Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. március 21. csütörtök - Benedek napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet - Lelki gyógyszerek
Ózdi Magazin | 2017.01.08. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

Én itt most nem a hangulatjavító tablettákról szeretnék írni, hanem a gyógyító hatású lelki tényezőkről. Lesz köztük olyan, amiről már volt szó korábbi cikkekben, de van amiről nem lehet eleget beszélni, meg, mint tudjuk, ismétlés a tudás atyja. Először próbáltam pontokba szedni a gondolataimat, de ezek a pontok hálózatot képeznek, egymásból következnek, egymással szövetkeznek, és mindig tovább bővíthetők. Így, bár kiemeltem néhány fontos "gyógyszert", nem különálló pontokban nyújtom át a "lelki gyógyszertárat".

Hírdetés! 


A gyógyítás, gyógyulás, és a hit szervesen összekapcsolódik. Szerte a világon végzett vizsgálatok alátámasztják, hogy a hit egyértelműen kedvezően hat egészségünkre: az Istenben hívők általában tovább élnek, kevésbé gyötri őket a depresszió, és érzelmileg könnyebben fel tudják dolgozni a tragikus eseményeket. A Biblia is ír egy fontos lelki gyógyszerről, ez pedig a vidám elme.

„A vidám elme jó orvosságul szolgál; a szomorú lélek pedig megszárasztja a csontokat" (Péld 17:22). Az, hogy mennyire vidám az elménk nem annyira a külső tényezőktől, sokkal inkább a beállítottságunktól függ. Ebből a gondolatmenetből máris következik a pozitív gondolkozás fontossága.
Az, hogy valaki pozitívan gondolkozik, nem jelenti azt, hogy elvesztette a realitás érzékét. Nem jelenti azt, hogy nem tudná, hogy sok rossz is van a világban. Viszont észre veszi a szépet, és a jót is. Tudja, hogy nem tökéletes a világ, és nem is lesz az, de tesz érte, hogy szebb és jobb legyen. Él benne a remény. Elégedett. "Aki megelégszik gazdag" (Laoce: Tao Te King). Nem aggodalmaskodik. Aki hisz, aki igazán bízik Istenben, az nem aggodalmaskodik.
"Ne aggodalmaskodjatok tehát, és ne mondjátok: Mit együnk? vagy: Mit igyunk? vagy: Mivel ruházkodjunk? ... Mert jól tudja a ti mennyei Atyátok, hogy mind ezekre szükségetek van. Hanem keressétek először Istennek országát, és az ő igazságát; és ezek mind megadatnak néktek. Ne aggodalmaskodjatok tehát a holnap felől; mert a holnap majd aggodalmaskodik a maga dolgai felől. Elég minden napnak a maga baja." Mát 31-34. Nem fél.

Valahol azt olvastam, hogy a Bibliában 365 alkalommal szerepel az, hogy "Ne félj!". Minden napra jut egy ilyen tartalmú igehely. Ennek nem néztem utána, lehet, hogy nem pontosan így van, meg ide számoltak más, hasonló kifejezéseket is, de mindenképpen rengetegszer benne van, mert fontos. Persze a félelem egy természetes érzés, mindenkivel előfordul, de nem árt ezen elgondolkozni.

Általában alaptalanul félünk, olyan dologtól, ami soha nem következik be. Ha mégis van alapja a félelmünknek, már azt az időszakot is tönkretesszük, amikor az, amitől félünk, még nem következik be. Fontos lelki gyógyszer a szeretet. Az igazi szeretet önzetlen. A lelkünknek jót tesz, ha a fókuszt saját magunkról áthelyezzük máshova, Istenre ill. más emberekre. Ha saját magunkon van a fókuszunk, akkor könnyen sajnálni kezdjük magunkat, könnyen panaszkodunk. Ha másokra helyezzük a fókuszunkat, és mindezt jó szándékkal tesszük, akkor pedig segítünk.
Természetesen ennek is megvan a természetes egyensúlya.

Most játsszák a mozik a Fegyvertelen katona című filmet. Ez egy igaz történetet dolgoz fel. Hőse, aki nem fogott fegyvert a háború borzalmában, rendkívüli önzetlenségről és bátorságról tett tanúbizonyságot. Rengeteg ember életét megmentette.
Egy kis epizód az életéből:

"az egyik csatában Dossnak 75 bajtársa megmentését tulajdonítják, amikor is újra meg újra visszament fegyvertelenül az ellenség tüzébe egy 12 órás perióduson belül, s fedezék nélkül, egyes egyedül cipelte át a csatatéren sebesült társait, majd engedte le őket egyenként a szikla peremén a mélybe, egy rögtönzött, kötélből speciális csomózással készült, úgynevezett álló hurokkal."

Mi más körülmények között, más helyzetben vagyunk, de segítésre mi is találhatunk alkalmat. Ha másoknak segítünk, a mi lelkünk is jobban lesz tőle.

Lelki gyógyszerek lehetnek a testi "gyógyszerek" is .


Azért tettem idézőjelbe, mert még itt se a konkrét gyógyszerekről lesz szó. Testi szintről közelítve, jót tesz a léleknek a testmozgás, a friss levegőn végzett légzőgyakorlatok, a nem túlzásba vitt napfény, a tiszta víz, az egészséges táplálkozás, a pihenés.

Sok mindenről volt szó, és sok mindenről nem. A lista tovább bővíthető. Jót tesz a léleknek: az ima, a nevetés, egy mosoly, egy jó szó, egy ölelés, egy jó könyv, egy jó film, a jó zene, egy kirándulás...

A lelki gyógymódok szerteágazók. Kívánom, hogy tapasztaljanak meg belőlük minél többet! Kiváló lelki, és testi egészséget kívánok az új évre!Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – On-line világban...

- LÉLEKzet – Késő?

- LÉLEKzet – A sorban…

- LÉLEKzet – Szabadság…


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben