Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. február 25. vasárnap - Géza napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
Úgy gondolom ózdinak lenni azt jelenti: halmozottan hátrányosnak lenni...
Ózdi Magazin | 2015.11.13. |

Portré sorozatunkban László Bagi Jr. vall Önmagáról, identitásáról, Ózdról és családi neveltetéséről.
Véleményem szerint ebben a városban néhány embernek csak a megalázó mellőzés jut..(nem magamról írok, én tudatosan nem akarok közszerepelni... a fenti állapotok miatt döntöttem úgy, hogy az első ózdi kiállításom Tompa Zoli Bolyki Tamás úton féligsem felépített közösségi házában lesz.

Nagyításért katt a képre!

T.Z. /Tompa Zoltán - szerk./ élete, ez az épület-rom jellemzi legjobban az ózdi morált szerintem... Nem is találok hasonlatot, mennyire tisztelem mindazokat akik mindezek ellenére "teszik a dolgukat". Nehéz emberek, de fajsúlyos emberek...

„..bárki kedve szerint tüntetheti ki magát a művész, sőt a zseni címmel. Bármilyen színfoltot, bármiféle skiccet vagy vázlatot műalkotásnak nyilvánítanak a szent és sérthetetlen szubjektív érzésvilág nevében..”

Vasarely 1950-ben írt gondolatai ma is igazak megtoldva azzal, hogy a társadalmi-politikai döntéshozók is erőszeretettel szólnak bele a művészeti életbe. Vagy éppen hallgatnak, de akkor annak is „súlya” van. És így döntenek egy-egy városban, megyében és országban arról, ki érdemes bármiféle támogatásra-ki nem.


A valóban művész ember legtöbbször „nehéz ember”. Van saját ötlete, elképzelése arról, hogy amit csinál azt hogyan csinálja. Leginkább nem az anyagi haszonszerzés hajtja, hanem a cselekvési vágy hogy megmutasson valamit minél több embernek. Legyen előadóművész, képzőművész, bármi-a pénz csak eszköz számára. És itt kezdődnek a bajok, mert ez a felfogás sokak számára egész egyszerűen érthetetlen. Nem képesek elhinni, felfogni, hogy EZ messze nem a pénzről szól..
Hogy miért írtam le ezeket?


Nagyításért katt a képre!
Tizenvalahány éve foglalkozom grafikával, Új-Zélandtól Új-Fundlandig ismerik képeimet. Jelenleg is van képem Salgótarjáni kiállításon; készülök a következő szekszárdi kiállításra. Ózdon is jónéhányan fejezik ki tetszésüket, nagyon jólesik. Amikor megkérdezik hogy Ózdon mikor lesz kiállításom akkor sokáig azt válaszoltam hogy nem rajtam múlik... most már azt mondom hogy nem rajtam múlik, de az első kiállításom a Bolyki Tamás úti Bárka Színpados közösségi épületben lesz...

Nap mint nap elcsodálkozom azokon az embereken akik pl. a Facebook-on is „beleordítják mások arcába” a saját véleményüket mint megfellebbezhetetlen igazságot. Hogy tegyük félre a saját, legtöbbször tapasztalatokon alapuló véleményünket, mi agymosott barmok és vegyük már észre hogy a bal a jobb, vagy a jobb a még jobb! Ez kicsit már fárasztó.


Egyébként geodétának tanultam, dolgoztam is vagy tízegynéhány évet a szakmában. Előtte is foglalkoztam grafikával-gyerekes vakmerőséggel írtam egy levelet Vasarely-nek, ez megváltoztatta az életemet. Sokáig ebből semmi sem látszott, mert inkább a lányok, haverok majd a család volt a „hobbim”. Nagyjából tizenöt éve kezdtem el újra a grafikát, most már számítógépes segítséggel. Vasarely írta nekem egyszer, hogy már nincs ereje hogy foglalkozzon vele, de tudja hogy az op-art további sorsa a számítógépeken dől el. Na én ezen dolgozom.

Nagyításért katt a képre!

Volt már bútorkészítő vállalkozásom, évekig dolgoztam Németországban, innovációs menedzserkedtem is. Jelenleg egy ózdi önkormányzati cégnél dolgozom mint vagyonkezeléssel foglalkozó műszaki előadó. A napjaimat és a gondolataimat viszont a grafika tölti ki.

Manapság kevés pénz van a kultúrára.
Ózdon évtizedeken át a kohászat volt a mecénás; a megrendelő, a működtető sőt a kurátor (cenzor) is. Megszűntével néhány kezdeményezést leszámítva nem látok szervezettséget. Működik az Olvasó, a Civilház mint befogadó intézmény, de mivel sem pártnak sem politikusnak nincsenek művészeti ambíciói-így nem is érdekel senkit a kallódó alkotók sorsa.

Nekem is csak néhány aktív és kiöregedett festőről, szobrászról van tudomásom, tényleg kallódnak.

Figyelve más városokat és gondolva a jelenre, jövőre:

Nagyításért katt a képre!

Ózd „elbírna” egy triennálét, vagyis egy háromévente megrendezésre kerülő rendezvényt. Magam felé hajlik a kezem: lehetne témája a digitális grafika, az elektrográfia. (Emellett bemutathatná az északi régió egyéb képzőművészeti alkotásait.)
Ja, és valahogy kapcsolható lenne a most folyó Gyár út környéki munkálatokhoz.
Ennyit most magamról illetve arról ami most a fejemben motoszkál….Családi történet dióhéjban

Hátrányos helyzetű családban nőttem fel. Nagyszüleim-apai és anyai ágon is- nagyban gazdálkodtak (föld, állatok stb.) a második nagy háború előtt illetve egy 16.századi nemesi adománylevél –na ez két nagy fekete pont volt születésemkor…
Sokan csodálkoznak mostanában, amikor elmondom hogy hozzánk bizony még 1987-ben is jött havi rendszerességgel a BM-es bácsi. Ellenőrizte édesapámat hogy nem készül-e kirobbantani egy újabb ’56-ot.

Mindezek, na meg a konzervatív protestáns nevelés meghatározta politikai beállítottságomat.
Elfogadom hogy másoknak azok az idők, azok az emberek mást hoztak, mást jelentettek. Én csak annyit kérek mindenkitől, hogy higgyék el, voltak más történések is.

Apukám beregi származású, anyukám Tolna megyei..56-os huncutságaik miatt kényszermunkahelyen dolgoztak mint mezőgazdászok egy Nyíregyháza melletti állami gazdaságban...
Összejöttek, házasság majd én. Ezért a Nyíregyháza. Aztán két év múlva közölték velük, hogy köztözni fognak vagy Ózdra, vagy a mostani Tiszaújvárosba vagy a mostani Dunaújvárosba. Mivel itt Ózdon volt a legtöbb egykori rabtárs ezért döntöttek e város mellett. Akkor jó ötletnek tűnt.
Budapest úgy jött a képbe, hogy tizenvalahány évet ott is dolgoztam már és van lakásunk(+állandó lakcímem is ez) és a grafika miatt nagyon sok időt töltök ott..muszály, mert az alkotó energiájának a 90%-át a kapcsolatépítés teszi ki, mindössze 10% az alkotás... sajnos...

Feleségem is Ózdon lakik és dolgozik, gyerekeim ide járnak gimibe és nem utolsó sorban 84 éves anyukám is itt lakik a városban...

László Bagi Jr. -ról többet ITT>>>

 

 


Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Egyesület a farkaslyuki családokért...

- LÉLEKzet - Önismeret, emberismeret...

- LÉLEKzet – Ritmus...

- Ózd a ketté (3,4? stb.) szakadt város...


Címlapon:

Ózd Ózdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
Ózd Légtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
Helyi Hírek
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„A ritmus szabályos ismétlődések sorozata. Életünket, környezetünket teljesen áthatja, mindenhol megfigyelhető ez a természetes lüktetés: a természetben, a szervezetünkben, a cselekedeteinkben… ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdÉn kívánom, hogy fedezzék fel minél több könyv rejtélyes világát, tapasztalják meg szépségüket, érezzenek együtt a szereplőkkel, tanuljanak belőlük - Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMikor mondhatunk sikeresnek valakit? Nem biztos, hogy aki kívülről sikeresnek látszik, az belülről is úgy érzi, és fordítva… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdÓzdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
ÓzdLégtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben