Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. március 20. kedd - Klaudia napja van.
Keresendő kifejezés:
Interjú
Méhraj duruzsol
Ózdi Magazin | 2014.06.06. | Kocsis Mária

Itt a tavasz, a virágzó, illatozó fák csalogatják elő a rovarokat, a méheket. A kedélyeket olykor felborzolja egy elszabadult méhrajról szóló hír. Aki megtapasztalta, az nem egykönnyen felejti el a zúgó, hömpölygő méhecskék látványát, s a röptüket kísérő traktorzúgásra emlékeztető zümmögésüket.


 

Beszélgető partnerem Sebestyén Marietta általános agrármérnök, aki „kis gazdaságában” már hosszú évek óta foglalkozik méhekkel.

 Egy fiatal lány hogy adja fejét a méhészkedésre?

–  Generációs örökség. Már a dédszüleim is méhészkedtek, de ők abbahagyták, ahogy megöregedtek. Történt, hogy a gyümölcsfáinkon nem volt elég termés, mert hiányoztak a méhek, amik beporozták volna, s innen jött az ötlet, tartsunk méheket. 2005-ben, éppen amikor egyetemre mentem, édesapámmal megbeszéltük, hogy belevágunk a méhészkedésbe. Ő már akkor is külföldön dolgozott, így nem volt könnyű dolgunk. Ő hetente, kéthetente jött, én pedig ahogy letudtam utolsó óráimat, rohantam haza. Pár családdal indítottunk, azóta gyarapodott a számuk, nemrég, rajzás során fogtunk be két családot.

 Mi a rajzás, és meddig tart a rajzási időszak?

 A rajzás az a folyamat, mellyel a méhcsaládok szaporodnak természetes körülmények között. Tehát természetes folyamat, a szaporodás következménye, ezáltal frissül, szaporodik az állomány, az anya is lecserélődik. A rajzás májustól július végéig terjedő időszak, augusztusban már nagyon ritka, mert akkor már a téli felkészülés történik. Általában az akácvirágzástól már rajzási idő van, ez az országban más és más időpontra esik. Szegeden például már jó három hete virított az akác.

Miért hagyják el a méhek a kaptárt?

 Két okból: vagy kicsi a hely a kaptárban, túl sokan vannak, és nem férnek el a méhek, vagy túl nagy a kaptár, túl sok a lép, és az anya feromonja nem érződik a méheken (feromonok: kémiai vegyületek, olyan szaganyag, mellyel rajzáskor az anya összetartja a méheket). Ez beindítja a méheknél, hogy anyabölcsőket készítsenek (csésze alakú képződmények a lépen), s fiasításkor az ebben nevelt lárvákat méhpempővel etetik, ennek ugyanis magasabb az ösztrogén tartalma, ezért fejlődik ki aztán a méhanya. A fejlődés a petézéstől a kikelésig 14-16 napig tart. Az anyivadék „kvákogni” kezd mielőtt kikelne, mire az anya „tütü”-vel felel. Ekkor már készülődik a méhcsalád kettészakadni, vagy olykor még több felé. A régi anya repül ki egy nagyobb rajjal (előraj), aztán még egy az új anyával. A harmadik már többnyire ott marad, és elpusztítja a többi anyát, megszurkálja őket fullánkjával, majd a dolgozók elbontják az anyabölcsőket.

 Hová repülnek?

 Az elhagyott, susnyás területeket, fák törzsét szeretik, de Gyöngyösön például a 4. emeleti szellőzőkbe költöztek be. Amikor a méhraj az anya után kirepül, az ember hatalmas méhecske felhőt lát, egy kavargó, zúgó méhtömeget. Olyan hangja van, mint egy zetornak. Az anya aztán leül például egy fatörzsre, gallyra, az összes többi méh pedig köré telepszik, csüngenek egymáson, mint a szőlőfürt. A felderítő méhecskék előre repülnek, alkalmas helyet keresni, majd a raj követi őket.

 Félelmetes lehet szemnek, fülnek egyaránt. Hogyan tudod ezt a méhtömeget befogni?

–  A dédapám állítólag egy ló fejére telepedett méhrajnál szétsepregette a kezével a méheket, aztán megkereste és kiemelte az anyát, majd berakta a kasba. Én erre nem vállalkoznék, én vízzel lespriccelem őket, így vizes lesz a szárnyuk, s nem tudnak elrepülni, majd leseprem őket rajbefogóba. Kb. egy festékesvödörnyi méhet kell elképzelni. A legutóbbi befogásnál olyan 5-6 kg-ot nyomtak.  A méhecskéket aztán a kaptárba borítom, melyekbe már előre betettem a műlépes kereteket, és egy kiépített keretet, hogy legyen mibe petézni az anyának. Általában egy napig pihentetni kell őket, ill. ha méz is volt benne, két napig is lehet.  

 Előfordul, hogy az anya nincs köztük? Mit lehet tenni ekkor a méhekkel?

 A kaptár fedelét felemelve, egy rácson keresztül, mely nem engedi őket kirepülni, belátok a kaptár belsejébe. Ha nincs benne az anya, akkor valamelyik sarokban gyűlnek össze. Ha van elfekvőben anya, mert mondjuk anyát neveltem, vagy vettem más méhésztől, akinek anyanevelője van, akkor beteszem a kaptárba. Ha nincs ilyen lehetőség, akkor egy másik családtól friss fiasításos lépet teszek be nekik, hogy abból neveljenek maguknak anyát.

Mikor pergethető az újonnan befogott raj által készített méz?

 Csak a következő évben.

 Mit tanácsolsz azoknak, akik kirajzott méhekre lelnek?

 Igaz ugyan, hogy friss rajnál néhány óráig még nem szúrnak a méhek, de semmiképpen se menjenek a méhraj közelébe! Különösen óvatos legyen, aki allergiás a méhcsípésre.  Ha agresszív a család, sok csípést beszerezhet, még bele is halhat. Hívjon méhészt, aki leszedi a méheket! Ha nincs méhész ismerőse, akkor értesítse a katasztrófavédelmet.
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_kattipus 

 Köszönöm a beszélgetést.

 Kocsis Mária

 Méhrajbefogók országos listája >>> http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/lakossag/mehrajbefogok_orszagos_listaja_20140210.pdf

Méhraj befogás vagy méhcsalád mentés?! >>> https://www.youtube.com/watch?v=PYVMIEMki5AKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Aki itt talált otthont!

- Ózd kontra Érpataki Modell

- MaNDA - Hozzájárulva Ózd felpezsdülő kulturális életéhez

- Én és a küldetésem – beszélgetés Ganyi Károllyal


Címlapon:

Az itt áttelelő madarak etetése az összefüggő hótakaró idején nagyon fontos. Apró tetteinkkel, a madarak etetésével megmenthetjük a természetben élő szárnyas barátainkat.
Ózd
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi Hírek
ÓzdEgy korábbi vitás ügyet baltanyéllel zárt le egy fiatalkorú fiú Ózdon. A sértett súlyos sérüléseket szenvedett.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
BorsodnádasdKülöndíjat kapott Farkas Elek borsodnádasdi egyéni vállalkozó virtuális párolgás pályázata.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAttól én még nem vagyok alkoholista, hogy… Csak időnként szívok el néhány szálat a stressz miatt. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tükör által homályosan…” Nem látunk tisztán. Igyekszünk önmagunkat egy kicsit kozmetikázni, retusálni, photo shopozni… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd”Nem feltétlenül baj, ha időnként rossz döntést hozunk, hiszen levonhatjuk a következtetéseket, tanulhatunk belőle.„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Bármennyire erős a természetünk, bármilyen rossz szokásokat alakítottunk ki, meg tudunk változni, de csak akkor, ha meg akarunk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
MAGÁNVÉLEMÉNY
ÓzdAttól én még nem vagyok alkoholista, hogy… Csak időnként szívok el néhány szálat a stressz miatt. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tükör által homályosan…” Nem látunk tisztán. Igyekszünk önmagunkat egy kicsit kozmetikázni, retusálni, photo shopozni… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd”Nem feltétlenül baj, ha időnként rossz döntést hozunk, hiszen levonhatjuk a következtetéseket, tanulhatunk belőle.„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd Bármennyire erős a természetünk, bármilyen rossz szokásokat alakítottunk ki, meg tudunk változni, de csak akkor, ha meg akarunk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben