Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2024. május 18. szombat - Alexandra,Erik napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
„Rabul ejt egyfajta katarzis”
Ózdi Magazin | 2016.09.17. | Józsa Zoltán

„ betűbarázdákkal szántok fel hófehér lapokat... ”

Kovács L. István a kortárs irodalom aktiv, jeles képviselője, aki képzőművészeti talentummal rendelkező alkotó is. Tartalmilag nagyon gazdag minden költeménye, bravurosak a megfogalmazások, a párhuzamok és a jelzök. S mégis megértik az érzéseit, gondolatait az olvasók.

A művekhez képek is készülnek, a kettő együtt harmonikus egységet alkot. Megállapitható, hogy a szerző minőséget produkál, irodalmi értékeket közvetít az emberek felé. S az alkotásoknak társadalmi - emberi üzenete van. Ebböl eredően fontos lenne, hogy a tehetséges Kovács L. István elsö kötete megjelenhessen, az elvégzett munka gyümölcseként, megérdemelten. hogy az olvasók mélyebb betekintést nyerhessenek a kortárs irodalom értékeiben.

Kovács L. István Ózdon született, Királdon nevelkedett, itt végezte általános iskolai tanulmányait. Ipari iskolába Miskolc - Perecesen járt, s vas - fémszerkezeti lakatos szakmát tanult. 1975 - ben családot alapított, 1978 - ban költözött Tiszakécskére. Két fiú és egy lány édesapja.
Gyerekkorában szépen és jól szavalt, ezen versek hatására irt néhány költeményt akkoriban. Sorsának meghatározo állomása volt, hogy fémipari szakmáját már nem gyakorolhatta egészségi probléma miatt. A lakatos, kovács tevékenységet nem bírta csinálni, pedig sok dísz - és használati tárgyat készitett fémből. Az irás volt az áthidaló megoldás, ami új életsínekre helyezte a szerző pályáját.
Évek óta ír verseket és rövidebb prózákat. Pirografikákat is készít, bár azt ritkábban helyhiány miatt. Egyik barátja látta, olvasta irodalmi produktukait, s az Ő javaslatára lépett be a Facebook - on néhány, irodalmat, verset kedvelő csoportba. Írásai olvashatóak az Ózdi Alkotók és Befogadók Facebook csoportban is.
Versei irodalmi internetes oldalakon jelentek meg, igy a Litera - Túra Irodalmi és Művészeti Magazinban, Tollal.hu, Héttorony, Irodalmi Kávéház, Poet.hu. Nyomtatásban versei napvilágot láttak a Délibáb cimű folyóiratban, valamint két antologiában, ezek a Teremtés 2014 - es, és a Litera - Túra Irodalmi és Művészeti Antologia 2016.

" Jó érzés lélekben szárnyalni... "

- A verselés csendes, tornáztatja az agyat, nem porol, nem füstöl, és nem zajong, mint a lakatos és kovács munka, vagy a pirografikázás. És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit. Számomra a vers, az irodalom élményt , szórakozást, tanulást jelent. Megismerést, okulást. Az irodalom sokszínűsége a fogyasztóját, élvezőjét is sokszínűvé, szorakoztatóbbá teszi, teheti. Az irások saját élmények és benyomások, öröm és bánat érzéseimből fakadó versek, prózák. Régi emlékek, ifjúkori szerelmek, élmények, vagy a szülőföldemet körülölelő táj. De nagyon sok esetben írok kortárs festők és kézmúvesek alkotásaihoz verseket. Ha meglátok egy képet, vagy kézműves alkotásban szobrot, afrikai tökből készült lámpát, rabul ejt egyfajta katarzis, amitől meglódul a fantáziám. S mintha nem is én gondolnám ki a szavakat, csak jönnek, és jönnek, csak a toll az enyém, s valaki vezeti a kezemet. Ezt egyszer megfogalmaztam egy versben.

A vers érkezése

Szobámban voltam, dolgomat tettem,
hogy mi volt, már nem emlékszem.
Valami megérintett, a szivem hevesbben vert,
testem remegett, mint kamasznak elsö randin.
Zaj nem törte meg a szürke, szokott csendet,
mikor érkeztél és nem koppantak lépteid,
csak ott lettél hirtelen harsány - némasággal,
és megérintettél szeliden, bársonypuhasággal.
Szinesre festetted nekem a szürke csendet,
mint Tavasz a zöld mezőt, a virágoskertet,
azóta, mint eke a földben rovom a sorokat,
betübarázdákkal szántok fel hófehér lapokat.

- Ez olyan, mintha repülnék és kimondhatatlanul jó érzés lélekben szárnyalni. Erdei B Ágnes, Agárdi Gabi, Sike Márta Magdolna, Hainrichffy Kata, Josimovics László és még sokan más festők, rajzolók munkái, de Zsolnai Timea lámpái és textilszobrai is adtak már ihletet. Az olvasói visszajelzések ösztönöznek, hogy még jobb, szebb, kidolgozottabb verseket írjak. Voltak már felkérések is, hogy eseményhez - mint esküvő, nyugdijas találkozó, vagy kézműves csoport ünnepi összejövetele - irjak verset. Eddig, akik felkértek elégedettek voltak a munkáimmal. Könyvem sajnos kiadva még nincsen, bár sokan kérdezik, hol lehet kapni. Egyenlőre sehol, magánkiadásban nem tudom kiadni, a kiadóknál annyi jelentkezö van, hogy annyi igény nincs a verses kötetekre, és forgalmazni ezért nem is akarják. De, ha találnék szponzort, akkor lenne rá esély nyomtatásban is kiadni egy kötetre valót! - hangsulyozta érdeklődésünkre Kovács L. István.Józsa Zoltán

/Nagyításért katt a képre /

 

 

 Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Az élet szép ...

- Te is hallhatod... Tilinkó

- mert valóban...

- Zombik országa vagyunk... Az emberi pondró...


Címlapon:

Ózd Közel az ötvenhez az ember már számot vet életével. Végig pergeti életének főbb eseményeit
Ózd „Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
Ózd Az Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ózd Nem tudhatod, meddig mutathatod ki szeretetedet, meddig ölelheted át őket. Kocsis Mária jegyzete...
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
ÓzdBízom benne, még szebb is lehet.
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
ÓzdAz Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ez a történet a tanításról és odafigyelésről már körbejárta az internetet. Mindenképp ajánlom tiszta szívből - mindig - mindenkinek.
ÓzdAz „öreg rocker” lélekben örök ifjú maradt, belső hite és jó humora ezt csak erősíti. Négy unokája van, akiket nagyon szeret. Mint mondta a zene mellett a humor a másik, ami a legfontosabb számára... Józsa Zoltán portréja Csépányi Sándorról.
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben