Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. február 25. vasárnap - Géza napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
Gyáranya - Ózdi Himnusz
Ózdi Magazin | 2016.03.07. | Józsa Zoltán

Az egyik délelőtt kerestem meg Kisistók Gyulát az Újváros téren található műhelyében. Számára nagyon fontosak az ózdi gyökerek, ez a fajta lokálpatriótizmus adja, táplálja az impulzusokat az alkotó energiák kibontakoztatásához. Ezzel az írással szeretnénk kifejezni elismerésünket és tiszteletünket a szerző kulturális - zenei tevékenységével kapcsolatban.
Ózdon születtem,s már a nagyszüleim is itt éltek. Szeretem ezt a várost a maga hegyes, völgyes kõrnyezetével. Annak idején nagyon jó eltartó erővel rendelkező település volt, jól működő gyára volt. Húsūzem, tejüzem, ruhagyár, külõnböző kátéeszek, s a gyáranya, az Ózdi Kohászati Üzemek - mondta érdeklődésünkre Kisistók Gyula, elektronikai můszerész vállalkozó, dalszerző és szövegíró.

Fiatal korom óta bosszantott mindig, amikor a médiák Ózdról negatív híreket közölnek. S így született meg az "Ózd 1982" című dalom, melyet a Delta együttesnek írtam. A Delta a legrégebben műkõdő ózdi rock formáció. Az Ózd iránti szeretetem azóta sem csökkent. Később megírtam az "Ózdi Himnusz"című dalomat, ami az interneten megtalálható. A fiammal együtt szép videóclipet készítettūnk hozzá. Ezt azért írtam, hogy a médiák által sokat bántott Ózd ország-világ előtt más színben tűnjön fel. Közismert dolog, hogy Ózdon a kohászat megszüntetése után komoly megélhetési problémák keletkeztek. A város lakosságának egyharmada elvándorolt, jelenleg is nagyon komoly foglalkoztatási gondokkal küzd az észak-borsodi telepūlés. 

Társadalmi ūzenet

Kisistók Gyula a szakmai tevékenysége mellett elkezdte egy Ózdról szóló cédé megírását, a dalok komponálását. Ez gyakorlatilag a történelembe is vissza nyúlik egy kicsit, a gyár bezárásával kapcsolatban, de a jelenlegi helyzetet is próbálja megmutatni. Az a célja vele, hogy az Ózdról alkotott képet jobbá tegye. Mert nagyon fontos, hogy a városról kialakult sablonos,negatív vélemény megváltozzon.A szerző zenei munkásságának van egy ūzenete is az emberek a nyilvánosság felé.

Nagyon fontos a társadalmi üzenet. Mert én itt szeretnék élni, s azt akarom,hogy a fiam is megtalálná itt a számítását. Hogy ne kellene már több embernek elmennie Ózdról, ezért a zenével próbálok tenni.Az "Ózdi Indulóra" meghierdetett pályázat nyertese lettem, ez a feladat már igazi kihívást jelentett. Shuck Ferenc "Ózdi Emlék"indulójára írtam dalszöveget Ózd várossá válásának 60 éves évfordulója alkalmából. Ezt a művet a városi vegyeskórus adta elő, meghallgatható Ózd város honlapján. Célom az Ózdot szerető és a városért tenni akaró emberek szívét megdobogtatni és a szülővárosom presztizsét erősíteni. Több mint 200 dalt írtam,valamint sok világslágerre alkottam magyar szöveget. Sajnos anyagi problémák miatt elakadtak az Ózdról szóló cédé munkálatai, de remélem, hogy befejezhetem a munkát.

Alkotásainak fogadtatásával kapcsolatban pozitív emberi reakciókkal találkozott, tapasztal a szerző. Amikor megnyerte az ózdi indulóra kiírt pályázatot, s elhangzott az alkotás a helyi tévében és a sajtó is megírta, jöttek a gratulációk. Az ózdi himnuszt Ausztráliában, Kanadában, Amerikában, s a világ sok táján hallgatják. Kanadában a Református Rádió lejátszotta ezt a művet több alkalommal. /A rádiót egy ózdi kötődésű református lelkész - Kántor Pál szerkeszti./

Részlet az "Ózd 1982"című dalból."

Ez a város, mely átaludta a szombat éjszakát.
Ez a város,mely gondolatban új életre vár.
Ez a város a szürke porból a sápadt Napba néz,
Hol az átdolgozott éjszakától fáradt lesz a kéz."

Józsa ZoltánKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Egyesület a farkaslyuki családokért...

- LÉLEKzet - Önismeret, emberismeret...

- LÉLEKzet – Ritmus...

- Ózd a ketté (3,4? stb.) szakadt város...


Címlapon:

Ózd Ózdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
Ózd Légtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
Helyi Hírek
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„A ritmus szabályos ismétlődések sorozata. Életünket, környezetünket teljesen áthatja, mindenhol megfigyelhető ez a természetes lüktetés: a természetben, a szervezetünkben, a cselekedeteinkben… ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdÉn kívánom, hogy fedezzék fel minél több könyv rejtélyes világát, tapasztalják meg szépségüket, érezzenek együtt a szereplőkkel, tanuljanak belőlük - Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMikor mondhatunk sikeresnek valakit? Nem biztos, hogy aki kívülről sikeresnek látszik, az belülről is úgy érzi, és fordítva… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdÓzdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
ÓzdLégtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben