Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2017. december 12. kedd - Gabriella napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
Az alkotás öröme
Ózdi Magazin | 2016.05.23. | Józsa Zoltán

„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”

P Dányi Gabriella költő és festő munkáival üzenetet küld az érdeklődők felé. A Kazincbarcikán élő kortárs alkotó célja a gyerekek és felnőttek lelki világának pozitív irányú formálása. Ráhangolás az irodalomra, az olvasâs, a festészet szeretetére, műveltségi ismereteik bővítésére. Ezzel a cikkel is szeretnénk felhívni a figyelmet a korstárs művészet fontosságára, amely kifejezési formáival értéket teremt és közvetít.


A Szuha-völgyében elterülő gyönyörű falucskában, Kurityánban töltötte a gyerekkorát. Iskolás évei alatt különböző művêszeti ágak keltették fel az êrdeklődését, az alkotás öröme már akkor társául szegődött. A színek szeretetét és mesék világát gyermekei nevelése közben élte meg. Több évtizeden át ruhák tervezésével és varrásával foglalkozott, közben ha ideje engedte, dísztárgyak készítésével fejezte ki a szép iránti igényét, olykor verseket, novellákat írt.

-2009-ben az a megtiszteltetés ért, hogy Devecsery László hatvanadik születésnapjára megjelenő verseskötetét illusztrálhattam. Hatvan vers és minden vers minden oldalához egy illusztrâció, plusz a borító. A kötetnek a bemutatója Szombathelyen volt, a Vörösmarty Színház falai között. Ahol olyan neves színészekkel álhattam egy színpadon, Kis Mari, Bálint Éva, Jordán Tamás, Trokán Péter, Szabó Tibor, Kelemen Zoltán, valamint a kiváló Tarisznyás együttes ês az est házigazdája, az azóta sajnos elhunyt Balogh József költő-tanár, aki a Lord együttes szövegírója volt. A színház falai között került sor az első kiállításomra is - mondta P Dányi Gabriella.

"lelkem visszhangját gyűjtöttem egybe"

A kortárs művész a miskolci Herman Ottó Múzeum logó pályázatán 2010-ben különdíjat kapott. Alkotása poszterként került a múzeumi képző falára. 2015-ben Bronzecset díjat nyert a Magyar Alkotók Internetes Társasága "Tűztövisek" elnevezésű pályázatán.Mindig is szerette az irodalmat, hozzátartozott a mindennapjaihoz, s a festés mellett az írás is fontos szerephez jutott az életében. Jelentek meg versei az Irodalmi Rádió antológiában, a Montázsmagazin antológiában, az Ajándék Kazincbarcikáért városi antológiában, és a Kláris irodalmi-kulturális folyóiratban, valamint a Montâzs magazinban és antológiában festményei is.Kazincbarcikán többször volt kiállítása az Egressy Béni Kultúrhâzban az Időkerék Klub rendezésében,a Gyermekek házában profi rendezvény szervezőkkel, és a kurityáni általános iskolában könyvbemutatójával együtt 2015-ben.

-2014 decemberében jelent meg az első önálló verses kötetem, a "Béka lesz az ebihalból", főleg gyermekverseket tartalmaz és diákok is illusztrálták kedves grafikákkal. Második kötetem 2015 decemberében készült el,a "Láng ellobban" címmel, ez komolyabb válogatás, amiben gyermekkori verseimtől kezdve, egészen napjainkig rímekbe kívánkozó lelkem visszhangját gyűjtöttem egybe. A kötet végén található kis grafikâval, saját festményeimmel próbálom érzékeltetni ars poeticámat:  A beszéd képesítése elsősorban a betű, ám ha a betűk következtében megnyílik a lélek ês a képzelet, amitől színek szöknek a vászonra az, az érzelmek magasabb szintre emelését segíti elő. Mindkét könyv első bemutatkozására a Surányi Szakképző Iskolában került sor Bíró Anikó ês Dányi Krisztiân közreműködésével. 2016 februárjában jelentünk meg a nyilvánosság előtt Deák László Sándor alkotó társammal közös könyvbemutatón az Egressy Béni Művelődési Házban, verseihez adtam illusztrációkat és a könyvhöz borító tervet.Jelenleg prózát is írok. Készen van egy gyermekeknek szóló folytatásos, mesés-verses könyvem, amihez az illusztrációkat készítem. Az alkotói szabadság és a mesék világa óriási lehetőséget ad a fantázia világ bebarangolására, de amikor egy-egy figurát versbe illesztek annak mindig igyekszem a tudományos hátterét szinte észrevétlenül becsempészni a mondanivalómba.

Tehát egyrészt hiteles információ tartalmával picit tanítási, másrészt elfogadó szemlélettel szeretetre, toleranciára, nevelési célzattal alakítom gyermekverseimet. Igyekszem mindent játékos,humoros formában megírni, olykor emberi tulajdonságokkal felruházni állatfiguráimat. Szeretném kicsit vissza csalogatni a gyermeki lelket a hagyományos mesékhez ,informatikailag felgyorsult világunk ontja a fantasztikus meséket. Csillogó, gyors képsoraival, fantasztikus hőseivel magával ragadja hamar a gyermeki képzeletet, ezzel háttérbe szorìtja az általam és sokak által nagyra becsült Magyar népmesék, Pom-pom meséi, Mézga család, Futrinka utca kedves történeteit. A határtalan térben és múló időben életünk is csak egy lobbanás és rajtunk múlik lángunk milyernsége. A lángot őrzöm, tisztemet betöltve tovább is adtam belőle, és még sokáig szeretnêm sajátságos hangú írásaimmal ébren tartani!7 x 7

Árnyék voltam eddig, magam hű árnyéka.
Hibernált éveknek csökött maradéka.
Negyvenkilenc évig álmodtam életem.
Három éve végre lassan felébredtem!

Rémálomhoz minek kellett ragaszkodni?
Kínszenvedést önként, balgán felvállalni.
Élhető életnek még esélyt sem adtam.
Vágyaimhoz pedig mindig kételyt kaptam.

Hétszer hét évnek kellett lám eltelnie,
hogy átfessek mindent ragyogo színekbe!
Fekete és fehér, hol igen és hol nem.
Neked más hiányzik, nekem a végzetem!

Jelen idő rideg és túl valóságos.
Közömbös és soha nem túl igazságos!
Feketén fehéren én bizony nem látok!
Színesben álmodom mindig a világot.

Szabályokba zárva tapogató léptem.
Szabadságot kapva szökellővé lettem!
Erős volt a madzag, ami gúzsban tartott.
Rágta idő, bánat végül eloldódott!

Új élet nem lett, csak megváltozott lényeg.
Amiért engedted, az Isten áldjon meg!
Visszaút nem vezet, mert hazaérkeztem.
Magamra találtam, ez a valós lényem!

P Dányi GabriellaJózsa ZoltánOlvasta már?

- LÉLEKzet – A test hatása a lélekre...

- Képek és illatok...

- Emberi lét

- Fény és sötétség...


Címlapon:

Advent második vasárnapján a második gyertyát is meggyújthatjuk a koszorún, ami a reményt szimbolizálja.
A levélküldemények elmaradására panaszkodtak az RTL Klub nézői és a híradó utánajárt az eseteknek.
„Megszűnt a szegénység Magyarországon, ezért tudunk segíteni más országokon.” Bomba hír Balog Zoltántól.
Ózd „A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Helyi Hírek
ÓzdEgy szabadnapon lévő rendőr fogott el kollégáival két férfit, akik egy Ózdon sétáló nőtől rabolták el a táskáját
ÓzdA Bajdázó Lekapcsolom a villanyt a fejemben című remekművét ózdi roma fiatalok értelmezték át. Hallgassák meg!
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Amikor megkérdeztük, hogy mi ez a zaj, kopácsolás varrógép zaja, nagymamám biztatott, hogy aludjunk, mert angyalok dolgoznak” Jacsó Éva gondolatai.
ÓzdVagy esetleg valami más van a háttérben? Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Közismert, hogy lelki állapotunk hatást gyakorol testünk működésére. A betegségek kialakulásának hátterében, sok esetben, lelki okok állnak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHihetetlenül nagy információözönben élünk. Nem árt, ha „beépítjük” magunkba a szűrő és szelektáló funkciót. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Az életben könnyen egy mókuskerékben találhatjuk magunkat. Forog a mókuskerék, nem tudunk belőle kiszállni.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Az állatok érző lények. Bánjunk velük ennek megfelelően! Ne okozzunk nekik felesleges szenvedést!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Időnként szükségünk van segítségre, vagy éppen a mi segítségünkre van szüksége másoknak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
ÓzdA General Electric ózdi üzeme az észak-borsodi város legnagyobb munkáltatója. A létesítmény zöldmezős beruházásként került átadásra 1998-ban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Miért töl­te­néd az egész hét­vé­gé­det a kony­há­ban, ha pár hoz­zá­va­ló­ból igazi íz­or­giát va­rá­zsol­hatsz gyor­san az asz­talra!? Sza­lon­nás fi­nom­sá­gok, me­lyek­nek senki nem tud el­len­állni!
Fe­lejtsd el a mus­tá­ros-ke­tchu­pos virsli va­ri­á­ciót! Ennél sok­kal fi­no­mabb dol­go­kat is ké­szít­hetsz egy pár virs­li­ből.
Bár a jéghideg limonádé és a jeges tea igazán jól esik a kora nyári melegben és a szomjadat is csillapítja, ám a fogyókúrádnak egyáltalán nem kedvez. Íme 5 ízletes innivaló, amit bűntudat nélkül fogyaszthatsz.
Hasznos tippek
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Bármilyen alaposan is mosogatunk, az edények alján egy idő után makacs lerakódás keletkezik. Nekieshetünk levakarni
"EMBERI"
Szeretnénk egy új sorozatot indítani azokról akiket "elvetett" a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszínei októberben.
Helyi hírek
ÓzdEgy szabadnapon lévő rendőr fogott el kollégáival két férfit, akik egy Ózdon sétáló nőtől rabolták el a táskáját
ÓzdA Bajdázó Lekapcsolom a villanyt a fejemben című remekművét ózdi roma fiatalok értelmezték át. Hallgassák meg!
ÓzdA lakosság segítségét kérik az ózdi rendőrök az egyik helyi üzletben történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
PutnokÉppen gyanúsított kihallgatásáról tartott haza az a putnoki férfi, aki a séta helyett ismét inkább biciklit lopott.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben