Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. április 21. szombat - Konrád napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
„Öreg primás ugye nem bűn, hogyha néha könny hull a pohárba...”
Ózdi Magazin | 2016.10.19. | Szabó Sándor

Tóni bácsit (Balogh Antal, prímás) a városban egy bizonyos életkor felett mindenki ismerte. Egyedül élt, de nem magányosan.A kép forrása: Farkas Géza / Tóni Bácsi középen...

Szerettem vele beszélgetni, nagyokat nevettünk mindig. S miről is beszélhettünk volna elsősorban, ha nem a muzsikáról? A muzsikáról, s a sok-sok ismeretlen ismerősről, akiket én csak hallomásból ismertem. A nagy, dinasztikus cigányzenészekről, s Családjaikról. Mindegyik muzsikusnak volt/van egy mellékneve, amit örökölnek. Így lehet valaki „Kis Nokedli” vagy „Kis Bóher”. Nem csak a családnevükre büszkék, hanem a ragadványneveikre is. S jól is van ez így!

Tóni bácsi volt oly’ kedves, s évekkel ezelőtt felajánlotta a tegezést: „Sanyikám, csak nem teszed meg, hogy magázol? Apudat ezer éve ismerem, dolgoztunk is együtt, Anyudat is ismerem, mióta a lagzijukban én is muzsikáltam kb. huszadmagammal együtt 1958-ban a kaszinóban”.

Egy végtelenül jószívű, barátságos, huncutszemű, ám szerény, halk szavú kis öreg volt, aki általában kuncogott, de tudott nagyon nevetni, ezt a könnyei csorgásából látni lehetett. Sok sztorit tudott, kifogyhatatlan volt a történetekből, nem feltétlenül csak a zenével kapcsolatosan, de 84 éve alatt mindenütt muzsikált, ahol érdemes, amit a cigányzenészek, azon kívül a nótás kedvű emberek is ismernek, ha másként nem, hírből. A tévének köszönhetően. Nem utolsó sorban, mindenkit ismert – s itt sem csak a muzsikusokra gondolok, hanem akiknek húzta. Igaz, az átkosnak kikiáltott időben a pártemberek másnap nem mindig ismerték fel az utcán… Tóni bácsi ezen nem bosszankodott, csak megjegyezte.

Amikor találkoztunk, mindig mondott egy történetet. Nem ismételte önmagát, csak akkor, ha a hallgatóság nem csak én voltam. Ha az idő úgy engedte, minden nap a Városháza előtti téren, a fák környéki padok valamelyikén volt a találkozójuk. Muzsikus társakkal, és fiatalokkal, s mindenkihez volt egy-egy jó szava, kérdése, kacsintása. Nyáron pár napig nem láttam, kérdezgettem a cimborákat, merre van a korelnök úr. Mert Úr volt Ő a szó nemes értelmében! Nekem itt kezdődik az Uram megszólítás, az ilyen embereknél. Gyengélkedik, azt üzente. Nahát, akkor elmegyek hozzá.

Természetesen nem üres kézzel – nagyon szeretett enni, Nagyapa mesélte, hogy ifjabb korában néha „bólintott” is, de sosem ment át alfába… (bólintott=röviditalt ivott) Vittem neki csontozott, füstölt sertéscsülköt, s két kis palack német keserűt az ártani nem használ jegyében.

A Városházától egy saroknyira lakott, hamar megtaláltam a helyet, sokszor invitált előtte, hogy nézzem meg a lakását. Akkor volt ott az ideje. Amikor ajtót nyitott, széles mosolygással tessékelt befelé „meg ne ijedj a cicától” – az előszoba sarkában egy kb. 80-100 cm magas ülő párduc díszelgett teljes pompájában. Festett porcelán gyönyörűség. Sosem láttam még hasonlót sem! „Gyere, gyere a konyhába, még pár perc s kész vagyok. Közben azt vettem észre, hogy rágógumit rág. Nem életkorfüggő a rágógumi élvezete, nem találtam benne kivetnivalót, miért is találtam volna? Gyönyörű illat volt a konyhában, leültetett, s folytatta a munkát. S közben beszélt. „Megijesztettek a cimborák, hogy gyengélkedem, ugye? Nohát, semmi bajom, csak kaptam két és fél kiló bőrös hízott kacsahájat. Ha elárulom nekik, itt köt ki a fél kerület” majd felém fordult s kuncogott magában. „Tudod Sanyikám, minél öregebb leszek, annál jobban szeretem a kacsatepertőt. A bolti fogam nem viszi, így egyre tovább tart, míg megeszem. Most is azt rágcsálom, olyan vagyok, mint a teknősbéka, ha vastagabb szárú levelet eszik – csak mammogok rajta. De milyen jó is így! Add ki a tejet a hűtőből, egy kicsi pohárban van. No, most figyelj!” S a következő mozdulattal azt a mókányi tejet belefordította a lábasban fortyogó kacsazsírba, amiben még a tepertők is benne voltak. Volt ám sistergés.

Nem hagyott segíteni. „Egyemberes ez, csak figyelj” s elzárta a lábas alatt a tüzet, majd fogott egy krumpli törőt, s kezdte belemerni a tepertőt, a zsírral együtt. Csurgott a zsír a lyukakon, majd összeszorította, hogy a tepertő ne legyen csak száraz. A zsír jénai edénybe került, a tepertő pedig mázas cserépedénybe. A lábas alján hagyta a zsír alját, a „ruskóját” (=sűrűjét). „Príma lesz ez hajában sült krumplival, lila hagymával, meg másnapos kenyérkével”

„Anyud is így csinálja, cigányosan? Tudom, ez így svábos, de én nem sváb vagyok, hanem cigány. Muzsikus cigány, aki szeret enni, inni, beszélgetni a nem mindig könnyű, de régi szép időkről”

Szeptember 18-án találkoztam vele utoljára. Nagyapa papírjait intéztem a Városházán, jöttem ki, ott ült a csapat az egyik padon. „Na, hogy van Apud?” Nem tudta még… Elmondtam, hogy két napja átment a szivárványhídon. Csak nézett rám, s csorgott a szeméből a könny… „Sanyikám nincs mese, én következem… Tudod, soha nem volt titok, hogy gyerekkorunkban volt egy focicsapatunk. Jóapád s én voltunk még meg a csapatból, mindenki a másik oldalon van rég… Egyedül maradtam a focicsapatból. Megyek utánuk.” Tóni bácsi, nem kell sietni, ki fog velünk ezután nevetni? „No, nem is megyek önként, de eddig az ördögnek sem kellettem” – s az elmaradhatatlan huncut mosoly már ott is volt az arcán.

Tavaly, 2015. október 19-én a reggeli órákban átment Ő is a szivárványhídon – nyugodj békében Tóni bácsi!Szabó Sándor Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – Fáj, ha bántasz...

- LÉLEKzet – Jellem...

- Zombik országa vagyunk... Az emberi pondró...

- LÉLEKzet – Szokások...


Címlapon:

Az éjszakai baglyok korábban halnak, mint a koránkelők – állapították meg amerikai és brit kutatók.
Ózd
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi Hírek
ÓzdA rendőrök néhány órán belül elfogták azt a két fiatalt, akik egy késsel fenyegettek meg egy ózdi fiatalembert, majd elvették mobiltelefonját.
ÓzdAzon sofőrök jelentkezését várják az ózdi rendőrök, akik egy szabálytalanul közlekedő szürke színű DAEWOO Matiz miatt hirtelen fékezésre, irányváltoztatásra és lehúzódásra kényszerültek.
ÓzdEgy kanyarodó kamion tetejéről lezuhanó jégdarab törte össze egy autó szélvédőjét és sebesítette meg annak sofőrjét.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMindenkinek fáj, ha bántják. Sebeket ejthet lelkünkön a szó. Lehet, hogy igyekszünk erősnek mutatkozni, lehet, hogy már megedződtünk, de belül fáj...
Ózd„Elvehetik a jó hírünket, a szabadságunkat, a vagyonunkat, az egészségünket, az életünket, de a jellem maradandó kincs.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdAttól én még nem vagyok alkoholista, hogy… Csak időnként szívok el néhány szálat a stressz miatt. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tükör által homályosan…” Nem látunk tisztán. Igyekszünk önmagunkat egy kicsit kozmetikázni, retusálni, photo shopozni… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd”Nem feltétlenül baj, ha időnként rossz döntést hozunk, hiszen levonhatjuk a következtetéseket, tanulhatunk belőle.„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA rendőrök néhány órán belül elfogták azt a két fiatalt, akik egy késsel fenyegettek meg egy ózdi fiatalembert, majd elvették mobiltelefonját.
ÓzdAzon sofőrök jelentkezését várják az ózdi rendőrök, akik egy szabálytalanul közlekedő szürke színű DAEWOO Matiz miatt hirtelen fékezésre, irányváltoztatásra és lehúzódásra kényszerültek.
ÓzdEgy kanyarodó kamion tetejéről lezuhanó jégdarab törte össze egy autó szélvédőjét és sebesítette meg annak sofőrjét.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben