Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. december 14. péntek - Szilárda napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
Gyáranya - Ózdi Himnusz
Ózdi Magazin | 2016.03.07. | Józsa Zoltán

Az egyik délelőtt kerestem meg Kisistók Gyulát az Újváros téren található műhelyében. Számára nagyon fontosak az ózdi gyökerek, ez a fajta lokálpatriótizmus adja, táplálja az impulzusokat az alkotó energiák kibontakoztatásához. Ezzel az írással szeretnénk kifejezni elismerésünket és tiszteletünket a szerző kulturális - zenei tevékenységével kapcsolatban.
Ózdon születtem,s már a nagyszüleim is itt éltek. Szeretem ezt a várost a maga hegyes, völgyes kõrnyezetével. Annak idején nagyon jó eltartó erővel rendelkező település volt, jól működő gyára volt. Húsūzem, tejüzem, ruhagyár, külõnböző kátéeszek, s a gyáranya, az Ózdi Kohászati Üzemek - mondta érdeklődésünkre Kisistók Gyula, elektronikai můszerész vállalkozó, dalszerző és szövegíró.

Fiatal korom óta bosszantott mindig, amikor a médiák Ózdról negatív híreket közölnek. S így született meg az "Ózd 1982" című dalom, melyet a Delta együttesnek írtam. A Delta a legrégebben műkõdő ózdi rock formáció. Az Ózd iránti szeretetem azóta sem csökkent. Később megírtam az "Ózdi Himnusz"című dalomat, ami az interneten megtalálható. A fiammal együtt szép videóclipet készítettūnk hozzá. Ezt azért írtam, hogy a médiák által sokat bántott Ózd ország-világ előtt más színben tűnjön fel. Közismert dolog, hogy Ózdon a kohászat megszüntetése után komoly megélhetési problémák keletkeztek. A város lakosságának egyharmada elvándorolt, jelenleg is nagyon komoly foglalkoztatási gondokkal küzd az észak-borsodi telepūlés. 

Társadalmi ūzenet

Kisistók Gyula a szakmai tevékenysége mellett elkezdte egy Ózdról szóló cédé megírását, a dalok komponálását. Ez gyakorlatilag a történelembe is vissza nyúlik egy kicsit, a gyár bezárásával kapcsolatban, de a jelenlegi helyzetet is próbálja megmutatni. Az a célja vele, hogy az Ózdról alkotott képet jobbá tegye. Mert nagyon fontos, hogy a városról kialakult sablonos,negatív vélemény megváltozzon.A szerző zenei munkásságának van egy ūzenete is az emberek a nyilvánosság felé.

Nagyon fontos a társadalmi üzenet. Mert én itt szeretnék élni, s azt akarom,hogy a fiam is megtalálná itt a számítását. Hogy ne kellene már több embernek elmennie Ózdról, ezért a zenével próbálok tenni.Az "Ózdi Indulóra" meghierdetett pályázat nyertese lettem, ez a feladat már igazi kihívást jelentett. Shuck Ferenc "Ózdi Emlék"indulójára írtam dalszöveget Ózd várossá válásának 60 éves évfordulója alkalmából. Ezt a művet a városi vegyeskórus adta elő, meghallgatható Ózd város honlapján. Célom az Ózdot szerető és a városért tenni akaró emberek szívét megdobogtatni és a szülővárosom presztizsét erősíteni. Több mint 200 dalt írtam,valamint sok világslágerre alkottam magyar szöveget. Sajnos anyagi problémák miatt elakadtak az Ózdról szóló cédé munkálatai, de remélem, hogy befejezhetem a munkát.

Alkotásainak fogadtatásával kapcsolatban pozitív emberi reakciókkal találkozott, tapasztal a szerző. Amikor megnyerte az ózdi indulóra kiírt pályázatot, s elhangzott az alkotás a helyi tévében és a sajtó is megírta, jöttek a gratulációk. Az ózdi himnuszt Ausztráliában, Kanadában, Amerikában, s a világ sok táján hallgatják. Kanadában a Református Rádió lejátszotta ezt a művet több alkalommal. /A rádiót egy ózdi kötődésű református lelkész - Kántor Pál szerkeszti./

Részlet az "Ózd 1982"című dalból."

Ez a város, mely átaludta a szombat éjszakát.
Ez a város,mely gondolatban új életre vár.
Ez a város a szürke porból a sápadt Napba néz,
Hol az átdolgozott éjszakától fáradt lesz a kéz."

Józsa ZoltánKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – On-line világban...

- LÉLEKzet – Késő?

- LÉLEKzet – A sorban…

- LÉLEKzet – Szabadság…


Címlapon:

Az adventi gyertyák színe, de még a száma sem mindig azonos. Ha az adventi koszorúra gondolunk, négy gyertyaláng jut először eszünkbe
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA semmivel buktatta le magát az az ózdi sofőr, akit korábban eltiltottak a vezetéstől, így nem is ülhetett volna a volán mögé.
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA semmivel buktatta le magát az az ózdi sofőr, akit korábban eltiltottak a vezetéstől, így nem is ülhetett volna a volán mögé.
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben