Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. március 20. kedd - Klaudia napja van.
Keresendő kifejezés:
Interjú
Van kiút – Interjú Lilla babáról
Ózdi Magazin | 2015.02.04. | Ganyi Károly

Kincsünk a gyermek. Talán az emberek már sablonként tekintenek e rövid mondatra. Mégis a benne lévő igazság az, ami értékessé teszi életünket. 

Foto: Tégy Jót!

Lillát májdaganatra operálták, túl van 4 nagy műtéten, azonban a harcnak itt még nincs vége: glutén, laktóz és szójamentes étrendjét folyamatosan kell biztosítani ahhoz, hogy egészsége helyreálljon.

Lillus két éves múlt, igazi cserfes, eleven kislány, aki nap, mint nap mosolyt csal az emberek arcára. Élni akarása és életigenlése azokra az emberekre is átragad, akik csak futólag találkoznak vele.

Hogyan derült ki Lilla daganata?

Egy megérzés alapján bejelentkeztem háziorvosi ellenőrzésre és a doktornő kitapintotta a májában a daganatot, másnap UH a helyi kórházban, harmadnap Budapesten a Tűzoltó utcai Gyermek Klinikán kiderült kislányomnak, rosszindulatú 8 cm-es daganata van, Hepatoblastoma. 

Hogyan viselte a műtéteket és a kezeléseket?

A kezeléseket, ha lehet ezt mondani „jól“ viselte, nem fogyott, az anyatejnek köszönhetően, de nem is tudott hízni, néhány alkalommal hányt, de az sem volt számottevő a hányáscsillapító kúp miatt. Természetesen a kezelések, hogy milyen nyomot hagytak az mindig később derül ki. Például nagyon sok mindentől megy a hasa Lillának, legyengültek a bélbolyhok és persze a máj miatt is.

A műtétek megviseltek minket, mondhatom szörnyű volt, az érzés leírhatatlan. A 4,5 órás májműtéte után 3 napig teljes altatásban volt kislányom, majd 2 hétig hányt Németországban, naponta testvéremmel kb. tízszer cseréltük a ruhát és nagyon nehezen ment és megy a felépülés, rengeteget kell erősödnie, most is probiotikumot szed. 

Milyen diétát kell betartania? Miket ehet-ihat és miket nem?

Ezt igazából nem mondanám diétának, egészséges életmódnak inkább. Mint már mondtam sok miden hasmenést okoz Lillánál pl: kerülnünk kell a szójás, laktózos, gluténos ételeket, ezért lenne fontos, ha házi, házias jellegű ételeket tudnánk beszerezni mindennap. Nyáron ment a hasa a fagyitól is, azt mondta a doktornő, hogy tejsavó érzékeny. A cukrot lecseréltük nyírfacukorra és mézre. Kenyér, tészta és pékáru, beleértve a ropit, sós perecet tönkölybúzásat kap. Babavizet és tisztított vizet kap, én főzöm neki a teát. Persze időnként édességet is eszik, mint minden gyerek. 

Úgy tudom, kupakokat is gyűjtötök, mondj erről néhány szót! Hogyan juthat el hozzátok? 

A kupakgyűjtést a húgom intézi, ő ebben nagyon profi. Elég sok helyen segítenek gyűjteni más-más városokban, falvakban. Ez a módszer is rengeteget segít nekünk, ami másnak szemét, nekünk pénz, 75 Ft kilónként, nagy mennyiség kell hozzá, hogy megérje, de szerencsére eddig sikerült. A kupakok eljuttatása úgy történik, hogy vagy mi érte megyünk nagyobb mennyiségért vagy úgy szerezzük össze, hogy egy irányból több helyről felvesszük. Még van aki postán küldi el és van aki személyesen viszi el hozzánk.

Meséld el egy napotokat.

Egy napunkat, hogy is írhatnám le, talán, hogy egy teljesen átlagos nap, mint mindenki másnál, azon kívül, hogy a pelenkacserétől a mosáson, a mosogatásig mindent egyedül csinálok, szerencsére Lilla nagyon türelmes és csodálatos gyerek, nem lehet rá panaszom. Egyedül is eljátszik, persze imádja mikor együtt csinálunk mindent, már segít is nekem. Ő nem marad egyedül senkivel, csak, ha a látótérben vagyok. Nekem, nekünk ez a természetes! 

Mit üzennél azoknak, akik hasonló hajóban eveznek, mint Ti?

Akik hasonló helyzetben vannak, mint mi, azt üzenem, hogy a legelveszettebb, legnehezebbnek tűnő helyzetből is van kiút, türelemmel és alázattal kell lennünk minden iránt: megérkezik a megoldás, persze ez sokszor iszonyúan nehéz és van, hogy azt érezzük, nem bírjuk tovább, de másnap ÚJ nap van, s mindig ezzel biztattam és biztatom magam. HIT, REMÉNY ÖRÖKKÉ és RENGETEG SZERETET, ez a megoldása és ereje mindennek, a MÉRHETETLEN SZERETET GYERMEKÜNK iránt.

Hálásan köszönjük Lilla babámmal mindenkinek a rengeteg szeretetet és segítséget akár egy kupakkal is. A legnagyobb köszönettel a HÚGOMNAK, Szilvási Máriának tartozom, mert nélküled nem menne és nem ment volna!Ganyi Károly Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Aki itt talált otthont!

- Ózd kontra Érpataki Modell

- MaNDA - Hozzájárulva Ózd felpezsdülő kulturális életéhez

- Én és a küldetésem – beszélgetés Ganyi Károllyal


Címlapon:

Az itt áttelelő madarak etetése az összefüggő hótakaró idején nagyon fontos. Apró tetteinkkel, a madarak etetésével megmenthetjük a természetben élő szárnyas barátainkat.
Ózd
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi Hírek
ÓzdEgy korábbi vitás ügyet baltanyéllel zárt le egy fiatalkorú fiú Ózdon. A sértett súlyos sérüléseket szenvedett.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
BorsodnádasdKülöndíjat kapott Farkas Elek borsodnádasdi egyéni vállalkozó virtuális párolgás pályázata.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAttól én még nem vagyok alkoholista, hogy… Csak időnként szívok el néhány szálat a stressz miatt. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tükör által homályosan…” Nem látunk tisztán. Igyekszünk önmagunkat egy kicsit kozmetikázni, retusálni, photo shopozni… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd”Nem feltétlenül baj, ha időnként rossz döntést hozunk, hiszen levonhatjuk a következtetéseket, tanulhatunk belőle.„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Bármennyire erős a természetünk, bármilyen rossz szokásokat alakítottunk ki, meg tudunk változni, de csak akkor, ha meg akarunk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
MAGÁNVÉLEMÉNY
ÓzdAttól én még nem vagyok alkoholista, hogy… Csak időnként szívok el néhány szálat a stressz miatt. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tükör által homályosan…” Nem látunk tisztán. Igyekszünk önmagunkat egy kicsit kozmetikázni, retusálni, photo shopozni… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd”Nem feltétlenül baj, ha időnként rossz döntést hozunk, hiszen levonhatjuk a következtetéseket, tanulhatunk belőle.„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd Bármennyire erős a természetünk, bármilyen rossz szokásokat alakítottunk ki, meg tudunk változni, de csak akkor, ha meg akarunk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben