Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. október 18. csütörtök - Lukács napja van.
Keresendő kifejezés:
Interjú
Interjú Tacsi Tímeával /Képekkel/
Ózdi Magazin | 2015.01.27. | Horváth Ingrid
Tacsi Tímea
Tacsi Tímea

Ez az interjú a József Attila Gimnázium egyik volt tanulójával készült. Tímea nagyon tehetséges remekül rajzoló fiatal hölgy.


- Mióta rajzolsz?

- Mindig is nagyon szerettem rajzolni, viszont azt hiszem az első portrém volt az a pont, amikor először látszott, hogy ebből akár lehet is valami. Ekkor 12 éves voltam, Apukámnak rajzoltam meg egy katonakori képét, mint karácsonyi ajándék. Utána 1 évig nem rajzoltam, a 2. portré a bátyámról készült, szintén karácsonyra. Jelentős minőségbeli különbség volt a kettő között, ami azért volt „meglepő”, mert közben - mint említettem – nem alkottam ilyesmit, csak amit az iskolai rajzórákon kértek.

Hírdetés! 


- Kitől tanultál meg rajzolni?

- Igazából nem tudok ilyen embert mondani. Voltak természetesen olyan rajztanárok, akik rendszeresen véleményezték a munkámat, ami nagy sokat segített. Az egyik a középiskolai rajztanárom, Kovácsné Zsid Erzsébet, a másik Marcinkó Donát, akiknek hatására jó néhány újdonságot próbáltam ki rajzolásban és festésben egyaránt. Összességében azonban többnyire magamat fejlesztem, aminek előnye és hátránya egyaránt megvolt/van. Emlékszem, hogy tizenévesen még nem volt sajnos túl nagy igényem a fejlődésre, bár ennek sejtem az okát. Akikre nagyon felnéztem a művészetben, utolérhetetlennek tűntek, olyan „tőlem jobb” művész munkáit pedig nem nagyon láttam a környezetemben, ami reális célkitűzésként motivált volna arra, hogy jobb akarjak lenni. Mai fejemmel azt gondolom, hogy lényegesen többet gondoltam az akkori tudásomról, mint ami ténylegesen volt. Aztán pár évre rá (ez már a Gimi után volt 1-2 évvel) felregisztráltam egy nemzetközileg ismert művész közösségi oldalra, ahol vannak grafikusoktól elkezdve a festőkön, szobrászokon, fotósokon keresztül mindenki. Az állam pedig leesett, rájöttem, hogy „sehol se vagyok én még ehhez”. Egyszerűen elképesztőnek tartottam, hogy mi mindent lehet egy „egyszerű ceruzával” és papírral megalkotni. Végre itt volt egy nagy motiváció. Én is elképesztő képeket akartam rajzolni, és elkezdtem azon munkálkodni, hogy egyre szebb/jobb legyen, amit csinálok. Több év stagnálás után tehát elkezdtem fejlődni, nem is keveset. Nem gyorsan, de fokozatosan. Elhatároztam, hogy szép apránként, ahogy lehetőségem engedi, megismerkedek különféle eszközökkel (szén, pasztellkréta, olajkréta, stb.). Igyekszem referenciaképeket is úgy keresni, hogy szinte mindig legyen valami újdonság, legyen az egy olyan anyag (bunda, latex, víz, tüll stb.), amit még nem rajzoltam, vagy egy testtartás, vagy bármi, ami kihívást jelent. Nagyon sokat tanultam az eddigi hibámból. Nyilván az elmúlt évek alapján én is látom a változást, de mindig van hova fejlődni. Eljutottam oda, hogy már egy jó ideje nem máshoz mérem magam, nem akarok senkit „lekörözni”, csak magamat. Valószínű lassabb a folyamat, mintha célirányosan tanultam volna rajztanár mellett, de mivel ez „csak egy hobbi” volt eddig mindig, a fő tevékenységeim mellett magamnak oszthatom be, mikor szánok rá időt.

- Milyen eszközöket használsz?

- Elsősorban grafit (mindenféle márkát próbáltam már), ill. szén, de egyre többször előkerülnek a színek is, színes ceruza, pasztellkréta, olajkréta, és egyéb formában, ill. idén már biztosan fogok festeni is. Ezeken kívül - mivel imádok kísérletezni - több olyan dolog is került már papírra, ami nem kimondottan szokványos, pl. szemceruza, csillámpor, (smink) alapozó, és hasonlók. Ha falfestésről van szó, akkor pedig nyilván falfesték.

- Mennyi idő alatt készül el egy rajzod?

- Erre nem tudok érdemleges választ adni. Elég tág határok között mozog, minimum 5-6 óra, még a kicsike képek (A/4) esetében is, de vannak képek, amik 30-40 óra munkát igényeltek. Függ a kép méretétől, témájától, részletességétől, a használt eszköztől, stb.

- Mivel foglalkozol?

- Had- és biztonságtechnikai mérnöki Bsc-t végeztem, most pedig Mérnöktanári (had- és biztonságtechnikai mérnöktanár) Msc-n vagyok az Óbudai Egyetemen. Tehát eléggé más irány, mint a hobbim.Tavasszal végzem az egyetemen.

- Mit csinálsz, amikor éppen nem rajzolsz?

- Edzek. Az utóbbi években erősen felértékelődött a szememben az egészség, szellemi, lelki és testi szinten egyaránt, és ez utóbbi magával vonzotta az edzést is. Elhatároztam, hogy erős szeretnék lenni. Túl sokat ültem, emiatt megjelentek mindenféle mozgásszervi megbetegedések, és úgy gondoltam, hogy ezt addig kell visszaszorítani, amíg nem késő. A rajzolás és az edzés egyaránt szórakoztató funkciót is betöltenek, szeretem csinálni mindkettőt. Ezeken kívül pedig a legszokványosabb szabadidős tevékenységekre kell gondolni, már ha ezekre is marad időm.

Köszönöm a beszélgetést!

Tími remek fekete-fehér és színes művei megtekinthetőek a facebook oldalán.

Tímea facebook oldala: https://www.facebook.com/pages/Tacsi-T%C3%ADmea/172944149451182


Tacsi Tímea
Tacsi Tímea

Tacsi TímeaKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Aki itt talált otthont!

- Ózd kontra Érpataki Modell

- MaNDA - Hozzájárulva Ózd felpezsdülő kulturális életéhez

- Én és a küldetésem – beszélgetés Ganyi Károllyal


Címlapon:

Ózd Gyanúsítottként hallgatták ki a rendőrök azt a férfit, aki magát egy szolgáltató munkatársának kiadva megtévesztett egy idős asszonyt Ózdon, akinek lakásából ellopta mobiltelefonját.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Putnok Lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást az Ózdi Rendőrkapitányság egy 41 éves putnoki férfival és 28 éves feleségével s
Ózd
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
MAGÁNVÉLEMÉNY
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben