Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 18. csütörtök - Piroska napja van.
Keresendő kifejezés:
Interjú
Van kiút – Interjú Lilla babáról
Ózdi Magazin | 2015.02.04. | Ganyi Károly

Kincsünk a gyermek. Talán az emberek már sablonként tekintenek e rövid mondatra. Mégis a benne lévő igazság az, ami értékessé teszi életünket. 

Foto: Tégy Jót!

Lillát májdaganatra operálták, túl van 4 nagy műtéten, azonban a harcnak itt még nincs vége: glutén, laktóz és szójamentes étrendjét folyamatosan kell biztosítani ahhoz, hogy egészsége helyreálljon.

Lillus két éves múlt, igazi cserfes, eleven kislány, aki nap, mint nap mosolyt csal az emberek arcára. Élni akarása és életigenlése azokra az emberekre is átragad, akik csak futólag találkoznak vele.

Hogyan derült ki Lilla daganata?

Egy megérzés alapján bejelentkeztem háziorvosi ellenőrzésre és a doktornő kitapintotta a májában a daganatot, másnap UH a helyi kórházban, harmadnap Budapesten a Tűzoltó utcai Gyermek Klinikán kiderült kislányomnak, rosszindulatú 8 cm-es daganata van, Hepatoblastoma. 

Hogyan viselte a műtéteket és a kezeléseket?

A kezeléseket, ha lehet ezt mondani „jól“ viselte, nem fogyott, az anyatejnek köszönhetően, de nem is tudott hízni, néhány alkalommal hányt, de az sem volt számottevő a hányáscsillapító kúp miatt. Természetesen a kezelések, hogy milyen nyomot hagytak az mindig később derül ki. Például nagyon sok mindentől megy a hasa Lillának, legyengültek a bélbolyhok és persze a máj miatt is.

A műtétek megviseltek minket, mondhatom szörnyű volt, az érzés leírhatatlan. A 4,5 órás májműtéte után 3 napig teljes altatásban volt kislányom, majd 2 hétig hányt Németországban, naponta testvéremmel kb. tízszer cseréltük a ruhát és nagyon nehezen ment és megy a felépülés, rengeteget kell erősödnie, most is probiotikumot szed. 

Milyen diétát kell betartania? Miket ehet-ihat és miket nem?

Ezt igazából nem mondanám diétának, egészséges életmódnak inkább. Mint már mondtam sok miden hasmenést okoz Lillánál pl: kerülnünk kell a szójás, laktózos, gluténos ételeket, ezért lenne fontos, ha házi, házias jellegű ételeket tudnánk beszerezni mindennap. Nyáron ment a hasa a fagyitól is, azt mondta a doktornő, hogy tejsavó érzékeny. A cukrot lecseréltük nyírfacukorra és mézre. Kenyér, tészta és pékáru, beleértve a ropit, sós perecet tönkölybúzásat kap. Babavizet és tisztított vizet kap, én főzöm neki a teát. Persze időnként édességet is eszik, mint minden gyerek. 

Úgy tudom, kupakokat is gyűjtötök, mondj erről néhány szót! Hogyan juthat el hozzátok? 

A kupakgyűjtést a húgom intézi, ő ebben nagyon profi. Elég sok helyen segítenek gyűjteni más-más városokban, falvakban. Ez a módszer is rengeteget segít nekünk, ami másnak szemét, nekünk pénz, 75 Ft kilónként, nagy mennyiség kell hozzá, hogy megérje, de szerencsére eddig sikerült. A kupakok eljuttatása úgy történik, hogy vagy mi érte megyünk nagyobb mennyiségért vagy úgy szerezzük össze, hogy egy irányból több helyről felvesszük. Még van aki postán küldi el és van aki személyesen viszi el hozzánk.

Meséld el egy napotokat.

Egy napunkat, hogy is írhatnám le, talán, hogy egy teljesen átlagos nap, mint mindenki másnál, azon kívül, hogy a pelenkacserétől a mosáson, a mosogatásig mindent egyedül csinálok, szerencsére Lilla nagyon türelmes és csodálatos gyerek, nem lehet rá panaszom. Egyedül is eljátszik, persze imádja mikor együtt csinálunk mindent, már segít is nekem. Ő nem marad egyedül senkivel, csak, ha a látótérben vagyok. Nekem, nekünk ez a természetes! 

Mit üzennél azoknak, akik hasonló hajóban eveznek, mint Ti?

Akik hasonló helyzetben vannak, mint mi, azt üzenem, hogy a legelveszettebb, legnehezebbnek tűnő helyzetből is van kiút, türelemmel és alázattal kell lennünk minden iránt: megérkezik a megoldás, persze ez sokszor iszonyúan nehéz és van, hogy azt érezzük, nem bírjuk tovább, de másnap ÚJ nap van, s mindig ezzel biztattam és biztatom magam. HIT, REMÉNY ÖRÖKKÉ és RENGETEG SZERETET, ez a megoldása és ereje mindennek, a MÉRHETETLEN SZERETET GYERMEKÜNK iránt.

Hálásan köszönjük Lilla babámmal mindenkinek a rengeteg szeretetet és segítséget akár egy kupakkal is. A legnagyobb köszönettel a HÚGOMNAK, Szilvási Máriának tartozom, mert nélküled nem menne és nem ment volna!Ganyi Károly Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Aki itt talált otthont!

- Ózd kontra Érpataki Modell

- MaNDA - Hozzájárulva Ózd felpezsdülő kulturális életéhez

- Én és a küldetésem – beszélgetés Ganyi Károllyal


Címlapon:

Ózd Egy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
Útjára indult a WikiLeaks mintájára felépített FaithLeaks, a vallási szervezetek ügyeit kitálaló honlap.
A választáshoz kapcsolódó határidőket, határnapokat az igazságügyi miniszter rendeletben határozza meg a kitűzést követően, de a választási eljárásról szóló törvény alapján már kiszámolhatóak a legfontosabb határnapok.
Ózd A 2018. január 18-án (csütörtökön) 9.00 órakor kezdődő képviselő-testületi ülés meghívója, előterjesztései.
Helyi Hírek
CernelyVádemelési javaslattal éltek az ózdi rendőrök azokkal a gyanúsítottakkal szemben, akik Csernely településen több, egzisztenciálisan kiszolgáltatott helyzetben lévő család részére adtak kölcsönt irreálisan magas kamatra.
Bíróság elé állítási javaslattal élt a rendőrség azzal a férfival szemben, aki Járdánházán szeszes italtól befolyásolt állapotban vezette autóját.
ÓzdEgy belefutott - számomra el nem hanyagolható bejegyzés apropóján gondoltam publikálni (szerk.)
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
Ózd„A természetben, kezdetben minden harmóniában létezett, és működött. Mi azonban hajlamosak vagyunk arra, hogy szétválasszuk azt, ami összetartozik.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
MAGÁNVÉLEMÉNY
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Az Ózdon élő Mag Mátyás atyát 52 évvel ezelőtt szentelték pappá Egerben. A nyugalmazott római katolikus lelkész életpályájának az útját a hivatástudat jellemzi napjainkig is.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben