Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. május 21. kedd - Konstantin napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
Pille
Ózdi Magazin | 2016.10.16. | Kocsis Mária

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Pille nevű, huncut szemű, göndör hajú, pufók arcú angyalka. Vágyakozva tekintett le a felhők közül a zöldellő fákra, a selymes rétre, a kristálytiszta, gyémántos csillogású kis patakra, s a legfőképpen a réten szaladgáló gyerekekre, akik önfeledten játszadoztak, labdáztak, sikongattak.


A kis angyalka már régóta nézegette a gyereksereget, s szívesen cserélt volna velük… Esténként arról ábrándozott, hogy ő is ott futkos a réten, mígnem álomba szenderült…
Arra ébredt, hogy valami érdekes éri az orcáját. Kinyitva a szemét mit látott?? Egy csupa szőr valamit, aminek két nagy gomb szeme világított. Kérdőn nézett rá… – Ki vagy te? –kérdezte a szőrmókot.

– Nem is mersz meg? – én vagyok a te kis játszópajtásod, Csöppke. Vau, vau.. igazán nem szép tőled, hogy elfelejtettél… – görbült a szája széle a kutyusnak. - Tudom én, hogy beteg vagy, és sokáig aludtál, de korábban minden idődet velem töltötted… – mondta bánatosan a kis négylábú.

A kis angyal csodálkozva nézett rá. Méghogy beteg? Aludt? Együtt játszottak? Hol van ő most valójában? Ki ő? Mit keres itt? És egyáltalán, mi történt vele? Hogy került ő a felhők közül ebbe a rózsaszínű, fidres-fodros ágyacskába? Eddig csak a magasból látott ilyet. No és ki vagy mi lehet ez a négylábú az ágya mellett? Hirtelenjében nem tudta honnan, de ismerősnek vélte a szobát, ezt a négylábút is .

A kis palotapincsi, merthogy ő volt az a négylábú, mintha olvasna a lányka gondolataiban, folytatta:

– Balesetet szenvedtetek a szüleiddel, a gazdámmal. Ők sajnos meghaltak… ajajjj .. – csóválta farkát – hogy ezt tőlem kell megtudnod… de ez az igazság.. Én viszont itt vagyok veled, melletted! – ugrált boldogan az ágy körül a kiskutya.– Itt őriztem az álmodat, s vártam, felébredj végre. Gyakran megjelent egy kis angyalka az ágyad mellett.. Egy huncut szemű, göndör hajú, pufók arcú kis angyalka, s álmodozva tekintett rád a magasból. Én mindig arra kértem, hogy adja vissza az én kis gazdámat, segítsen a nagy angyalokkal együtt, hogy újra felébredjél és szaladgálhassunk a réten – hadarta egy szuszra.

– Erre emlékszek… – suttogta maga elé az angyalka, a kiskutya legnagyobb örömére. A kutyus azonban nem tudta, hogy az az angyal, akiről mesélt, itt fekszik az ágyacskában.

– És ... és … hogy hívnak engem? – kérdezte barátját a kislánnyá változott angyalka.

– Lujzikának. Lujzika vagy, az én drága kicsi gazdám, vau-vau – ugatta boldogan Csöppke, s kirohant a szobából, hogy hírül adja a ház minden kétlábú és négylábú lakójának, megtörtént a csoda, felébredt hosszú álmából a kislány.

A kislány-angyal így magára maradt. Megmozdult az ágyban, felült. Érdekesen mozogtak a karjai, lábai. Megtapogatta végtagjait. Olyan finom puha, selymes bőre volt, s hófehér fodros, csipkés hálóinget tapintott magán. Gondolkozott, mi történhetett, mikor megjelent Aranyfényű asszony, a gyermekek oltalmazója.

– Szervusz, Pille. Látom, csodálkozol, hogy kerültél ide. Mivel rövid az idő, hadd, hogy gyorsan elmondhassam. Láttuk fenn, milyen vágyakozva tekintettél a Földre, a játszadozó gyermekekre. Lujzika a szüleivel utazott ide, a nagymamájához, amikor baleset érte őket. Szülei meghaltak, ő viszont mély álomba szenderült… még bizonytalan volt, az ő sorsa mi is lesz. Te számtalanszor megjelentél itt, a kutyus imáját hallottad, s általad erősebben került hozzánk a kérés, hogy éljen még a lányka. Lujzika viszont feladta, vágyódott a szülei után. Ezért úgy gondoltuk, átveszed Lujzika szerepét. Mivel ő, azaz te elvesztetted az emlékezetedet, nem is okoz gondot a csere. Lujzika boldog most a felhők közt a szüleivel…. Te pedig kipróbálhatod, milyen idelenn a gyerekek, s majdan a felnőttek élete. A nagymamád, Kató mama, s a kiskutya, Csöppke segít majd neked beilleszkedni a földi világba…

Aranyfényű asszony elhallgatott, mert lépteket hallottak. – Jön is a nagymamád. Isten áldjon kis Pille, azaz … Lujzika…

A nagymama éppen ekkor ért a szobába. Idősebb volt már, kissé nehezen mozgott. A kertből szalajtotta fel a kiskutya. Addig ráncigálta az asszony szoknyájának sarkát, amíg az új gazdája abba nem hagyta tennivalóját.

– Ó, Istenem! Hát imám meghallgatásra talált! Visszakaptam az én drága kis unokámat! – mondta elcsukló hangon az asszony. Gyöngéd szeretettel ölelte magához Lujzikát, s szeméből máris patakzottak a könnyek a kislány kezére.

Lujzikát kellemes borzongás járta át, ismeretlen volt ez az érzés számára, s azok a vizes cseppecskék szinte égették a bőrét. Érezte magában a változást. Ettől fogva ő már nem Pille többé, hanem Lujzika. Kató mama lényéből áradt a szeretet, a fényesség, ami a kislányt a felhők fölötti világra emlékeztette. Vajon visszamehet még oda, vagy örökre itt ragad a Földön?
Ezt nem mondta a gyermekek őrzője. Azt tudta, hogy nem lesz számára egyszerű az élet, de hitte, hogy a nagymama és a kiskutya segítenek neki. Tudta, hogy nem csak boldogság, öröm, kacagás a gyerekek élete, hanem akad olykor ború is, mégis boldogan várta, hogy minél hamarabb felépüljön, s együtt szaladgálhasson a réten Csöppke társaságában a többi gyerekkel.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – On-line világban...

- LÉLEKzet – Késő?

- LÉLEKzet – A sorban…

- LÉLEKzet – Szabadság…


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben