Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2024. július 20. szombat - Illés napja van.
Keresendő kifejezés:
Interjú
Én és a küldetésem – beszélgetés Ganyi Károllyal
Ózdi Magazin | 2015.10.04. | Harkály Mónika
Nagyításért katt a képre!
- Hogyan jött az „Én és a küldetésem“ ötlete?

- Valójában Kapaló Évi vetette fel az ötletet még nyáron, hogy rendezhetnénk egy klassz kis kutyás játszóházas napot a közeljövőben. Viszont ebben én nem nagyon láttam a Tégy Jót!® szerepét, így megegyeztünk abban, hogy kitaláljuk még.

Aztán eljött a szeptember és megkezdtük a Tégy Jót!® Nap idei munkálatait. Mindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt. Igaz, eredetileg egy teljesen másféle előadás került volna megrendezésre, de technikai okok miatt az nem valósulhatott meg. Így mivel Évivel jó barátságot ápolok, azonnal megkerestem, azzal, hogy „Na? Megcsináljuk a játszóházat?“, amire ő lelkesen mondott igent.

- Honnan az ismeretség Évával?                                

- A történet egy blog elolvasásáig nyúlik vissza. Ez az írás Egyasszony néven futott, mely azóta már könyv formájában is megjelent. Egy nagyon beteg kislány rövidke életéről szólt. Az írásban szóba került az Egri Gyermekotthon és Fogyatékosok Otthona is. Kerestem valakit, aki ismeri az intézményt, abban a reményben, hogy talán oda is eljutok abból a célból, hogy az ottani gyermekeknek is segíthetek. Erre sajnos eddig nem volt lehetőségem, de a nagy álomról még nem tettem le. Így kerültem kapcsolatba Évával, akit a tavalyi Tégy Jót!® Nap arcává is választottam.

Évát egy rendkívül barátságos, emberszerető hölgynek ismertem meg, aki a kutya terápiás felvezetést éppúgy küldetésének érzi, mint én a Tégy Jót!®-ot.

Tavaly együtt adtunk elő Ózdon a II. János Pál Katolikus Általános Iskolában, ahol Kocska Ágnes igazgatónő koordinálásával történt gyűjtés is a miskolci onkológiai-haematológiai és csontvelő transzplantációs osztályokon fekvő gyermek részére.

Évával hosszú távon tervezem a Tégy Jót!®-os munkát, ezért Őt külsősként tartom számon.

- Hol és mikor lesz az előadás?

- Hála az Ózdi Művelődési Intézmények igazgató asszonyának, Pappné Szalka Magdolnának és a Civil Ház vezetőjének, Soltészné Gyarmati Andreának, az Árpád vezér út 29. alatt található Civil Ház ad helyet a rendezvénynek október 16-án (pénteken) 15:00 órai kezdettel. Ezúton is köszönöm nekik. Nagy szeretettel várunk kicsiket és nagyokat is, hiszen már önmagában az nagy élmény tud lenni, ha olyan gyönyörű kutyákat simogathat, mint Sonja Zoya és Bodza.

- Mesélj az idei Tégy Jót!® Nap arcáról!

- Az idei Tégy Jót!® Nap arca ezúttal Lukoviczki Réka. Réka nevét még az ismeretségi körömben sem nagyon ismerik, mert mondhatni még nagyon új. Egy súlyos autóbaleset következtében amputálni kellett térd felett az egyik lábát, s azóta lábprotézissel tud járni. Rékára linkmegosztás útján bukkantam. Azonnal végigolvastam az összes bejegyzését és rádöbbentem, hogy ugyanaz a harci szellem az úr nála is, mint mondjuk nálam. Nem csak, hogy arra gondol, hogy neki jó legyen és teljes életet tudjon élni, de a régi és új sorstársainak is igyekszik segíteni. Egy végtag elvesztése nem csak fizikai és fantom fájdalommal jár, hanem mindezt lelkiekben is fel kell tudni dolgozni.
Talán már frázisként hangzik, de tudjuk: minden fejben dől el. Réka pedig a saját példáján keresztül mutatja meg, hogy az élet olyan, mint egy GPS: mindig van újratervezés, ami nem feltétlenül a boldogság rovására kell menjen. Réka jelenleg kórházban van, mivel a láb protézisén kell igazítani, de azt ígérte, hogyha október 16-ig elkészül az új protézis, Ő is eljön az előadásra, mi több, őt is hallhatjuk. Én bízom a legjobbakban.

- Ezen kívül, hogy megy a Tégy Jót®?

- Köszönöm kérdésed, jól. Új funkciót igyekszünk bevezetni az oldalon, ez pedig a pontgyűjtés.

Nem túlzok, ha azt mondom, hogy évente legalább 2-3 millió Ft jótékonykodásra fordítódik az adakozók által, amiket a beteg gyermekek kapnak közvetlenül.

Ezek az emberek, akik az utolsó 500 Ft-jukat is átutalják akár, nem várnak viszonzást, sőt, nagyon sok adakozó visszajáró vendég az oldalunkon. Egy ideje azon gondolkodtam, hogy szép és jó ez a sok adakozás, de valami gesztus mégiscsak jó lenne nekik viszonzásképp. A megoldás az orrom előtt volt, amit csak picit kellett csiszolni még és máris előállt a tökéletes megoldás: a pontgyűjtés lehetősége.

Minden támogatás 500 Ft esetén 50, 500 Ft felett pedig fixen 100 pontot ér. A rendszer ezt természetesen automatikusan jóváírja akár a már meglévő pontokhoz is.

Terveim szerint a pontok aztán egy összegyűlt mennyiség esetén beválthatóak lesznek valós kedvezményekre. A Fővárosi Nagycirkusz már be is szállt a pontbeváltás lehetőségébe és II ill. III. kategóriájú jegyek vásárolhatóak 50%-os kedvezménnyel 200 vagy 500 pont ellenében.

Szeretnék több vállalkozást bevonni a kampányba, hogy minden támogató megtalálhassa lakhelyéhez minél közelebb a számára leginkább szükséges kedvezményeket.

Ehhez készítettem egy űrlapot is, ami az alábbi linken érhető el: https://tegyjot.hu/partnereknekKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Aki itt talált otthont!

- Ózd kontra Érpataki Modell

- MaNDA - Hozzájárulva Ózd felpezsdülő kulturális életéhez

- Eszter szemegere


Címlapon:

Ózd Közel az ötvenhez az ember már számot vet életével. Végig pergeti életének főbb eseményeit
Ózd „Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
Ózd Az Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ózd Nem tudhatod, meddig mutathatod ki szeretetedet, meddig ölelheted át őket. Kocsis Mária jegyzete...
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
ÓzdBízom benne, még szebb is lehet.
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
ÓzdAz Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ez a történet a tanításról és odafigyelésről már körbejárta az internetet. Mindenképp ajánlom tiszta szívből - mindig - mindenkinek.
ÓzdAz „öreg rocker” lélekben örök ifjú maradt, belső hite és jó humora ezt csak erősíti. Négy unokája van, akiket nagyon szeret. Mint mondta a zene mellett a humor a másik, ami a legfontosabb számára... Józsa Zoltán portréja Csépányi Sándorról.
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
MAGÁNVÉLEMÉNY
ÓzdBízom benne, még szebb is lehet.
ÓzdAzon fáradozott, hogy fényt, szeretetet és boldogságot vigyen az őt hallgatók szívébe...
Cirka 10 éve vállalkozó vagyok, mindig tisztességesen adózó, szorgalmasan dolgozó "kis hangya", aki munkahelyet teremtett magának.
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
Behunyt szemhéjunk alatt felderengenek porló szeretteink elmosódott arcvonásai.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben