Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2017. december 12. kedd - Gabriella napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
Úgy gondolom ózdinak lenni azt jelenti: halmozottan hátrányosnak lenni...
Ózdi Magazin | 2015.11.13. |

Portré sorozatunkban László Bagi Jr. vall Önmagáról, identitásáról, Ózdról és családi neveltetéséről.
Véleményem szerint ebben a városban néhány embernek csak a megalázó mellőzés jut..(nem magamról írok, én tudatosan nem akarok közszerepelni... a fenti állapotok miatt döntöttem úgy, hogy az első ózdi kiállításom Tompa Zoli Bolyki Tamás úton féligsem felépített közösségi házában lesz.

Nagyításért katt a képre!

T.Z. /Tompa Zoltán - szerk./ élete, ez az épület-rom jellemzi legjobban az ózdi morált szerintem... Nem is találok hasonlatot, mennyire tisztelem mindazokat akik mindezek ellenére "teszik a dolgukat". Nehéz emberek, de fajsúlyos emberek...

„..bárki kedve szerint tüntetheti ki magát a művész, sőt a zseni címmel. Bármilyen színfoltot, bármiféle skiccet vagy vázlatot műalkotásnak nyilvánítanak a szent és sérthetetlen szubjektív érzésvilág nevében..”

Vasarely 1950-ben írt gondolatai ma is igazak megtoldva azzal, hogy a társadalmi-politikai döntéshozók is erőszeretettel szólnak bele a művészeti életbe. Vagy éppen hallgatnak, de akkor annak is „súlya” van. És így döntenek egy-egy városban, megyében és országban arról, ki érdemes bármiféle támogatásra-ki nem.


A valóban művész ember legtöbbször „nehéz ember”. Van saját ötlete, elképzelése arról, hogy amit csinál azt hogyan csinálja. Leginkább nem az anyagi haszonszerzés hajtja, hanem a cselekvési vágy hogy megmutasson valamit minél több embernek. Legyen előadóművész, képzőművész, bármi-a pénz csak eszköz számára. És itt kezdődnek a bajok, mert ez a felfogás sokak számára egész egyszerűen érthetetlen. Nem képesek elhinni, felfogni, hogy EZ messze nem a pénzről szól..
Hogy miért írtam le ezeket?


Nagyításért katt a képre!
Tizenvalahány éve foglalkozom grafikával, Új-Zélandtól Új-Fundlandig ismerik képeimet. Jelenleg is van képem Salgótarjáni kiállításon; készülök a következő szekszárdi kiállításra. Ózdon is jónéhányan fejezik ki tetszésüket, nagyon jólesik. Amikor megkérdezik hogy Ózdon mikor lesz kiállításom akkor sokáig azt válaszoltam hogy nem rajtam múlik... most már azt mondom hogy nem rajtam múlik, de az első kiállításom a Bolyki Tamás úti Bárka Színpados közösségi épületben lesz...

Nap mint nap elcsodálkozom azokon az embereken akik pl. a Facebook-on is „beleordítják mások arcába” a saját véleményüket mint megfellebbezhetetlen igazságot. Hogy tegyük félre a saját, legtöbbször tapasztalatokon alapuló véleményünket, mi agymosott barmok és vegyük már észre hogy a bal a jobb, vagy a jobb a még jobb! Ez kicsit már fárasztó.


Egyébként geodétának tanultam, dolgoztam is vagy tízegynéhány évet a szakmában. Előtte is foglalkoztam grafikával-gyerekes vakmerőséggel írtam egy levelet Vasarely-nek, ez megváltoztatta az életemet. Sokáig ebből semmi sem látszott, mert inkább a lányok, haverok majd a család volt a „hobbim”. Nagyjából tizenöt éve kezdtem el újra a grafikát, most már számítógépes segítséggel. Vasarely írta nekem egyszer, hogy már nincs ereje hogy foglalkozzon vele, de tudja hogy az op-art további sorsa a számítógépeken dől el. Na én ezen dolgozom.

Nagyításért katt a képre!

Volt már bútorkészítő vállalkozásom, évekig dolgoztam Németországban, innovációs menedzserkedtem is. Jelenleg egy ózdi önkormányzati cégnél dolgozom mint vagyonkezeléssel foglalkozó műszaki előadó. A napjaimat és a gondolataimat viszont a grafika tölti ki.

Manapság kevés pénz van a kultúrára.
Ózdon évtizedeken át a kohászat volt a mecénás; a megrendelő, a működtető sőt a kurátor (cenzor) is. Megszűntével néhány kezdeményezést leszámítva nem látok szervezettséget. Működik az Olvasó, a Civilház mint befogadó intézmény, de mivel sem pártnak sem politikusnak nincsenek művészeti ambíciói-így nem is érdekel senkit a kallódó alkotók sorsa.

Nekem is csak néhány aktív és kiöregedett festőről, szobrászról van tudomásom, tényleg kallódnak.

Figyelve más városokat és gondolva a jelenre, jövőre:

Nagyításért katt a képre!

Ózd „elbírna” egy triennálét, vagyis egy háromévente megrendezésre kerülő rendezvényt. Magam felé hajlik a kezem: lehetne témája a digitális grafika, az elektrográfia. (Emellett bemutathatná az északi régió egyéb képzőművészeti alkotásait.)
Ja, és valahogy kapcsolható lenne a most folyó Gyár út környéki munkálatokhoz.
Ennyit most magamról illetve arról ami most a fejemben motoszkál….Családi történet dióhéjban

Hátrányos helyzetű családban nőttem fel. Nagyszüleim-apai és anyai ágon is- nagyban gazdálkodtak (föld, állatok stb.) a második nagy háború előtt illetve egy 16.századi nemesi adománylevél –na ez két nagy fekete pont volt születésemkor…
Sokan csodálkoznak mostanában, amikor elmondom hogy hozzánk bizony még 1987-ben is jött havi rendszerességgel a BM-es bácsi. Ellenőrizte édesapámat hogy nem készül-e kirobbantani egy újabb ’56-ot.

Mindezek, na meg a konzervatív protestáns nevelés meghatározta politikai beállítottságomat.
Elfogadom hogy másoknak azok az idők, azok az emberek mást hoztak, mást jelentettek. Én csak annyit kérek mindenkitől, hogy higgyék el, voltak más történések is.

Apukám beregi származású, anyukám Tolna megyei..56-os huncutságaik miatt kényszermunkahelyen dolgoztak mint mezőgazdászok egy Nyíregyháza melletti állami gazdaságban...
Összejöttek, házasság majd én. Ezért a Nyíregyháza. Aztán két év múlva közölték velük, hogy köztözni fognak vagy Ózdra, vagy a mostani Tiszaújvárosba vagy a mostani Dunaújvárosba. Mivel itt Ózdon volt a legtöbb egykori rabtárs ezért döntöttek e város mellett. Akkor jó ötletnek tűnt.
Budapest úgy jött a képbe, hogy tizenvalahány évet ott is dolgoztam már és van lakásunk(+állandó lakcímem is ez) és a grafika miatt nagyon sok időt töltök ott..muszály, mert az alkotó energiájának a 90%-át a kapcsolatépítés teszi ki, mindössze 10% az alkotás... sajnos...

Feleségem is Ózdon lakik és dolgozik, gyerekeim ide járnak gimibe és nem utolsó sorban 84 éves anyukám is itt lakik a városban...

László Bagi Jr. -ról többet ITT>>>

 

 


Olvasta már?

- LÉLEKzet – A test hatása a lélekre...

- Képek és illatok...

- Emberi lét

- Fény és sötétség...


Címlapon:

Advent második vasárnapján a második gyertyát is meggyújthatjuk a koszorún, ami a reményt szimbolizálja.
A levélküldemények elmaradására panaszkodtak az RTL Klub nézői és a híradó utánajárt az eseteknek.
„Megszűnt a szegénység Magyarországon, ezért tudunk segíteni más országokon.” Bomba hír Balog Zoltántól.
Ózd „A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Helyi Hírek
ÓzdEgy szabadnapon lévő rendőr fogott el kollégáival két férfit, akik egy Ózdon sétáló nőtől rabolták el a táskáját
ÓzdA Bajdázó Lekapcsolom a villanyt a fejemben című remekművét ózdi roma fiatalok értelmezték át. Hallgassák meg!
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Amikor megkérdeztük, hogy mi ez a zaj, kopácsolás varrógép zaja, nagymamám biztatott, hogy aludjunk, mert angyalok dolgoznak” Jacsó Éva gondolatai.
ÓzdVagy esetleg valami más van a háttérben? Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Közismert, hogy lelki állapotunk hatást gyakorol testünk működésére. A betegségek kialakulásának hátterében, sok esetben, lelki okok állnak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHihetetlenül nagy információözönben élünk. Nem árt, ha „beépítjük” magunkba a szűrő és szelektáló funkciót. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Az életben könnyen egy mókuskerékben találhatjuk magunkat. Forog a mókuskerék, nem tudunk belőle kiszállni.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Az állatok érző lények. Bánjunk velük ennek megfelelően! Ne okozzunk nekik felesleges szenvedést!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Időnként szükségünk van segítségre, vagy éppen a mi segítségünkre van szüksége másoknak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
ÓzdA General Electric ózdi üzeme az észak-borsodi város legnagyobb munkáltatója. A létesítmény zöldmezős beruházásként került átadásra 1998-ban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Miért töl­te­néd az egész hét­vé­gé­det a kony­há­ban, ha pár hoz­zá­va­ló­ból igazi íz­or­giát va­rá­zsol­hatsz gyor­san az asz­talra!? Sza­lon­nás fi­nom­sá­gok, me­lyek­nek senki nem tud el­len­állni!
Fe­lejtsd el a mus­tá­ros-ke­tchu­pos virsli va­ri­á­ciót! Ennél sok­kal fi­no­mabb dol­go­kat is ké­szít­hetsz egy pár virs­li­ből.
Bár a jéghideg limonádé és a jeges tea igazán jól esik a kora nyári melegben és a szomjadat is csillapítja, ám a fogyókúrádnak egyáltalán nem kedvez. Íme 5 ízletes innivaló, amit bűntudat nélkül fogyaszthatsz.
Hasznos tippek
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Bármilyen alaposan is mosogatunk, az edények alján egy idő után makacs lerakódás keletkezik. Nekieshetünk levakarni
"EMBERI"
Szeretnénk egy új sorozatot indítani azokról akiket "elvetett" a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszínei októberben.
Helyi hírek
ÓzdEgy szabadnapon lévő rendőr fogott el kollégáival két férfit, akik egy Ózdon sétáló nőtől rabolták el a táskáját
ÓzdA Bajdázó Lekapcsolom a villanyt a fejemben című remekművét ózdi roma fiatalok értelmezték át. Hallgassák meg!
ÓzdA lakosság segítségét kérik az ózdi rendőrök az egyik helyi üzletben történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
PutnokÉppen gyanúsított kihallgatásáról tartott haza az a putnoki férfi, aki a séta helyett ismét inkább biciklit lopott.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben