Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 18. csütörtök - Piroska napja van.
Keresendő kifejezés:
Interjú
Londonban a cigánylány is brazil
Ózdi Magazin | 2014.06.27. | atv.hu

Nem az a kérdés, hogy el lehet-e menni, hanem az, hogy el kell-e menni Magyarországról. Egyre többet tudunk arról, hogy miként gondolkodnak az országot elhagyók, tudjuk, hogy a londoni magyarság nem kíván hazajönni, azt is, hogy legtöbben több pénzért és jobb életért távoznak, mások viszont menekülnek a kellemetlen belpolitikai helyzet elől. A SpeakEasy harmadik dokumentumfilmjét készíti a témában. Miért is élnek honfitársaink inkább New Yorkban és Londonban – erről kérdeztük az egyik alapítót, Józsa Lászlót.


A Menjek/Maradjak alapötlete egy fapados London-Budapest járaton született. A kiindulópont az volt, hogy az ingázás már nem pusztán országhatárokon belüli, hanem európai léptékben is értelmezhető.

 Amikor megfogant bennem az ötlet, valóban egy repülőgépen ültem, hazafelé tartottam éppen. Aztán elmondtam Imre Lóránd Balázsnak, aki később a filmek rendezője lett. Az elvándorlás egy európai jelenség, aminek egyébként Magyarországon elég nagy az aktualitása.

Erre az érdeklődés-hullámra ültetek föl, vagy inkább úgy érzed, hogy megelőztétek a trendet?

Részben azért vágtunk bele ebbe a témába, mert feldolgozatlannak, kibeszéletlennek tartottuk. Azok a dialógusok, amik ekkor folytak, nem lépték át a klisék határait. De az egyértelmű, hogy ez most a közbeszéd fontos része. Mi új mobilitásnak hívjuk ezt a jelenséget, hogy ne olyan szavakat használjunk, hogy kivándorlás vagy exodus, esetleg disszidálás. A lényeg az, hogy az új mobilitás nem egy végérvényes kitelepülés, hanem egy új típusú életmód. És Európában van egy ilyen általános trend, hogy délről északra, keletről nyugatra vándorolnak az itt lakók. A munkaerő szabad áramlása pedig európai alapelv – csak Kelet-Európában van ennek szerintem egy elég speciális olvasata.

Született egy kutatás ezzel kapcsolatban, amit ti indukáltatok a Menjek/Maradjak projekttel. Az Angliára vonatkozó részből kiderül, hogy a kint élőket a jobb életszínvonal, a jobb munkalehetőség, a rossz belpolitikai helyzet, illetve a szakmai előmenetel lehetősége vonzotta a szigetországba. Ráadásul, akik kimentek, nem is nagyon szeretnének visszatérni.

A 75 százalékuk nem is tervezi, hogy visszajön a következő néhány évben, igen. Meglepő volt, hogy nem elsősorban a fővárosi értelmiség keres új utakat külföldön, hanem most már az ország minden részéről, szinte minden szakmából vannak „elvándorlók”. Érdekes volt az eredmény.

Az első filmetek New Yorkban készült. Két történet elevenedik meg, a nehéz sorsú kétkezi munkás, illegális bevándorló és egy magasan képzett, kint egyetemre járó újságírólány sorsa. Ért meglepetés titeket a film végén?

Ez volt a pilot – saját finanszírozásból készült, egy párhuzamos portét raktunk össze. Fontos volt, hogy a lehető leginkább ellenpontjai legyenek egymásnak ezek a történetek, igyekezetünk egy kevésbé sikeresnek tűnő és egy nagyon sikeres életutat találni. Aztán éppen az ellenkezője történt a filmben, amire számítottunk. Aki kívülről sikeresnek tűnik, sokkal többet agyal a létkérdéseken, sokkal nehezebben éli meg a kinti életét, míg Attila egész másképp.

Boldognak tűnt. Kiegyensúlyozottnak. Szemben Mirjammal.

Attila nagyon nehéz sorból jött, nem számíthatott senkire, számára a New York-i élet minden nehézségével együtt sokkal rózsásabb, még illegalitásban is.

Mirjamot pedig rengeteg barát és egy összetartó család várja itthon. Aztán koncepciót váltottatok, Londonban már hat történettel játszottatok.

Londonnak nem tudtunk azzal a vággyal nekivágni, hogy ilyen mélyen megmutassuk az ottani sorsokat. Így sem lehet elég reprezentatív filmet csinálni, nem lehet visszaadni a magyar sztorik sokszínűségét – hatot sikerült. Persze sokáig becsaptuk magunkat, azt hittük, majd megmutatjuk a legfontosabb elemeket, de rádöbbentünk, hogy ez egy lehetetlen vállalás. Közzétettünk egy 12 kérdéses kérdőívet, hogy könnyebb legyen a casting is. Azt vártunk, hogy majd tíz ember ír valamit, de nem ez történt. Több mint 200-an jelentkeztek, alig tudtuk feldolgozni.

Egyébként egyre többen mennek azért, mert családjuk van. Hozzátartozójuk, testvérük, házastársuk él külföldön. Londonban így alakult ki az a kis magyar város – ez is volt az alcím, Magyarfalva. Ha nem beszélsz angolul, bizonyos munkákat akkor is el tudsz végezni.

Berlin milyen lesz?

Más. Olyan sztorit keresünk, ami a határokon túl is érthető, és meg szeretnénk szólaltatni a befogadó oldalt is. Közben fejlesztjük az izraeli, a dubai és a moszkvai filmeket. Meg a londoni után a legnagyobb közösséget, a bécsit próbáljuk felderíteni. Ez már egy társadalmi vállalkozássá fejlődött: a cél, a beszéd, a feldolgozás társadalmi ügy.

Társadalmi terápia?

Inkább dialógus. Az első 90 ezren nézték meg eddig, a másodikat folyamatosan vetítik, aztán majd kitesszük a Youtube-ra. Van terápiás része persze, de csak a kérdés megfogalmazása a mi dolgunk, a többi már a nézőkön múlik. Nagyon nehéz látni, hogy mi lehet egy ilyen döntés következménye, mi éppen erről akarunk beszélni. Ráadásul vannak olyan megoldatlan társadalmi problémák, például a cigánykérdés, ami sokakat ösztönöz arra, hogy elhagyják a hazájukat. Beszélgettem egy cigánylánnyal, akinek az életét otthon nagyon megkeserítette a többség, most Londonban él, általában brazilnak nézik és még soha senki nem szólt be neki a bőrszíne miatt. Na, ő semmi pénzért nem jönne haza. De ha távolabbról nézzük meg ezeket a problémákat, talán közelebb kerülünk a megoldáshoz is. Vagy nem. Minkét lehetőség benne van a pakliban.

atv.hu / Braun Anna

 

 


Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Aki itt talált otthont!

- Ózd kontra Érpataki Modell

- MaNDA - Hozzájárulva Ózd felpezsdülő kulturális életéhez

- Én és a küldetésem – beszélgetés Ganyi Károllyal


Címlapon:

Ózd Egy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
Útjára indult a WikiLeaks mintájára felépített FaithLeaks, a vallási szervezetek ügyeit kitálaló honlap.
A választáshoz kapcsolódó határidőket, határnapokat az igazságügyi miniszter rendeletben határozza meg a kitűzést követően, de a választási eljárásról szóló törvény alapján már kiszámolhatóak a legfontosabb határnapok.
Ózd A 2018. január 18-án (csütörtökön) 9.00 órakor kezdődő képviselő-testületi ülés meghívója, előterjesztései.
Helyi Hírek
CernelyVádemelési javaslattal éltek az ózdi rendőrök azokkal a gyanúsítottakkal szemben, akik Csernely településen több, egzisztenciálisan kiszolgáltatott helyzetben lévő család részére adtak kölcsönt irreálisan magas kamatra.
Bíróság elé állítási javaslattal élt a rendőrség azzal a férfival szemben, aki Járdánházán szeszes italtól befolyásolt állapotban vezette autóját.
ÓzdEgy belefutott - számomra el nem hanyagolható bejegyzés apropóján gondoltam publikálni (szerk.)
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
Ózd„A természetben, kezdetben minden harmóniában létezett, és működött. Mi azonban hajlamosak vagyunk arra, hogy szétválasszuk azt, ami összetartozik.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
MAGÁNVÉLEMÉNY
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Az Ózdon élő Mag Mátyás atyát 52 évvel ezelőtt szentelték pappá Egerben. A nyugalmazott római katolikus lelkész életpályájának az útját a hivatástudat jellemzi napjainkig is.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben