Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. február 25. vasárnap - Géza napja van.
Keresendő kifejezés:
Interjú
Eszter szemegere
Ózdi Magazin | 2015.08.26. | Ganyi Károly

Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem. Most viszont itt van Eszter, akinek teste és elméje is falak közt van. Beszélni nem tud, hiába szeretne. Egy XXI. századi eszköz azonban sokat változtathatna életminőségén.Kérlek, mesélj pár szót Eszterről!

Eszter 1997-ben született, az orvosok által megállapított rendellenességgel nyitott gerinccel.
Az orvos mindenáron el akarta vetetni, de a szüleim nem engedték, mivel ő is egy élet.

A nyitott gerincnek „köszönhetően” Eszter számos műtéten keresztül ment, és ennek ellenére is rendesen fejlődött, mint egy egészséges gyermek, annyiban különbözött, hogy az egyik lábát nem tudta rendesen rakni, hanem picit sántítva járt, és a járásában járókeret, illetve háromágú bot segített.

Eszter kitartó ereje és akarata annyira erős volt, hogy már iskolába is járt rendesen az első osztályt kijárta, de sajnos a bizonyítványt már nem vehette át ugyanis ekkor következettbe az a baleset, amit egy család nem szívesen él át.

Mi történt pontosan?

Hárman voltunk otthon én, apukám, és Eszter és szokásos késő délutáni nap volt néztük a tévét és apa szólt, hogy most már ideje menni fürdeni, veszekedtünk kimenjen előbb, természetesen Eszterre került a sor, és nekem annyi volt a feladatom, hogy kísérjem el a fürdőkádig, ő ugyanis teljesen önállóan ellátta magát, csak mozgásában volt korlátozva, csak fürdésnél vagy mosdózásnál kellett neki segíteni.

Szóval bekísértem és még ott nem is történt semmi, de miután leültem a tv elé csak annyit hallottunk, hogy „APAAA!!!” Csak ennyit, majd apa kérdezés nélkül felállt és berohant fürdőszobába.

A hajszárító ott maradt a mosógépen és valószínűleg berántotta magával nem direkt csak egyszerűen bele esett és áramütés következtében oxigénhiányos állapotba került…

Mi történt ezután?

Szóval apa behozta a nappaliba és Eszter ájultan feküdt a szoba közepén, próbálta felébreszteni majd újraélesztette, közben én megrémülve és kétségbe esetten hívtam anyát ő egy iskolában tanító néni, és a bizonyítványokat írták az nap majd a mentőket is azonnal hívtuk, csak az volt a baj, hogy fél órát vártunk rájuk, ráadásul még egy mentőt kellett hívniuk, mert nem volt valamilyen eszköz a másik mentőben.

A kórházban rengeteg mindenen átmentünk ötször még újra kellett éleszteni, elkapott egy tüdőbetegséget, perforált vakbél műtétje is volt és még sorolhatnám. Mégis rengeteg csodában volt részünk, és az állapota is javult.
Szerencsére a kórházból haza tudtuk hozni, nem volt könnyű de végre velünk volt, és az otthoni légkör miatt szerintem sokkal jobban fejlődött mint a kórházban.

A baleset óta mi változott?

Eszti 9 év alatt rengeteget fejlődött mind mozgásában mind kommunikációban ez a foglalkozásoknak köszönhető. Azonban kifejezni magát nem tudja, de amit mi mondunk neki azt teljesen megérti, csak vissza reagálni rá nem tud.

Hogyan lehetne ezen javítani?

Az egyik terapeutának köszönhetően ajánlotta ezt a szemegeret, az eszköznek a neve Tobii PC eye Go, amivel ki tudná Eszter magát fejezni, mit szeretne, hogy érzi magát, tudna játszani de akár ügyeket is intézni stb.

Ez a szemegér úgy néz ki, hogy egy fotócellás eszköz, ami a szemmozgását követi, és mint egy egeret a számítógéphez használjuk csak nem kézzel irányítjuk, hanem szemmel.

Ennek az eszköznek a segítségével tudna kommunikálni Eszter velünk, illetve a környezetével.

Mennyibe kerülne a szemegér?

A szemegeret jelenleg béreljük, de hogy Eszter számára jobb legyen szeretnénk megvenni ezt az eszközt aminek a teljes ára csak az eszköznek 800.000Ft és külön meg kell vásárolni hozzá a programokat ami még plusz 50 ezer forint/ 1 program, tehát közel 1millió forintra lenne szükségünk, hogy az eszköz és a programokat meg a hozzávaló dolgokat meg vehessünk.
Állami támogatást erre az eszközre még nem lehet kapni mivel Magyarországon 2015 januárja óta forgalmazzák a Kapcsol-at nevű cég.

Mi motivált, hogy segítséget kérj Eszter részére?

Engem leginkább az inspirált, hogy Eszterben mindig is láttam azt a kitartást és azt a küzdelmet, hogy ő már pedig igenis akarja, akar élni és akar velünk kommunikálni, és amikor először meg láttam, hogy ő ilyet is tud, tudja használni ezt az eszközt nem hittem a szememnek.
Vettem a bátorságot és utána jártam ennek a dolognak, mi ez a szemegér mit tud, hogyan tudjuk megszerezni van-e rá támogatás ilyesmi.
Hogyan kerültetek kapcsolatba a Tégy Jót!®-tal?

Közöltem a szüleimmel, hogy én már pedig Esztinek gyűjteni fogok bármi áron, hogy meg tudjuk tanítani kommunikálni ezzel az eszközzel. először a Facebook-on csináltam egy csoportot ahova feltettem pár videót képet és egy leírást, hogy mit is szeretnék.

Itt rengetegen csatlakoztak és segítettek, aztán ismét ennek a kedves terapeutának köszönhetően ajánlották a Tégy Jót!®-ot, akiknek írtunk egy levelet, hogy a segítségükre lenne szükségünk, és egy nagyon kedves fiatal ember Ganyi Károly felvette velünk a kapcsolatot, hogy Eszternek segítsen a gyűjtésben.

Azóta is folyamatos támogatást kapunk a Tégy jót!®-tól.

Annyi embernek segítenek az emberek, Eszter is megérdemli, hogy teljesebb életet éljen, akárcsak mi.

Minek örülnél a jelen helyzethez képest a legjobban?

Én annak örülnék a legjobban ha Eszter már beszélne és hallhatnám a hangját, már nagyon hiányzik a huncutság és a nevetése! de szerintem a következő lépés az az lesz, hogy elsajátítsa a használatát ennek az eszköznek és tudjon vele akár beszélni is, de ugye minden időbe telik.

Én nagyon hálás vagyok az ő életéért, és hogy ilyen értelmi szinten van, remélem, hogy minél hamarabb felépül, és én ebben hiszek, hogy ő teljesen meg fog gyógyulni, mert egy nagyon erős leányzó!

 


Ganyi Károly Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Aki itt talált otthont!

- Ózd kontra Érpataki Modell

- MaNDA - Hozzájárulva Ózd felpezsdülő kulturális életéhez

- Én és a küldetésem – beszélgetés Ganyi Károllyal


Címlapon:

Ózd Ózdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
Ózd Légtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
Helyi Hírek
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„A ritmus szabályos ismétlődések sorozata. Életünket, környezetünket teljesen áthatja, mindenhol megfigyelhető ez a természetes lüktetés: a természetben, a szervezetünkben, a cselekedeteinkben… ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdÉn kívánom, hogy fedezzék fel minél több könyv rejtélyes világát, tapasztalják meg szépségüket, érezzenek együtt a szereplőkkel, tanuljanak belőlük - Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMikor mondhatunk sikeresnek valakit? Nem biztos, hogy aki kívülről sikeresnek látszik, az belülről is úgy érzi, és fordítva… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
MAGÁNVÉLEMÉNY
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„A ritmus szabályos ismétlődések sorozata. Életünket, környezetünket teljesen áthatja, mindenhol megfigyelhető ez a természetes lüktetés: a természetben, a szervezetünkben, a cselekedeteinkben… ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben