Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 18. csütörtök - Piroska napja van.
Keresendő kifejezés:
Interjú
Alkot, segít, példát mutat!
Ózdi Magazin | 2015.03.02. | Kerékgyártó Mihály
Foto: / Kerékgyártó Mihály

Fekete-Vincze Beáta, aki 18 éves koráig Ózdon élt, gyerekkora óta nagyon szeret festeni, rajzolni. Mostanában portrékat készít, rajzaival gyűjtést szervez az egyik közösségi oldalon ,s naponta posztolja élethű rajzait.


- Beáta ! Hogyan kezdődött a rajz iránti végtelen szeretete, azt is mondhatnám "mániája"?

Foto: / Kerékgyártó Mihály

- Nagyapám testvére festő volt, és emlékszem arra, hogy a nagymamáméknál a bejárattal szemben volt egy alkotása amit mindennap megcsodáltam. A másik élményem már sokkal későbbi. Krasznahorkán voltunk a várban, és ott láttam egy olyan festményt, ahol a hölgy ruhája úgy volt megfestve, hogy még a varrás is látszódott. Ez is nagy hatással volt rám. Ezt követően azonban divatterveket készítettem minden mennyiségben. Divattervező szerettem volna lenni. Anyukám nagyon sok mindent varrt nekem a kedvemért. A kezdetleges ruhaterveimet nemrég találtam meg, miszerint 10-12 éves koromban készítettem őket, az 1980-as évek végén a 90-es évek elején. Elég vicces a megsárgult papíron nézegetni, de hát az is én voltam...
A középiskola elvégzése után, a Könnyűipari Műszaki Főiskolára mentem ruha – textil - bőr ipari műszaki menedzser szakra, és itt végeztem el egy öltözettervező tanfolyamot is aminek a végén saját tervek alapján elkészített kollekciómból divatbemutató is volt. A második diplomámat már munka mellett szereztem. Így ezek nehezen voltak összeegyeztethetőek a rajzolással, ami megmaradt hobbi szinten. Sokat gondolkoztam, azon hogy akkor miért nem mentem ezen az úton, de igazából a tanfolyam végén megvalósúlt egy álom, saját terveim igazivá váltak, így 20-22 évesen talán új álom körvonalazódott bennem.

Foto: / Kerékgyártó Mihály

- Akkor ez a következő álom lett a portrékészítés?

- Valahogy úgy,de elég rögös volt ez az út .

- Miért ? Mondana egy példát ?

- 2002-ben egy nagyon súlyos autóbalesetet szenvedtem. A jobb csuklómban letört egy csontdarab s ezt csak műtéttel és csavarozással tudták helyrehozni. Akkor úgy gondoltam, hogy a rajzos karrieremnek is vége és még hobbiból sem alkothatok, viszont amikor a kislányom megszületett elkezdtem neki ezt-azt rajzolgatni. Akkor úgy éreztem, nem úgy néz ki az alkotás ahogyan kellene. Amikor "divatba jött" nálunk is a jobb-agyféltekés rajzolás, azt hallottam, hogy négy nap alatt bárki, még aki a nulláról kezdi az is meg tud tanulni rajzolni.

Nos ott a helyed Beáta, mondtam magamnak.

- Meg kell tudni,hogy lehetséges - e ez?

- Igen, lehetséges ! Bizonyára egyszer én is megtaníthatom másoknak ezt a módszert, mert óriási élmény. A kesze -kusza vonalakból tényleg el lehet jutni a művészeti alkotásig. Az ember bebizonyíthatja magának, hogy bármire képes, ha hisz benne. Ennek pedig pozitív lelki hatása is van.

- Ha jól tudom már kiállítása is volt a rajzokból.

Foto: / Kerékgyártó Mihály

- Igen, 2013-ban volt az első kiállításom Gazdagréten a Közösségi Házban, Gyerek-nap jegyében. A tárlat főként ismert gyerekszinészek és gyerekportrékból állt. Most is több kiállítás projekt zajlik, de mindez még csak terv.
Az első portré, amit nem saját használatra rajzoltam, teljesen véletlenül történt. Az egyik közösségi oldalon osztottam meg rajzaimat, és az egyik ismerősöm írt ,hogy szeretne tőlem egy rajzot rendelni. Nem sokkal később elindítottam egy külön oldalt csak a rajzaimmal Ceruza portrék címmel. Azóta oda töltöm fel a rajzokat. Szeretnék az idén egy új vonalat is elindítani, ami ha csak távolból is, de összekapcsolódik az eredeti divattervezői álmaimmal. Olyan pólókat és egyéb kiegészítőket szeretnék "forgalmazni",amik az én rajzaimmal vannak nyomtatva. Ennek kivitelezése most van kidolgozás alatt.

- Ezen kívül mik a 2015-ös év tervei a rajzaival?

- Az idén végre az is megvalósulni látszik, hogy a Bliss Alapítvánnyal közösen tudunk egy jótékonysági árverést rendezni a rajzaimból. Az alapítvány igazgatónője az egyik barátnőm, és így információim vannak arról, hogy sokszor milyen nehéz helyzetben vannak, annak ellenére, hogy súlyosan halmozottan sérült gyerekekkel foglalkoznak. Harminchét rajzomat ajánlottam fel, amikre április elejéig lehet licitálni a Facebookon a Ceruza portrék oldalán. A teljes bevételt az alapítvány kapja meg. A rajzokat egyébként az alapítvány központjában meg lehet tekinteni. Ezen kívül az egyik budapesti gyerekkórház onkológiai osztályának is készíteni fogok rajzokat. Van egy fiú aki szájjal fest, most pedig már rajzol is és most lehetősége lenne egy bionikus karra, de ehhez még közel 3 millió Ft-ra lenne szükség a TB támogatáson felül. Szintén a Facebookon van egy csoport Rajzmánia néven, aminek régóta tagja vagyok, és ott az egyik művész elindított egy gyűjtést. Ott is felajánlottam, hogy a rajzom alá a legnagyobb licit gazdájának készítek egy saját portrét.

Foto: / Kerékgyártó Mihály

-Az elmondottak igazán nemes dolgok.

- Nekem a rajz és a rajzolás nagyon sokat jelent, kikapcsol,örömet okoz, és általa segíthetek másokon.

- Köszönöm, hogy mindezt elmondta.

Kerékgyártó Mihály 

 
 Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Aki itt talált otthont!

- Ózd kontra Érpataki Modell

- MaNDA - Hozzájárulva Ózd felpezsdülő kulturális életéhez

- Én és a küldetésem – beszélgetés Ganyi Károllyal


Címlapon:

Ózd Egy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
Útjára indult a WikiLeaks mintájára felépített FaithLeaks, a vallási szervezetek ügyeit kitálaló honlap.
A választáshoz kapcsolódó határidőket, határnapokat az igazságügyi miniszter rendeletben határozza meg a kitűzést követően, de a választási eljárásról szóló törvény alapján már kiszámolhatóak a legfontosabb határnapok.
Ózd A 2018. január 18-án (csütörtökön) 9.00 órakor kezdődő képviselő-testületi ülés meghívója, előterjesztései.
Helyi Hírek
CernelyVádemelési javaslattal éltek az ózdi rendőrök azokkal a gyanúsítottakkal szemben, akik Csernely településen több, egzisztenciálisan kiszolgáltatott helyzetben lévő család részére adtak kölcsönt irreálisan magas kamatra.
Bíróság elé állítási javaslattal élt a rendőrség azzal a férfival szemben, aki Járdánházán szeszes italtól befolyásolt állapotban vezette autóját.
ÓzdEgy belefutott - számomra el nem hanyagolható bejegyzés apropóján gondoltam publikálni (szerk.)
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
Ózd„A természetben, kezdetben minden harmóniában létezett, és működött. Mi azonban hajlamosak vagyunk arra, hogy szétválasszuk azt, ami összetartozik.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
MAGÁNVÉLEMÉNY
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Az Ózdon élő Mag Mátyás atyát 52 évvel ezelőtt szentelték pappá Egerben. A nyugalmazott római katolikus lelkész életpályájának az útját a hivatástudat jellemzi napjainkig is.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben