Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 21. vasárnap - Ágnes napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
„Öreg primás ugye nem bűn, hogyha néha könny hull a pohárba...”
Ózdi Magazin | 2016.10.19. | Szabó Sándor

Tóni bácsit (Balogh Antal, prímás) a városban egy bizonyos életkor felett mindenki ismerte. Egyedül élt, de nem magányosan.A kép forrása: Farkas Géza / Tóni Bácsi középen...

Szerettem vele beszélgetni, nagyokat nevettünk mindig. S miről is beszélhettünk volna elsősorban, ha nem a muzsikáról? A muzsikáról, s a sok-sok ismeretlen ismerősről, akiket én csak hallomásból ismertem. A nagy, dinasztikus cigányzenészekről, s Családjaikról. Mindegyik muzsikusnak volt/van egy mellékneve, amit örökölnek. Így lehet valaki „Kis Nokedli” vagy „Kis Bóher”. Nem csak a családnevükre büszkék, hanem a ragadványneveikre is. S jól is van ez így!

Tóni bácsi volt oly’ kedves, s évekkel ezelőtt felajánlotta a tegezést: „Sanyikám, csak nem teszed meg, hogy magázol? Apudat ezer éve ismerem, dolgoztunk is együtt, Anyudat is ismerem, mióta a lagzijukban én is muzsikáltam kb. huszadmagammal együtt 1958-ban a kaszinóban”.

Egy végtelenül jószívű, barátságos, huncutszemű, ám szerény, halk szavú kis öreg volt, aki általában kuncogott, de tudott nagyon nevetni, ezt a könnyei csorgásából látni lehetett. Sok sztorit tudott, kifogyhatatlan volt a történetekből, nem feltétlenül csak a zenével kapcsolatosan, de 84 éve alatt mindenütt muzsikált, ahol érdemes, amit a cigányzenészek, azon kívül a nótás kedvű emberek is ismernek, ha másként nem, hírből. A tévének köszönhetően. Nem utolsó sorban, mindenkit ismert – s itt sem csak a muzsikusokra gondolok, hanem akiknek húzta. Igaz, az átkosnak kikiáltott időben a pártemberek másnap nem mindig ismerték fel az utcán… Tóni bácsi ezen nem bosszankodott, csak megjegyezte.

Amikor találkoztunk, mindig mondott egy történetet. Nem ismételte önmagát, csak akkor, ha a hallgatóság nem csak én voltam. Ha az idő úgy engedte, minden nap a Városháza előtti téren, a fák környéki padok valamelyikén volt a találkozójuk. Muzsikus társakkal, és fiatalokkal, s mindenkihez volt egy-egy jó szava, kérdése, kacsintása. Nyáron pár napig nem láttam, kérdezgettem a cimborákat, merre van a korelnök úr. Mert Úr volt Ő a szó nemes értelmében! Nekem itt kezdődik az Uram megszólítás, az ilyen embereknél. Gyengélkedik, azt üzente. Nahát, akkor elmegyek hozzá.

Természetesen nem üres kézzel – nagyon szeretett enni, Nagyapa mesélte, hogy ifjabb korában néha „bólintott” is, de sosem ment át alfába… (bólintott=röviditalt ivott) Vittem neki csontozott, füstölt sertéscsülköt, s két kis palack német keserűt az ártani nem használ jegyében.

A Városházától egy saroknyira lakott, hamar megtaláltam a helyet, sokszor invitált előtte, hogy nézzem meg a lakását. Akkor volt ott az ideje. Amikor ajtót nyitott, széles mosolygással tessékelt befelé „meg ne ijedj a cicától” – az előszoba sarkában egy kb. 80-100 cm magas ülő párduc díszelgett teljes pompájában. Festett porcelán gyönyörűség. Sosem láttam még hasonlót sem! „Gyere, gyere a konyhába, még pár perc s kész vagyok. Közben azt vettem észre, hogy rágógumit rág. Nem életkorfüggő a rágógumi élvezete, nem találtam benne kivetnivalót, miért is találtam volna? Gyönyörű illat volt a konyhában, leültetett, s folytatta a munkát. S közben beszélt. „Megijesztettek a cimborák, hogy gyengélkedem, ugye? Nohát, semmi bajom, csak kaptam két és fél kiló bőrös hízott kacsahájat. Ha elárulom nekik, itt köt ki a fél kerület” majd felém fordult s kuncogott magában. „Tudod Sanyikám, minél öregebb leszek, annál jobban szeretem a kacsatepertőt. A bolti fogam nem viszi, így egyre tovább tart, míg megeszem. Most is azt rágcsálom, olyan vagyok, mint a teknősbéka, ha vastagabb szárú levelet eszik – csak mammogok rajta. De milyen jó is így! Add ki a tejet a hűtőből, egy kicsi pohárban van. No, most figyelj!” S a következő mozdulattal azt a mókányi tejet belefordította a lábasban fortyogó kacsazsírba, amiben még a tepertők is benne voltak. Volt ám sistergés.

Nem hagyott segíteni. „Egyemberes ez, csak figyelj” s elzárta a lábas alatt a tüzet, majd fogott egy krumpli törőt, s kezdte belemerni a tepertőt, a zsírral együtt. Csurgott a zsír a lyukakon, majd összeszorította, hogy a tepertő ne legyen csak száraz. A zsír jénai edénybe került, a tepertő pedig mázas cserépedénybe. A lábas alján hagyta a zsír alját, a „ruskóját” (=sűrűjét). „Príma lesz ez hajában sült krumplival, lila hagymával, meg másnapos kenyérkével”

„Anyud is így csinálja, cigányosan? Tudom, ez így svábos, de én nem sváb vagyok, hanem cigány. Muzsikus cigány, aki szeret enni, inni, beszélgetni a nem mindig könnyű, de régi szép időkről”

Szeptember 18-án találkoztam vele utoljára. Nagyapa papírjait intéztem a Városházán, jöttem ki, ott ült a csapat az egyik padon. „Na, hogy van Apud?” Nem tudta még… Elmondtam, hogy két napja átment a szivárványhídon. Csak nézett rám, s csorgott a szeméből a könny… „Sanyikám nincs mese, én következem… Tudod, soha nem volt titok, hogy gyerekkorunkban volt egy focicsapatunk. Jóapád s én voltunk még meg a csapatból, mindenki a másik oldalon van rég… Egyedül maradtam a focicsapatból. Megyek utánuk.” Tóni bácsi, nem kell sietni, ki fog velünk ezután nevetni? „No, nem is megyek önként, de eddig az ördögnek sem kellettem” – s az elmaradhatatlan huncut mosoly már ott is volt az arcán.

Tavaly, 2015. október 19-én a reggeli órákban átment Ő is a szivárványhídon – nyugodj békében Tóni bácsi!Szabó Sándor Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – Gazdálkodás...

- Önmagunk csapdái...

- LÉLEKzet – Békesség...

- „...Ha majd a szellem és lelkiség napvilága ragyog...”


Címlapon:

E körben nem csak a klímaváltozásra, a globális felmelegedésre kell gondolni a tudós szerint, hanem például a fajok tömeges kihalására, a mai értelemben vett mezőgazdaság vagy az ipari alapú emberi civilizáció végére.
Ózd Farkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
Ózd Riz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
Ózd „Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Helyi Hírek
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdRiz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
ÓzdFarkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben