynak ,és szívből kívánom Neki,hogy álma a Hősok Háza egy napon valóban megépüljön.

“Időt kell szakítanod embertársaidra, tégy valamit másokért, ha még oly apróságot is — valamit, amiért fizetséget nem kapsz, csupán a kitüntető érzést, hogy megtehetted.” (Albert Schweitzer)

Várady Mónika

 

 Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Aki itt talált otthont!

- Ózd kontra Érpataki Modell

- MaNDA - Hozzájárulva Ózd felpezsdülő kulturális életéhez

- Én és a küldetésem – beszélgetés Ganyi Károllyal


Címlapon:

Ózd Egy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
Útjára indult a WikiLeaks mintájára felépített FaithLeaks, a vallási szervezetek ügyeit kitálaló honlap.
A választáshoz kapcsolódó határidőket, határnapokat az igazságügyi miniszter rendeletben határozza meg a kitűzést követően, de a választási eljárásról szóló törvény alapján már kiszámolhatóak a legfontosabb határnapok.
Ózd A 2018. január 18-án (csütörtökön) 9.00 órakor kezdődő képviselő-testületi ülés meghívója, előterjesztései.
Helyi Hírek
CernelyVádemelési javaslattal éltek az ózdi rendőrök azokkal a gyanúsítottakkal szemben, akik Csernely településen több, egzisztenciálisan kiszolgáltatott helyzetben lévő család részére adtak kölcsönt irreálisan magas kamatra.
Bíróság elé állítási javaslattal élt a rendőrség azzal a férfival szemben, aki Járdánházán szeszes italtól befolyásolt állapotban vezette autóját.
ÓzdEgy belefutott - számomra el nem hanyagolható bejegyzés apropóján gondoltam publikálni (szerk.)
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
Ózd„A természetben, kezdetben minden harmóniában létezett, és működött. Mi azonban hajlamosak vagyunk arra, hogy szétválasszuk azt, ami összetartozik.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
MAGÁNVÉLEMÉNY
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Az Ózdon élő Mag Mátyás atyát 52 évvel ezelőtt szentelték pappá Egerben. A nyugalmazott római katolikus lelkész életpályájának az útját a hivatástudat jellemzi napjainkig is.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben