Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. március 21. csütörtök - Benedek napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet - „Szőrös kis doktorok”
Ózdi Magazin | 2017.01.16. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

A múlt alkalommal átadtam egy kis "lelki gyógyszertárat", de ez tovább bővíthető. Most egy olyan lélekre ható gyógyszerről lesz szó, amit még eddig nem említettem, pedig fontosnak tartom.

Az emberi lélek mélyén él a vágy az állatok közelségére, és ez különösen igaz a gyermekekre és az idősebbekre. A lányom a cicánkat szokta "szőrös kis doktornak" nevezni. Nem véletlenül. A macskák csontjai gyorsabban gyógyulnak, mint más állatoké, amit az állatorvosok és a tudósok a 20-140 Hz közötti rezgésszámú dorombolással indokolnak. A dorombolás egy kutatás szerint nemcsak magára az állatra hat, hanem a gazdira is: oldja a feszült idegállapotot, enyhíti a nehézlégzés tüneteit, csökkenti a szívroham kockázatát.

Hírdetés!


A másik leggyakoribb szőrös doktor a kutya. Hűségükről legendák zengenek. Messziről is képesek hazamenni gazdijukhoz, ott fekszenek a gazdi betegágyánál, esetleg a sírján. Gyermekorom számos könyvélménye kötődik hozzájuk: Fekete fülű fehér Bim, Lassie hazatér, Bogáncs. De nem csak a kutya, meg a macska lehet szőrös doktor, hanem annál nagyobb, és kisebb állatok is. Közismert a gyógylovaglás.
A lovaglásnak már önmagában kiváló pszichológiai és ortopédiai hatása van. A ló mozgásának hatásai kedvezően hatnak az egészséges gyermekek, felnőttek fejlődésére is, hiszen a természet tiszteletére, szeretetére nevel. A friss levegőn végzett mozgás után javul az általános közérzetük, az étvágyuk, nőhet az önbizalmuk, hiszen a ló, ez a hatalmas állat arra megy, amerre ő akarja. Mi mindenre lehet felhasználni a lónak és mozgásának kedvező hatását? A testtartás korrekciójára, az izomtónus és az izomerő-egyensúly kialakítására, egyensúlyfejlesztésre (agyi érési folyamatok). fizikai tréningre, pszichés és szociális fejlődésre. Gyakori szőrös kis doktor még otthonainkban: a nyúl, a tengeri malac, a hörcsög, a degu, a csincsilla, és még sorolhatnám. Elnézést kérek attól, akinek kedvencét kihagytam. Ezen kívül még vannak nem szőrös kedvencek (kis doktorok) is. Ide sorolom a tollasakat (papagájok, pintyek stb.), meg a hüllőket, halakat.

Házi kis kedvenceink segítenek nekünk lelki egészségünk megőrzésében. Ragaszkodásuk, hűségük, odasimulásuk jótékonyan hat a közérzetünkre. Az állatok gondozásával a gyerekek megtanulnak felelősséget vállalni egy másik élőlényért. Ha magányosak vagy túlhajszoltak vagyunk, elterelik a figyelmünket, vigaszt nyújtanak. A háziállatok sokat segíthetnek az egyedül élő időseknek is.
A magányos gyerekek önértékelését nagy mértékben javítja egy négylábú barát, akihez odabújhat, akiről gondoskodhat. Az állatokat nem érdekeli, hogy valaki szép vagy csúnya, alacsony vagy magas, divatos vagy sem, és nem köti feltételhez szeretetét. Gondot jelenthet, ha allergiások vagyunk a kutya-, macskaszőrre. De ezzel kapcsolatban is olvastam érdekességeket.
Az Egyesült Államokban végzett kutatások szerint a kutyás családokban felnövő gyerekek 1 éves korukra olyan védettséget szereznek, hogy későbbi életük során 50 százalékkal kisebb eséllyel lesznek allergiásak. Egy francia tanulmány szerint azok az asztmás betegek, akik gyermekkorukban – főként a korai éveikben – valamilyen háziállatot tartottak, jelentősen ritkábban voltak érzékenyek az állati szőrökre. Feltehetően az lehet ennek az oka, hogy ha az emberi immunrendszer korai fejlődési szakaszában kapcsolatba kerül a potenciális allergénnel, jelen esetben az állati szőrrel, akkor később tényleg nem alakul ki nála allergia.

Jól jöhet otthon egy szőrös kis doktor, aki vár minket, ránk néz meleg barna szemével, megcsóválja farkát, vagy hozzánk bújik, dorombol nekünk, akit meg lehet símogatni, aki megnevettet, aki jót tesz a lelkünknek.
De ne essünk persze túlzásokba, ne állatokkal akarjuk helyettesíteni emberi kapcsolatainkat!Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – On-line világban...

- LÉLEKzet – Késő?

- LÉLEKzet – A sorban…

- LÉLEKzet – Szabadság…


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben