Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2023. szeptember 25. hétfő - Eufrozina,Kende napja van.
Keresendő kifejezés:
Interjú
Interjú Kótai Aladárral
Ózdi Magazin | 2014.11.06. | Harkály Mónika

Bátran mondhatjuk, hogy Ózdon a jelenlegi választási kampányban elszabadultak az indulatok. Nincs olyan ember akinek ne lenne véleménye, ki Janiczak Dávid mellett,ki pedig Fürjes Pál mellett kampányol.


A facebook ózdi csoportjaiban is érezhető a feszültség. A tagok már már hisztérikus módon viszik a híreket egyik csoportból a másikba, ki ingerülten, ki diadalittasan, olykor kárörvendve.
Az Ózdiak Ózdért elnevezésű csoportban több mint 1100 tag van,ők kifejezetten a Jobbik ellen, többnyire Fürjes Pál mellett kampányolnak.Ez egyébként egy zárt csoport,de annyit ellehet árulni,hogy elég sok roma tagja is van. A csoport minden tagja elítéli a rasszizmust, a jobbikot még mindig szélsőséges pártnak gondolják.A kampánynak ennek az oldalának is természetesen teret adunk a hírportálunkon,mint ahogy minden más politikai nézetnek is.

Kótai Aladárral a csoport alapítójával beszélgetek

Milyen céllal hozta létre a csoportot?

2014 októberi ózdi választási eredmények után gondoltam készítek egy zárt csoportot ahol megtudjuk beszélni az ózdi romákkal, hogy fordulhatott elő az, hogy a Jobbik ennyire megerősödött a térségben,mi ennek az oka. Először hárman beszélgettünk, aztán folyamatosan nőtt a létszám. Két hét alatt közel 1000 roma származású ember csatlakozott és osztotta meg tapasztalatait. Aztán jött egy fordulat, újra szavazást írtak ki.  Most már még nagyobb jelentőségű, hogy ez a csoport létrejött. Így legalább több emberhez tudunk szólni, üzenni, hogy minél többen menjenek el szavazni.

A csoport számára miért elfogadhatatlan a Jobbik?

A csoportban történt beszélgetések alapján nem akarja a romaság, hogy a városba masírozó kopaszra nyírt kigyúrt emberekkel találkozzanak, rettegésbe éljenek. Meg kell nézni a Betyársereg facebook oldalát, már a pólójukon is azt hirdetik, hogy ne bántsd a magyart mert pórul jársz. Feltételezem, hogy Janiczak Dávid is ilyen emberekkel kívánja helyreállítani a közbiztonságot.  A romák is lehetőségre, munkára és megbecsülésre vágynak. Ózd ne legyen egy rasszista szélsőséges nézeteket valló párt központja, így is nehéz a roma fiataloknak kitörniük sivár életkörülményeik közül , nem még ha megbélyegzik őket. Nem tehetnek róla ha nem dolgoznak és segélyből kell élniük. Sajnos a romák felzárkóztatásával az eddigi kormányok nem igazán foglalkoztak és ezt használná ki a Jobbik, de köszönjük, mi nem kérünk belőle .

Hogy látja a cigányság helyzetét ma Ózdon?(Beillszkedés, elutasítás, gyűlölet, nem megértés)

A cigányság helyzete ma Ózdon nem más mint az ország többi régiójában. Siralmas, de nem kilátástalan. Most elindult egy folyamat, hiszen egyre többen dolgoznak, ha csak közhasznú foglalkoztatásban is, de higgyék el sokat számít mert szívesen dolgoznak a romák és nem akarnak segélyből élni.
Ózdon eddig a cigány magyar kérdés nem volt ennyire kiélezve mint manapság. Ezt is a Jobbik ideológiája teszi lehetővé. Egyre csúnyább szavakat használnak a jobbikos hívők. Csótányoznak, patkányoznak és csak szimpatizánsok, akkor mire számítsunk a pártkatonáktól?

Sokat hallunk arról, hogy Ózdon a közbiztonság nagyon rossz, sokan ezt a cigánybűnözésnek tudják be. Erről mi a véleménye?

Elítélem a bűnözést, legyen az roma, vagy magyar származású ember. Viszont azzal sem értek egyet, hogy csak cigányok bűnöznek és ezt ráhúzzák az egész roma társadalomra. Valamint számomra az is bűncselekmény ha egy párt önkényesen intézkedik. Ezt a hivatalos szervekre a rendőrségre kéne bízni. A mi csoportunk minden tagja azzal egyetért, hogy magyar cigánykérdést, együttélést csak nyugodt párbeszéddel lehet elérni és mi romák erre készen állunk.

A csoport úgy tudom a Fidesznek kampányol. Tehát akkor Önöket nem sikerült Janiczak Dávidnak meggyőznie arról, hogy a Jobbik elítéli a szélsőségeket, a rasszizmust és Ő pártpolitikát félre téve az Ózdiakért, Ózdért kíván dolgozni?

Így van, mi a Fidesz mellett kampányolunk és Fürjes Pálra fogunk szavazni. Hisszük,hogy lefogja tudni győzni a Jobbikot. Nekünk nem Dáviddal van problémánk, hanem a párttal amit képvisel. Nem hisszük, hogy a Jobbik félre tudná tenni a pártpolitikát, velük Ózd lenne a Jobbik központja. Érpatakot csinálnának Ózdból, mert a programjuknak csak az a része reális, hogy helyre tudnák állítani a közbiztonságot.

Önkényeskedéssel, megfélemlítéssel. Ezért megkérem ezúton is az ózdi romákat, hogy menjenek el szavazni, ne engedjünk a rasszizmus elszabadulásnak. Ne akarjunk egy szélsőséges párt bázisává és célpontjává válni.

Köszönöm a beszélgetést

 

 


Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Aki itt talált otthont!

- Ózd kontra Érpataki Modell

- MaNDA - Hozzájárulva Ózd felpezsdülő kulturális életéhez

- Én és a küldetésem – beszélgetés Ganyi Károllyal


Címlapon:

Ózd Közel az ötvenhez az ember már számot vet életével. Végig pergeti életének főbb eseményeit
Ózd „Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
Ózd Az Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ózd Nem tudhatod, meddig mutathatod ki szeretetedet, meddig ölelheted át őket. Kocsis Mária jegyzete...
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
ÓzdBízom benne, még szebb is lehet.
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
ÓzdAz Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ez a történet a tanításról és odafigyelésről már körbejárta az internetet. Mindenképp ajánlom tiszta szívből - mindig - mindenkinek.
ÓzdAz „öreg rocker” lélekben örök ifjú maradt, belső hite és jó humora ezt csak erősíti. Négy unokája van, akiket nagyon szeret. Mint mondta a zene mellett a humor a másik, ami a legfontosabb számára... Józsa Zoltán portréja Csépányi Sándorról.
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
MAGÁNVÉLEMÉNY
ÓzdBízom benne, még szebb is lehet.
ÓzdAzon fáradozott, hogy fényt, szeretetet és boldogságot vigyen az őt hallgatók szívébe...
Cirka 10 éve vállalkozó vagyok, mindig tisztességesen adózó, szorgalmasan dolgozó "kis hangya", aki munkahelyet teremtett magának.
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
Behunyt szemhéjunk alatt felderengenek porló szeretteink elmosódott arcvonásai.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben