Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2021. október 21. csütörtök - Orsolya napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
900 roma települhet le Ózdra
Ózdi Magazin | 2015.04.20. | Suba Imre

75 %-kal emelte a Miskolci Ingatlangazdálkodó Zrt. az alacsony komfort fokozatú ingatlanok bérleti díját. Ezekben az ingatlanokban többnyire roma származású emberek laknak, akik közül a számukra elviselhetetlen terhek miatt eddig 40-50 család vándorolt ki Kanadába.


Jelenleg kb. 900-an élnek még ezekben az ingatlanokban, legtöbbjük gyerek, akik már ebbe a helyzetbe születtek.

A terület szomszédságában új futballstadion épülne, az ingatlanok területe kellene a parkolónak és az ide vezető útnak.

Mindezért a Miskolci Ingatlangazdálkodó Zrt. a közel duplájára emelt bérleti díjakkal próbál olyan helyzetet teremteni, ami az ott élőket ellehetetleníti és kénytelenek máshol életteret találni. A magasabb bérleti díjat meg nem fizetőket kilakoltatják.

A határozatlan bérleti szerződéssel rendelkezők 2.000.000 Ft-ot kapnak arra, hogy új otthont találjanak, új életet kezdjenek valahol

Eddig a mai hír, mely az eddigi tapasztalatok okán számos kérdést és találgatást vet fel.

Ha nem foglalkozunk a miskolci roma helyzet emberjogi megoldásával, illetve megoldatlanságával, akkor rögtön hazai vizekre evezve azt tapasztaljuk, hogy korábban is volt rá példa, hogy más településekről a „végkielégítést” felhasználva sok roma család Ózdot találta meg letelepedési célként.

A 2014 őszi polgármesteri választásokon az emberek többsége szavazatával annak adott reményt, hogy Ózd polgármesterének a jövőben sikerül a város lakosságának renitens roma arányát csökkenteni. Azóta létrejött Ózdon megerősített rendvédelmi szervezet, de nem tudunk arról, hogy ennek hatására roma családok Kanadába, vagy máshová költöztek volna Ózdról. Maradt ami volt. Illetve még sem, hiszen inkább továbbra is elköltöznek Ózdról. Diplomás fiatalok nem jönnek vissza, hiszen itt csak a közfoglalkoztatottaknak van új munkahely, akiket kamerába épített szemüveggel és megfigyelő videókkal rögzít az új polgármester gépezete. A szakképzetteknek nincs új élettér Ózdon, a várt remény nem vált valóvá.

Ebben a helyzetben természetes, hogy az ingatlanoknak egyre csak csökken az ára. A gyerekek nem jönnek vissza, a szülők, nagyszülők meghalnak, az ingatlan üresen marad. Túlkínálat van jelenleg is az ózdi ingatlanpiacon. A túlkínálat – bármennyire fájó, az árak csökkenését eredményezi.

Kinek jó ez? Például a Miskolcról új életteret kereső roma családoknak. Ők 2.000.000 Ft-ot kapnak ingatlanvásárlásra. Lehet-e ebből Ózdon ingatlant venni? Nem hogy csak lehet, de az ő korábbi színvonalukhoz képest „kacsalábon forgó”-t. Összkomfortos panellakásokat hirdetnek kétmillió forintért és peremkerületi családi házakat másfél millióért.

A mostani polgármester alaptalanul megvádolta a korábbi polgármestert, hogy támogatja az „éjszaka” Ózdra beköltöző roma családok lakhatását. Azt nem tudom, olvasta-e a Ptk-ban, hogy az adásvételi szerződéshez polgármesteri ellenjegyzés szükséges? Akárhogy is, most kipróbálhatja, hogy vajon hívják-e, mikor egy adásvételi szerződést megkötnek.

Azt mondják, „az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó”. A jelenlegi polgármester ígért. Az emberek meg hittek neki. Kíváncsian várom, hogy ha 900 roma alkotmányos joga gyakorlásával élve ingatlant vásárol és betelepül Ózdra, vajon mit tud tenni a jobbikos Janiczak Dávid.

Suba Imre 

A cikket a Facebook-oldalunkon kommentelheti, és ha még nem lájkolt minket, akkor azt is megteheti. 

 


Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Te is hallhatod... Tilinkó

- mert valóban...

- Zombik országa vagyunk... Az emberi pondró...

- Gondolatok


Címlapon:

Ózd Azon fáradozott, hogy fényt, szeretetet és boldogságot vigyen az őt hallgatók szívébe...
Ózd „Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
Ózd Az Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
ÓzdAz Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
ÓzdAz „öreg rocker” lélekben örök ifjú maradt, belső hite és jó humora ezt csak erősíti. Négy unokája van, akiket nagyon szeret. Mint mondta a zene mellett a humor a másik, ami a legfontosabb számára... Józsa Zoltán portréja Csépányi Sándorról.
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben