Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. december 14. péntek - Szilárda napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
Normális dolog a rendszerváltozás után kommunistának lenni? Kónya Béla portré...
Ózdi Magazin | 2017.08.15. |

Van egyáltalán normális jövőképe egy hetven éves embernek, aki már közel ötven éve piros könyves párttag, s még mindig ugyan azokra a mozgalmi dalokra könnyezi el magát?


Hát bizony, az ilyen, meg hasonló kérdésekre, csak a velünk élő történelem adhatja meg a válaszokat. Ezekkel a szavakkal felelt csipkelődő kérdéseimre Kónya Béla, ózdi nyugdíjas agrármérnök., a MAGYAR MUNKÁSPÁRT KÖZPONTI BIZOTTSÁGÁNAK a tagja.

Némi rábeszélést követően, lépésről lépésre kerekedik ki, szavai nyomán, egy "Káderkori káder" sziluettje. Béla bácsi - mert Ózdon már egyre inkább csak így hívják - egy "üzenet az átkosból."
Hetven éve, egy tipikus gyártelepi kolónián született egy tipikusan munkás család modell hatodik, legkisebb gyermekeként. Pályafutása legalább annyira sajátos, mint amennyire általános.
Gyermekkorában, ami az ötvenes és hatvanas évekre datálódik, a tanulás nem csak erkölcsi kötelesség, hanem tág lehetőség is volt. Ez alól ő sem volt kivétel, akkor egy átlegos szorgalommal és képességgel is "zöld" volt az út számára az Agrártudományi Főiskoláig. "Fényes szelek", mozgalmas Tsz évek és szerteágazó társadalmi kötődések, így kezdődtek az aktív dolgozói évek.

A "szakmai pályájának csúcsa" a tíz évig, egészen a rendszerváltásig tartó, Tsz elnöki poszt volt.. Ám a rendszerváltás, mint sok tízezer életpályát, az övét is átrajzolta. Divatos terminológiával fogalmazva, akkoriban jött divatba az egy teljes élethosszig tartó tanulás. Irány tehát, jó negyven évesen, az átképzések labirintusa.

E közben a politika ? Kicsit romantikusan kifejezve, fél illegalitásban. Nem volt tilos párttagnak lenni, de nem volt szabad azt aktívan űzni egy közszolgálati dolgozónak. A párttagsága nem szűnt meg, 89 - ben, szolidan "igazolt játékos" az egyetlen marxista pártban, a Munkáspártban landolt.
Automatikusan adódik a kérdés, hol itt az igazi elvhűség, ha passzivitásba vonul valaki. Ez esetben, a párttagság "civilbe öltözött", s a Béla bá verziójában a költészet - bár erősen amatőr módon - mintegy oázist jelentett a rendszerváltást követő "elsivatagosodásban".

Alapító tagja lett az ózdi amatőr tollforgatók által létrehozott "Ózdi Szép Szó" elnevezésű irodalmi körnek. Az egyéb közösségi kötődésekhez egy "hidat" a hozzá hasonló érdeklődésű cimborák által - mintegy közéleti karikatúraként is felfogható - létrehozott " SZOCIOSZERVÍZ EGYESÜLET" cimű civil formáció jelenti napjainkban is.
Nehéz is lenne eltitkolni a vitriolos iróniát, amit az egyesület neve sugall, a tragikusan foszladozó szociális hálóra célozván ! ?

Nos, végezetül, e rövidke kis portré, pillanatkép jellegű írás, nagyon "csekély esély", egy csupán közelítő karakterisztika felvázolására is. De talán nem is lehet ez egy konkrét cél, hisz egy nap alatt is több esemény zajlik az "öreg" életében, mint egy "normális" nyugdíjas 365 napja alatt!

Éppen ezért, feladom a szándékot, hogy egy teljes életnagyságú portrét próbáljak kreálni, helyette inkább egy versének néhány sorát idézem zárszó gyanánt:

"Nem akartam, nem szerettem, fennhangon dalolni, nem akartam, nem is tudtam, a lelkemet apróért árulni " !Várady Sándor 

 


Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – On-line világban...

- LÉLEKzet – Késő?

- LÉLEKzet – A sorban…

- LÉLEKzet – Szabadság…


Címlapon:

Az adventi gyertyák színe, de még a száma sem mindig azonos. Ha az adventi koszorúra gondolunk, négy gyertyaláng jut először eszünkbe
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA semmivel buktatta le magát az az ózdi sofőr, akit korábban eltiltottak a vezetéstől, így nem is ülhetett volna a volán mögé.
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA semmivel buktatta le magát az az ózdi sofőr, akit korábban eltiltottak a vezetéstől, így nem is ülhetett volna a volán mögé.
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben