Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. május 21. kedd - Konstantin napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
Az élet dal, hát énekeld! Az élet tánc, hát táncold!
Ózdi Magazin | 2016.10.29. | Kocsis Mária

Két boldogtalan ember együtt is boldogtalan lesz, mert a kapcsolat függőségen alapszik.


Az ÉLET dal, amit hol egyedül, hol némán, vagy hangosan, hol másokkal együtt énekelünk. Az ÉLET tánc. Olykor szólót táncol az ember, olykor másodmagával folytat társas táncot, olykor többedmagával adja át magát a tánc örömének vagy szomorúságának.

Meghatározó, az ÉN mennyire tudatosan van jelen, s a közösség hogyan viszonyul az ÉN-hez. Kölcsönhatásban léteznek. A dal, az éneklés öröme a lelket szabadítja fel, a tánc a test, lélek és szellem összhangját teremti meg az önkifejezés révén, s azt, képes vagyok-e a közös munkára. Elfogadom-e az irányítást, tudok-e én irányítani, képes vagyok-e alkalmazkodni, hogy reagálok a visszajelzésekre? A kórusban éneklés és a kartánc bár közös munka, de az egyén, az én nélkül nem létezne. Mutatja, hogy az EMBER mindig része az egésznek, miközben maga is egész, azaz egyszerre rész és egész. Az egész teljesítményét mindig a részek együttes munkája által értékelhetjük, és a rész csak az egész visszajelzései, megerősítései révén képes magából kihozni a legtöbbet.

A táncnál valósul meg igazán a test, lélek és szellem hármasa. A mozgással frissül a test, s ez a zene segítségével pedig balzsam a léleknek, közben a tudat magasabb dimenziói nyílnak meg (lásd pl. a sámánok transztáncát), lehetőséget adva az önkifejezésre. A táncot hol egyedül, hol mással lejtjük. Egyik társ kevesebb, másik több időt táncol velünk, egyik partnerrel szívesebben, másikkal egyáltalán nem táncolunk. Az egyén szabadon dönthet róla, kivel táncol, de amíg együtt táncolnak, addig bizalom, felelősség, fegyelem, figyelem, az irányítás el-, átvállalása, a folytonos koncentrálás szükséges hozzá.
A táncot áthatja az intimitás, a melankólia, az intelligencia, az öröm, a szomorúság, átsüt rajta a vágy, a tűz, a szenvedély, az erotika, a szexualitás. Az általa nyert érzéseket, élményéket továbbvisszük, beépítjük az újabb és újabb partnerekkel való tánc során. Az összhang megteremtéséhez kitartás, türelem, akarat, lemondás, küzdeni tudás kell. Tudnunk kell követni a másikat, s tudnunk kell vezetni is, és észrevenni, mikor melyiket igényli társunk.

Nos, ilyen életünkben a párkapcsolat is. Hol egyedül, hol társsal éljük életünket, egyik partner hosszabb, másik rövidebb ideig része mindennapjainknak, melyek hol örömmel, hol szenvedéssel teliek, hol szomorúak, hol boldogok vagyunk benne. A lényeg, hogy belefeledkezve élvezzük az együtt töltött pillanatokat, azaz éljük meg, használjuk ki a JELEN-t, és bátran vállaljuk a szólót is, s hasznosítsuk a megélt érzések, élmények nyújtotta tapasztalatokat, beépítve személyiségünkbe, ezáltal alakítva a saját és a közös JÖVŐnket.

Két boldogtalan ember együtt is boldogtalan lesz, mert a kapcsolat függőségen alapszik. Azon kell dolgozni, hogy az egyén önmagában megtalálja a boldogságot, saját lelkét rendbe rakja, akkor lehet harmonikus, egyenrangú kapcsolat.
A lelki társ, az igazi megtalálása folyamat. A lelket fel kell rá készíteni, fel kell venni a „mennyegzői ruhát” hozzá. Ha nem történik meg, a társ szembesít mindazzal, ami nem történt meg az életemben.

Az igazi keresése során fejlődik, tökéletesedik az én a másik által, de a másik is általam. Így a párkapcsolatokban kölcsönösen segítjük egymást az igazi megtalálásához vezető úton. Közben megszabadulunk az elvárásainktól, a régi kötődésektől, és így válik éretté az ember az új, tartós, mély kapcsolatra. Amikor megtalálta párját, és a mély, őszinte, tiszta szerelmet, egymás kölcsönös támogatásával, elkezdhetik egymással a közös életet.

A lelki társ, az IGAZI születésünktől fogva bennünk él.
Vágyaink jelzik meglétét.
Arra vár, a kellő pillanatban felkérhessen egy táncra.
A találkozás rajtam múlik.
A tánc mindkettőnkön.

2011.06. (Infoborsod 2012.02.19.)Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – On-line világban...

- LÉLEKzet – Késő?

- LÉLEKzet – A sorban…

- LÉLEKzet – Szabadság…


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben