Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. február 25. vasárnap - Géza napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
Az alkotás öröme
Ózdi Magazin | 2016.05.23. | Józsa Zoltán

„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”

P Dányi Gabriella költő és festő munkáival üzenetet küld az érdeklődők felé. A Kazincbarcikán élő kortárs alkotó célja a gyerekek és felnőttek lelki világának pozitív irányú formálása. Ráhangolás az irodalomra, az olvasâs, a festészet szeretetére, műveltségi ismereteik bővítésére. Ezzel a cikkel is szeretnénk felhívni a figyelmet a korstárs művészet fontosságára, amely kifejezési formáival értéket teremt és közvetít.


A Szuha-völgyében elterülő gyönyörű falucskában, Kurityánban töltötte a gyerekkorát. Iskolás évei alatt különböző művêszeti ágak keltették fel az êrdeklődését, az alkotás öröme már akkor társául szegődött. A színek szeretetét és mesék világát gyermekei nevelése közben élte meg. Több évtizeden át ruhák tervezésével és varrásával foglalkozott, közben ha ideje engedte, dísztárgyak készítésével fejezte ki a szép iránti igényét, olykor verseket, novellákat írt.

-2009-ben az a megtiszteltetés ért, hogy Devecsery László hatvanadik születésnapjára megjelenő verseskötetét illusztrálhattam. Hatvan vers és minden vers minden oldalához egy illusztrâció, plusz a borító. A kötetnek a bemutatója Szombathelyen volt, a Vörösmarty Színház falai között. Ahol olyan neves színészekkel álhattam egy színpadon, Kis Mari, Bálint Éva, Jordán Tamás, Trokán Péter, Szabó Tibor, Kelemen Zoltán, valamint a kiváló Tarisznyás együttes ês az est házigazdája, az azóta sajnos elhunyt Balogh József költő-tanár, aki a Lord együttes szövegírója volt. A színház falai között került sor az első kiállításomra is - mondta P Dányi Gabriella.

"lelkem visszhangját gyűjtöttem egybe"

A kortárs művész a miskolci Herman Ottó Múzeum logó pályázatán 2010-ben különdíjat kapott. Alkotása poszterként került a múzeumi képző falára. 2015-ben Bronzecset díjat nyert a Magyar Alkotók Internetes Társasága "Tűztövisek" elnevezésű pályázatán.Mindig is szerette az irodalmat, hozzátartozott a mindennapjaihoz, s a festés mellett az írás is fontos szerephez jutott az életében. Jelentek meg versei az Irodalmi Rádió antológiában, a Montázsmagazin antológiában, az Ajándék Kazincbarcikáért városi antológiában, és a Kláris irodalmi-kulturális folyóiratban, valamint a Montâzs magazinban és antológiában festményei is.Kazincbarcikán többször volt kiállítása az Egressy Béni Kultúrhâzban az Időkerék Klub rendezésében,a Gyermekek házában profi rendezvény szervezőkkel, és a kurityáni általános iskolában könyvbemutatójával együtt 2015-ben.

-2014 decemberében jelent meg az első önálló verses kötetem, a "Béka lesz az ebihalból", főleg gyermekverseket tartalmaz és diákok is illusztrálták kedves grafikákkal. Második kötetem 2015 decemberében készült el,a "Láng ellobban" címmel, ez komolyabb válogatás, amiben gyermekkori verseimtől kezdve, egészen napjainkig rímekbe kívánkozó lelkem visszhangját gyűjtöttem egybe. A kötet végén található kis grafikâval, saját festményeimmel próbálom érzékeltetni ars poeticámat:  A beszéd képesítése elsősorban a betű, ám ha a betűk következtében megnyílik a lélek ês a képzelet, amitől színek szöknek a vászonra az, az érzelmek magasabb szintre emelését segíti elő. Mindkét könyv első bemutatkozására a Surányi Szakképző Iskolában került sor Bíró Anikó ês Dányi Krisztiân közreműködésével. 2016 februárjában jelentünk meg a nyilvánosság előtt Deák László Sándor alkotó társammal közös könyvbemutatón az Egressy Béni Művelődési Házban, verseihez adtam illusztrációkat és a könyvhöz borító tervet.Jelenleg prózát is írok. Készen van egy gyermekeknek szóló folytatásos, mesés-verses könyvem, amihez az illusztrációkat készítem. Az alkotói szabadság és a mesék világa óriási lehetőséget ad a fantázia világ bebarangolására, de amikor egy-egy figurát versbe illesztek annak mindig igyekszem a tudományos hátterét szinte észrevétlenül becsempészni a mondanivalómba.

Tehát egyrészt hiteles információ tartalmával picit tanítási, másrészt elfogadó szemlélettel szeretetre, toleranciára, nevelési célzattal alakítom gyermekverseimet. Igyekszem mindent játékos,humoros formában megírni, olykor emberi tulajdonságokkal felruházni állatfiguráimat. Szeretném kicsit vissza csalogatni a gyermeki lelket a hagyományos mesékhez ,informatikailag felgyorsult világunk ontja a fantasztikus meséket. Csillogó, gyors képsoraival, fantasztikus hőseivel magával ragadja hamar a gyermeki képzeletet, ezzel háttérbe szorìtja az általam és sokak által nagyra becsült Magyar népmesék, Pom-pom meséi, Mézga család, Futrinka utca kedves történeteit. A határtalan térben és múló időben életünk is csak egy lobbanás és rajtunk múlik lángunk milyernsége. A lángot őrzöm, tisztemet betöltve tovább is adtam belőle, és még sokáig szeretnêm sajátságos hangú írásaimmal ébren tartani!7 x 7

Árnyék voltam eddig, magam hű árnyéka.
Hibernált éveknek csökött maradéka.
Negyvenkilenc évig álmodtam életem.
Három éve végre lassan felébredtem!

Rémálomhoz minek kellett ragaszkodni?
Kínszenvedést önként, balgán felvállalni.
Élhető életnek még esélyt sem adtam.
Vágyaimhoz pedig mindig kételyt kaptam.

Hétszer hét évnek kellett lám eltelnie,
hogy átfessek mindent ragyogo színekbe!
Fekete és fehér, hol igen és hol nem.
Neked más hiányzik, nekem a végzetem!

Jelen idő rideg és túl valóságos.
Közömbös és soha nem túl igazságos!
Feketén fehéren én bizony nem látok!
Színesben álmodom mindig a világot.

Szabályokba zárva tapogató léptem.
Szabadságot kapva szökellővé lettem!
Erős volt a madzag, ami gúzsban tartott.
Rágta idő, bánat végül eloldódott!

Új élet nem lett, csak megváltozott lényeg.
Amiért engedted, az Isten áldjon meg!
Visszaút nem vezet, mert hazaérkeztem.
Magamra találtam, ez a valós lényem!

P Dányi GabriellaJózsa ZoltánKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Egyesület a farkaslyuki családokért...

- LÉLEKzet - Önismeret, emberismeret...

- LÉLEKzet – Ritmus...

- Ózd a ketté (3,4? stb.) szakadt város...


Címlapon:

Ózd Ózdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
Ózd Légtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
Helyi Hírek
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„A ritmus szabályos ismétlődések sorozata. Életünket, környezetünket teljesen áthatja, mindenhol megfigyelhető ez a természetes lüktetés: a természetben, a szervezetünkben, a cselekedeteinkben… ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdÉn kívánom, hogy fedezzék fel minél több könyv rejtélyes világát, tapasztalják meg szépségüket, érezzenek együtt a szereplőkkel, tanuljanak belőlük - Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMikor mondhatunk sikeresnek valakit? Nem biztos, hogy aki kívülről sikeresnek látszik, az belülről is úgy érzi, és fordítva… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdÓzdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
ÓzdLégtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben