Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 21. vasárnap - Ágnes napja van.
Keresendő kifejezés:
Interjú
Ózd kontra Érpataki Modell
Ózdi Magazin | 2015.11.01. | Harkály Mónika
Sokat hallani mostanság Ózd kapcsán ismét az Érpataki Modellről, most viszont meglepő módon már nem a jobbikos városvezetés hangoztatja harsányan annak jelszavait. Különböző szóbeszédek kaptak szárnyra a nemzeti párt és a modell képviselőinek megromlott viszonyáról, ezért találtuk szükségesnek, hogy utánajárjunk az igazságnak.
Megkerestük Fidrus Pétert, Ózd város alpolgármesterét, akit korábban az Érpataki Modell képviselőjeként ismerhettünk meg. Őt kérdeztük az elmúlt időszak történéseiről.

- Ön korábban az Érpataki Modell ózdi bázisvezetője volt. Ma már ez nem mondható el?
 
- Ha röviden akarok fogalmazni, akkor az a válaszom, hogy nem. Ma már más tölti be ezt a tisztet.
 

- Mi ennek az oka? Leváltották, vagy Ön nem kívánta betölteni tovább ezt a titulust?

 
- Erre a kérdésre már egy kicsit bonyolultabb a válasz. Nem váltottak le, de nincs is ez a dolog sehol bejegyezve, papírra vetve, ez csupán egy önként vállalt feladat volt, amelyet a magam részéről nem kívántam tovább vállalni. Sok összetevője és különböző történések vezettek ehhez a döntéshez, amelyet meg kellett hozzak.

- Minket éppen ezek az okok érdekelnének leginkább. Kifejtené kicsit bővebben, hogy miért adta fel a korábban felvállalt elveit?
 
- Az elveimet a mai napig nem adtam fel. Amikor még jóval a 2014-es választások előtt az internet segítségével rábukkantam az Érpataki Modellre, azt gondoltam, hogy erre a modellre van szüksége a városunknak is ahhoz, hogy „rend” legyen végre nálunk is. Párttársaimnak a figyelmébe ajánlottam, és úgy döntöttünk, hogy személyesen győződünk meg az eredményekről. Ellátogattunk Érpatakra, ahol majd’ egy teljes napot eltöltöttünk a település polgármesterével, aki mind megjelenésében, mind pedig a dialektikáját tekintve érdekesnek, nem mindennapinak bizonyult. Már ezen a találkozáson felmerült, hogy Ózdon is létrehozunk egy bázist, ahol a modell módszereit alkalmazzuk majd a későbbiekben. Ennek a vezetését vállaltam magamra, már ha lehet így fogalmazni egy egyszemélyes „bázis” esetében.

Jómagam is részt vettem különböző terepbejáráson, ahol többnyire romák lakta településrészeken kerestünk jogsértő magatartásra utaló jeleket, majd pedig tettünk bejelentéseket, feljelentéseket a megfelelő helyeken.
 
- Ózdon is tartottak bejárást választások táján az Óvoda utcában. Eredményes volt ez az akció?
 
- Annyiban igen, hogy aznap több illegális áramvételezést megszüntettünk és a házak környékét összetakarítottuk. Egy romos épületben gyűjtötték a környéken élők a szemetet, ezt az akkori önkormányzat elszállíttatta, az épület nyílászáróit pedig befalaztatta.
 
- Tehát eredményt hozott az akció.
 
- Sajnos csak részben. Az áramot néhány napon belül visszakötötték, a szemetet pedig máshová, a telep végében lévő gazos területre kezdték gyűjteni, amit azóta már felszámoltattunk. Sajnálatos módon az Émász sem áll konstruktívan az áramlopások felszámolásához, ugyanis ezen esetekben nem hajlandó olyan összeghatárt megállapítani, amely alapján a rendőrség, a bíróság megfelelően szankcionálhatná a cselekményt. A szemetelés kapcsán pedig szemléletváltozásra van szüksége az embereknek, amely nem feltétlen úgy kell történjen, hogy katonaruhába öltözve, agresszívan fellépve ordítozunk az emberekkel.
 
- Tehát csalódott a modellben, vagy Ön másképpen, más módszereket alkalmazva állna neki a rendteremtésnek?
 
- Én azt gondolom, hogy az Érpataki Modell azon jelmondatai, hogy „Rend a lelke mindennek”, „a törvény mindenkire egyformán vonatkozik” helytállóak. Azt viszont úgy hiszem, hogy ezeket az ellenőrzéseket, az intézkedéseket az arra hivatott szerveknek kell elvégezni. Normát felmutatni, jogkövető magatartásra rábírni a „kiilleszkedett” embereket olyan személyeknek kell, akik saját maguk is támadhatatlanok. 
 
- Ezek szerint eléggé megromlott a viszony a városvezetés és az Érpataki Modell képviselői között. Hogyan, milyen módszerekkel kívánnak akkor Önök rendet tenni a városban?
 
- Elkötelezettek vagyunk továbbra is annak tekintetében, hogy rábírjuk az embereket a jogkövető, tisztességes életmódra, hiszen ezt minden egyes városlakótól elvárjuk. Mi összevont hatósági ellenőrzéseket tartunk a rendőrség, a városi rendészet, a gyermekjóléti szolgálat munkatársaival és az ebrendésszel közösen azokon a problémás településrészeken, ahol ezt különösen indokoltnak tartjuk. Több ilyen ellenőrzést tartottunk már és fogunk is tartani a továbbiakban is, amelyek látható, kézzel fogható eredményeket hoznak.

A modell szerint is oly fontos jelzőrendszert év elejétől erősítjük. Ennek kapcsán a hivatalok, a szervek, intézmények és a következőtől már az önkormányzati cégek is konferenciákon osztják meg egymással tapasztalataikat, és a hétköznapokban szorosabb együttműködés keretében hatékonyabban tudják egymást értesíteni a tapasztalt szabálytalanságokról, jogsértésekről, még akkor is, ha az nem épp az ő szakterületük. 

A minap fogadta el a képviselő-testület a közösségi együttélés szabályait tartalmazó rendeletet, amely lehetővé teszi szankciók alkalmazását új, eddig nem szankcionált esetekben is. Ez is a rend irányába mutat. Természetesen nincs olyan település, ahol elmondhatnánk, hogy minden rendben van, ez nálunk sincs másként. Szemetelés, fa- és áramlopás ma is többfelé fellelhető, ezeket folyamatosan felderítjük, megszüntetjük. Egy magyarországi középvárosban, ahol évtizedek óta szabadjára voltak engedve a társadalomból kiilleszkedettek,  ahol nem voltak követelések és következmények, iszonyatosan nehéz rendet tenni, és két hét alatt nem is lehet, de még egy év alatt sem. Ez egy hosszabb folyamat, melyen határozottan elindultunk, és az eredmények folyamatosan tapasztalhatók. Ugyanakkor azt is vallom, hogy Ózdon a nagy többséggel megválasztott vezetésre kell bízni a feladatot és nem más településről, az ország különböző pontjairól érkezett önkéntes, magukat a rend szervezőinek kikiáltott embereknek kell ezzel foglalatoskodnia. 

Mindezekkel együtt tehát nagyon sok feladat vár még ránk, amelyek sokszor szélmalomharcnak tűnnek, de nekünk ezeket következetesen meg kell vívni. Sok a probléma, amelyekkel meg kell birkóznunk.
 
- Az egyik közösségi oldalon sok támadás éri a polgármestert és Önt is az Érpataki modell képviselői és szimpatizánsai  részéről.  Általában megemlítik, hogy Önök az Érpataki Modell bevezetésével kampányoltak, most pedig elutasítják azt. Ezekre a bejegyzésekre viszont nem reagálnak, pedig azt is gyakran hangoztatják, hogy Önök kommunikálnak a lakossággal.
 
- Ezekre a támadásokra a továbbiakban sem fogunk reagálni, inkább minden erőnket a város vezetésére és szolgálatára koncentráljuk továbbra is. Ha jobban megnézzük, ezeket a bejegyzéseket, hozzászólásokat gyakran arctalan, álprofil mögé bújt emberek alkotják, akik talán négyen-öten egymást uszítgatják azért a néhány lájkért cserébe, amit kapnak. A leghatékonyabb megoldás ezekről tudomást sem venni, hiszen ezek az alakok hiteltelenek a számunkra és a jóérzésű emberekre nézve egyaránt.

A másik kérdésére válaszolva pedig azt tudom mondani, hogy a programunkban úgy fogalmaztunk, hogy „Az Érpataki Modell Ózdra fordítása”.  Ez pedig a korábban említett módszerre utal, hogy szerintünk kikkel és hogyan kell elérni a kívánt eredményeket.
 
- Tehát békülés nem várható a közeljövőben?
 
- Nem békülni és nem harcolni kell, hanem dolgozni. Ha a választóink részére eredményesen végezzük a munkánkat, az mindenképpen minket fog igazolni. Nekünk csak ez számít, bizonyítanunk csak az Ózdiaknak kell, nem másoknak. Mert mi erre tettük fel az életünket, és ennek a mentén folytatjuk továbbra is a megkezdett munkát.

Köszönöm a beszélgetést!
Várady Mónika 
 
 


Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Aki itt talált otthont!

- MaNDA - Hozzájárulva Ózd felpezsdülő kulturális életéhez

- Én és a küldetésem – beszélgetés Ganyi Károllyal

- Eszter szemegere


Címlapon:

Az óránkénti több mint 120-130 kilométeres sebességes széllökések halálos áldozatokat követeltek Europában. A nagy erejű szél szó szerint embereket röpített a levegőben.
Ózd Farkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
Ózd Riz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
Ózd Vádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
Helyi Hírek
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
Ózd„A természetben, kezdetben minden harmóniában létezett, és működött. Mi azonban hajlamosak vagyunk arra, hogy szétválasszuk azt, ami összetartozik.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
MAGÁNVÉLEMÉNY
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Az Ózdon élő Mag Mátyás atyát 52 évvel ezelőtt szentelték pappá Egerben. A nyugalmazott római katolikus lelkész életpályájának az útját a hivatástudat jellemzi napjainkig is.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben