Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2024. február 27. kedd - Ákos,Bátor napja van.
Keresendő kifejezés:
Interjú
Ózd kontra Érpataki Modell
Ózdi Magazin | 2015.11.01. | Harkály Mónika
Sokat hallani mostanság Ózd kapcsán ismét az Érpataki Modellről, most viszont meglepő módon már nem a jobbikos városvezetés hangoztatja harsányan annak jelszavait. Különböző szóbeszédek kaptak szárnyra a nemzeti párt és a modell képviselőinek megromlott viszonyáról, ezért találtuk szükségesnek, hogy utánajárjunk az igazságnak.
Megkerestük Fidrus Pétert, Ózd város alpolgármesterét, akit korábban az Érpataki Modell képviselőjeként ismerhettünk meg. Őt kérdeztük az elmúlt időszak történéseiről.

- Ön korábban az Érpataki Modell ózdi bázisvezetője volt. Ma már ez nem mondható el?
 
- Ha röviden akarok fogalmazni, akkor az a válaszom, hogy nem. Ma már más tölti be ezt a tisztet.
 

- Mi ennek az oka? Leváltották, vagy Ön nem kívánta betölteni tovább ezt a titulust?

 
- Erre a kérdésre már egy kicsit bonyolultabb a válasz. Nem váltottak le, de nincs is ez a dolog sehol bejegyezve, papírra vetve, ez csupán egy önként vállalt feladat volt, amelyet a magam részéről nem kívántam tovább vállalni. Sok összetevője és különböző történések vezettek ehhez a döntéshez, amelyet meg kellett hozzak.

- Minket éppen ezek az okok érdekelnének leginkább. Kifejtené kicsit bővebben, hogy miért adta fel a korábban felvállalt elveit?
 
- Az elveimet a mai napig nem adtam fel. Amikor még jóval a 2014-es választások előtt az internet segítségével rábukkantam az Érpataki Modellre, azt gondoltam, hogy erre a modellre van szüksége a városunknak is ahhoz, hogy „rend” legyen végre nálunk is. Párttársaimnak a figyelmébe ajánlottam, és úgy döntöttünk, hogy személyesen győződünk meg az eredményekről. Ellátogattunk Érpatakra, ahol majd’ egy teljes napot eltöltöttünk a település polgármesterével, aki mind megjelenésében, mind pedig a dialektikáját tekintve érdekesnek, nem mindennapinak bizonyult. Már ezen a találkozáson felmerült, hogy Ózdon is létrehozunk egy bázist, ahol a modell módszereit alkalmazzuk majd a későbbiekben. Ennek a vezetését vállaltam magamra, már ha lehet így fogalmazni egy egyszemélyes „bázis” esetében.

Jómagam is részt vettem különböző terepbejáráson, ahol többnyire romák lakta településrészeken kerestünk jogsértő magatartásra utaló jeleket, majd pedig tettünk bejelentéseket, feljelentéseket a megfelelő helyeken.
 
- Ózdon is tartottak bejárást választások táján az Óvoda utcában. Eredményes volt ez az akció?
 
- Annyiban igen, hogy aznap több illegális áramvételezést megszüntettünk és a házak környékét összetakarítottuk. Egy romos épületben gyűjtötték a környéken élők a szemetet, ezt az akkori önkormányzat elszállíttatta, az épület nyílászáróit pedig befalaztatta.
 
- Tehát eredményt hozott az akció.
 
- Sajnos csak részben. Az áramot néhány napon belül visszakötötték, a szemetet pedig máshová, a telep végében lévő gazos területre kezdték gyűjteni, amit azóta már felszámoltattunk. Sajnálatos módon az Émász sem áll konstruktívan az áramlopások felszámolásához, ugyanis ezen esetekben nem hajlandó olyan összeghatárt megállapítani, amely alapján a rendőrség, a bíróság megfelelően szankcionálhatná a cselekményt. A szemetelés kapcsán pedig szemléletváltozásra van szüksége az embereknek, amely nem feltétlen úgy kell történjen, hogy katonaruhába öltözve, agresszívan fellépve ordítozunk az emberekkel.
 
- Tehát csalódott a modellben, vagy Ön másképpen, más módszereket alkalmazva állna neki a rendteremtésnek?
 
- Én azt gondolom, hogy az Érpataki Modell azon jelmondatai, hogy „Rend a lelke mindennek”, „a törvény mindenkire egyformán vonatkozik” helytállóak. Azt viszont úgy hiszem, hogy ezeket az ellenőrzéseket, az intézkedéseket az arra hivatott szerveknek kell elvégezni. Normát felmutatni, jogkövető magatartásra rábírni a „kiilleszkedett” embereket olyan személyeknek kell, akik saját maguk is támadhatatlanok. 
 
- Ezek szerint eléggé megromlott a viszony a városvezetés és az Érpataki Modell képviselői között. Hogyan, milyen módszerekkel kívánnak akkor Önök rendet tenni a városban?
 
- Elkötelezettek vagyunk továbbra is annak tekintetében, hogy rábírjuk az embereket a jogkövető, tisztességes életmódra, hiszen ezt minden egyes városlakótól elvárjuk. Mi összevont hatósági ellenőrzéseket tartunk a rendőrség, a városi rendészet, a gyermekjóléti szolgálat munkatársaival és az ebrendésszel közösen azokon a problémás településrészeken, ahol ezt különösen indokoltnak tartjuk. Több ilyen ellenőrzést tartottunk már és fogunk is tartani a továbbiakban is, amelyek látható, kézzel fogható eredményeket hoznak.

A modell szerint is oly fontos jelzőrendszert év elejétől erősítjük. Ennek kapcsán a hivatalok, a szervek, intézmények és a következőtől már az önkormányzati cégek is konferenciákon osztják meg egymással tapasztalataikat, és a hétköznapokban szorosabb együttműködés keretében hatékonyabban tudják egymást értesíteni a tapasztalt szabálytalanságokról, jogsértésekről, még akkor is, ha az nem épp az ő szakterületük. 

A minap fogadta el a képviselő-testület a közösségi együttélés szabályait tartalmazó rendeletet, amely lehetővé teszi szankciók alkalmazását új, eddig nem szankcionált esetekben is. Ez is a rend irányába mutat. Természetesen nincs olyan település, ahol elmondhatnánk, hogy minden rendben van, ez nálunk sincs másként. Szemetelés, fa- és áramlopás ma is többfelé fellelhető, ezeket folyamatosan felderítjük, megszüntetjük. Egy magyarországi középvárosban, ahol évtizedek óta szabadjára voltak engedve a társadalomból kiilleszkedettek,  ahol nem voltak követelések és következmények, iszonyatosan nehéz rendet tenni, és két hét alatt nem is lehet, de még egy év alatt sem. Ez egy hosszabb folyamat, melyen határozottan elindultunk, és az eredmények folyamatosan tapasztalhatók. Ugyanakkor azt is vallom, hogy Ózdon a nagy többséggel megválasztott vezetésre kell bízni a feladatot és nem más településről, az ország különböző pontjairól érkezett önkéntes, magukat a rend szervezőinek kikiáltott embereknek kell ezzel foglalatoskodnia. 

Mindezekkel együtt tehát nagyon sok feladat vár még ránk, amelyek sokszor szélmalomharcnak tűnnek, de nekünk ezeket következetesen meg kell vívni. Sok a probléma, amelyekkel meg kell birkóznunk.
 
- Az egyik közösségi oldalon sok támadás éri a polgármestert és Önt is az Érpataki modell képviselői és szimpatizánsai  részéről.  Általában megemlítik, hogy Önök az Érpataki Modell bevezetésével kampányoltak, most pedig elutasítják azt. Ezekre a bejegyzésekre viszont nem reagálnak, pedig azt is gyakran hangoztatják, hogy Önök kommunikálnak a lakossággal.
 
- Ezekre a támadásokra a továbbiakban sem fogunk reagálni, inkább minden erőnket a város vezetésére és szolgálatára koncentráljuk továbbra is. Ha jobban megnézzük, ezeket a bejegyzéseket, hozzászólásokat gyakran arctalan, álprofil mögé bújt emberek alkotják, akik talán négyen-öten egymást uszítgatják azért a néhány lájkért cserébe, amit kapnak. A leghatékonyabb megoldás ezekről tudomást sem venni, hiszen ezek az alakok hiteltelenek a számunkra és a jóérzésű emberekre nézve egyaránt.

A másik kérdésére válaszolva pedig azt tudom mondani, hogy a programunkban úgy fogalmaztunk, hogy „Az Érpataki Modell Ózdra fordítása”.  Ez pedig a korábban említett módszerre utal, hogy szerintünk kikkel és hogyan kell elérni a kívánt eredményeket.
 
- Tehát békülés nem várható a közeljövőben?
 
- Nem békülni és nem harcolni kell, hanem dolgozni. Ha a választóink részére eredményesen végezzük a munkánkat, az mindenképpen minket fog igazolni. Nekünk csak ez számít, bizonyítanunk csak az Ózdiaknak kell, nem másoknak. Mert mi erre tettük fel az életünket, és ennek a mentén folytatjuk továbbra is a megkezdett munkát.

Köszönöm a beszélgetést!
Várady Mónika 
 
 


Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Aki itt talált otthont!

- MaNDA - Hozzájárulva Ózd felpezsdülő kulturális életéhez

- Én és a küldetésem – beszélgetés Ganyi Károllyal

- Eszter szemegere


Címlapon:

Ózd Közel az ötvenhez az ember már számot vet életével. Végig pergeti életének főbb eseményeit
Ózd „Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
Ózd Az Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ózd Nem tudhatod, meddig mutathatod ki szeretetedet, meddig ölelheted át őket. Kocsis Mária jegyzete...
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
ÓzdBízom benne, még szebb is lehet.
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
ÓzdAz Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ez a történet a tanításról és odafigyelésről már körbejárta az internetet. Mindenképp ajánlom tiszta szívből - mindig - mindenkinek.
ÓzdAz „öreg rocker” lélekben örök ifjú maradt, belső hite és jó humora ezt csak erősíti. Négy unokája van, akiket nagyon szeret. Mint mondta a zene mellett a humor a másik, ami a legfontosabb számára... Józsa Zoltán portréja Csépányi Sándorról.
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
MAGÁNVÉLEMÉNY
ÓzdBízom benne, még szebb is lehet.
ÓzdAzon fáradozott, hogy fényt, szeretetet és boldogságot vigyen az őt hallgatók szívébe...
Cirka 10 éve vállalkozó vagyok, mindig tisztességesen adózó, szorgalmasan dolgozó "kis hangya", aki munkahelyet teremtett magának.
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
Behunyt szemhéjunk alatt felderengenek porló szeretteink elmosódott arcvonásai.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben