Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2017. december 12. kedd - Gabriella napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
Normális dolog a rendszerváltozás után kommunistának lenni? Kónya Béla portré...
Ózdi Magazin | 2017.08.15. |

Van egyáltalán normális jövőképe egy hetven éves embernek, aki már közel ötven éve piros könyves párttag, s még mindig ugyan azokra a mozgalmi dalokra könnyezi el magát?


Hát bizony, az ilyen, meg hasonló kérdésekre, csak a velünk élő történelem adhatja meg a válaszokat. Ezekkel a szavakkal felelt csipkelődő kérdéseimre Kónya Béla, ózdi nyugdíjas agrármérnök., a MAGYAR MUNKÁSPÁRT KÖZPONTI BIZOTTSÁGÁNAK a tagja.

Némi rábeszélést követően, lépésről lépésre kerekedik ki, szavai nyomán, egy "Káderkori káder" sziluettje. Béla bácsi - mert Ózdon már egyre inkább csak így hívják - egy "üzenet az átkosból."
Hetven éve, egy tipikus gyártelepi kolónián született egy tipikusan munkás család modell hatodik, legkisebb gyermekeként. Pályafutása legalább annyira sajátos, mint amennyire általános.
Gyermekkorában, ami az ötvenes és hatvanas évekre datálódik, a tanulás nem csak erkölcsi kötelesség, hanem tág lehetőség is volt. Ez alól ő sem volt kivétel, akkor egy átlegos szorgalommal és képességgel is "zöld" volt az út számára az Agrártudományi Főiskoláig. "Fényes szelek", mozgalmas Tsz évek és szerteágazó társadalmi kötődések, így kezdődtek az aktív dolgozói évek.

A "szakmai pályájának csúcsa" a tíz évig, egészen a rendszerváltásig tartó, Tsz elnöki poszt volt.. Ám a rendszerváltás, mint sok tízezer életpályát, az övét is átrajzolta. Divatos terminológiával fogalmazva, akkoriban jött divatba az egy teljes élethosszig tartó tanulás. Irány tehát, jó negyven évesen, az átképzések labirintusa.

E közben a politika ? Kicsit romantikusan kifejezve, fél illegalitásban. Nem volt tilos párttagnak lenni, de nem volt szabad azt aktívan űzni egy közszolgálati dolgozónak. A párttagsága nem szűnt meg, 89 - ben, szolidan "igazolt játékos" az egyetlen marxista pártban, a Munkáspártban landolt.
Automatikusan adódik a kérdés, hol itt az igazi elvhűség, ha passzivitásba vonul valaki. Ez esetben, a párttagság "civilbe öltözött", s a Béla bá verziójában a költészet - bár erősen amatőr módon - mintegy oázist jelentett a rendszerváltást követő "elsivatagosodásban".

Alapító tagja lett az ózdi amatőr tollforgatók által létrehozott "Ózdi Szép Szó" elnevezésű irodalmi körnek. Az egyéb közösségi kötődésekhez egy "hidat" a hozzá hasonló érdeklődésű cimborák által - mintegy közéleti karikatúraként is felfogható - létrehozott " SZOCIOSZERVÍZ EGYESÜLET" cimű civil formáció jelenti napjainkban is.
Nehéz is lenne eltitkolni a vitriolos iróniát, amit az egyesület neve sugall, a tragikusan foszladozó szociális hálóra célozván ! ?

Nos, végezetül, e rövidke kis portré, pillanatkép jellegű írás, nagyon "csekély esély", egy csupán közelítő karakterisztika felvázolására is. De talán nem is lehet ez egy konkrét cél, hisz egy nap alatt is több esemény zajlik az "öreg" életében, mint egy "normális" nyugdíjas 365 napja alatt!

Éppen ezért, feladom a szándékot, hogy egy teljes életnagyságú portrét próbáljak kreálni, helyette inkább egy versének néhány sorát idézem zárszó gyanánt:

"Nem akartam, nem szerettem, fennhangon dalolni, nem akartam, nem is tudtam, a lelkemet apróért árulni " !Várady Sándor 

 


Olvasta már?

- LÉLEKzet – A test hatása a lélekre...

- Képek és illatok...

- Emberi lét

- Fény és sötétség...


Címlapon:

Advent második vasárnapján a második gyertyát is meggyújthatjuk a koszorún, ami a reményt szimbolizálja.
A levélküldemények elmaradására panaszkodtak az RTL Klub nézői és a híradó utánajárt az eseteknek.
„Megszűnt a szegénység Magyarországon, ezért tudunk segíteni más országokon.” Bomba hír Balog Zoltántól.
Ózd „A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Helyi Hírek
ÓzdEgy szabadnapon lévő rendőr fogott el kollégáival két férfit, akik egy Ózdon sétáló nőtől rabolták el a táskáját
ÓzdA Bajdázó Lekapcsolom a villanyt a fejemben című remekművét ózdi roma fiatalok értelmezték át. Hallgassák meg!
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Amikor megkérdeztük, hogy mi ez a zaj, kopácsolás varrógép zaja, nagymamám biztatott, hogy aludjunk, mert angyalok dolgoznak” Jacsó Éva gondolatai.
ÓzdVagy esetleg valami más van a háttérben? Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Közismert, hogy lelki állapotunk hatást gyakorol testünk működésére. A betegségek kialakulásának hátterében, sok esetben, lelki okok állnak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHihetetlenül nagy információözönben élünk. Nem árt, ha „beépítjük” magunkba a szűrő és szelektáló funkciót. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Az életben könnyen egy mókuskerékben találhatjuk magunkat. Forog a mókuskerék, nem tudunk belőle kiszállni.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Az állatok érző lények. Bánjunk velük ennek megfelelően! Ne okozzunk nekik felesleges szenvedést!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Időnként szükségünk van segítségre, vagy éppen a mi segítségünkre van szüksége másoknak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
ÓzdA General Electric ózdi üzeme az észak-borsodi város legnagyobb munkáltatója. A létesítmény zöldmezős beruházásként került átadásra 1998-ban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Miért töl­te­néd az egész hét­vé­gé­det a kony­há­ban, ha pár hoz­zá­va­ló­ból igazi íz­or­giát va­rá­zsol­hatsz gyor­san az asz­talra!? Sza­lon­nás fi­nom­sá­gok, me­lyek­nek senki nem tud el­len­állni!
Fe­lejtsd el a mus­tá­ros-ke­tchu­pos virsli va­ri­á­ciót! Ennél sok­kal fi­no­mabb dol­go­kat is ké­szít­hetsz egy pár virs­li­ből.
Bár a jéghideg limonádé és a jeges tea igazán jól esik a kora nyári melegben és a szomjadat is csillapítja, ám a fogyókúrádnak egyáltalán nem kedvez. Íme 5 ízletes innivaló, amit bűntudat nélkül fogyaszthatsz.
Hasznos tippek
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Bármilyen alaposan is mosogatunk, az edények alján egy idő után makacs lerakódás keletkezik. Nekieshetünk levakarni
"EMBERI"
Szeretnénk egy új sorozatot indítani azokról akiket "elvetett" a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszínei októberben.
Helyi hírek
ÓzdEgy szabadnapon lévő rendőr fogott el kollégáival két férfit, akik egy Ózdon sétáló nőtől rabolták el a táskáját
ÓzdA Bajdázó Lekapcsolom a villanyt a fejemben című remekművét ózdi roma fiatalok értelmezték át. Hallgassák meg!
ÓzdA lakosság segítségét kérik az ózdi rendőrök az egyik helyi üzletben történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
PutnokÉppen gyanúsított kihallgatásáról tartott haza az a putnoki férfi, aki a séta helyett ismét inkább biciklit lopott.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben