Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 18. csütörtök - Piroska napja van.
Keresendő kifejezés:
Interjú
Méhraj duruzsol
Ózdi Magazin | 2014.06.06. | Kocsis Mária

Itt a tavasz, a virágzó, illatozó fák csalogatják elő a rovarokat, a méheket. A kedélyeket olykor felborzolja egy elszabadult méhrajról szóló hír. Aki megtapasztalta, az nem egykönnyen felejti el a zúgó, hömpölygő méhecskék látványát, s a röptüket kísérő traktorzúgásra emlékeztető zümmögésüket.


 

Beszélgető partnerem Sebestyén Marietta általános agrármérnök, aki „kis gazdaságában” már hosszú évek óta foglalkozik méhekkel.

 Egy fiatal lány hogy adja fejét a méhészkedésre?

–  Generációs örökség. Már a dédszüleim is méhészkedtek, de ők abbahagyták, ahogy megöregedtek. Történt, hogy a gyümölcsfáinkon nem volt elég termés, mert hiányoztak a méhek, amik beporozták volna, s innen jött az ötlet, tartsunk méheket. 2005-ben, éppen amikor egyetemre mentem, édesapámmal megbeszéltük, hogy belevágunk a méhészkedésbe. Ő már akkor is külföldön dolgozott, így nem volt könnyű dolgunk. Ő hetente, kéthetente jött, én pedig ahogy letudtam utolsó óráimat, rohantam haza. Pár családdal indítottunk, azóta gyarapodott a számuk, nemrég, rajzás során fogtunk be két családot.

 Mi a rajzás, és meddig tart a rajzási időszak?

 A rajzás az a folyamat, mellyel a méhcsaládok szaporodnak természetes körülmények között. Tehát természetes folyamat, a szaporodás következménye, ezáltal frissül, szaporodik az állomány, az anya is lecserélődik. A rajzás májustól július végéig terjedő időszak, augusztusban már nagyon ritka, mert akkor már a téli felkészülés történik. Általában az akácvirágzástól már rajzási idő van, ez az országban más és más időpontra esik. Szegeden például már jó három hete virított az akác.

Miért hagyják el a méhek a kaptárt?

 Két okból: vagy kicsi a hely a kaptárban, túl sokan vannak, és nem férnek el a méhek, vagy túl nagy a kaptár, túl sok a lép, és az anya feromonja nem érződik a méheken (feromonok: kémiai vegyületek, olyan szaganyag, mellyel rajzáskor az anya összetartja a méheket). Ez beindítja a méheknél, hogy anyabölcsőket készítsenek (csésze alakú képződmények a lépen), s fiasításkor az ebben nevelt lárvákat méhpempővel etetik, ennek ugyanis magasabb az ösztrogén tartalma, ezért fejlődik ki aztán a méhanya. A fejlődés a petézéstől a kikelésig 14-16 napig tart. Az anyivadék „kvákogni” kezd mielőtt kikelne, mire az anya „tütü”-vel felel. Ekkor már készülődik a méhcsalád kettészakadni, vagy olykor még több felé. A régi anya repül ki egy nagyobb rajjal (előraj), aztán még egy az új anyával. A harmadik már többnyire ott marad, és elpusztítja a többi anyát, megszurkálja őket fullánkjával, majd a dolgozók elbontják az anyabölcsőket.

 Hová repülnek?

 Az elhagyott, susnyás területeket, fák törzsét szeretik, de Gyöngyösön például a 4. emeleti szellőzőkbe költöztek be. Amikor a méhraj az anya után kirepül, az ember hatalmas méhecske felhőt lát, egy kavargó, zúgó méhtömeget. Olyan hangja van, mint egy zetornak. Az anya aztán leül például egy fatörzsre, gallyra, az összes többi méh pedig köré telepszik, csüngenek egymáson, mint a szőlőfürt. A felderítő méhecskék előre repülnek, alkalmas helyet keresni, majd a raj követi őket.

 Félelmetes lehet szemnek, fülnek egyaránt. Hogyan tudod ezt a méhtömeget befogni?

–  A dédapám állítólag egy ló fejére telepedett méhrajnál szétsepregette a kezével a méheket, aztán megkereste és kiemelte az anyát, majd berakta a kasba. Én erre nem vállalkoznék, én vízzel lespriccelem őket, így vizes lesz a szárnyuk, s nem tudnak elrepülni, majd leseprem őket rajbefogóba. Kb. egy festékesvödörnyi méhet kell elképzelni. A legutóbbi befogásnál olyan 5-6 kg-ot nyomtak.  A méhecskéket aztán a kaptárba borítom, melyekbe már előre betettem a műlépes kereteket, és egy kiépített keretet, hogy legyen mibe petézni az anyának. Általában egy napig pihentetni kell őket, ill. ha méz is volt benne, két napig is lehet.  

 Előfordul, hogy az anya nincs köztük? Mit lehet tenni ekkor a méhekkel?

 A kaptár fedelét felemelve, egy rácson keresztül, mely nem engedi őket kirepülni, belátok a kaptár belsejébe. Ha nincs benne az anya, akkor valamelyik sarokban gyűlnek össze. Ha van elfekvőben anya, mert mondjuk anyát neveltem, vagy vettem más méhésztől, akinek anyanevelője van, akkor beteszem a kaptárba. Ha nincs ilyen lehetőség, akkor egy másik családtól friss fiasításos lépet teszek be nekik, hogy abból neveljenek maguknak anyát.

Mikor pergethető az újonnan befogott raj által készített méz?

 Csak a következő évben.

 Mit tanácsolsz azoknak, akik kirajzott méhekre lelnek?

 Igaz ugyan, hogy friss rajnál néhány óráig még nem szúrnak a méhek, de semmiképpen se menjenek a méhraj közelébe! Különösen óvatos legyen, aki allergiás a méhcsípésre.  Ha agresszív a család, sok csípést beszerezhet, még bele is halhat. Hívjon méhészt, aki leszedi a méheket! Ha nincs méhész ismerőse, akkor értesítse a katasztrófavédelmet.
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_kattipus 

 Köszönöm a beszélgetést.

 Kocsis Mária

 Méhrajbefogók országos listája >>> http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/lakossag/mehrajbefogok_orszagos_listaja_20140210.pdf

Méhraj befogás vagy méhcsalád mentés?! >>> https://www.youtube.com/watch?v=PYVMIEMki5AKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Aki itt talált otthont!

- Ózd kontra Érpataki Modell

- MaNDA - Hozzájárulva Ózd felpezsdülő kulturális életéhez

- Én és a küldetésem – beszélgetés Ganyi Károllyal


Címlapon:

Ózd Egy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
Útjára indult a WikiLeaks mintájára felépített FaithLeaks, a vallási szervezetek ügyeit kitálaló honlap.
A választáshoz kapcsolódó határidőket, határnapokat az igazságügyi miniszter rendeletben határozza meg a kitűzést követően, de a választási eljárásról szóló törvény alapján már kiszámolhatóak a legfontosabb határnapok.
Ózd A 2018. január 18-án (csütörtökön) 9.00 órakor kezdődő képviselő-testületi ülés meghívója, előterjesztései.
Helyi Hírek
CernelyVádemelési javaslattal éltek az ózdi rendőrök azokkal a gyanúsítottakkal szemben, akik Csernely településen több, egzisztenciálisan kiszolgáltatott helyzetben lévő család részére adtak kölcsönt irreálisan magas kamatra.
Bíróság elé állítási javaslattal élt a rendőrség azzal a férfival szemben, aki Járdánházán szeszes italtól befolyásolt állapotban vezette autóját.
ÓzdEgy belefutott - számomra el nem hanyagolható bejegyzés apropóján gondoltam publikálni (szerk.)
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
Ózd„A természetben, kezdetben minden harmóniában létezett, és működött. Mi azonban hajlamosak vagyunk arra, hogy szétválasszuk azt, ami összetartozik.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
MAGÁNVÉLEMÉNY
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Az Ózdon élő Mag Mátyás atyát 52 évvel ezelőtt szentelték pappá Egerben. A nyugalmazott római katolikus lelkész életpályájának az útját a hivatástudat jellemzi napjainkig is.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben