Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. május 21. kedd - Konstantin napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
Hami és Bodza
Ózdi Magazin | 2016.10.18. | Kovács Gergely

A kutyáim a legnagyobb arcok a világon. Mindig úgy gondoltam, egyszer, ha majd lesz kutyám, akkor az mindent fog tudni. Ül, fekszik, csettintésre némán oson a lábamnál… Az ülésig jutottunk. Két szál virslivel kb. öt perc alatt tanulták meg. Igaz, ha most azt mondom nekik „ülsz!”, és nem kapnak közvetlen utána virslit, akkor sáros tappanccsal nonfiguratív mintákat rajzolnak a pólómra. Ha leülök kint a kertben, a puli azonnal az ölemben van. Ezzel két apró probléma van. Egyrészt egész büdös, másrészt a másik annyira féltékeny lesz, hogy nem győzöm neki tolni a Xanaxos kolbászt. Ne felejtsem el megjegyezni, hogy javítva a családunkban a nemek arányát, két szuka kutyánk van. Úgy is viselkednek. Főleg piros betűs ünnepeken.

A kertünk szent élettér. Soha nem hagyták még el és ennek megfelelően úgy is őrzik azt, hogy engedély nélkül semmilyen élőlény nem tartózkodhat bent, alatta, illetve felette sem. Így ez a szabály épp úgy vonatkozik az erre járó szabadtüdejű könnyűbúvárokra, mint a vakondokra és a meggondolatlanul alacsonyan szálló madarakra egyaránt. Vakond üldözése esetén nincs az az agresszív növényfajta, ami ellen tudna állni kutyáim keresésének. Legyen az egyszikű vagy kettő, virág, bokor vagy mamutfenyő. Na és ott van a fokozott postás és kukásutálat. Vajon miből fakad? Mert hogy én nem tanítottam nekik az biztos. És nem azért mert nem volt annyi virslim. Néha elgondolkodom, hogy ha a postás elkezdene kukázni, azt még kibírná-e az idegrendszerük?

De mitől is ők a legjobb fejek? Ha véletlenül rálépek a lábukra, akkor csak addig a tizedmásodpercig foglalkoznak a problémával, amíg a fájdalom meg nem szűnik. Nem úgy, mint mi, hogy siránkozunk, meg napokig mélabúsak vagyunk. Csak okosan, tizedmásodpercig, pont még vissza nem zökken minden a rendes kerékvágásba. S bár ezer négyzetméteren élik le az életüket, mégis azt látom, hogy nem szűk nekik ez a világ. Megvannak a kedvenc helyek nyáron, télen, megvannak játékra és megvannak ürítésre. Meglepetést egyre ritkábban okoz a fűkasza. Életüket az általuk kialakított hierarchia szerint élik. A kis puli, mint boldog jobbágy, a labrador-kuvasz-egyéb kutya keverék, mint földesúr, s bizony én, mint király veszek részt ebben a rendszerben. Cáfolandó az is, hogy ez csak az élelmezésükkel kialakított függőségi viszony lenne, mert ha nem adnék semmilyen kaját, akkor is meglennének az erre járó élőlényeken. Aztán ott van a labda, vagyis annak megszerzésére érzett olthatatlan vágyuk. Miből fakadhat az a késztetés, hogy eldobjam és ők visszahozzák nekem, majd ezt a folyamatot ismételgethetjük végtelen ciklusokban?

Van még egy dolog, amire megtanítottam őket. Az én kutyáim tudnak tájat nézni. Ez abból áll, hogy kiállok az erkélyre és két oldalamra a két kutya a korlátnak kapaszkodva két lábra áll. Majd elcsendesedünk mind a hárman és én jobb és bal kezemmel egyaránt egy-egy tarkót simogatva vakargatok. Ilyenkor együtt figyeljük a vakmerő madarakat, akik merő kalandvágyból alacsonyan szállnak el a kertünk felett. Memóriába véssük a röppályát és bölcsen megjegyezzük, hogy ez esetben szerencséjük volt. Az apró neszekre oda sem bagózunk, legyen az pocok vagy a szomszéd macskája. Csak megéljük a pillanatot.

 Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – On-line világban...

- LÉLEKzet – Késő?

- LÉLEKzet – A sorban…

- LÉLEKzet – Szabadság…


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben