Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2017. december 12. kedd - Gabriella napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
Gyáranya - Ózdi Himnusz
Ózdi Magazin | 2016.03.07. | Józsa Zoltán

Az egyik délelőtt kerestem meg Kisistók Gyulát az Újváros téren található műhelyében. Számára nagyon fontosak az ózdi gyökerek, ez a fajta lokálpatriótizmus adja, táplálja az impulzusokat az alkotó energiák kibontakoztatásához. Ezzel az írással szeretnénk kifejezni elismerésünket és tiszteletünket a szerző kulturális - zenei tevékenységével kapcsolatban.
Ózdon születtem,s már a nagyszüleim is itt éltek. Szeretem ezt a várost a maga hegyes, völgyes kõrnyezetével. Annak idején nagyon jó eltartó erővel rendelkező település volt, jól működő gyára volt. Húsūzem, tejüzem, ruhagyár, külõnböző kátéeszek, s a gyáranya, az Ózdi Kohászati Üzemek - mondta érdeklődésünkre Kisistók Gyula, elektronikai můszerész vállalkozó, dalszerző és szövegíró.

Fiatal korom óta bosszantott mindig, amikor a médiák Ózdról negatív híreket közölnek. S így született meg az "Ózd 1982" című dalom, melyet a Delta együttesnek írtam. A Delta a legrégebben műkõdő ózdi rock formáció. Az Ózd iránti szeretetem azóta sem csökkent. Később megírtam az "Ózdi Himnusz"című dalomat, ami az interneten megtalálható. A fiammal együtt szép videóclipet készítettūnk hozzá. Ezt azért írtam, hogy a médiák által sokat bántott Ózd ország-világ előtt más színben tűnjön fel. Közismert dolog, hogy Ózdon a kohászat megszüntetése után komoly megélhetési problémák keletkeztek. A város lakosságának egyharmada elvándorolt, jelenleg is nagyon komoly foglalkoztatási gondokkal küzd az észak-borsodi telepūlés. 

Társadalmi ūzenet

Kisistók Gyula a szakmai tevékenysége mellett elkezdte egy Ózdról szóló cédé megírását, a dalok komponálását. Ez gyakorlatilag a történelembe is vissza nyúlik egy kicsit, a gyár bezárásával kapcsolatban, de a jelenlegi helyzetet is próbálja megmutatni. Az a célja vele, hogy az Ózdról alkotott képet jobbá tegye. Mert nagyon fontos, hogy a városról kialakult sablonos,negatív vélemény megváltozzon.A szerző zenei munkásságának van egy ūzenete is az emberek a nyilvánosság felé.

Nagyon fontos a társadalmi üzenet. Mert én itt szeretnék élni, s azt akarom,hogy a fiam is megtalálná itt a számítását. Hogy ne kellene már több embernek elmennie Ózdról, ezért a zenével próbálok tenni.Az "Ózdi Indulóra" meghierdetett pályázat nyertese lettem, ez a feladat már igazi kihívást jelentett. Shuck Ferenc "Ózdi Emlék"indulójára írtam dalszöveget Ózd várossá válásának 60 éves évfordulója alkalmából. Ezt a művet a városi vegyeskórus adta elő, meghallgatható Ózd város honlapján. Célom az Ózdot szerető és a városért tenni akaró emberek szívét megdobogtatni és a szülővárosom presztizsét erősíteni. Több mint 200 dalt írtam,valamint sok világslágerre alkottam magyar szöveget. Sajnos anyagi problémák miatt elakadtak az Ózdról szóló cédé munkálatai, de remélem, hogy befejezhetem a munkát.

Alkotásainak fogadtatásával kapcsolatban pozitív emberi reakciókkal találkozott, tapasztal a szerző. Amikor megnyerte az ózdi indulóra kiírt pályázatot, s elhangzott az alkotás a helyi tévében és a sajtó is megírta, jöttek a gratulációk. Az ózdi himnuszt Ausztráliában, Kanadában, Amerikában, s a világ sok táján hallgatják. Kanadában a Református Rádió lejátszotta ezt a művet több alkalommal. /A rádiót egy ózdi kötődésű református lelkész - Kántor Pál szerkeszti./

Részlet az "Ózd 1982"című dalból."

Ez a város, mely átaludta a szombat éjszakát.
Ez a város,mely gondolatban új életre vár.
Ez a város a szürke porból a sápadt Napba néz,
Hol az átdolgozott éjszakától fáradt lesz a kéz."

Józsa ZoltánOlvasta már?

- LÉLEKzet – A test hatása a lélekre...

- Képek és illatok...

- Emberi lét

- Fény és sötétség...


Címlapon:

Advent második vasárnapján a második gyertyát is meggyújthatjuk a koszorún, ami a reményt szimbolizálja.
A levélküldemények elmaradására panaszkodtak az RTL Klub nézői és a híradó utánajárt az eseteknek.
„Megszűnt a szegénység Magyarországon, ezért tudunk segíteni más országokon.” Bomba hír Balog Zoltántól.
Ózd „A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Helyi Hírek
ÓzdEgy szabadnapon lévő rendőr fogott el kollégáival két férfit, akik egy Ózdon sétáló nőtől rabolták el a táskáját
ÓzdA Bajdázó Lekapcsolom a villanyt a fejemben című remekművét ózdi roma fiatalok értelmezték át. Hallgassák meg!
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Amikor megkérdeztük, hogy mi ez a zaj, kopácsolás varrógép zaja, nagymamám biztatott, hogy aludjunk, mert angyalok dolgoznak” Jacsó Éva gondolatai.
ÓzdVagy esetleg valami más van a háttérben? Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Közismert, hogy lelki állapotunk hatást gyakorol testünk működésére. A betegségek kialakulásának hátterében, sok esetben, lelki okok állnak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHihetetlenül nagy információözönben élünk. Nem árt, ha „beépítjük” magunkba a szűrő és szelektáló funkciót. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Az életben könnyen egy mókuskerékben találhatjuk magunkat. Forog a mókuskerék, nem tudunk belőle kiszállni.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Az állatok érző lények. Bánjunk velük ennek megfelelően! Ne okozzunk nekik felesleges szenvedést!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Időnként szükségünk van segítségre, vagy éppen a mi segítségünkre van szüksége másoknak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
ÓzdA General Electric ózdi üzeme az észak-borsodi város legnagyobb munkáltatója. A létesítmény zöldmezős beruházásként került átadásra 1998-ban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Miért töl­te­néd az egész hét­vé­gé­det a kony­há­ban, ha pár hoz­zá­va­ló­ból igazi íz­or­giát va­rá­zsol­hatsz gyor­san az asz­talra!? Sza­lon­nás fi­nom­sá­gok, me­lyek­nek senki nem tud el­len­állni!
Fe­lejtsd el a mus­tá­ros-ke­tchu­pos virsli va­ri­á­ciót! Ennél sok­kal fi­no­mabb dol­go­kat is ké­szít­hetsz egy pár virs­li­ből.
Bár a jéghideg limonádé és a jeges tea igazán jól esik a kora nyári melegben és a szomjadat is csillapítja, ám a fogyókúrádnak egyáltalán nem kedvez. Íme 5 ízletes innivaló, amit bűntudat nélkül fogyaszthatsz.
Hasznos tippek
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Bármilyen alaposan is mosogatunk, az edények alján egy idő után makacs lerakódás keletkezik. Nekieshetünk levakarni
"EMBERI"
Szeretnénk egy új sorozatot indítani azokról akiket "elvetett" a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszínei októberben.
Helyi hírek
ÓzdEgy szabadnapon lévő rendőr fogott el kollégáival két férfit, akik egy Ózdon sétáló nőtől rabolták el a táskáját
ÓzdA Bajdázó Lekapcsolom a villanyt a fejemben című remekművét ózdi roma fiatalok értelmezték át. Hallgassák meg!
ÓzdA lakosság segítségét kérik az ózdi rendőrök az egyik helyi üzletben történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
PutnokÉppen gyanúsított kihallgatásáról tartott haza az a putnoki férfi, aki a séta helyett ismét inkább biciklit lopott.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben