Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 21. vasárnap - Ágnes napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
Az élet dal, hát énekeld! Az élet tánc, hát táncold!
Ózdi Magazin | 2016.10.29. | Kocsis Mária

Két boldogtalan ember együtt is boldogtalan lesz, mert a kapcsolat függőségen alapszik.


Az ÉLET dal, amit hol egyedül, hol némán, vagy hangosan, hol másokkal együtt énekelünk. Az ÉLET tánc. Olykor szólót táncol az ember, olykor másodmagával folytat társas táncot, olykor többedmagával adja át magát a tánc örömének vagy szomorúságának.

Meghatározó, az ÉN mennyire tudatosan van jelen, s a közösség hogyan viszonyul az ÉN-hez. Kölcsönhatásban léteznek. A dal, az éneklés öröme a lelket szabadítja fel, a tánc a test, lélek és szellem összhangját teremti meg az önkifejezés révén, s azt, képes vagyok-e a közös munkára. Elfogadom-e az irányítást, tudok-e én irányítani, képes vagyok-e alkalmazkodni, hogy reagálok a visszajelzésekre? A kórusban éneklés és a kartánc bár közös munka, de az egyén, az én nélkül nem létezne. Mutatja, hogy az EMBER mindig része az egésznek, miközben maga is egész, azaz egyszerre rész és egész. Az egész teljesítményét mindig a részek együttes munkája által értékelhetjük, és a rész csak az egész visszajelzései, megerősítései révén képes magából kihozni a legtöbbet.

A táncnál valósul meg igazán a test, lélek és szellem hármasa. A mozgással frissül a test, s ez a zene segítségével pedig balzsam a léleknek, közben a tudat magasabb dimenziói nyílnak meg (lásd pl. a sámánok transztáncát), lehetőséget adva az önkifejezésre. A táncot hol egyedül, hol mással lejtjük. Egyik társ kevesebb, másik több időt táncol velünk, egyik partnerrel szívesebben, másikkal egyáltalán nem táncolunk. Az egyén szabadon dönthet róla, kivel táncol, de amíg együtt táncolnak, addig bizalom, felelősség, fegyelem, figyelem, az irányítás el-, átvállalása, a folytonos koncentrálás szükséges hozzá.
A táncot áthatja az intimitás, a melankólia, az intelligencia, az öröm, a szomorúság, átsüt rajta a vágy, a tűz, a szenvedély, az erotika, a szexualitás. Az általa nyert érzéseket, élményéket továbbvisszük, beépítjük az újabb és újabb partnerekkel való tánc során. Az összhang megteremtéséhez kitartás, türelem, akarat, lemondás, küzdeni tudás kell. Tudnunk kell követni a másikat, s tudnunk kell vezetni is, és észrevenni, mikor melyiket igényli társunk.

Nos, ilyen életünkben a párkapcsolat is. Hol egyedül, hol társsal éljük életünket, egyik partner hosszabb, másik rövidebb ideig része mindennapjainknak, melyek hol örömmel, hol szenvedéssel teliek, hol szomorúak, hol boldogok vagyunk benne. A lényeg, hogy belefeledkezve élvezzük az együtt töltött pillanatokat, azaz éljük meg, használjuk ki a JELEN-t, és bátran vállaljuk a szólót is, s hasznosítsuk a megélt érzések, élmények nyújtotta tapasztalatokat, beépítve személyiségünkbe, ezáltal alakítva a saját és a közös JÖVŐnket.

Két boldogtalan ember együtt is boldogtalan lesz, mert a kapcsolat függőségen alapszik. Azon kell dolgozni, hogy az egyén önmagában megtalálja a boldogságot, saját lelkét rendbe rakja, akkor lehet harmonikus, egyenrangú kapcsolat.
A lelki társ, az igazi megtalálása folyamat. A lelket fel kell rá készíteni, fel kell venni a „mennyegzői ruhát” hozzá. Ha nem történik meg, a társ szembesít mindazzal, ami nem történt meg az életemben.

Az igazi keresése során fejlődik, tökéletesedik az én a másik által, de a másik is általam. Így a párkapcsolatokban kölcsönösen segítjük egymást az igazi megtalálásához vezető úton. Közben megszabadulunk az elvárásainktól, a régi kötődésektől, és így válik éretté az ember az új, tartós, mély kapcsolatra. Amikor megtalálta párját, és a mély, őszinte, tiszta szerelmet, egymás kölcsönös támogatásával, elkezdhetik egymással a közös életet.

A lelki társ, az IGAZI születésünktől fogva bennünk él.
Vágyaink jelzik meglétét.
Arra vár, a kellő pillanatban felkérhessen egy táncra.
A találkozás rajtam múlik.
A tánc mindkettőnkön.

2011.06. (Infoborsod 2012.02.19.)Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – Gazdálkodás...

- Önmagunk csapdái...

- LÉLEKzet – Békesség...

- „...Ha majd a szellem és lelkiség napvilága ragyog...”


Címlapon:

E körben nem csak a klímaváltozásra, a globális felmelegedésre kell gondolni a tudós szerint, hanem például a fajok tömeges kihalására, a mai értelemben vett mezőgazdaság vagy az ipari alapú emberi civilizáció végére.
Ózd Farkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
Ózd Riz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
Ózd „Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Helyi Hírek
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdRiz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
ÓzdFarkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben