Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 18. csütörtök - Piroska napja van.
Keresendő kifejezés:
Interjú
Bence
Ózdi Magazin | 2014.06.21. | Ganyi Károly
Foto: / Ganyi Károly

Gyakran látom a legnépszerűbb közösségi oldalon, hogy Ózd egykor gazdaságilag mennyire toppon volt, a vasgyártás Mekkájaként tartották számon.
Mára mindez csak nosztalgiaként maradt meg. Azok a munkások, akik itt maradtak a rendszerváltás és az ÓKÜ bezárása után is, élik tovább a csendes kis életüket, ki-ki igyekezve itthon munkát találni és a kapott minimálbérből eltartani családjukat. 

Az emberek magukba fordulva róják az utcákat, intézik ügyes-bajos dolgaikat, s közben el sem hiszik, hogy valójában mennyire szerencsések! Persze, most felvonhatja a szemöldökét a Kedves Olvasó, hogy miket zagyválok én itt össze-vissza? Nos erről:

Létezik egy család. Éppúgy ózdiak, mint én. A nagyobbik fiuk mellé úgy gondolták, szeretnének egy öcsikét vagy húgocskát. A pici megszületése után sokként hatott rájuk: Bence Down-szindrómával született, s ha ez még nem lett volna önmagában elég, a kisfiúnál Acut Lymphoblastos Leukémiát állapítottak meg. Az édesanyával, Mustos Attiláné Kovács Beátával beszélgetek Bencéről és Bence jelenlegi állapotáról:

- Bence, 4 éves múlt, s ha jól tudom, van egy nagyobb fiatok is. Ő mennyi idős? A testvére és persze Ti is, hogyan fogadtátok Bence érkezését és azt, hogy kicsit eltér a többiektől?

- Igen! Bálint 9 éves és szerencsésnek mondhatom magam, mert a körülményekhez képest elég jól viseli, hogy nem lehetünk otthon! Nagyon rossz neki, sírdogál is néha mamájával, s a család többi tagjának is szokatlan még ez a helyzet, de amíg Bence nem gyógyul meg, addig sajnos így kell lennie! Amikor Bence megszületett nagyon nehezen fogadtuk el, hogy Down szindrómás, de ahogy telt az idő, láttuk, hogy semmi probléma nem lesz abból, hogy Bencike eltér a többiektől!

- Mesélj Bencéről, mennyire mondható súlyosnak a Down-szindróma nála?

- Bence nagyon vidám, könnyen barátkozó kisfiú volt. Kicsit lassabban haladtak nála a dolgok, de amit szerettünk volna azt mindent meg tudtunk vele tanítani. A Down szindróma semmiben nem akadályozta meg eddig, kicsit lassabban reagál mint az átlagos gyerekek, kicsit lassabban kezd el megtanulni mindent. Korai fejlesztésre járunk, aminek minden pillanatát élvezi, ő is és a kondukor! Néha kicsit akaratos, de hát ki nem az, amikor tanulásról van szó?

- Hogyan és mikor derült ki a leukémiája?

- Bence nem akart enni, sápadt is volt és néha csak nézett maga elé, nem vett tudomást a körülötte zajló dolgokról. Elmentünk a háziorvoshoz, aki elküldött vérvételre. Kiderült, hogy a vasat a szervezet nem tudja lebontani a vérből. Kapott egy kúra B12 injekciót. Sajnos a helyzet nem javult: még hozzájöttek a tünetekhez véraláfutások a hátán és a lábain, amit nem tudtunk megmagyarázni, mitől keletkeztek. Következett egy újabb vérvétel, aminek az eredményét már délben közölték a háziorvosunkkal. Azonnal írta a beutalót Miskolcra. Annyira magas volt a fehérvérsejtszám, hogy az orvosok már akkor sejtették, hogy leukémia a diagnózis, figyelembe véve a többi tünetet is.

- Bencének Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemmplén Megyei Kórház Gyermekegészségügyi Központ, Gyermekhaematológiai és Csontvelőtranszplantációs Osztályon folyik a kezelése. Mit mondanak az orvosok? Milyen kezelések várnak még rá?

- Igen, Miskolcon vagyunk. Nagy vonalakban elmondom, hogy mi történt eddig és mi fog a közeljövőben. Az első kezelési fázison már túl vagyunk. Ennek a célja a leukémiás sejtek számának a lehető legnagyobb mértékben való csökkentése volt (33 nap)! Mi ezt az időszakot megdupláztuk, mert közbejött egy tüdőgyulladás, ami nagyon sokat rontott az amúgy is gyenge szervezetén. Egy hétig oxigént is kapnia kellett, annyira legyengült, hogy mai napig nem tud még egyedül sétálni.
Most jelen pillanatban kemoterápiás injekciókat kap négy napon keresztül négyszer, két lumbálással, az elején és a végén. Aztán jön egy olyan kezelés amikor is, ha minden jól megy, egy hétig a kórházban leszünk, egy hétig otthon. Ez idő alatt is többször lesz lumbálás. Az utolsó kezelési fázis hosszadalmasabb lesz, de az még nagyon messze van, arról még nem tudok semmit. Nyilván elmondták az elején is, hogy mikor mi fog történni, de ember legyen a talpán aki akkor meg tudja jegyezni azt a sok idegen dolgot.

- Bence, hogy van most és, hogy viseli mindezt?

- Elég jól kezdtük az egész kemoterápiás kezelést. Voltak kisebb-nagyobb nehézségek. Most tartunk már ott, hogy a kicsi szervezete telítődik a sok gyógyszerrel, kezdődnek a hányingerek és rosszullétek, de mindezeket leszámítva kezd visszatérni a régi kis Bence.

- Gondolom mindez anyagilag is megterhelő számotokra. Mi segítene most a családnak leginkább a jelen helyzetet tekintve?

- Sajnos anyagilag teljesen a nullán vagyunk, vagy mondhatnám úgyis, hogy mínuszban. A férjem minden héten kétszer jön hozzánk, hogy főtt ételt hozzon nekünk, és egyáltalán láthassa Bencét. A pelenkából is többet használunk el, mint normál esetben. Valamint a főzés sem egyszerű mostanában, mert ha van is étvágya Bencének, nem mindent eszik meg úgy, mint régen. Azt mondják azért, mert az ízeket is másképp érzik ilyenkor.

- Bencéért gyűjtést indítottunk a Tégy Jót! Oldalán, remélve, ezzel is csökken a teher, ami Mustos Bence szüleire nehezedik ezekben az időkben. A kis Bencének pedig mihamarabbi gyógyulást kívánok a Tégy Jót! Nevében is.

- Nagyon sokat segített már az első napon is a Tégy Jót! Oldal, rengetegen keresnek engem és a férjemet is! Nem tudunk eléggé hálásak lenni azoknak akik segítenek nekünk és mellettünk vannak ebben a nehéz időszakban! Nagyon köszönjük!Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Aki itt talált otthont!

- Ózd kontra Érpataki Modell

- MaNDA - Hozzájárulva Ózd felpezsdülő kulturális életéhez

- Én és a küldetésem – beszélgetés Ganyi Károllyal


Címlapon:

Ózd Egy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
Útjára indult a WikiLeaks mintájára felépített FaithLeaks, a vallási szervezetek ügyeit kitálaló honlap.
A választáshoz kapcsolódó határidőket, határnapokat az igazságügyi miniszter rendeletben határozza meg a kitűzést követően, de a választási eljárásról szóló törvény alapján már kiszámolhatóak a legfontosabb határnapok.
Ózd A 2018. január 18-án (csütörtökön) 9.00 órakor kezdődő képviselő-testületi ülés meghívója, előterjesztései.
Helyi Hírek
CernelyVádemelési javaslattal éltek az ózdi rendőrök azokkal a gyanúsítottakkal szemben, akik Csernely településen több, egzisztenciálisan kiszolgáltatott helyzetben lévő család részére adtak kölcsönt irreálisan magas kamatra.
Bíróság elé állítási javaslattal élt a rendőrség azzal a férfival szemben, aki Járdánházán szeszes italtól befolyásolt állapotban vezette autóját.
ÓzdEgy belefutott - számomra el nem hanyagolható bejegyzés apropóján gondoltam publikálni (szerk.)
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
Ózd„A természetben, kezdetben minden harmóniában létezett, és működött. Mi azonban hajlamosak vagyunk arra, hogy szétválasszuk azt, ami összetartozik.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
MAGÁNVÉLEMÉNY
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Az Ózdon élő Mag Mátyás atyát 52 évvel ezelőtt szentelték pappá Egerben. A nyugalmazott római katolikus lelkész életpályájának az útját a hivatástudat jellemzi napjainkig is.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben