Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 21. vasárnap - Ágnes napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
Szüleimnek...
Ózdi Magazin | 2016.11.12. | Kocsis Mária

Nem tudhatod, meddig mutathatod ki szeretetedet, meddig ölelheted át őket.

„Nagyon szépen kérlek titeket,
Szeressétek az öregeket.”

Az általam elfogadott nézet szerint ÉN választom meg, hová szeretnék leszületni, azaz nem a szüleim akartak engem, hanem én őket, mert így tudom a velük fennálló karmikus kapcsolatokat a leginkább rendezni, megoldani. Lehet, hogy korábbi életünkben szüleim voltak a gyerekeim, vagy talán én voltam az apja az édesanyámnak. Nem folytatom. Kinek, kinek hite szerint.


Számtalanszor hallom azt, hogy a szülők mennyire befolyásolták gyermekeik életét. Ez igaz, de fordítva is helytálló, mivel az emberi kapcsolatokra érvényes az adok és kapok, ill. a ki mint vet, úgy arat.

Lehet hibáztatni a szüleimet az életem nem megfelelően alakulásáért, de le kell szögezni, hogy a saját életem az én kezemben van. ÉN vagyok felelős a tetteimért, gondolataimért, a kapcsolataimért. Ha elindulok egy izgalmas önmegismerő, önfelfedező úton, ez egyértelmű is lesz számomra. Minél mélyebbre ások az életem útvesztőiben, annál inkább felszínre kerülnek olyan események, történések, érzések, amik alátámasztják:

Dönthettem volna másképp is.Nagyon sok pár sajnos haragot táplál a szülők felé (saját és/vagy párja szülei felé), sajnálatos módon nem is látogatja, ezt mutatva követendő példaként a gyermekeinek. Vajon ők mit várnak el nyugdíjas korukban a gyermekeiktől?

Mit lehet tenni, ha nem megfelelő a szülővel való kapcsolat?
Bocsássak meg, és felejtsem el a sérelmeimet. A megbocsátást az kezdi, akiben nagyobb a szeretet. Merjek bocsánatot kérni, hogy együtt lehessen a család. Túl kell lépni a vélt vagy valós sérelmeken. Ha a másik fél kéri bocsánatomat, s visszautasítom, akkor talán az én szememben van az a bizonyos gerenda. Tudnom kell megbocsátani az anyósomnak, apósomnak is. Vagy ez csak a párom dolga, kötelessége? Hivatkozhatok erre: neki a szülei, s neki meg kell bocsátania, nekem nem. Igen, mondhatom ezt. De megkérdezem: Mennyire szeretem őt, ha a szüleit képtelen vagyok elviselni? Mert ha szeretek valakit, szeretem a hozzátartozóit is.
Gondoljuk végig, szüleink hányszor megbocsátottak nekünk! A megbocsátás azonban nemcsak az ő feladatuk! Az enyém, a tiéd, s mindannyiunké. Tiszteljük bennük a sokat megélt és sokat szenvedett EMBERT. Mert a mai hatvan-hetven éves korosztály bizony áthatolt már az élet poklán tapasztalatot szerezve, s bölcsességre szert téve.
Ha szüleimet nem tudom megérteni, meg kell ismernem az életüket, mert az választ ad viselkedésükre, magatartásukra, gondolkodásukra. Ők ösztönösen cselekedtek, nem adódott annyi lehetőség az önmegismerésükhöz, de ők nem is ebben a szellemben nevelkedtek. Talán egyesek szemében szüleik elvakult, tradicionális, megkövült gondolkodásúnak tűnnek, esetleg szégyellik egyszerűségükért, én éppen az előbbiek miatt nem. Csak azt teszik, ami tőlük telhető, s „józan paraszti ésszel gondolkoznak”. Látom azt az óriási fejlődést, amin keresztül mentek, és büszke vagyok arra, hogy ők a szüleim.
Az elfogadás ott kezdődik, hogy megértem a másikat, megértem cselekedeteinek mozgatórúgóit. Akkor aztán értékelhetem viselkedését (de nem ítélkezem fölötte, mert az nem az én asztalom), és ennek ismeretében próbálom a kapcsolatot alakítani: türelemmel, empátiával, tisztelettel.
A szavaknak és a tetteknek összhangba kell kerülni, a haragot és gyűlöletet fel kell oldani. Oda kell állnom elébük és bocsánatot kérnem mindazért, amivel akarva vagy akaratlanul az évek során megbántottam őket, és elmondani azt is: SZERETLEK TITEKET....

Én megtettem. Zokogva borultunk egymás nyakába, vállára, és fantasztikus felszabadító érzés járt át bennünket... Óriási szeretet-rezgés áramolt át, éreztem, mintha lágyan simogatnának, és egy csodálatos burok venne körül bennünket.

Szeresd a szüleidet, szeresd kedvesed szüleit. Nélkülük nem lehetnél itt. Nem tudhatod, meddig mutathatod ki szeretetedet, meddig ölelheted át őket.

Ne várj a holnapra, tedd meg ma. ITT és MOST.
Holnap…… talán …… már késő.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – Gazdálkodás...

- Önmagunk csapdái...

- LÉLEKzet – Békesség...

- „...Ha majd a szellem és lelkiség napvilága ragyog...”


Címlapon:

E körben nem csak a klímaváltozásra, a globális felmelegedésre kell gondolni a tudós szerint, hanem például a fajok tömeges kihalására, a mai értelemben vett mezőgazdaság vagy az ipari alapú emberi civilizáció végére.
Ózd Farkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
Ózd Riz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
Ózd „Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Helyi Hírek
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdRiz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
ÓzdFarkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben