Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. március 20. szerda - Klaudia napja van.
Keresendő kifejezés:
Interjú
Londonban a cigánylány is brazil
Ózdi Magazin | 2014.06.27. | atv.hu

Nem az a kérdés, hogy el lehet-e menni, hanem az, hogy el kell-e menni Magyarországról. Egyre többet tudunk arról, hogy miként gondolkodnak az országot elhagyók, tudjuk, hogy a londoni magyarság nem kíván hazajönni, azt is, hogy legtöbben több pénzért és jobb életért távoznak, mások viszont menekülnek a kellemetlen belpolitikai helyzet elől. A SpeakEasy harmadik dokumentumfilmjét készíti a témában. Miért is élnek honfitársaink inkább New Yorkban és Londonban – erről kérdeztük az egyik alapítót, Józsa Lászlót.


A Menjek/Maradjak alapötlete egy fapados London-Budapest járaton született. A kiindulópont az volt, hogy az ingázás már nem pusztán országhatárokon belüli, hanem európai léptékben is értelmezhető.

 Amikor megfogant bennem az ötlet, valóban egy repülőgépen ültem, hazafelé tartottam éppen. Aztán elmondtam Imre Lóránd Balázsnak, aki később a filmek rendezője lett. Az elvándorlás egy európai jelenség, aminek egyébként Magyarországon elég nagy az aktualitása.

Erre az érdeklődés-hullámra ültetek föl, vagy inkább úgy érzed, hogy megelőztétek a trendet?

Részben azért vágtunk bele ebbe a témába, mert feldolgozatlannak, kibeszéletlennek tartottuk. Azok a dialógusok, amik ekkor folytak, nem lépték át a klisék határait. De az egyértelmű, hogy ez most a közbeszéd fontos része. Mi új mobilitásnak hívjuk ezt a jelenséget, hogy ne olyan szavakat használjunk, hogy kivándorlás vagy exodus, esetleg disszidálás. A lényeg az, hogy az új mobilitás nem egy végérvényes kitelepülés, hanem egy új típusú életmód. És Európában van egy ilyen általános trend, hogy délről északra, keletről nyugatra vándorolnak az itt lakók. A munkaerő szabad áramlása pedig európai alapelv – csak Kelet-Európában van ennek szerintem egy elég speciális olvasata.

Született egy kutatás ezzel kapcsolatban, amit ti indukáltatok a Menjek/Maradjak projekttel. Az Angliára vonatkozó részből kiderül, hogy a kint élőket a jobb életszínvonal, a jobb munkalehetőség, a rossz belpolitikai helyzet, illetve a szakmai előmenetel lehetősége vonzotta a szigetországba. Ráadásul, akik kimentek, nem is nagyon szeretnének visszatérni.

A 75 százalékuk nem is tervezi, hogy visszajön a következő néhány évben, igen. Meglepő volt, hogy nem elsősorban a fővárosi értelmiség keres új utakat külföldön, hanem most már az ország minden részéről, szinte minden szakmából vannak „elvándorlók”. Érdekes volt az eredmény.

Az első filmetek New Yorkban készült. Két történet elevenedik meg, a nehéz sorsú kétkezi munkás, illegális bevándorló és egy magasan képzett, kint egyetemre járó újságírólány sorsa. Ért meglepetés titeket a film végén?

Ez volt a pilot – saját finanszírozásból készült, egy párhuzamos portét raktunk össze. Fontos volt, hogy a lehető leginkább ellenpontjai legyenek egymásnak ezek a történetek, igyekezetünk egy kevésbé sikeresnek tűnő és egy nagyon sikeres életutat találni. Aztán éppen az ellenkezője történt a filmben, amire számítottunk. Aki kívülről sikeresnek tűnik, sokkal többet agyal a létkérdéseken, sokkal nehezebben éli meg a kinti életét, míg Attila egész másképp.

Boldognak tűnt. Kiegyensúlyozottnak. Szemben Mirjammal.

Attila nagyon nehéz sorból jött, nem számíthatott senkire, számára a New York-i élet minden nehézségével együtt sokkal rózsásabb, még illegalitásban is.

Mirjamot pedig rengeteg barát és egy összetartó család várja itthon. Aztán koncepciót váltottatok, Londonban már hat történettel játszottatok.

Londonnak nem tudtunk azzal a vággyal nekivágni, hogy ilyen mélyen megmutassuk az ottani sorsokat. Így sem lehet elég reprezentatív filmet csinálni, nem lehet visszaadni a magyar sztorik sokszínűségét – hatot sikerült. Persze sokáig becsaptuk magunkat, azt hittük, majd megmutatjuk a legfontosabb elemeket, de rádöbbentünk, hogy ez egy lehetetlen vállalás. Közzétettünk egy 12 kérdéses kérdőívet, hogy könnyebb legyen a casting is. Azt vártunk, hogy majd tíz ember ír valamit, de nem ez történt. Több mint 200-an jelentkeztek, alig tudtuk feldolgozni.

Egyébként egyre többen mennek azért, mert családjuk van. Hozzátartozójuk, testvérük, házastársuk él külföldön. Londonban így alakult ki az a kis magyar város – ez is volt az alcím, Magyarfalva. Ha nem beszélsz angolul, bizonyos munkákat akkor is el tudsz végezni.

Berlin milyen lesz?

Más. Olyan sztorit keresünk, ami a határokon túl is érthető, és meg szeretnénk szólaltatni a befogadó oldalt is. Közben fejlesztjük az izraeli, a dubai és a moszkvai filmeket. Meg a londoni után a legnagyobb közösséget, a bécsit próbáljuk felderíteni. Ez már egy társadalmi vállalkozássá fejlődött: a cél, a beszéd, a feldolgozás társadalmi ügy.

Társadalmi terápia?

Inkább dialógus. Az első 90 ezren nézték meg eddig, a másodikat folyamatosan vetítik, aztán majd kitesszük a Youtube-ra. Van terápiás része persze, de csak a kérdés megfogalmazása a mi dolgunk, a többi már a nézőkön múlik. Nagyon nehéz látni, hogy mi lehet egy ilyen döntés következménye, mi éppen erről akarunk beszélni. Ráadásul vannak olyan megoldatlan társadalmi problémák, például a cigánykérdés, ami sokakat ösztönöz arra, hogy elhagyják a hazájukat. Beszélgettem egy cigánylánnyal, akinek az életét otthon nagyon megkeserítette a többség, most Londonban él, általában brazilnak nézik és még soha senki nem szólt be neki a bőrszíne miatt. Na, ő semmi pénzért nem jönne haza. De ha távolabbról nézzük meg ezeket a problémákat, talán közelebb kerülünk a megoldáshoz is. Vagy nem. Minkét lehetőség benne van a pakliban.

atv.hu / Braun Anna

 

 


Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Aki itt talált otthont!

- Ózd kontra Érpataki Modell

- MaNDA - Hozzájárulva Ózd felpezsdülő kulturális életéhez

- Én és a küldetésem – beszélgetés Ganyi Károllyal


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
MAGÁNVÉLEMÉNY
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben