Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. május 24. péntek - Eliza,Eszter napja van.
Keresendő kifejezés:
Interjú
Alkot, segít, példát mutat!
Ózdi Magazin | 2015.03.02. | Kerékgyártó Mihály
Foto: / Kerékgyártó Mihály

Fekete-Vincze Beáta, aki 18 éves koráig Ózdon élt, gyerekkora óta nagyon szeret festeni, rajzolni. Mostanában portrékat készít, rajzaival gyűjtést szervez az egyik közösségi oldalon ,s naponta posztolja élethű rajzait.


- Beáta ! Hogyan kezdődött a rajz iránti végtelen szeretete, azt is mondhatnám "mániája"?

Foto: / Kerékgyártó Mihály

- Nagyapám testvére festő volt, és emlékszem arra, hogy a nagymamáméknál a bejárattal szemben volt egy alkotása amit mindennap megcsodáltam. A másik élményem már sokkal későbbi. Krasznahorkán voltunk a várban, és ott láttam egy olyan festményt, ahol a hölgy ruhája úgy volt megfestve, hogy még a varrás is látszódott. Ez is nagy hatással volt rám. Ezt követően azonban divatterveket készítettem minden mennyiségben. Divattervező szerettem volna lenni. Anyukám nagyon sok mindent varrt nekem a kedvemért. A kezdetleges ruhaterveimet nemrég találtam meg, miszerint 10-12 éves koromban készítettem őket, az 1980-as évek végén a 90-es évek elején. Elég vicces a megsárgult papíron nézegetni, de hát az is én voltam...
A középiskola elvégzése után, a Könnyűipari Műszaki Főiskolára mentem ruha – textil - bőr ipari műszaki menedzser szakra, és itt végeztem el egy öltözettervező tanfolyamot is aminek a végén saját tervek alapján elkészített kollekciómból divatbemutató is volt. A második diplomámat már munka mellett szereztem. Így ezek nehezen voltak összeegyeztethetőek a rajzolással, ami megmaradt hobbi szinten. Sokat gondolkoztam, azon hogy akkor miért nem mentem ezen az úton, de igazából a tanfolyam végén megvalósúlt egy álom, saját terveim igazivá váltak, így 20-22 évesen talán új álom körvonalazódott bennem.

Foto: / Kerékgyártó Mihály

- Akkor ez a következő álom lett a portrékészítés?

- Valahogy úgy,de elég rögös volt ez az út .

- Miért ? Mondana egy példát ?

- 2002-ben egy nagyon súlyos autóbalesetet szenvedtem. A jobb csuklómban letört egy csontdarab s ezt csak műtéttel és csavarozással tudták helyrehozni. Akkor úgy gondoltam, hogy a rajzos karrieremnek is vége és még hobbiból sem alkothatok, viszont amikor a kislányom megszületett elkezdtem neki ezt-azt rajzolgatni. Akkor úgy éreztem, nem úgy néz ki az alkotás ahogyan kellene. Amikor "divatba jött" nálunk is a jobb-agyféltekés rajzolás, azt hallottam, hogy négy nap alatt bárki, még aki a nulláról kezdi az is meg tud tanulni rajzolni.

Nos ott a helyed Beáta, mondtam magamnak.

- Meg kell tudni,hogy lehetséges - e ez?

- Igen, lehetséges ! Bizonyára egyszer én is megtaníthatom másoknak ezt a módszert, mert óriási élmény. A kesze -kusza vonalakból tényleg el lehet jutni a művészeti alkotásig. Az ember bebizonyíthatja magának, hogy bármire képes, ha hisz benne. Ennek pedig pozitív lelki hatása is van.

- Ha jól tudom már kiállítása is volt a rajzokból.

Foto: / Kerékgyártó Mihály

- Igen, 2013-ban volt az első kiállításom Gazdagréten a Közösségi Házban, Gyerek-nap jegyében. A tárlat főként ismert gyerekszinészek és gyerekportrékból állt. Most is több kiállítás projekt zajlik, de mindez még csak terv.
Az első portré, amit nem saját használatra rajzoltam, teljesen véletlenül történt. Az egyik közösségi oldalon osztottam meg rajzaimat, és az egyik ismerősöm írt ,hogy szeretne tőlem egy rajzot rendelni. Nem sokkal később elindítottam egy külön oldalt csak a rajzaimmal Ceruza portrék címmel. Azóta oda töltöm fel a rajzokat. Szeretnék az idén egy új vonalat is elindítani, ami ha csak távolból is, de összekapcsolódik az eredeti divattervezői álmaimmal. Olyan pólókat és egyéb kiegészítőket szeretnék "forgalmazni",amik az én rajzaimmal vannak nyomtatva. Ennek kivitelezése most van kidolgozás alatt.

- Ezen kívül mik a 2015-ös év tervei a rajzaival?

- Az idén végre az is megvalósulni látszik, hogy a Bliss Alapítvánnyal közösen tudunk egy jótékonysági árverést rendezni a rajzaimból. Az alapítvány igazgatónője az egyik barátnőm, és így információim vannak arról, hogy sokszor milyen nehéz helyzetben vannak, annak ellenére, hogy súlyosan halmozottan sérült gyerekekkel foglalkoznak. Harminchét rajzomat ajánlottam fel, amikre április elejéig lehet licitálni a Facebookon a Ceruza portrék oldalán. A teljes bevételt az alapítvány kapja meg. A rajzokat egyébként az alapítvány központjában meg lehet tekinteni. Ezen kívül az egyik budapesti gyerekkórház onkológiai osztályának is készíteni fogok rajzokat. Van egy fiú aki szájjal fest, most pedig már rajzol is és most lehetősége lenne egy bionikus karra, de ehhez még közel 3 millió Ft-ra lenne szükség a TB támogatáson felül. Szintén a Facebookon van egy csoport Rajzmánia néven, aminek régóta tagja vagyok, és ott az egyik művész elindított egy gyűjtést. Ott is felajánlottam, hogy a rajzom alá a legnagyobb licit gazdájának készítek egy saját portrét.

Foto: / Kerékgyártó Mihály

-Az elmondottak igazán nemes dolgok.

- Nekem a rajz és a rajzolás nagyon sokat jelent, kikapcsol,örömet okoz, és általa segíthetek másokon.

- Köszönöm, hogy mindezt elmondta.

Kerékgyártó Mihály 

 
 Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Aki itt talált otthont!

- Ózd kontra Érpataki Modell

- MaNDA - Hozzájárulva Ózd felpezsdülő kulturális életéhez

- Én és a küldetésem – beszélgetés Ganyi Károllyal


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
MAGÁNVÉLEMÉNY
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben