Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 21. vasárnap - Ágnes napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
Pille
Ózdi Magazin | 2016.10.16. | Kocsis Mária

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Pille nevű, huncut szemű, göndör hajú, pufók arcú angyalka. Vágyakozva tekintett le a felhők közül a zöldellő fákra, a selymes rétre, a kristálytiszta, gyémántos csillogású kis patakra, s a legfőképpen a réten szaladgáló gyerekekre, akik önfeledten játszadoztak, labdáztak, sikongattak.


A kis angyalka már régóta nézegette a gyereksereget, s szívesen cserélt volna velük… Esténként arról ábrándozott, hogy ő is ott futkos a réten, mígnem álomba szenderült…
Arra ébredt, hogy valami érdekes éri az orcáját. Kinyitva a szemét mit látott?? Egy csupa szőr valamit, aminek két nagy gomb szeme világított. Kérdőn nézett rá… – Ki vagy te? –kérdezte a szőrmókot.

– Nem is mersz meg? – én vagyok a te kis játszópajtásod, Csöppke. Vau, vau.. igazán nem szép tőled, hogy elfelejtettél… – görbült a szája széle a kutyusnak. - Tudom én, hogy beteg vagy, és sokáig aludtál, de korábban minden idődet velem töltötted… – mondta bánatosan a kis négylábú.

A kis angyal csodálkozva nézett rá. Méghogy beteg? Aludt? Együtt játszottak? Hol van ő most valójában? Ki ő? Mit keres itt? És egyáltalán, mi történt vele? Hogy került ő a felhők közül ebbe a rózsaszínű, fidres-fodros ágyacskába? Eddig csak a magasból látott ilyet. No és ki vagy mi lehet ez a négylábú az ágya mellett? Hirtelenjében nem tudta honnan, de ismerősnek vélte a szobát, ezt a négylábút is .

A kis palotapincsi, merthogy ő volt az a négylábú, mintha olvasna a lányka gondolataiban, folytatta:

– Balesetet szenvedtetek a szüleiddel, a gazdámmal. Ők sajnos meghaltak… ajajjj .. – csóválta farkát – hogy ezt tőlem kell megtudnod… de ez az igazság.. Én viszont itt vagyok veled, melletted! – ugrált boldogan az ágy körül a kiskutya.– Itt őriztem az álmodat, s vártam, felébredj végre. Gyakran megjelent egy kis angyalka az ágyad mellett.. Egy huncut szemű, göndör hajú, pufók arcú kis angyalka, s álmodozva tekintett rád a magasból. Én mindig arra kértem, hogy adja vissza az én kis gazdámat, segítsen a nagy angyalokkal együtt, hogy újra felébredjél és szaladgálhassunk a réten – hadarta egy szuszra.

– Erre emlékszek… – suttogta maga elé az angyalka, a kiskutya legnagyobb örömére. A kutyus azonban nem tudta, hogy az az angyal, akiről mesélt, itt fekszik az ágyacskában.

– És ... és … hogy hívnak engem? – kérdezte barátját a kislánnyá változott angyalka.

– Lujzikának. Lujzika vagy, az én drága kicsi gazdám, vau-vau – ugatta boldogan Csöppke, s kirohant a szobából, hogy hírül adja a ház minden kétlábú és négylábú lakójának, megtörtént a csoda, felébredt hosszú álmából a kislány.

A kislány-angyal így magára maradt. Megmozdult az ágyban, felült. Érdekesen mozogtak a karjai, lábai. Megtapogatta végtagjait. Olyan finom puha, selymes bőre volt, s hófehér fodros, csipkés hálóinget tapintott magán. Gondolkozott, mi történhetett, mikor megjelent Aranyfényű asszony, a gyermekek oltalmazója.

– Szervusz, Pille. Látom, csodálkozol, hogy kerültél ide. Mivel rövid az idő, hadd, hogy gyorsan elmondhassam. Láttuk fenn, milyen vágyakozva tekintettél a Földre, a játszadozó gyermekekre. Lujzika a szüleivel utazott ide, a nagymamájához, amikor baleset érte őket. Szülei meghaltak, ő viszont mély álomba szenderült… még bizonytalan volt, az ő sorsa mi is lesz. Te számtalanszor megjelentél itt, a kutyus imáját hallottad, s általad erősebben került hozzánk a kérés, hogy éljen még a lányka. Lujzika viszont feladta, vágyódott a szülei után. Ezért úgy gondoltuk, átveszed Lujzika szerepét. Mivel ő, azaz te elvesztetted az emlékezetedet, nem is okoz gondot a csere. Lujzika boldog most a felhők közt a szüleivel…. Te pedig kipróbálhatod, milyen idelenn a gyerekek, s majdan a felnőttek élete. A nagymamád, Kató mama, s a kiskutya, Csöppke segít majd neked beilleszkedni a földi világba…

Aranyfényű asszony elhallgatott, mert lépteket hallottak. – Jön is a nagymamád. Isten áldjon kis Pille, azaz … Lujzika…

A nagymama éppen ekkor ért a szobába. Idősebb volt már, kissé nehezen mozgott. A kertből szalajtotta fel a kiskutya. Addig ráncigálta az asszony szoknyájának sarkát, amíg az új gazdája abba nem hagyta tennivalóját.

– Ó, Istenem! Hát imám meghallgatásra talált! Visszakaptam az én drága kis unokámat! – mondta elcsukló hangon az asszony. Gyöngéd szeretettel ölelte magához Lujzikát, s szeméből máris patakzottak a könnyek a kislány kezére.

Lujzikát kellemes borzongás járta át, ismeretlen volt ez az érzés számára, s azok a vizes cseppecskék szinte égették a bőrét. Érezte magában a változást. Ettől fogva ő már nem Pille többé, hanem Lujzika. Kató mama lényéből áradt a szeretet, a fényesség, ami a kislányt a felhők fölötti világra emlékeztette. Vajon visszamehet még oda, vagy örökre itt ragad a Földön?
Ezt nem mondta a gyermekek őrzője. Azt tudta, hogy nem lesz számára egyszerű az élet, de hitte, hogy a nagymama és a kiskutya segítenek neki. Tudta, hogy nem csak boldogság, öröm, kacagás a gyerekek élete, hanem akad olykor ború is, mégis boldogan várta, hogy minél hamarabb felépüljön, s együtt szaladgálhasson a réten Csöppke társaságában a többi gyerekkel.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – Gazdálkodás...

- Önmagunk csapdái...

- LÉLEKzet – Békesség...

- „...Ha majd a szellem és lelkiség napvilága ragyog...”


Címlapon:

E körben nem csak a klímaváltozásra, a globális felmelegedésre kell gondolni a tudós szerint, hanem például a fajok tömeges kihalására, a mai értelemben vett mezőgazdaság vagy az ipari alapú emberi civilizáció végére.
Ózd Farkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
Ózd Riz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
Ózd „Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Helyi Hírek
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdRiz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
ÓzdFarkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben