Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 21. vasárnap - Ágnes napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
Hami és Bodza
Ózdi Magazin | 2016.10.18. | Kovács Gergely

A kutyáim a legnagyobb arcok a világon. Mindig úgy gondoltam, egyszer, ha majd lesz kutyám, akkor az mindent fog tudni. Ül, fekszik, csettintésre némán oson a lábamnál… Az ülésig jutottunk. Két szál virslivel kb. öt perc alatt tanulták meg. Igaz, ha most azt mondom nekik „ülsz!”, és nem kapnak közvetlen utána virslit, akkor sáros tappanccsal nonfiguratív mintákat rajzolnak a pólómra. Ha leülök kint a kertben, a puli azonnal az ölemben van. Ezzel két apró probléma van. Egyrészt egész büdös, másrészt a másik annyira féltékeny lesz, hogy nem győzöm neki tolni a Xanaxos kolbászt. Ne felejtsem el megjegyezni, hogy javítva a családunkban a nemek arányát, két szuka kutyánk van. Úgy is viselkednek. Főleg piros betűs ünnepeken.

A kertünk szent élettér. Soha nem hagyták még el és ennek megfelelően úgy is őrzik azt, hogy engedély nélkül semmilyen élőlény nem tartózkodhat bent, alatta, illetve felette sem. Így ez a szabály épp úgy vonatkozik az erre járó szabadtüdejű könnyűbúvárokra, mint a vakondokra és a meggondolatlanul alacsonyan szálló madarakra egyaránt. Vakond üldözése esetén nincs az az agresszív növényfajta, ami ellen tudna állni kutyáim keresésének. Legyen az egyszikű vagy kettő, virág, bokor vagy mamutfenyő. Na és ott van a fokozott postás és kukásutálat. Vajon miből fakad? Mert hogy én nem tanítottam nekik az biztos. És nem azért mert nem volt annyi virslim. Néha elgondolkodom, hogy ha a postás elkezdene kukázni, azt még kibírná-e az idegrendszerük?

De mitől is ők a legjobb fejek? Ha véletlenül rálépek a lábukra, akkor csak addig a tizedmásodpercig foglalkoznak a problémával, amíg a fájdalom meg nem szűnik. Nem úgy, mint mi, hogy siránkozunk, meg napokig mélabúsak vagyunk. Csak okosan, tizedmásodpercig, pont még vissza nem zökken minden a rendes kerékvágásba. S bár ezer négyzetméteren élik le az életüket, mégis azt látom, hogy nem szűk nekik ez a világ. Megvannak a kedvenc helyek nyáron, télen, megvannak játékra és megvannak ürítésre. Meglepetést egyre ritkábban okoz a fűkasza. Életüket az általuk kialakított hierarchia szerint élik. A kis puli, mint boldog jobbágy, a labrador-kuvasz-egyéb kutya keverék, mint földesúr, s bizony én, mint király veszek részt ebben a rendszerben. Cáfolandó az is, hogy ez csak az élelmezésükkel kialakított függőségi viszony lenne, mert ha nem adnék semmilyen kaját, akkor is meglennének az erre járó élőlényeken. Aztán ott van a labda, vagyis annak megszerzésére érzett olthatatlan vágyuk. Miből fakadhat az a késztetés, hogy eldobjam és ők visszahozzák nekem, majd ezt a folyamatot ismételgethetjük végtelen ciklusokban?

Van még egy dolog, amire megtanítottam őket. Az én kutyáim tudnak tájat nézni. Ez abból áll, hogy kiállok az erkélyre és két oldalamra a két kutya a korlátnak kapaszkodva két lábra áll. Majd elcsendesedünk mind a hárman és én jobb és bal kezemmel egyaránt egy-egy tarkót simogatva vakargatok. Ilyenkor együtt figyeljük a vakmerő madarakat, akik merő kalandvágyból alacsonyan szállnak el a kertünk felett. Memóriába véssük a röppályát és bölcsen megjegyezzük, hogy ez esetben szerencséjük volt. Az apró neszekre oda sem bagózunk, legyen az pocok vagy a szomszéd macskája. Csak megéljük a pillanatot.

 Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – Gazdálkodás...

- Önmagunk csapdái...

- LÉLEKzet – Békesség...

- „...Ha majd a szellem és lelkiség napvilága ragyog...”


Címlapon:

E körben nem csak a klímaváltozásra, a globális felmelegedésre kell gondolni a tudós szerint, hanem például a fajok tömeges kihalására, a mai értelemben vett mezőgazdaság vagy az ipari alapú emberi civilizáció végére.
Ózd Farkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
Ózd Riz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
Ózd „Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Helyi Hírek
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdRiz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
ÓzdFarkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben