Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2017. december 12. kedd - Gabriella napja van.
Keresendő kifejezés:
Interjú
Én és a küldetésem – beszélgetés Ganyi Károllyal
Ózdi Magazin | 2015.10.04. | Harkály Mónika
Nagyításért katt a képre!
- Hogyan jött az „Én és a küldetésem“ ötlete?

- Valójában Kapaló Évi vetette fel az ötletet még nyáron, hogy rendezhetnénk egy klassz kis kutyás játszóházas napot a közeljövőben. Viszont ebben én nem nagyon láttam a Tégy Jót!® szerepét, így megegyeztünk abban, hogy kitaláljuk még.

Aztán eljött a szeptember és megkezdtük a Tégy Jót!® Nap idei munkálatait. Mindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt. Igaz, eredetileg egy teljesen másféle előadás került volna megrendezésre, de technikai okok miatt az nem valósulhatott meg. Így mivel Évivel jó barátságot ápolok, azonnal megkerestem, azzal, hogy „Na? Megcsináljuk a játszóházat?“, amire ő lelkesen mondott igent.

- Honnan az ismeretség Évával?                                

- A történet egy blog elolvasásáig nyúlik vissza. Ez az írás Egyasszony néven futott, mely azóta már könyv formájában is megjelent. Egy nagyon beteg kislány rövidke életéről szólt. Az írásban szóba került az Egri Gyermekotthon és Fogyatékosok Otthona is. Kerestem valakit, aki ismeri az intézményt, abban a reményben, hogy talán oda is eljutok abból a célból, hogy az ottani gyermekeknek is segíthetek. Erre sajnos eddig nem volt lehetőségem, de a nagy álomról még nem tettem le. Így kerültem kapcsolatba Évával, akit a tavalyi Tégy Jót!® Nap arcává is választottam.

Évát egy rendkívül barátságos, emberszerető hölgynek ismertem meg, aki a kutya terápiás felvezetést éppúgy küldetésének érzi, mint én a Tégy Jót!®-ot.

Tavaly együtt adtunk elő Ózdon a II. János Pál Katolikus Általános Iskolában, ahol Kocska Ágnes igazgatónő koordinálásával történt gyűjtés is a miskolci onkológiai-haematológiai és csontvelő transzplantációs osztályokon fekvő gyermek részére.

Évával hosszú távon tervezem a Tégy Jót!®-os munkát, ezért Őt külsősként tartom számon.

- Hol és mikor lesz az előadás?

- Hála az Ózdi Művelődési Intézmények igazgató asszonyának, Pappné Szalka Magdolnának és a Civil Ház vezetőjének, Soltészné Gyarmati Andreának, az Árpád vezér út 29. alatt található Civil Ház ad helyet a rendezvénynek október 16-án (pénteken) 15:00 órai kezdettel. Ezúton is köszönöm nekik. Nagy szeretettel várunk kicsiket és nagyokat is, hiszen már önmagában az nagy élmény tud lenni, ha olyan gyönyörű kutyákat simogathat, mint Sonja Zoya és Bodza.

- Mesélj az idei Tégy Jót!® Nap arcáról!

- Az idei Tégy Jót!® Nap arca ezúttal Lukoviczki Réka. Réka nevét még az ismeretségi körömben sem nagyon ismerik, mert mondhatni még nagyon új. Egy súlyos autóbaleset következtében amputálni kellett térd felett az egyik lábát, s azóta lábprotézissel tud járni. Rékára linkmegosztás útján bukkantam. Azonnal végigolvastam az összes bejegyzését és rádöbbentem, hogy ugyanaz a harci szellem az úr nála is, mint mondjuk nálam. Nem csak, hogy arra gondol, hogy neki jó legyen és teljes életet tudjon élni, de a régi és új sorstársainak is igyekszik segíteni. Egy végtag elvesztése nem csak fizikai és fantom fájdalommal jár, hanem mindezt lelkiekben is fel kell tudni dolgozni.
Talán már frázisként hangzik, de tudjuk: minden fejben dől el. Réka pedig a saját példáján keresztül mutatja meg, hogy az élet olyan, mint egy GPS: mindig van újratervezés, ami nem feltétlenül a boldogság rovására kell menjen. Réka jelenleg kórházban van, mivel a láb protézisén kell igazítani, de azt ígérte, hogyha október 16-ig elkészül az új protézis, Ő is eljön az előadásra, mi több, őt is hallhatjuk. Én bízom a legjobbakban.

- Ezen kívül, hogy megy a Tégy Jót®?

- Köszönöm kérdésed, jól. Új funkciót igyekszünk bevezetni az oldalon, ez pedig a pontgyűjtés.

Nem túlzok, ha azt mondom, hogy évente legalább 2-3 millió Ft jótékonykodásra fordítódik az adakozók által, amiket a beteg gyermekek kapnak közvetlenül.

Ezek az emberek, akik az utolsó 500 Ft-jukat is átutalják akár, nem várnak viszonzást, sőt, nagyon sok adakozó visszajáró vendég az oldalunkon. Egy ideje azon gondolkodtam, hogy szép és jó ez a sok adakozás, de valami gesztus mégiscsak jó lenne nekik viszonzásképp. A megoldás az orrom előtt volt, amit csak picit kellett csiszolni még és máris előállt a tökéletes megoldás: a pontgyűjtés lehetősége.

Minden támogatás 500 Ft esetén 50, 500 Ft felett pedig fixen 100 pontot ér. A rendszer ezt természetesen automatikusan jóváírja akár a már meglévő pontokhoz is.

Terveim szerint a pontok aztán egy összegyűlt mennyiség esetén beválthatóak lesznek valós kedvezményekre. A Fővárosi Nagycirkusz már be is szállt a pontbeváltás lehetőségébe és II ill. III. kategóriájú jegyek vásárolhatóak 50%-os kedvezménnyel 200 vagy 500 pont ellenében.

Szeretnék több vállalkozást bevonni a kampányba, hogy minden támogató megtalálhassa lakhelyéhez minél közelebb a számára leginkább szükséges kedvezményeket.

Ehhez készítettem egy űrlapot is, ami az alábbi linken érhető el: https://tegyjot.hu/partnereknekOlvasta már?

- Aki itt talált otthont!

- Ózd kontra Érpataki Modell

- MaNDA - Hozzájárulva Ózd felpezsdülő kulturális életéhez

- Eszter szemegere


Címlapon:

Advent második vasárnapján a második gyertyát is meggyújthatjuk a koszorún, ami a reményt szimbolizálja.
A levélküldemények elmaradására panaszkodtak az RTL Klub nézői és a híradó utánajárt az eseteknek.
„Megszűnt a szegénység Magyarországon, ezért tudunk segíteni más országokon.” Bomba hír Balog Zoltántól.
Ózd „A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Helyi Hírek
ÓzdEgy szabadnapon lévő rendőr fogott el kollégáival két férfit, akik egy Ózdon sétáló nőtől rabolták el a táskáját
ÓzdA Bajdázó Lekapcsolom a villanyt a fejemben című remekművét ózdi roma fiatalok értelmezték át. Hallgassák meg!
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Amikor megkérdeztük, hogy mi ez a zaj, kopácsolás varrógép zaja, nagymamám biztatott, hogy aludjunk, mert angyalok dolgoznak” Jacsó Éva gondolatai.
ÓzdVagy esetleg valami más van a háttérben? Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Közismert, hogy lelki állapotunk hatást gyakorol testünk működésére. A betegségek kialakulásának hátterében, sok esetben, lelki okok állnak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHihetetlenül nagy információözönben élünk. Nem árt, ha „beépítjük” magunkba a szűrő és szelektáló funkciót. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Az életben könnyen egy mókuskerékben találhatjuk magunkat. Forog a mókuskerék, nem tudunk belőle kiszállni.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Az állatok érző lények. Bánjunk velük ennek megfelelően! Ne okozzunk nekik felesleges szenvedést!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Időnként szükségünk van segítségre, vagy éppen a mi segítségünkre van szüksége másoknak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
ÓzdA General Electric ózdi üzeme az észak-borsodi város legnagyobb munkáltatója. A létesítmény zöldmezős beruházásként került átadásra 1998-ban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Miért töl­te­néd az egész hét­vé­gé­det a kony­há­ban, ha pár hoz­zá­va­ló­ból igazi íz­or­giát va­rá­zsol­hatsz gyor­san az asz­talra!? Sza­lon­nás fi­nom­sá­gok, me­lyek­nek senki nem tud el­len­állni!
Fe­lejtsd el a mus­tá­ros-ke­tchu­pos virsli va­ri­á­ciót! Ennél sok­kal fi­no­mabb dol­go­kat is ké­szít­hetsz egy pár virs­li­ből.
Bár a jéghideg limonádé és a jeges tea igazán jól esik a kora nyári melegben és a szomjadat is csillapítja, ám a fogyókúrádnak egyáltalán nem kedvez. Íme 5 ízletes innivaló, amit bűntudat nélkül fogyaszthatsz.
Hasznos tippek
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Bármilyen alaposan is mosogatunk, az edények alján egy idő után makacs lerakódás keletkezik. Nekieshetünk levakarni
"EMBERI"
Szeretnénk egy új sorozatot indítani azokról akiket "elvetett" a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
MAGÁNVÉLEMÉNY
Ózd„Közismert, hogy lelki állapotunk hatást gyakorol testünk működésére. A betegségek kialakulásának hátterében, sok esetben, lelki okok állnak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Amikor megkérdeztük, hogy mi ez a zaj, kopácsolás varrógép zaja, nagymamám biztatott, hogy aludjunk, mert angyalok dolgoznak” Jacsó Éva gondolatai.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben