Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. április 26. csütörtök - Ervin napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet - Ép testben, ép lélek 1.
Ózdi Magazin | 2016.11.06. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

A test és a lélek egészsége összefügg egymással, de nem minden estben igaz a fenti idézet. Én magam is ismerek több olyan testi fogyatékossággal, testi betegséggel küzdő embert, akinek lelki állapotát, lelki egészségét, az ép, egészséges testtel rendelkezők is megirigyelhetnék.


Most azonban nézzük inkább az összefüggéseket. A mozgás, főleg a játékos mozgás, jó hatással van, nemcsak a testi, hanem a lelki állapotunkra is. Jobb lesz a hangulatunk tőle. Feloldódunk, lelkesebbé válunk, jobb lesz a közérzetünk.
Valahol ezt olvastam:

"Egy jó futás után, az ember szinte Mennybe megy."

Ezt már volt szerencsém megtapasztalni. Ha nem kényszerből, hanem saját kedvtelésünkből, saját tempónkban futunk a friss levegőn, az nagyon jó tud lenni. Persze ki mire esküszik. Vannak akik jobban szeretik a labdajátékokat, az aerobikot, a küzdősportokat, az úszást, a biciklizést, és még hosszan sorolhatnám. A lényeg, hogy legyen valamiféle mozgás az életünkben, ami rendszeres, megfelelő intenzitású, szívesen csináljuk, jót tesz testnek, és léleknek. Ne kifogásokat keressünk, hanem nézzünk körül a lehetőségek között!
Az ép testhez hozzátartozik a táplálkozás is. Manapság a sok mű étel között nehéz egészségeset találni, és a sokféle táplálkozási irányzat között sem egyszerű kiigazodni. De ne adjuk fel! Törekedjünk ezen a területen is ismeretszerzésre, és a lehetőségeinkhez mért lehető legjobb, legtermészetesebb étel kiválasztására.
Ebben is iránymutató lehet a Biblia. Mit mond nekünk az 1Mózes 1: 29?

"Ímé néktek adok minden maghozó füvet az egész föld színén, és minden fát, amelyen maghozó gyümölcs van; az legyen néktek eledelül."

Tehát a magokat, a gyümölcsöket nekünk szánta Isten eledelül. De folytassuk tovább. 1 Móz 3:18

"egyed a mezőnek fűvét"

-  Tehát a füveket, a zöldségeket is eledelül szánta. Noé után megengedi a húsevést is:

"Minden mozgó állat, amely él, legyen nektek eledelül"

Azért van egy kis kitétel:

"Csak a húst az őt elevenítő vérrel meg ne egyétek." 

A 3 Mózes 11 - ben megtalálható, hogy mit tart Isten tisztának, és mit tisztátalannak. Kicsit hosszú lenne idemásolni, de könnyen utána lehet nézni. Ami talán a legtöbb embert érint, hogy a disznót, és a nyulat tisztátalannak tartja.

Mit tehetünk még ehhez hozzá, most a 21. században?

Legyen az ételünkben kevesebb cukor, kevesebb tartósító, kevesebb ízfokozó, kevesebb színezék, és kevesebb egyéb mesterséges adalékanyag. Igaz, hogy Isten Noé után megengedte a húsfogyasztást, de most már nem vagyunk ráutalva, hogy együnk húst, hisz elegendő növényi táplálék áll a rendelkezésünkre. Mindenképpen érdemes csökkenteni a hús bevitelét, és jól átgondolni, hogy honnan is származik, hogy is van feldolgozva, mert abban még jobban koncentrálódnak a káros anyagok. Ez egy hosszabb téma is lehetne, de egy LÉLEKzetvételbe ennyi fért bele.
Az információknak úgyis számtalan helyen utána lehet nézni.

Figyeljünk oda az egészség e két fontos alappillérére, a testmozgásra, és a táplálkozásra! Ez nem csak a testünk, hanem a lelkünk miatt is fontos.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – A Föld lélegzete...

- LÉLEKzet – Fáj, ha bántasz...

- LÉLEKzet – Jellem...

- Zombik országa vagyunk... Az emberi pondró...


Címlapon:

Több kerékpáros baleset is történt Borsod-Abaúj-Zemplén megye útjain a rövid hétvége alatt. Egy tragédiával és egy súlyos sérülésekkel járó balesetben gyerekek voltak az érintettek.
Ózd
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi Hírek
ÓzdA rendőrök néhány órán belül elfogták azt a két fiatalt, akik egy késsel fenyegettek meg egy ózdi fiatalembert, majd elvették mobiltelefonját.
ÓzdAzon sofőrök jelentkezését várják az ózdi rendőrök, akik egy szabálytalanul közlekedő szürke színű DAEWOO Matiz miatt hirtelen fékezésre, irányváltoztatásra és lehúzódásra kényszerültek.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdVigyázzunk rá, tegyük meg azt, ami rajtunk múlik! Tegyünk mindennapot a Föld Napjává!
ÓzdMindenkinek fáj, ha bántják. Sebeket ejthet lelkünkön a szó. Lehet, hogy igyekszünk erősnek mutatkozni, lehet, hogy már megedződtünk, de belül fáj...
Ózd„Elvehetik a jó hírünket, a szabadságunkat, a vagyonunkat, az egészségünket, az életünket, de a jellem maradandó kincs.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdAttól én még nem vagyok alkoholista, hogy… Csak időnként szívok el néhány szálat a stressz miatt. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tükör által homályosan…” Nem látunk tisztán. Igyekszünk önmagunkat egy kicsit kozmetikázni, retusálni, photo shopozni… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA rendőrök néhány órán belül elfogták azt a két fiatalt, akik egy késsel fenyegettek meg egy ózdi fiatalembert, majd elvették mobiltelefonját.
ÓzdAzon sofőrök jelentkezését várják az ózdi rendőrök, akik egy szabálytalanul közlekedő szürke színű DAEWOO Matiz miatt hirtelen fékezésre, irányváltoztatásra és lehúzódásra kényszerültek.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben