Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2024. június 25. kedd - Vilmos napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
Szüleimnek...
Ózdi Magazin | 2016.11.12. | Kocsis Mária

Nem tudhatod, meddig mutathatod ki szeretetedet, meddig ölelheted át őket.

„Nagyon szépen kérlek titeket,
Szeressétek az öregeket.”

Az általam elfogadott nézet szerint ÉN választom meg, hová szeretnék leszületni, azaz nem a szüleim akartak engem, hanem én őket, mert így tudom a velük fennálló karmikus kapcsolatokat a leginkább rendezni, megoldani. Lehet, hogy korábbi életünkben szüleim voltak a gyerekeim, vagy talán én voltam az apja az édesanyámnak. Nem folytatom. Kinek, kinek hite szerint.


Számtalanszor hallom azt, hogy a szülők mennyire befolyásolták gyermekeik életét. Ez igaz, de fordítva is helytálló, mivel az emberi kapcsolatokra érvényes az adok és kapok, ill. a ki mint vet, úgy arat.

Lehet hibáztatni a szüleimet az életem nem megfelelően alakulásáért, de le kell szögezni, hogy a saját életem az én kezemben van. ÉN vagyok felelős a tetteimért, gondolataimért, a kapcsolataimért. Ha elindulok egy izgalmas önmegismerő, önfelfedező úton, ez egyértelmű is lesz számomra. Minél mélyebbre ások az életem útvesztőiben, annál inkább felszínre kerülnek olyan események, történések, érzések, amik alátámasztják:

Dönthettem volna másképp is.Nagyon sok pár sajnos haragot táplál a szülők felé (saját és/vagy párja szülei felé), sajnálatos módon nem is látogatja, ezt mutatva követendő példaként a gyermekeinek. Vajon ők mit várnak el nyugdíjas korukban a gyermekeiktől?

Mit lehet tenni, ha nem megfelelő a szülővel való kapcsolat?
Bocsássak meg, és felejtsem el a sérelmeimet. A megbocsátást az kezdi, akiben nagyobb a szeretet. Merjek bocsánatot kérni, hogy együtt lehessen a család. Túl kell lépni a vélt vagy valós sérelmeken. Ha a másik fél kéri bocsánatomat, s visszautasítom, akkor talán az én szememben van az a bizonyos gerenda. Tudnom kell megbocsátani az anyósomnak, apósomnak is. Vagy ez csak a párom dolga, kötelessége? Hivatkozhatok erre: neki a szülei, s neki meg kell bocsátania, nekem nem. Igen, mondhatom ezt. De megkérdezem: Mennyire szeretem őt, ha a szüleit képtelen vagyok elviselni? Mert ha szeretek valakit, szeretem a hozzátartozóit is.
Gondoljuk végig, szüleink hányszor megbocsátottak nekünk! A megbocsátás azonban nemcsak az ő feladatuk! Az enyém, a tiéd, s mindannyiunké. Tiszteljük bennük a sokat megélt és sokat szenvedett EMBERT. Mert a mai hatvan-hetven éves korosztály bizony áthatolt már az élet poklán tapasztalatot szerezve, s bölcsességre szert téve.
Ha szüleimet nem tudom megérteni, meg kell ismernem az életüket, mert az választ ad viselkedésükre, magatartásukra, gondolkodásukra. Ők ösztönösen cselekedtek, nem adódott annyi lehetőség az önmegismerésükhöz, de ők nem is ebben a szellemben nevelkedtek. Talán egyesek szemében szüleik elvakult, tradicionális, megkövült gondolkodásúnak tűnnek, esetleg szégyellik egyszerűségükért, én éppen az előbbiek miatt nem. Csak azt teszik, ami tőlük telhető, s „józan paraszti ésszel gondolkoznak”. Látom azt az óriási fejlődést, amin keresztül mentek, és büszke vagyok arra, hogy ők a szüleim.
Az elfogadás ott kezdődik, hogy megértem a másikat, megértem cselekedeteinek mozgatórúgóit. Akkor aztán értékelhetem viselkedését (de nem ítélkezem fölötte, mert az nem az én asztalom), és ennek ismeretében próbálom a kapcsolatot alakítani: türelemmel, empátiával, tisztelettel.
A szavaknak és a tetteknek összhangba kell kerülni, a haragot és gyűlöletet fel kell oldani. Oda kell állnom elébük és bocsánatot kérnem mindazért, amivel akarva vagy akaratlanul az évek során megbántottam őket, és elmondani azt is: SZERETLEK TITEKET....

Én megtettem. Zokogva borultunk egymás nyakába, vállára, és fantasztikus felszabadító érzés járt át bennünket... Óriási szeretet-rezgés áramolt át, éreztem, mintha lágyan simogatnának, és egy csodálatos burok venne körül bennünket.

Szeresd a szüleidet, szeresd kedvesed szüleit. Nélkülük nem lehetnél itt. Nem tudhatod, meddig mutathatod ki szeretetedet, meddig ölelheted át őket.

Ne várj a holnapra, tedd meg ma. ITT és MOST.
Holnap…… talán …… már késő.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Az élet szép ...

- Te is hallhatod... Tilinkó

- mert valóban...

- Zombik országa vagyunk... Az emberi pondró...


Címlapon:

Ózd Közel az ötvenhez az ember már számot vet életével. Végig pergeti életének főbb eseményeit
Ózd „Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
Ózd Az Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ózd Nem tudhatod, meddig mutathatod ki szeretetedet, meddig ölelheted át őket. Kocsis Mária jegyzete...
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
ÓzdBízom benne, még szebb is lehet.
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
ÓzdAz Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ez a történet a tanításról és odafigyelésről már körbejárta az internetet. Mindenképp ajánlom tiszta szívből - mindig - mindenkinek.
ÓzdAz „öreg rocker” lélekben örök ifjú maradt, belső hite és jó humora ezt csak erősíti. Négy unokája van, akiket nagyon szeret. Mint mondta a zene mellett a humor a másik, ami a legfontosabb számára... Józsa Zoltán portréja Csépányi Sándorról.
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben