Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. május 21. kedd - Konstantin napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
HAZUGSÁGOK
Ózdi Magazin | 2016.11.23. | Agócs László

1. Azt állítják, hogy azért kell ez a közmunka program, mert EGYESEK NEM AKARNAK DOLGOZNI!

Na, ez tévedés! Nem egyesek, hanem senki nem akar dolgozni.
Ezt úgy lehetne bizonyítani, hogy holnaptól senki nem kapna fizetést vagy más ellenszolgáltatást a munkájáért és megszámolnánk, hányan járnak mégis be a munkahelyükre.
(Most nem a hülyékre, vagy süketekre gondolok.)

Még egyetlen embertől sem hallottam, akinek mindene megvolt, hogy:
- Bemegyek én a gyárba, oszt hegesztek egy jót.


Megállapodhatunk abban, hogy a munka kényszer. Csak az nem mindegy, hogy van-e értelme. És, ha dolgozok, tudok-e belőle nyugodtan, a kor színvonalának megfelelően élni.
Marad-e elegendő szabadidőm önművelődésre, kikapcsolódásra, avagy emberi kapcsolataim ápolására.
Ez utóbbit nem veszik komolyan a "buzgó-mócsing" munka pártiak, pedig nagyon fontos dolog! Bármerre nézek az emberi kapcsolatok devalválódását tapasztalom. Bármelyik barátomnak szólok, hogy ugorjon már fel egy kis csevejre, az válaszolja, hogy:
- Nem érek rá! Tudod: a munka meg a család,...

Én már nem mai gyerek vagyok. Ahogy gyerekkoromra visszaemlékezem, akkoriban is sokat dolgoztak az emberek, gyárban, bányában. De este összeültek politizálni, kártyázni meg inni.
Lakótelepeken a felnőttek összefogtak és hétvégén rendeztek egy kis csoportos bográcsozást. Vittek vagy 2-3 láda sört és múlatták az időt.
Ma meg, ha néha össze is futnak az ismerősök, akkor sírnak, hogy kevés a pénz és mennyi számla nincs befizetve.
Hát nem ugyan az a feeling.

2. EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD

Még a csapon is ez folyik. Ennek nevében minden élvezetes komponenst kivettek a gyerekek menzai kajájából: közellenségnek lett kikiáltva a só, cukor, a fűszerek zöme. Hús helyett meg káposztalevélbe csomagolt főtt répával akarják etetni szerencsétlen párákat. Nézd meg mennyi moslék keletkezik a sulik menzáin.

Az egészségre hivatkozva lehetett a chips-eket megadóztatni.
Én évente veszek vagy 4 csomag chipszet. Ne, hogy azt mondja valaki, hogy meg fog ártani! Akkor engem most miért büntetnek?

Vagy itt van a másik közellenség: az élvezeti cikkek - cigi, pija.
Megint csak az egészség nevében lehetett már az egekbe emelni az árukat. Egy marék fonnyadt dohánylevél manapság 1000 Ft-ba kerül! Tömege: 4 dkg. Tehát 1kg = 25 000 Ft- egy mázsa 100 kg, azaz 2.5 milliót taksál.

Nem szokásom, de csak leírom: Na bassza meg a kutya!

Ott a pija. Egy 2 decis pálinka-szerű szeszes ital kb. 600-800 Ft.
Nem a pálinka, mert azt hagyományosan gyümölcsből főzik, ha nem ez az élelmiszer ipari melléktermékekből újraértékesített valami!
Az igazi pálinkát erre felé ember fia nem képes megfizetni. De, ha mégis, akkor nem meri meginni, csak vitrinben nézegeti.

Aggódnak az egészségünkért. Köszönöm szépen. Felnőtt ember vagyok, legalább ebben hagy döntsek én. Úgy sem sok mindenben hagynak.
Na, meg ez az agyalágyult döntés, hogy nem lehet dohányozni még a kocsmában se. Úgy elgondolkodtam, hogy a Kormánynak nincs más dolga, meg fontosabb feladata, mint sem apró-cseprő, piszlicsáré ügyeket törvényben szabályozni?
És nem is az egyetlen olyan döntésük, amit nyugodtan az emberekre lehet bízni: hagy döntsék el ők, hogy kell-e nekik.
Egyébként, ugyan hány kocsmai vendéggel vitatták meg a kérdést.

Persze - tudom - nem szokás az érintettekkel megtárgyalni a rájuk vonatkozó szabályozást.
Ha tisztelt politikusaink olyan nagyon igénylik az egészséges életet, akkor nyissanak egy nem dohányzó klubot pija nélkül. De, nem ezt teszik: neked meg nekem okoskodnak. Ez még nem is lenne baj, de meg is akar büntetni. Mit büntetni? Tönkretenni.
Azt mondja, ha rágyujtok egy ilyen helyen: 40 ezer ft! Érted ezt? Nem 1000 vagy 2000, ha nem egyből 40! Akkor a segélyem egy fél ciginyi büntetést ér?

Ha már itt tartunk, itt a másik mumus: a PARLAGFŰ.
Amúgy gyógynövény, de van egy kellemetlen tulajdonsága - szaporodik. Teszi ezt finom porszerű pollenjével, mitől is az emberek, amúgy is nyavalyás része tüsszögni szokott. Mert ő allergiás rá.
Ez a szerencsétlen parlagfű nem mai lakó. Vígan szórta a pollenjét már évszázadok - ha nem ezredek - óta. Még sem irtották tűzzel-vassal. Tudod mit csináltak? Megműveltek minden talpalatnyi földet. Szegény parlagfű kénytelen volt arrébb költözni.
Most miért nem teszik ugyanezt? Mert nem éri meg.
Miért nem éri meg? Vegyél telket, vegyszert, vetőmagot és dolgozz a földecskéden. Majd számold össze, hogy mennyit költöttél rá és mennyi termést kaptál.
És...., még nem is említem azon szerencsétlenek akcióit, akik a tiédet magukénak is tekintik. Magyarán: besegítenek a szüretelésbe.

Egészség megőrzését célzó termékek: kenceficék, szalonok, edző termek, gyógyszerek. Csak a teljesség igénye nélkül.
Régebben az egyik idős szomszédom, nagy kandúr gyermeke az udvaron súlyzózott, míg szerencsétlen apja a rönköket hasogatta.
Mondom neki:
- Miért nem segítesz apádnak? Az is edzés lenne és életedbe valami hasznosat is csinálnál végre.
- Az nem ugyan az - válaszolta.

Igaza is volt. Ezt látta a filmekből, hogy a magára valamit is adó henye ember nem ám munkával edzi testét, ha nem edző terembe jár. Soha fel nem fogom, hogy valaki csak azért fizet nem keveset, hogy holmi vas darabokkal birkózhasson. Nem rossz üzlet!
Lehet, hogy nyitok is egy ilyet: szerzek nagy szikla darabokat meg kötelet és Natura edzőteremnek fogom hívni. Befektetés alig. Adóellenőr legyen a talpán, aki ellenőrizni tudja mennyit emelgetnek.

Most a gyógyszerek: fillérekért felvásárolt gyógynövényekből gyártanak 1000-2000 ft/10 szem gyógyszert! Most nem a rákellenes csoda szerekről van szó, hanem egyszerű fájdalom csillapítókról, vagy köhögés csökkentő szerekről. Egy régebbi írásomban már ki is számoltam, hogy van olyan reuma kezelésben használt injekció, melynek kg-ja, több mint 1 milliárd ft!

Ha komolyan venné a társadalmunk az egészség megőrzést és megelőzést, akkor vagy ingyenessé vagy jelképessé tenné az ezzel kapcsolatos termékek és szolgáltatások árát. De, nem ez van! Méreg drága. Mi következik ebből? A szegény emberek gyakorlatilag kirekesztettek ebből. Aki meg megteheti, fizet is érte, mint a köles.
Az egészség az egészséges életmóddal kezdődik. Nem nevezném annak a 4 műszakban, helyhez kötött monoton munkavégzést, ahol egy sitnyík főnök meg akarja szabni, hogy nekem mikor legyen ez, vagy az a biológiai szükségletem.
Meg azt se, hogy meghazudtolva az évmilliós biológiai kódot éjnek évadján, vagy hajnalok-hajnalán tekerjek dolgozni. Amikor minden épeszű állat már vagy még békésen szendereg.
Mi van akkor, ha elfáradok és ezért meg kell pihennem?
Még sem vagyok robot. A sitnyík, még el kezd fenyegetni kirúgással meg bérmegvonással. Még idegileg is kikészít.

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de engem már az is stresszel, ha tudom, hogy holnap dolgoznom kell. Ez egy nyugtalanító felfokozott idegállapot: az önrendelkezési jogom elkobzása.

Nesze neked egészséges életmód!

3. TANULJ FIAM, AKKOR VISZED VALAMIRE!

Erről majd a következőkben írok. Ez is megér egy misét.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – On-line világban...

- LÉLEKzet – Késő?

- LÉLEKzet – A sorban…

- LÉLEKzet – Szabadság…


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben