Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. május 24. péntek - Eliza,Eszter napja van.
Keresendő kifejezés:
Interjú
Kötetlen beszélgetések - Perge Gábor
Ózdi Magazin | 2015.02.13. | Harkály Mónika
Foto: Facebook

Perge Gáborral az Európai Föderalista Párt ózdi elnökével beszélgetek, aki nyilvánosságra hozta Vincze Betti  Ózd város kabinetfőnökének azóta megszűnt közösségi oldaláról a rasszista, fajgyűlölő, és a cigányság ellen fegyveres támadás buzdítására alkalmas megjegyzést.


Mit lehet Önről tudni túl a pártelnökségen?

Azon kívül, hogy egy Ózdon sosem járt, exfideszes, orosz kém vagyok, aki a Jobbik és az ózdi egység ellen dolgozik? Nem sokat.
Eddig ez a kedvencem a rágalmak közül, de az iróniát félretéve sajnos sokan szeretnék hallani tőlem ezeket a mondatokat. Ezeknek az embereknek viszont csalódást kell okoznom, hiszen természetesen ebből egy szó sem igaz.
Ózdon az mellett a bizonyos “CS” épület mellett nevelkedtem tizenéves koromig, rendkívül nehéz anyagi gondokkal küzdő családban, és szociálisan veszélyeztetett környezetben. Kemény munkával, és sok erőfeszítés árán jutottam el a Debreceni Egyetemre, ahol két évig jogot tanultam. Sajnos a tanulási folyamatokat ellehetetlenítő anyagi költségek szakváltásra késztettek, így jelenleg harmad éves Igazgatás-szervező szakos hallgató vagyok. Projektmenedzsmenttel szeretnék foglalkozni, de ez mellett részt veszek egy társadalmi innovációs versenyben is, ahol a hátrányos helyzetű fiatalok felzárkóztatását tűztük ki célul. Hamarosan megalapítjuk egyesületünket is szintén ezzel a céllal. Ezen kívül egy vállalat vezetésében működök közre, mint társtulajdonos.

Miért tartotta Ön fontosnak nyilvánosságra hozni a kabinetfőnök megjegyzését?

Mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításhoz, és ehhez Bettina joga is megvan. A hölgyet nem ismerem személyesen, így igazából véleményt sem akarok róla formálni, de azt mindenképpen be kell látnunk, hogy az általa betöltött tisztséghez párosulnak olyan etikai és morális alapfeltételek, amelyek feledésbe merültek a kinevezésekor. A bejegyzés pedig nem volt elég régi ahhoz, hogy abból ne lehessen következtetni a jelenlegi mentalitására.

Milyen választ kapott erre a sajtóközleményre?

Az egyik oldalról megvetést, a másikról elismerést. Tudni kell, hogy nem Én személyesen kutakodtam Bettina internetes adatlapján, hanem közösségek, csoportok hívták fel rá a figyelmem, akik kiszolgáltatott helyzetük miatt nem merték azt nyilvánosságra hozni. Ők örültek annak, hogy van, aki meri vállalni a konfrontációt a helyes ügy érdekében.

Mindebből kifolyólag önt az egyik ózdi facebook csoportban megvádolták azzal, hogy Fideszes érdekeket védve, illetve a közösséget bomlasztó szándékkal kitalálta ezt az egészet. Sőt odáig ment a vádaskodás, hogy photoshoppal az egyik tag készített Önről egy hamis képet, amiben kicserélte a kabinetfőnök fotóját az önével. Ezzel kívánta igazolni, hogy ilyet bárki tud kreálni. Összességében mit gondol minderről?

Nézze, összeesküvés elméletekből nincs hiány, különösen a szélsőjobb irányban, így ezeket javarészt figyelmen kívül hagyom. Ám mivel a bejegyzés nyilvánosságra hozatala előtt számoltam ezzel az eshetőséggel, nem érint ez a dolog váratlanul. Több illetőnek is megmutattam a bejegyzést a közzététel előtt, akik tanúsíthatják annak hitelességét. Azzal pedig, hogy nem akarjuk észrevenni a problémákat, vagy megmagyarázzuk azt valamilyen elmélettel, attól még a probléma ott lesz. Ezeknek az embereknek két kérdést kellene először feltenniük. Az egyik az, hogy ha már kreált képről van szó, akkor miért nem egyenest a polgármesterről, vagy valamilyen ismertebb közszereplőről készítettem a képet? Miért pont most, és miért olyan illetőről, akinek a személyét alig ismerik a városban, hiszen bármikor bárkiről ugyanezt meg lehetne csinálni? A másik kérdés pedig az, hogy ha valóban így van, akkor miért került törlésre Bettina oldala? Hiba lenne hagyni, hogy a figyelmünk elterelődjön a problémáról, hiszen a felháborodást nem a sajtóközlemény, hanem annak tartalma idézte elő. Aki szerint pedig a közlemény elfogadhatatlan, az azt mondja ki, hogy az ilyen dolgok jobb, ha rejtve maradnak. Szerintünk viszont nem lehet mindent a szőnyeg alá seperni.

Ön tagja ennek a csoportnak, tudott nyilvánosan reagálni ezekre a vádakra?

Sajnos politikai orientációm miatt törölték a csatlakozási kérelmem a csoportból, egy olyan csoportból, amely az ózdiakat tömöríti. Ez alapján pedig joggal vonhatjuk le azt a következtetést, hogy aki más politikai nézeteket vall, azt tulajdonképpen nem is tartják ózdi polgárnak. A Fidesz ezt országos szinten játszotta el, tehát nem sok különbséget vélek felfedezni a két oldal között.

Az Ön pártja jelenleg, hogy látja Ózdot?

A Mi meglátásunk szerint Ózd jól példázza az országban kialakult demokratikus deficit helyzetét. Az elmúlt évtizedek tönkretették a politikai kultúrát, és megerősítették a szélsőjobbot. A Polgármester demokratikus legitimitása annyiban megkérdőjelezhető, hogy sok ember a szavazás során nem valami mellett, hanem valami ellen voksolt. A szavazatok számarányát tekintve valóban úgy tűnik, hogy Ózdon egy eddig példátlan összefogás van, de a szavazatok minősége szempontjából ez már korán sem olyan biztos. A polgármester Úr eddigi hozzáállása mindenképpen pozitívum, hiszen megynyílt egy egyfajta közvetlen kommunikációs csatorna a polgárok és a városvezetés között, amire eddig nem volt példa. Az embereket megkérdezik a közösséget érintő döntésekről, amely példaértékű, és ez így van rendjén. De csak ez miatt radikalizálódni nem túl bölcs dolog, hiszen más pártok is vannak, akik a közvetlen kommunikáció hívei.
 
Mi azokat az embereket szeretnénk képviselni Ózdon is, akik politikailag nem találják a helyüket. Fontosnak tartjuk a polgári demokráciát, és fontosnak tartjuk a politikai részvételt is. Nem azt mondjuk, hogy minket kell választani, és mindenki mást el kell ítélni, ahogy azt a Jobbik vagy a Fidesz csinálja. Mi azt mondjuk, hogy minket is lehet választani. Nem kötelező, de minket is lehet. Ha nincs politikai alternatíva egy városban, és az embereknek nincs sok választási lehetősége, akkor nincs demokrácia sem. Mi a demokráciát szeretnénk erősíteni jelenlétünkkel, létjogosultságunkat pedig nem zárhatja ki senki csak azért, mert más eszközöket vetnénk be politikailag a városvezetésben.

Mit gondol, az emberek hogyan viszonyulnak a pártjukhoz?

Mint azt már említettem, elég sokan kettős mércét alkalmaznak a megítélésünk során. Egyesek szerint a Fidesz mentsvárát képezzük, pedig pontosan a jobboldali politikát ellenezzük. Mások szerint biznisz párt vagyunk, ami a támogatásért jött létre, pedig egy forint támogatást nem kaptunk. És ha így is lenne, akkor most miért próbálnánk meg aktívak lenni? Az a tapasztalatunk, hogy kevesen olvasnak, és sokan beszélnek. Rendkívül nehéz lesz végig vinni az országban a politikai arculatváltást, de véghezvisszük.

Sokat hallunk mostanában a közbiztonság megerősítéséről Ózdon. Amire igazán szükség is lenne. Sajnos törvényszerű, hogy a szegénység a nyomor következménye lehet a bűnözés növekedése. Hallani lehet a polgárőrség megerősítéséről, az is felmerült, hogy amennyiben az anyagi források engedik quados járőrözés is várható. Illetve drón vásárlásról is szó esett  ebben a témában. Ön mit gondol ezekről a tervekről? Illetve Ön milyen javaslatokkal áll elő a közbiztonság javításával kapcsolatban?

A “rendteremtési tervek” mind a politikai kampány részét képezték, nem hiszem, hogy ebből bármi is megvalósulna, de adjunk még nekik egy kis időt. Maradjunk a realitások talaján, hiszen ez a “program” több problematikát is felvet. Felveti például a kérdést, hogy hol húzzuk meg a polgárőrség jogi státuszának határvonalát? Önkormányzati szinten nem lehet magasabb jogforrással ellentétes rendeleteket hozni, tehát a rendőrséget nem helyettesíthetik. Mi tehát a szerepük? Jelenlétükkel elrettentést alkalmazni? “Rendőrállam” mintáját kelteni? Az Én megítélésem szerint inkább a rendőri jelenlétet kellene tovább fokozni a városban, és a rendőri képzést kellene meghonosítani Ózdon. Tanult, felkészült rendőrök kellenek, akik valóban eljárhatnak a rend fenntartása érdekében, nem pedig jelmezes “gárdisták”, akik feleslegesen emésztik fel a város egyébként is hézagos költségvetését, és tovább fokozzák a városban a feszültséget.

Mint ismeretes Ózdon nagyon sok a hátrányos helyzetű roma származású ember. Ebből adódóan sok ellentét van a városban. Önök hogyan oldanák meg a roma integrációt Ózdon?

A roma integráció nem csak Magyarországon, hanem egész Európában problémát jelent. Az embereknek kezd fogyni a türelmük és az erőforrásuk, amit az országban a megoldási kísérletekbe fektetnek.
Mi nem szeretnénk, ha az Unió ezen keleti része leszakadna Európától, és azt sem szeretnénk, ha Ózd szakadna le hazánk perifériájára. Az Uniós források adottak az integrációhoz, de kormányunk eltékozolja azt.  Az az igazság, hogy Budapesten és a Parlamentben senkit nem érdekelnek az ózdi problémák, hiába - az egyébként különösen eredménytelen és passzív- országgyűlési képviselet. A helyi problémákat így az ózdiaknak maguknak kell megoldani, ami nem túl igazságos hozzáállás. Már csak azért sem, mert ekkora probléma megoldásához nélkülözhetetlen egy külső, állami beavatkozás. A Mi célunk, hogy úgymond idehozzuk Európát, hiszen az Unióban rengeteg forrás áll  rendelkezésre erre a célra,  és rengeteg szociálpolitikai önkormányzati modell van, ami már rég bevált egyes helyeken. Jelenleg is vizsgáljuk az ózdi helyzetet, és mi politikailag az egységes Európát képviseljük Ózdon, azt az Európát, aki megbirkózik a nehézségekkel, és nem azt, amely külön utakon jár.

Végezetül mit üzenne az ózdi embereknek?

Azt üzenném, hogy vitázzanak. Vitázzanak velünk, vitázzanak másokkal, vitázzanak egymással. A demokrácia nélkülözhetetlen része a vitakultúra, az eszmerendszerek megismerése, a vélemények kölcsönös meghallgatása és tiszteletben tartása pedig felélénkítheti a helyi politikát. Ám nagyon fontos, hogy a vita a kulturált keretek között menjen végbe, hiszen ekkor van igazi értéke. Nem szabad gyűlölködni, nem szabad népcsoportokra kollektívan megjegyzéseket tenni, hanem mindvégig tiszteletben kell tartani a másik felet, és meg kell beszélni a problémát, és a megoldást. Így előrébb juthatunk.
Szervezetünk és Én várunk mindenkit facebook oldalunkon, aki ki szeretné fejezni véleményét a történtekkel kapcsolatosan, mindenféle következmények nélkül. Mi nem zárunk ki senkit, és nem ítélünk el senkit csak azért, mert más az álláspontja.

Köszönöm a beszélgetést

Várady Mónika

 


Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Aki itt talált otthont!

- Ózd kontra Érpataki Modell

- MaNDA - Hozzájárulva Ózd felpezsdülő kulturális életéhez

- Én és a küldetésem – beszélgetés Ganyi Károllyal


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
MAGÁNVÉLEMÉNY
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben