Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 18. csütörtök - Piroska napja van.
Keresendő kifejezés:
Interjú
Interjú Kótai Aladárral
Ózdi Magazin | 2014.11.06. | Harkály Mónika

Bátran mondhatjuk, hogy Ózdon a jelenlegi választási kampányban elszabadultak az indulatok. Nincs olyan ember akinek ne lenne véleménye, ki Janiczak Dávid mellett,ki pedig Fürjes Pál mellett kampányol.


A facebook ózdi csoportjaiban is érezhető a feszültség. A tagok már már hisztérikus módon viszik a híreket egyik csoportból a másikba, ki ingerülten, ki diadalittasan, olykor kárörvendve.
Az Ózdiak Ózdért elnevezésű csoportban több mint 1100 tag van,ők kifejezetten a Jobbik ellen, többnyire Fürjes Pál mellett kampányolnak.Ez egyébként egy zárt csoport,de annyit ellehet árulni,hogy elég sok roma tagja is van. A csoport minden tagja elítéli a rasszizmust, a jobbikot még mindig szélsőséges pártnak gondolják.A kampánynak ennek az oldalának is természetesen teret adunk a hírportálunkon,mint ahogy minden más politikai nézetnek is.

Kótai Aladárral a csoport alapítójával beszélgetek

Milyen céllal hozta létre a csoportot?

2014 októberi ózdi választási eredmények után gondoltam készítek egy zárt csoportot ahol megtudjuk beszélni az ózdi romákkal, hogy fordulhatott elő az, hogy a Jobbik ennyire megerősödött a térségben,mi ennek az oka. Először hárman beszélgettünk, aztán folyamatosan nőtt a létszám. Két hét alatt közel 1000 roma származású ember csatlakozott és osztotta meg tapasztalatait. Aztán jött egy fordulat, újra szavazást írtak ki.  Most már még nagyobb jelentőségű, hogy ez a csoport létrejött. Így legalább több emberhez tudunk szólni, üzenni, hogy minél többen menjenek el szavazni.

A csoport számára miért elfogadhatatlan a Jobbik?

A csoportban történt beszélgetések alapján nem akarja a romaság, hogy a városba masírozó kopaszra nyírt kigyúrt emberekkel találkozzanak, rettegésbe éljenek. Meg kell nézni a Betyársereg facebook oldalát, már a pólójukon is azt hirdetik, hogy ne bántsd a magyart mert pórul jársz. Feltételezem, hogy Janiczak Dávid is ilyen emberekkel kívánja helyreállítani a közbiztonságot.  A romák is lehetőségre, munkára és megbecsülésre vágynak. Ózd ne legyen egy rasszista szélsőséges nézeteket valló párt központja, így is nehéz a roma fiataloknak kitörniük sivár életkörülményeik közül , nem még ha megbélyegzik őket. Nem tehetnek róla ha nem dolgoznak és segélyből kell élniük. Sajnos a romák felzárkóztatásával az eddigi kormányok nem igazán foglalkoztak és ezt használná ki a Jobbik, de köszönjük, mi nem kérünk belőle .

Hogy látja a cigányság helyzetét ma Ózdon?(Beillszkedés, elutasítás, gyűlölet, nem megértés)

A cigányság helyzete ma Ózdon nem más mint az ország többi régiójában. Siralmas, de nem kilátástalan. Most elindult egy folyamat, hiszen egyre többen dolgoznak, ha csak közhasznú foglalkoztatásban is, de higgyék el sokat számít mert szívesen dolgoznak a romák és nem akarnak segélyből élni.
Ózdon eddig a cigány magyar kérdés nem volt ennyire kiélezve mint manapság. Ezt is a Jobbik ideológiája teszi lehetővé. Egyre csúnyább szavakat használnak a jobbikos hívők. Csótányoznak, patkányoznak és csak szimpatizánsok, akkor mire számítsunk a pártkatonáktól?

Sokat hallunk arról, hogy Ózdon a közbiztonság nagyon rossz, sokan ezt a cigánybűnözésnek tudják be. Erről mi a véleménye?

Elítélem a bűnözést, legyen az roma, vagy magyar származású ember. Viszont azzal sem értek egyet, hogy csak cigányok bűnöznek és ezt ráhúzzák az egész roma társadalomra. Valamint számomra az is bűncselekmény ha egy párt önkényesen intézkedik. Ezt a hivatalos szervekre a rendőrségre kéne bízni. A mi csoportunk minden tagja azzal egyetért, hogy magyar cigánykérdést, együttélést csak nyugodt párbeszéddel lehet elérni és mi romák erre készen állunk.

A csoport úgy tudom a Fidesznek kampányol. Tehát akkor Önöket nem sikerült Janiczak Dávidnak meggyőznie arról, hogy a Jobbik elítéli a szélsőségeket, a rasszizmust és Ő pártpolitikát félre téve az Ózdiakért, Ózdért kíván dolgozni?

Így van, mi a Fidesz mellett kampányolunk és Fürjes Pálra fogunk szavazni. Hisszük,hogy lefogja tudni győzni a Jobbikot. Nekünk nem Dáviddal van problémánk, hanem a párttal amit képvisel. Nem hisszük, hogy a Jobbik félre tudná tenni a pártpolitikát, velük Ózd lenne a Jobbik központja. Érpatakot csinálnának Ózdból, mert a programjuknak csak az a része reális, hogy helyre tudnák állítani a közbiztonságot.

Önkényeskedéssel, megfélemlítéssel. Ezért megkérem ezúton is az ózdi romákat, hogy menjenek el szavazni, ne engedjünk a rasszizmus elszabadulásnak. Ne akarjunk egy szélsőséges párt bázisává és célpontjává válni.

Köszönöm a beszélgetést

 

 


Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Aki itt talált otthont!

- Ózd kontra Érpataki Modell

- MaNDA - Hozzájárulva Ózd felpezsdülő kulturális életéhez

- Én és a küldetésem – beszélgetés Ganyi Károllyal


Címlapon:

Ózd Egy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
Útjára indult a WikiLeaks mintájára felépített FaithLeaks, a vallási szervezetek ügyeit kitálaló honlap.
A választáshoz kapcsolódó határidőket, határnapokat az igazságügyi miniszter rendeletben határozza meg a kitűzést követően, de a választási eljárásról szóló törvény alapján már kiszámolhatóak a legfontosabb határnapok.
Ózd A 2018. január 18-án (csütörtökön) 9.00 órakor kezdődő képviselő-testületi ülés meghívója, előterjesztései.
Helyi Hírek
CernelyVádemelési javaslattal éltek az ózdi rendőrök azokkal a gyanúsítottakkal szemben, akik Csernely településen több, egzisztenciálisan kiszolgáltatott helyzetben lévő család részére adtak kölcsönt irreálisan magas kamatra.
Bíróság elé állítási javaslattal élt a rendőrség azzal a férfival szemben, aki Járdánházán szeszes italtól befolyásolt állapotban vezette autóját.
ÓzdEgy belefutott - számomra el nem hanyagolható bejegyzés apropóján gondoltam publikálni (szerk.)
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
Ózd„A természetben, kezdetben minden harmóniában létezett, és működött. Mi azonban hajlamosak vagyunk arra, hogy szétválasszuk azt, ami összetartozik.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
MAGÁNVÉLEMÉNY
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Az Ózdon élő Mag Mátyás atyát 52 évvel ezelőtt szentelték pappá Egerben. A nyugalmazott római katolikus lelkész életpályájának az útját a hivatástudat jellemzi napjainkig is.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben