Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2017. december 12. kedd - Gabriella napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
„Rabul ejt egyfajta katarzis”
Ózdi Magazin | 2016.09.17. | Józsa Zoltán

„ betűbarázdákkal szántok fel hófehér lapokat... ”

Kovács L. István a kortárs irodalom aktiv, jeles képviselője, aki képzőművészeti talentummal rendelkező alkotó is. Tartalmilag nagyon gazdag minden költeménye, bravurosak a megfogalmazások, a párhuzamok és a jelzök. S mégis megértik az érzéseit, gondolatait az olvasók.

A művekhez képek is készülnek, a kettő együtt harmonikus egységet alkot. Megállapitható, hogy a szerző minőséget produkál, irodalmi értékeket közvetít az emberek felé. S az alkotásoknak társadalmi - emberi üzenete van. Ebböl eredően fontos lenne, hogy a tehetséges Kovács L. István elsö kötete megjelenhessen, az elvégzett munka gyümölcseként, megérdemelten. hogy az olvasók mélyebb betekintést nyerhessenek a kortárs irodalom értékeiben.

Kovács L. István Ózdon született, Királdon nevelkedett, itt végezte általános iskolai tanulmányait. Ipari iskolába Miskolc - Perecesen járt, s vas - fémszerkezeti lakatos szakmát tanult. 1975 - ben családot alapított, 1978 - ban költözött Tiszakécskére. Két fiú és egy lány édesapja.
Gyerekkorában szépen és jól szavalt, ezen versek hatására irt néhány költeményt akkoriban. Sorsának meghatározo állomása volt, hogy fémipari szakmáját már nem gyakorolhatta egészségi probléma miatt. A lakatos, kovács tevékenységet nem bírta csinálni, pedig sok dísz - és használati tárgyat készitett fémből. Az irás volt az áthidaló megoldás, ami új életsínekre helyezte a szerző pályáját.
Évek óta ír verseket és rövidebb prózákat. Pirografikákat is készít, bár azt ritkábban helyhiány miatt. Egyik barátja látta, olvasta irodalmi produktukait, s az Ő javaslatára lépett be a Facebook - on néhány, irodalmat, verset kedvelő csoportba. Írásai olvashatóak az Ózdi Alkotók és Befogadók Facebook csoportban is.
Versei irodalmi internetes oldalakon jelentek meg, igy a Litera - Túra Irodalmi és Művészeti Magazinban, Tollal.hu, Héttorony, Irodalmi Kávéház, Poet.hu. Nyomtatásban versei napvilágot láttak a Délibáb cimű folyóiratban, valamint két antologiában, ezek a Teremtés 2014 - es, és a Litera - Túra Irodalmi és Művészeti Antologia 2016.

" Jó érzés lélekben szárnyalni... "

- A verselés csendes, tornáztatja az agyat, nem porol, nem füstöl, és nem zajong, mint a lakatos és kovács munka, vagy a pirografikázás. És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit. Számomra a vers, az irodalom élményt , szórakozást, tanulást jelent. Megismerést, okulást. Az irodalom sokszínűsége a fogyasztóját, élvezőjét is sokszínűvé, szorakoztatóbbá teszi, teheti. Az irások saját élmények és benyomások, öröm és bánat érzéseimből fakadó versek, prózák. Régi emlékek, ifjúkori szerelmek, élmények, vagy a szülőföldemet körülölelő táj. De nagyon sok esetben írok kortárs festők és kézmúvesek alkotásaihoz verseket. Ha meglátok egy képet, vagy kézműves alkotásban szobrot, afrikai tökből készült lámpát, rabul ejt egyfajta katarzis, amitől meglódul a fantáziám. S mintha nem is én gondolnám ki a szavakat, csak jönnek, és jönnek, csak a toll az enyém, s valaki vezeti a kezemet. Ezt egyszer megfogalmaztam egy versben.

A vers érkezése

Szobámban voltam, dolgomat tettem,
hogy mi volt, már nem emlékszem.
Valami megérintett, a szivem hevesbben vert,
testem remegett, mint kamasznak elsö randin.
Zaj nem törte meg a szürke, szokott csendet,
mikor érkeztél és nem koppantak lépteid,
csak ott lettél hirtelen harsány - némasággal,
és megérintettél szeliden, bársonypuhasággal.
Szinesre festetted nekem a szürke csendet,
mint Tavasz a zöld mezőt, a virágoskertet,
azóta, mint eke a földben rovom a sorokat,
betübarázdákkal szántok fel hófehér lapokat.

- Ez olyan, mintha repülnék és kimondhatatlanul jó érzés lélekben szárnyalni. Erdei B Ágnes, Agárdi Gabi, Sike Márta Magdolna, Hainrichffy Kata, Josimovics László és még sokan más festők, rajzolók munkái, de Zsolnai Timea lámpái és textilszobrai is adtak már ihletet. Az olvasói visszajelzések ösztönöznek, hogy még jobb, szebb, kidolgozottabb verseket írjak. Voltak már felkérések is, hogy eseményhez - mint esküvő, nyugdijas találkozó, vagy kézműves csoport ünnepi összejövetele - irjak verset. Eddig, akik felkértek elégedettek voltak a munkáimmal. Könyvem sajnos kiadva még nincsen, bár sokan kérdezik, hol lehet kapni. Egyenlőre sehol, magánkiadásban nem tudom kiadni, a kiadóknál annyi jelentkezö van, hogy annyi igény nincs a verses kötetekre, és forgalmazni ezért nem is akarják. De, ha találnék szponzort, akkor lenne rá esély nyomtatásban is kiadni egy kötetre valót! - hangsulyozta érdeklődésünkre Kovács L. István.Józsa Zoltán

/Nagyításért katt a képre /

 

 

 Olvasta már?

- LÉLEKzet – A test hatása a lélekre...

- Képek és illatok...

- Emberi lét

- Fény és sötétség...


Címlapon:

Advent második vasárnapján a második gyertyát is meggyújthatjuk a koszorún, ami a reményt szimbolizálja.
A levélküldemények elmaradására panaszkodtak az RTL Klub nézői és a híradó utánajárt az eseteknek.
„Megszűnt a szegénység Magyarországon, ezért tudunk segíteni más országokon.” Bomba hír Balog Zoltántól.
Ózd „A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Helyi Hírek
ÓzdEgy szabadnapon lévő rendőr fogott el kollégáival két férfit, akik egy Ózdon sétáló nőtől rabolták el a táskáját
ÓzdA Bajdázó Lekapcsolom a villanyt a fejemben című remekművét ózdi roma fiatalok értelmezték át. Hallgassák meg!
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Amikor megkérdeztük, hogy mi ez a zaj, kopácsolás varrógép zaja, nagymamám biztatott, hogy aludjunk, mert angyalok dolgoznak” Jacsó Éva gondolatai.
ÓzdVagy esetleg valami más van a háttérben? Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Közismert, hogy lelki állapotunk hatást gyakorol testünk működésére. A betegségek kialakulásának hátterében, sok esetben, lelki okok állnak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHihetetlenül nagy információözönben élünk. Nem árt, ha „beépítjük” magunkba a szűrő és szelektáló funkciót. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Az életben könnyen egy mókuskerékben találhatjuk magunkat. Forog a mókuskerék, nem tudunk belőle kiszállni.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Az állatok érző lények. Bánjunk velük ennek megfelelően! Ne okozzunk nekik felesleges szenvedést!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Időnként szükségünk van segítségre, vagy éppen a mi segítségünkre van szüksége másoknak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
ÓzdA General Electric ózdi üzeme az észak-borsodi város legnagyobb munkáltatója. A létesítmény zöldmezős beruházásként került átadásra 1998-ban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Miért töl­te­néd az egész hét­vé­gé­det a kony­há­ban, ha pár hoz­zá­va­ló­ból igazi íz­or­giát va­rá­zsol­hatsz gyor­san az asz­talra!? Sza­lon­nás fi­nom­sá­gok, me­lyek­nek senki nem tud el­len­állni!
Fe­lejtsd el a mus­tá­ros-ke­tchu­pos virsli va­ri­á­ciót! Ennél sok­kal fi­no­mabb dol­go­kat is ké­szít­hetsz egy pár virs­li­ből.
Bár a jéghideg limonádé és a jeges tea igazán jól esik a kora nyári melegben és a szomjadat is csillapítja, ám a fogyókúrádnak egyáltalán nem kedvez. Íme 5 ízletes innivaló, amit bűntudat nélkül fogyaszthatsz.
Hasznos tippek
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Bármilyen alaposan is mosogatunk, az edények alján egy idő után makacs lerakódás keletkezik. Nekieshetünk levakarni
"EMBERI"
Szeretnénk egy új sorozatot indítani azokról akiket "elvetett" a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszínei októberben.
Helyi hírek
ÓzdEgy szabadnapon lévő rendőr fogott el kollégáival két férfit, akik egy Ózdon sétáló nőtől rabolták el a táskáját
ÓzdA Bajdázó Lekapcsolom a villanyt a fejemben című remekművét ózdi roma fiatalok értelmezték át. Hallgassák meg!
ÓzdA lakosság segítségét kérik az ózdi rendőrök az egyik helyi üzletben történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
PutnokÉppen gyanúsított kihallgatásáról tartott haza az a putnoki férfi, aki a séta helyett ismét inkább biciklit lopott.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben