Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 18. csütörtök - Piroska napja van.
Keresendő kifejezés:
Interjú
Egy magyar szakács sikerei Angliában
Ózdi Magazin | 2014.07.05. | Kovács Aranka

A riport alanyomat, -akinek egyben a barátjának mondhatom magam- Andrea Suttillt, egy tengerparti sétára invitáltam. A helyszín egy Dél-Angliai kisváros, Exmouth. Egy rendkívül szerény, csendes, bájos, törékeny  hölgyet szeretnék bemutatni, aki a mesterségét magas színvonalon űzi külföldön.

Az abszolút győztes

Arra voltam kíváncsi, milyen út vezetett egy Heves megyei kis faluból Egerszalókról a London melletti Ascotba, ahol az évek során chefként a Sodexo Salon Culiniare Best in Show Award winner egy arany, két ezüst és egy bronz érmet nyert.

Kérlek, mesélj a gyermek korodról, mikor döntötted el, hogy szakács szeretnél lenni?

Eredetileg varrónő, illetve divattervező szerettem volna lenni, de az élet közbeszólt. Harmadik osztályban egy kirándulás alkalmával a bográcsfőzéshez az én feladatom a hagyma volt, amit még otthon, sajnos nem sikerült a megfelelő nagyságúra összevágnom. Ekkor meg is jegyezte az osztályfőnököm, hogy belőlem soha nem lesz szakács.

Melyik iskolába jártál? Ezek szerint nem csak a szakmát sajátítottad el,

versenyszellemet is kaptál útravalóul?

Először Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközép és Szakmunkás Iskolában végeztem cukrászként. Utána a Bornemissza Gergely Szakképzési Intézetben érettségiztem, majd a Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskolában a vendéglátói technikumot  illetve idegenforgalmi ügyintézőként végeztem. Angliában elvégeztem a Chef NVQL2 képzést, hogy itt is megfeleljen a végzettségem a követelményeknek.

Volt-e kedvenc tanárod, akire szeretettel gondolsz vissza?

Szinte mindegyik tanárommal kitűnő volt a kapcsolatom, de a legszívesebben a magyar tanárnőmre emlékszem a Bornemissza Gergely iskolából.

Mikor hagytad magad mögött a szülői házat, hol és mit dolgoztál a kezdetekben?

Az első munkahelyem Egerben az Interfrucht volt, ahonnan a pályakezdő támogatás leteltével 3 hónap múlva ki is rúgtak. Két hét után már Münchenben dolgoztam egy kórház konyháján szakácsként. Ekkor, mivel még nem voltunk tagja az Európai Uniónak, csak másfél évet dolgozhattam. Ezek után hazajöttem, de sajnos sehol nem találtam munkát.

Hogyan kerültél végül Angliába?

8 hónap angol nyelvtanulás után egy hirdetés útján kerültem Angliába.

Eleinte egy katonai kiképző bázison chefként, egy évet szociális munkásként, majd szintén egy évet Exmouthban a Mexikói étteremben szakácsként dolgoztam.

Jelenleg egy kommandó kiképző bázison dolgozol chefként, ahová nagyon

nehéz bekerülni. Neked mégis sikerült, hogyan?

Mivel 5 év angliai tartózkodás volt szükséges, csak másodszorra sikerült ide bejutnom. Nagyon sok szempontnak kellett megfelelni, több oldalas volt a teszt amit ki kellett töltenem.

Itt mi a feladatod, naponta hány főre és hányszor kell főznöd?

Nekem kell készíteni a trénereknek  az ebédet és a vacsorát, amiből 2-2 választék van. De ha például nem az aznapi ételből szeretnének választani, hanem omlettet kérnek, azt azonnal, frissen kell elkészítenem.

Milyen itt a közösség? Egyedül vagy itt magyar?

Családias a közösség, főként angolokkal dolgozom, de vannak skótok és welsiek is. Nagyon kényesek a származásukra. Egyedül vagyok magyar.

Hogyan jutott eszedbe a versenyeken való részvétel?

A Sodexo minden évben megrendezi a versenyt, ahová minden dolgozó jelentkezhet.

Milyen időnként, és hol rendezik a versenyeket?

Több verseny is van, de én csak az októberi versenyeken szoktam részt venni, amit Ascotban rendeznek. A rendezvényt a Királynő lóversenypályáján lévő épületkomplexumban tartják.

Mesélj egy verseny napjáról, hány induló van ,és milyen kategóriák vannak?

Sok kategória van, pl: édességek, készételek, menük, torták, virágdíszek, előételek, halételek, kacsa ételek, tészták, hideg és meleg szendvicsek,  vegetáriánus, gluténmentes ételek, stb.

Milyen kategóriákban indultál, és milyen eredményeket értél el?

Először a feladatom egy szendvics megtervezése és elkészítése volt. Itt még bátortalan voltam, ezért egy könnyű kategóriát választottam. Több magos barna zsemlét sütöttem amit lazackrémmel töltöttem meg, illetve saját sütésű perechez körözöttet  készítettem. Mivel nem ismerik a magyar ízeket, újdonságként hatott. A kategória győzteseként ezüst érmet nyertem, mivel az aranyat nem osztották ki. Nagyon szigorú a pontrendszer, ezért már két alkalommal hiába lettem a kategória győztese, nem kaptam arany érmet. A következő évben a tésztafőző versenyre neveztem be, és gombapörköltet készítettem nokedlivel. Fél óra volt megadva a versenyen. itt is ezüst érmet nyertem. A harmadik évben saját készítésű tarhonyát főztem csípős kolbásszal és lecsóval. Ez alkalommal a tarhonyával ismertettem meg a zsűrit, amivel bronz érmet nyertem. Tavaly az utcai ételek kategóriában indultam, ahol saját készítésű dobozban tálaltam a tócsnit a csirke giroszt zöld salátával és tzacikivel. Ezzel az étellel a kategóriában arany érmet nyertem, de az összesített pontszámok alapján a show legjobbja is én lettem.

Voltak magyarok a versenyeken?

Sajnos nem volt idő arra hogy több mint 600 indulót megismerjünk, így nem tudom. Nem találkoztam magyar versenyzővel még egyik alkalommal sem.

Hol és milyen körülmények között került sor a díjak kiosztására?

Londonban, egy 5 csillagos luxus szállodában a Park Plaza County Hallban volt a díj átadó ceremónia.

Mit éreztél legutóbb az arany érem megszerzésekor?

Annyi sok és csodálatos ételkülönlegesség volt, hogy nem is reméltem több mint 600 induló közül a győzelmet.

Mik a terveid a következő versenyre, mert gondolom, alapból és megszokásból, indulsz?

Természetesen. Vannak elképzeléseim, de még nem tudom milyen kategóriában és mivel indulok.  Most azonban már bátor leszek és 2-3 kategóriában is indulok. Mindenesetre azt tapasztalom, hogy érdemes az angol konyha számára ismeretlen ízekkel és ételekkel pályázni. Úgy tűnik értékelik és nyitottak mindenre.

Ez nagyon kemény verseny lesz, egy arany két ezüst és egy bronz érmet is nyertél magyarként angolok közt.  Kíváncsi leszek mely kategóriákban veszélyezteted legközelebb az angol versenyzőket. Szabadidődben mivel foglalkozol?

Jelenleg egy cukor-virág készítő tanfolyamon veszek részt, amit a többszörös aranyérmes kolléganőm tart.

Milyen időnként látogatsz haza?

Bár többször szeretnék, de sajnos csak évente egyszer van lehetőségem haza utazni.

Mit üzensz haza a jelenlegi cukrász és szakács tanulóknak?

Nem csak megtanulni kell, hanem szeretni is kell a szakmát, hogy folyamatosan képesek legyenek a megújulásra. Ebben a szakmában mindig lehet újat tanulni.

Nagyon drukkolok neked a következő versenyre, mert szeretném a riportot folytatni.

Köszönöm a beszélgetést.Kovács Aranka

 


Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Aki itt talált otthont!

- Ózd kontra Érpataki Modell

- MaNDA - Hozzájárulva Ózd felpezsdülő kulturális életéhez

- Én és a küldetésem – beszélgetés Ganyi Károllyal


Címlapon:

Ózd Egy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
Útjára indult a WikiLeaks mintájára felépített FaithLeaks, a vallási szervezetek ügyeit kitálaló honlap.
A választáshoz kapcsolódó határidőket, határnapokat az igazságügyi miniszter rendeletben határozza meg a kitűzést követően, de a választási eljárásról szóló törvény alapján már kiszámolhatóak a legfontosabb határnapok.
Ózd A 2018. január 18-án (csütörtökön) 9.00 órakor kezdődő képviselő-testületi ülés meghívója, előterjesztései.
Helyi Hírek
CernelyVádemelési javaslattal éltek az ózdi rendőrök azokkal a gyanúsítottakkal szemben, akik Csernely településen több, egzisztenciálisan kiszolgáltatott helyzetben lévő család részére adtak kölcsönt irreálisan magas kamatra.
Bíróság elé állítási javaslattal élt a rendőrség azzal a férfival szemben, aki Járdánházán szeszes italtól befolyásolt állapotban vezette autóját.
ÓzdEgy belefutott - számomra el nem hanyagolható bejegyzés apropóján gondoltam publikálni (szerk.)
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
Ózd„A természetben, kezdetben minden harmóniában létezett, és működött. Mi azonban hajlamosak vagyunk arra, hogy szétválasszuk azt, ami összetartozik.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
MAGÁNVÉLEMÉNY
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Az Ózdon élő Mag Mátyás atyát 52 évvel ezelőtt szentelték pappá Egerben. A nyugalmazott római katolikus lelkész életpályájának az útját a hivatástudat jellemzi napjainkig is.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben