Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 21. vasárnap - Ágnes napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet - Lelki gyógyszerek
Ózdi Magazin | 2017.01.08. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

Én itt most nem a hangulatjavító tablettákról szeretnék írni, hanem a gyógyító hatású lelki tényezőkről. Lesz köztük olyan, amiről már volt szó korábbi cikkekben, de van amiről nem lehet eleget beszélni, meg, mint tudjuk, ismétlés a tudás atyja. Először próbáltam pontokba szedni a gondolataimat, de ezek a pontok hálózatot képeznek, egymásból következnek, egymással szövetkeznek, és mindig tovább bővíthetők. Így, bár kiemeltem néhány fontos "gyógyszert", nem különálló pontokban nyújtom át a "lelki gyógyszertárat".

Hírdetés! 


A gyógyítás, gyógyulás, és a hit szervesen összekapcsolódik. Szerte a világon végzett vizsgálatok alátámasztják, hogy a hit egyértelműen kedvezően hat egészségünkre: az Istenben hívők általában tovább élnek, kevésbé gyötri őket a depresszió, és érzelmileg könnyebben fel tudják dolgozni a tragikus eseményeket. A Biblia is ír egy fontos lelki gyógyszerről, ez pedig a vidám elme.

„A vidám elme jó orvosságul szolgál; a szomorú lélek pedig megszárasztja a csontokat" (Péld 17:22). Az, hogy mennyire vidám az elménk nem annyira a külső tényezőktől, sokkal inkább a beállítottságunktól függ. Ebből a gondolatmenetből máris következik a pozitív gondolkozás fontossága.
Az, hogy valaki pozitívan gondolkozik, nem jelenti azt, hogy elvesztette a realitás érzékét. Nem jelenti azt, hogy nem tudná, hogy sok rossz is van a világban. Viszont észre veszi a szépet, és a jót is. Tudja, hogy nem tökéletes a világ, és nem is lesz az, de tesz érte, hogy szebb és jobb legyen. Él benne a remény. Elégedett. "Aki megelégszik gazdag" (Laoce: Tao Te King). Nem aggodalmaskodik. Aki hisz, aki igazán bízik Istenben, az nem aggodalmaskodik.
"Ne aggodalmaskodjatok tehát, és ne mondjátok: Mit együnk? vagy: Mit igyunk? vagy: Mivel ruházkodjunk? ... Mert jól tudja a ti mennyei Atyátok, hogy mind ezekre szükségetek van. Hanem keressétek először Istennek országát, és az ő igazságát; és ezek mind megadatnak néktek. Ne aggodalmaskodjatok tehát a holnap felől; mert a holnap majd aggodalmaskodik a maga dolgai felől. Elég minden napnak a maga baja." Mát 31-34. Nem fél.

Valahol azt olvastam, hogy a Bibliában 365 alkalommal szerepel az, hogy "Ne félj!". Minden napra jut egy ilyen tartalmú igehely. Ennek nem néztem utána, lehet, hogy nem pontosan így van, meg ide számoltak más, hasonló kifejezéseket is, de mindenképpen rengetegszer benne van, mert fontos. Persze a félelem egy természetes érzés, mindenkivel előfordul, de nem árt ezen elgondolkozni.

Általában alaptalanul félünk, olyan dologtól, ami soha nem következik be. Ha mégis van alapja a félelmünknek, már azt az időszakot is tönkretesszük, amikor az, amitől félünk, még nem következik be. Fontos lelki gyógyszer a szeretet. Az igazi szeretet önzetlen. A lelkünknek jót tesz, ha a fókuszt saját magunkról áthelyezzük máshova, Istenre ill. más emberekre. Ha saját magunkon van a fókuszunk, akkor könnyen sajnálni kezdjük magunkat, könnyen panaszkodunk. Ha másokra helyezzük a fókuszunkat, és mindezt jó szándékkal tesszük, akkor pedig segítünk.
Természetesen ennek is megvan a természetes egyensúlya.

Most játsszák a mozik a Fegyvertelen katona című filmet. Ez egy igaz történetet dolgoz fel. Hőse, aki nem fogott fegyvert a háború borzalmában, rendkívüli önzetlenségről és bátorságról tett tanúbizonyságot. Rengeteg ember életét megmentette.
Egy kis epizód az életéből:

"az egyik csatában Dossnak 75 bajtársa megmentését tulajdonítják, amikor is újra meg újra visszament fegyvertelenül az ellenség tüzébe egy 12 órás perióduson belül, s fedezék nélkül, egyes egyedül cipelte át a csatatéren sebesült társait, majd engedte le őket egyenként a szikla peremén a mélybe, egy rögtönzött, kötélből speciális csomózással készült, úgynevezett álló hurokkal."

Mi más körülmények között, más helyzetben vagyunk, de segítésre mi is találhatunk alkalmat. Ha másoknak segítünk, a mi lelkünk is jobban lesz tőle.

Lelki gyógyszerek lehetnek a testi "gyógyszerek" is .


Azért tettem idézőjelbe, mert még itt se a konkrét gyógyszerekről lesz szó. Testi szintről közelítve, jót tesz a léleknek a testmozgás, a friss levegőn végzett légzőgyakorlatok, a nem túlzásba vitt napfény, a tiszta víz, az egészséges táplálkozás, a pihenés.

Sok mindenről volt szó, és sok mindenről nem. A lista tovább bővíthető. Jót tesz a léleknek: az ima, a nevetés, egy mosoly, egy jó szó, egy ölelés, egy jó könyv, egy jó film, a jó zene, egy kirándulás...

A lelki gyógymódok szerteágazók. Kívánom, hogy tapasztaljanak meg belőlük minél többet! Kiváló lelki, és testi egészséget kívánok az új évre!Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – Gazdálkodás...

- Önmagunk csapdái...

- LÉLEKzet – Békesség...

- „...Ha majd a szellem és lelkiség napvilága ragyog...”


Címlapon:

E körben nem csak a klímaváltozásra, a globális felmelegedésre kell gondolni a tudós szerint, hanem például a fajok tömeges kihalására, a mai értelemben vett mezőgazdaság vagy az ipari alapú emberi civilizáció végére.
Ózd Farkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
Ózd Riz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
Ózd „Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Helyi Hírek
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdRiz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
ÓzdFarkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben