Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. február 25. vasárnap - Géza napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
„Rabul ejt egyfajta katarzis”
Ózdi Magazin | 2016.09.17. | Józsa Zoltán

„ betűbarázdákkal szántok fel hófehér lapokat... ”

Kovács L. István a kortárs irodalom aktiv, jeles képviselője, aki képzőművészeti talentummal rendelkező alkotó is. Tartalmilag nagyon gazdag minden költeménye, bravurosak a megfogalmazások, a párhuzamok és a jelzök. S mégis megértik az érzéseit, gondolatait az olvasók.

A művekhez képek is készülnek, a kettő együtt harmonikus egységet alkot. Megállapitható, hogy a szerző minőséget produkál, irodalmi értékeket közvetít az emberek felé. S az alkotásoknak társadalmi - emberi üzenete van. Ebböl eredően fontos lenne, hogy a tehetséges Kovács L. István elsö kötete megjelenhessen, az elvégzett munka gyümölcseként, megérdemelten. hogy az olvasók mélyebb betekintést nyerhessenek a kortárs irodalom értékeiben.

Kovács L. István Ózdon született, Királdon nevelkedett, itt végezte általános iskolai tanulmányait. Ipari iskolába Miskolc - Perecesen járt, s vas - fémszerkezeti lakatos szakmát tanult. 1975 - ben családot alapított, 1978 - ban költözött Tiszakécskére. Két fiú és egy lány édesapja.
Gyerekkorában szépen és jól szavalt, ezen versek hatására irt néhány költeményt akkoriban. Sorsának meghatározo állomása volt, hogy fémipari szakmáját már nem gyakorolhatta egészségi probléma miatt. A lakatos, kovács tevékenységet nem bírta csinálni, pedig sok dísz - és használati tárgyat készitett fémből. Az irás volt az áthidaló megoldás, ami új életsínekre helyezte a szerző pályáját.
Évek óta ír verseket és rövidebb prózákat. Pirografikákat is készít, bár azt ritkábban helyhiány miatt. Egyik barátja látta, olvasta irodalmi produktukait, s az Ő javaslatára lépett be a Facebook - on néhány, irodalmat, verset kedvelő csoportba. Írásai olvashatóak az Ózdi Alkotók és Befogadók Facebook csoportban is.
Versei irodalmi internetes oldalakon jelentek meg, igy a Litera - Túra Irodalmi és Művészeti Magazinban, Tollal.hu, Héttorony, Irodalmi Kávéház, Poet.hu. Nyomtatásban versei napvilágot láttak a Délibáb cimű folyóiratban, valamint két antologiában, ezek a Teremtés 2014 - es, és a Litera - Túra Irodalmi és Művészeti Antologia 2016.

" Jó érzés lélekben szárnyalni... "

- A verselés csendes, tornáztatja az agyat, nem porol, nem füstöl, és nem zajong, mint a lakatos és kovács munka, vagy a pirografikázás. És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit. Számomra a vers, az irodalom élményt , szórakozást, tanulást jelent. Megismerést, okulást. Az irodalom sokszínűsége a fogyasztóját, élvezőjét is sokszínűvé, szorakoztatóbbá teszi, teheti. Az irások saját élmények és benyomások, öröm és bánat érzéseimből fakadó versek, prózák. Régi emlékek, ifjúkori szerelmek, élmények, vagy a szülőföldemet körülölelő táj. De nagyon sok esetben írok kortárs festők és kézmúvesek alkotásaihoz verseket. Ha meglátok egy képet, vagy kézműves alkotásban szobrot, afrikai tökből készült lámpát, rabul ejt egyfajta katarzis, amitől meglódul a fantáziám. S mintha nem is én gondolnám ki a szavakat, csak jönnek, és jönnek, csak a toll az enyém, s valaki vezeti a kezemet. Ezt egyszer megfogalmaztam egy versben.

A vers érkezése

Szobámban voltam, dolgomat tettem,
hogy mi volt, már nem emlékszem.
Valami megérintett, a szivem hevesbben vert,
testem remegett, mint kamasznak elsö randin.
Zaj nem törte meg a szürke, szokott csendet,
mikor érkeztél és nem koppantak lépteid,
csak ott lettél hirtelen harsány - némasággal,
és megérintettél szeliden, bársonypuhasággal.
Szinesre festetted nekem a szürke csendet,
mint Tavasz a zöld mezőt, a virágoskertet,
azóta, mint eke a földben rovom a sorokat,
betübarázdákkal szántok fel hófehér lapokat.

- Ez olyan, mintha repülnék és kimondhatatlanul jó érzés lélekben szárnyalni. Erdei B Ágnes, Agárdi Gabi, Sike Márta Magdolna, Hainrichffy Kata, Josimovics László és még sokan más festők, rajzolók munkái, de Zsolnai Timea lámpái és textilszobrai is adtak már ihletet. Az olvasói visszajelzések ösztönöznek, hogy még jobb, szebb, kidolgozottabb verseket írjak. Voltak már felkérések is, hogy eseményhez - mint esküvő, nyugdijas találkozó, vagy kézműves csoport ünnepi összejövetele - irjak verset. Eddig, akik felkértek elégedettek voltak a munkáimmal. Könyvem sajnos kiadva még nincsen, bár sokan kérdezik, hol lehet kapni. Egyenlőre sehol, magánkiadásban nem tudom kiadni, a kiadóknál annyi jelentkezö van, hogy annyi igény nincs a verses kötetekre, és forgalmazni ezért nem is akarják. De, ha találnék szponzort, akkor lenne rá esély nyomtatásban is kiadni egy kötetre valót! - hangsulyozta érdeklődésünkre Kovács L. István.Józsa Zoltán

/Nagyításért katt a képre /

 

 

 Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Egyesület a farkaslyuki családokért...

- LÉLEKzet - Önismeret, emberismeret...

- LÉLEKzet – Ritmus...

- Ózd a ketté (3,4? stb.) szakadt város...


Címlapon:

Ózd Ózdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
Ózd Légtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
Helyi Hírek
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„A ritmus szabályos ismétlődések sorozata. Életünket, környezetünket teljesen áthatja, mindenhol megfigyelhető ez a természetes lüktetés: a természetben, a szervezetünkben, a cselekedeteinkben… ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdÉn kívánom, hogy fedezzék fel minél több könyv rejtélyes világát, tapasztalják meg szépségüket, érezzenek együtt a szereplőkkel, tanuljanak belőlük - Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMikor mondhatunk sikeresnek valakit? Nem biztos, hogy aki kívülről sikeresnek látszik, az belülről is úgy érzi, és fordítva… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdÓzdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
ÓzdLégtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben