Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 18. csütörtök - Piroska napja van.
Keresendő kifejezés:
Interjú
Interjú Tacsi Tímeával /Képekkel/
Ózdi Magazin | 2015.01.27. | Horváth Ingrid
Tacsi Tímea
Tacsi Tímea

Ez az interjú a József Attila Gimnázium egyik volt tanulójával készült. Tímea nagyon tehetséges remekül rajzoló fiatal hölgy.


- Mióta rajzolsz?

- Mindig is nagyon szerettem rajzolni, viszont azt hiszem az első portrém volt az a pont, amikor először látszott, hogy ebből akár lehet is valami. Ekkor 12 éves voltam, Apukámnak rajzoltam meg egy katonakori képét, mint karácsonyi ajándék. Utána 1 évig nem rajzoltam, a 2. portré a bátyámról készült, szintén karácsonyra. Jelentős minőségbeli különbség volt a kettő között, ami azért volt „meglepő”, mert közben - mint említettem – nem alkottam ilyesmit, csak amit az iskolai rajzórákon kértek.

Hírdetés! 


- Kitől tanultál meg rajzolni?

- Igazából nem tudok ilyen embert mondani. Voltak természetesen olyan rajztanárok, akik rendszeresen véleményezték a munkámat, ami nagy sokat segített. Az egyik a középiskolai rajztanárom, Kovácsné Zsid Erzsébet, a másik Marcinkó Donát, akiknek hatására jó néhány újdonságot próbáltam ki rajzolásban és festésben egyaránt. Összességében azonban többnyire magamat fejlesztem, aminek előnye és hátránya egyaránt megvolt/van. Emlékszem, hogy tizenévesen még nem volt sajnos túl nagy igényem a fejlődésre, bár ennek sejtem az okát. Akikre nagyon felnéztem a művészetben, utolérhetetlennek tűntek, olyan „tőlem jobb” művész munkáit pedig nem nagyon láttam a környezetemben, ami reális célkitűzésként motivált volna arra, hogy jobb akarjak lenni. Mai fejemmel azt gondolom, hogy lényegesen többet gondoltam az akkori tudásomról, mint ami ténylegesen volt. Aztán pár évre rá (ez már a Gimi után volt 1-2 évvel) felregisztráltam egy nemzetközileg ismert művész közösségi oldalra, ahol vannak grafikusoktól elkezdve a festőkön, szobrászokon, fotósokon keresztül mindenki. Az állam pedig leesett, rájöttem, hogy „sehol se vagyok én még ehhez”. Egyszerűen elképesztőnek tartottam, hogy mi mindent lehet egy „egyszerű ceruzával” és papírral megalkotni. Végre itt volt egy nagy motiváció. Én is elképesztő képeket akartam rajzolni, és elkezdtem azon munkálkodni, hogy egyre szebb/jobb legyen, amit csinálok. Több év stagnálás után tehát elkezdtem fejlődni, nem is keveset. Nem gyorsan, de fokozatosan. Elhatároztam, hogy szép apránként, ahogy lehetőségem engedi, megismerkedek különféle eszközökkel (szén, pasztellkréta, olajkréta, stb.). Igyekszem referenciaképeket is úgy keresni, hogy szinte mindig legyen valami újdonság, legyen az egy olyan anyag (bunda, latex, víz, tüll stb.), amit még nem rajzoltam, vagy egy testtartás, vagy bármi, ami kihívást jelent. Nagyon sokat tanultam az eddigi hibámból. Nyilván az elmúlt évek alapján én is látom a változást, de mindig van hova fejlődni. Eljutottam oda, hogy már egy jó ideje nem máshoz mérem magam, nem akarok senkit „lekörözni”, csak magamat. Valószínű lassabb a folyamat, mintha célirányosan tanultam volna rajztanár mellett, de mivel ez „csak egy hobbi” volt eddig mindig, a fő tevékenységeim mellett magamnak oszthatom be, mikor szánok rá időt.

- Milyen eszközöket használsz?

- Elsősorban grafit (mindenféle márkát próbáltam már), ill. szén, de egyre többször előkerülnek a színek is, színes ceruza, pasztellkréta, olajkréta, és egyéb formában, ill. idén már biztosan fogok festeni is. Ezeken kívül - mivel imádok kísérletezni - több olyan dolog is került már papírra, ami nem kimondottan szokványos, pl. szemceruza, csillámpor, (smink) alapozó, és hasonlók. Ha falfestésről van szó, akkor pedig nyilván falfesték.

- Mennyi idő alatt készül el egy rajzod?

- Erre nem tudok érdemleges választ adni. Elég tág határok között mozog, minimum 5-6 óra, még a kicsike képek (A/4) esetében is, de vannak képek, amik 30-40 óra munkát igényeltek. Függ a kép méretétől, témájától, részletességétől, a használt eszköztől, stb.

- Mivel foglalkozol?

- Had- és biztonságtechnikai mérnöki Bsc-t végeztem, most pedig Mérnöktanári (had- és biztonságtechnikai mérnöktanár) Msc-n vagyok az Óbudai Egyetemen. Tehát eléggé más irány, mint a hobbim.Tavasszal végzem az egyetemen.

- Mit csinálsz, amikor éppen nem rajzolsz?

- Edzek. Az utóbbi években erősen felértékelődött a szememben az egészség, szellemi, lelki és testi szinten egyaránt, és ez utóbbi magával vonzotta az edzést is. Elhatároztam, hogy erős szeretnék lenni. Túl sokat ültem, emiatt megjelentek mindenféle mozgásszervi megbetegedések, és úgy gondoltam, hogy ezt addig kell visszaszorítani, amíg nem késő. A rajzolás és az edzés egyaránt szórakoztató funkciót is betöltenek, szeretem csinálni mindkettőt. Ezeken kívül pedig a legszokványosabb szabadidős tevékenységekre kell gondolni, már ha ezekre is marad időm.

Köszönöm a beszélgetést!

Tími remek fekete-fehér és színes művei megtekinthetőek a facebook oldalán.

Tímea facebook oldala: https://www.facebook.com/pages/Tacsi-T%C3%ADmea/172944149451182


Tacsi Tímea
Tacsi Tímea

Tacsi TímeaKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Aki itt talált otthont!

- Ózd kontra Érpataki Modell

- MaNDA - Hozzájárulva Ózd felpezsdülő kulturális életéhez

- Én és a küldetésem – beszélgetés Ganyi Károllyal


Címlapon:

Ózd Egy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
Útjára indult a WikiLeaks mintájára felépített FaithLeaks, a vallási szervezetek ügyeit kitálaló honlap.
A választáshoz kapcsolódó határidőket, határnapokat az igazságügyi miniszter rendeletben határozza meg a kitűzést követően, de a választási eljárásról szóló törvény alapján már kiszámolhatóak a legfontosabb határnapok.
Ózd A 2018. január 18-án (csütörtökön) 9.00 órakor kezdődő képviselő-testületi ülés meghívója, előterjesztései.
Helyi Hírek
CernelyVádemelési javaslattal éltek az ózdi rendőrök azokkal a gyanúsítottakkal szemben, akik Csernely településen több, egzisztenciálisan kiszolgáltatott helyzetben lévő család részére adtak kölcsönt irreálisan magas kamatra.
Bíróság elé állítási javaslattal élt a rendőrség azzal a férfival szemben, aki Járdánházán szeszes italtól befolyásolt állapotban vezette autóját.
ÓzdEgy belefutott - számomra el nem hanyagolható bejegyzés apropóján gondoltam publikálni (szerk.)
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
Ózd„A természetben, kezdetben minden harmóniában létezett, és működött. Mi azonban hajlamosak vagyunk arra, hogy szétválasszuk azt, ami összetartozik.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
MAGÁNVÉLEMÉNY
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Az Ózdon élő Mag Mátyás atyát 52 évvel ezelőtt szentelték pappá Egerben. A nyugalmazott római katolikus lelkész életpályájának az útját a hivatástudat jellemzi napjainkig is.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben