Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 21. vasárnap - Ágnes napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
900 roma települhet le Ózdra
Ózdi Magazin | 2015.04.20. | Suba Imre

75 %-kal emelte a Miskolci Ingatlangazdálkodó Zrt. az alacsony komfort fokozatú ingatlanok bérleti díját. Ezekben az ingatlanokban többnyire roma származású emberek laknak, akik közül a számukra elviselhetetlen terhek miatt eddig 40-50 család vándorolt ki Kanadába.


Jelenleg kb. 900-an élnek még ezekben az ingatlanokban, legtöbbjük gyerek, akik már ebbe a helyzetbe születtek.

A terület szomszédságában új futballstadion épülne, az ingatlanok területe kellene a parkolónak és az ide vezető útnak.

Mindezért a Miskolci Ingatlangazdálkodó Zrt. a közel duplájára emelt bérleti díjakkal próbál olyan helyzetet teremteni, ami az ott élőket ellehetetleníti és kénytelenek máshol életteret találni. A magasabb bérleti díjat meg nem fizetőket kilakoltatják.

A határozatlan bérleti szerződéssel rendelkezők 2.000.000 Ft-ot kapnak arra, hogy új otthont találjanak, új életet kezdjenek valahol

Eddig a mai hír, mely az eddigi tapasztalatok okán számos kérdést és találgatást vet fel.

Ha nem foglalkozunk a miskolci roma helyzet emberjogi megoldásával, illetve megoldatlanságával, akkor rögtön hazai vizekre evezve azt tapasztaljuk, hogy korábban is volt rá példa, hogy más településekről a „végkielégítést” felhasználva sok roma család Ózdot találta meg letelepedési célként.

A 2014 őszi polgármesteri választásokon az emberek többsége szavazatával annak adott reményt, hogy Ózd polgármesterének a jövőben sikerül a város lakosságának renitens roma arányát csökkenteni. Azóta létrejött Ózdon megerősített rendvédelmi szervezet, de nem tudunk arról, hogy ennek hatására roma családok Kanadába, vagy máshová költöztek volna Ózdról. Maradt ami volt. Illetve még sem, hiszen inkább továbbra is elköltöznek Ózdról. Diplomás fiatalok nem jönnek vissza, hiszen itt csak a közfoglalkoztatottaknak van új munkahely, akiket kamerába épített szemüveggel és megfigyelő videókkal rögzít az új polgármester gépezete. A szakképzetteknek nincs új élettér Ózdon, a várt remény nem vált valóvá.

Ebben a helyzetben természetes, hogy az ingatlanoknak egyre csak csökken az ára. A gyerekek nem jönnek vissza, a szülők, nagyszülők meghalnak, az ingatlan üresen marad. Túlkínálat van jelenleg is az ózdi ingatlanpiacon. A túlkínálat – bármennyire fájó, az árak csökkenését eredményezi.

Kinek jó ez? Például a Miskolcról új életteret kereső roma családoknak. Ők 2.000.000 Ft-ot kapnak ingatlanvásárlásra. Lehet-e ebből Ózdon ingatlant venni? Nem hogy csak lehet, de az ő korábbi színvonalukhoz képest „kacsalábon forgó”-t. Összkomfortos panellakásokat hirdetnek kétmillió forintért és peremkerületi családi házakat másfél millióért.

A mostani polgármester alaptalanul megvádolta a korábbi polgármestert, hogy támogatja az „éjszaka” Ózdra beköltöző roma családok lakhatását. Azt nem tudom, olvasta-e a Ptk-ban, hogy az adásvételi szerződéshez polgármesteri ellenjegyzés szükséges? Akárhogy is, most kipróbálhatja, hogy vajon hívják-e, mikor egy adásvételi szerződést megkötnek.

Azt mondják, „az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó”. A jelenlegi polgármester ígért. Az emberek meg hittek neki. Kíváncsian várom, hogy ha 900 roma alkotmányos joga gyakorlásával élve ingatlant vásárol és betelepül Ózdra, vajon mit tud tenni a jobbikos Janiczak Dávid.

Suba Imre 

A cikket a Facebook-oldalunkon kommentelheti, és ha még nem lájkolt minket, akkor azt is megteheti. 

 


Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – Békesség...

- „...Ha majd a szellem és lelkiség napvilága ragyog...”

- LÉLEKzet – Barátság...

- A természet csodái...


Címlapon:

Az óránkénti több mint 120-130 kilométeres sebességes széllökések halálos áldozatokat követeltek Europában. A nagy erejű szél szó szerint embereket röpített a levegőben.
Ózd Farkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
Ózd Riz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
Ózd Vádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
Helyi Hírek
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
Ózd„A természetben, kezdetben minden harmóniában létezett, és működött. Mi azonban hajlamosak vagyunk arra, hogy szétválasszuk azt, ami összetartozik.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdRiz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
ÓzdFarkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben