Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. április 21. szombat - Konrád napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
Elvarratlan szálak
Ózdi Magazin | 2017.01.21. | Kocsis Mária

Örökké nem járhatunk mankóval. Meg kell tanulnunk egyedül menni az úton. E folyamatban nagy kérdés, mennyire vagyunk elszántak, mennyire akarjuk ezt? Akarok-e változni? Erőt, kitartást érzek-e iránta?


A múlt kísért. Fogantatástól kezdődően begyűjtünk olyan eseményeket, életérzéseket, amik életünk folyamán visszaköszönnek. Kapcsolatok jönnek és mennek. Párkapcsolati, baráti, szomszédi vagy rokoni, lényegtelen. Minden kapcsolatban érzéseket élünk át, amik szervesen beépülnek belsőnkbe. Gyakran nem is tudatosodnak bennünk, csak belülről rágnak, mérgeznek, s a jól induló kapcsolatainkat teszik tönkre.

Ezeken csak úgy tudunk segíteni, ha lelkünk mélyére ásunk. Ahogy a népdal is mondja: 

„aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni, ott kell annak megtanulni, hogyan kell a dudát fújni”.

Meg kell tanulnunk a dudát fújni, vagyis életünket irányítani. Le kell szállnunk önmagunk mélyére, felismerni, mit miért tettünk, mit miért érzünk, miért viselkedünk úgy egy adott kapcsolatban, ahogy viselkedünk, vagy gondolunk valamit a másikról.
Ezen érzések mélyen elraktározódnak. Csak azt érezzük, valami nem stimmel. Bár a másik kedves és jó velem, mégis kellemetlen érzések kerítenek hatalmukba.
Miért?
Lehet, hogy az a nemes, jó gesztus, amivel a másik közelít felém, valamikor a múltban egy kellemetlen érzés kompenzálására szolgált. Pl. az apa szidja, fenyegeti gyermekét, közben az anya védelme jeléül gyerekének vállára teszi a kezét, éreztetve, mellette áll. Ebből a gesztusból felnőttként mi marad meg? Amikor pl. a férfi a párja vállára teszi kezét, átöleli, a nőben furcsán rossz érzések uralkodnak el, s maga sem tudja, miért. Ezeket természetesen fel lehet és fel is kell ismerni, kibogozni, hogy a múlt árnyait eltüntethessük.

Az elvarratlan szálak a fel nem ismert, magunkban elfojtott érzéseket, le nem zárt kapcsolatokat, tisztázatlan helyzeteket jelentik. Magunkban mélyen eltemetjük a szülővel, mint mintával való kellemetlen érzéseket, vagy az első párkapcsolat megalázó helyzeteit, kudarcát. Azt hisszük, túltettük magunkat rajta, közben kapcsolatainkban sikertelenségeket halmozunk fel, magunk is értetlenül állva előtte. Szerencsés esetben eljut odáig az ember, hogy feltegye magának a kérdést:
MIÉRT?
Ezzel megtette az első lépést a gyógyulás, a helyzet feloldása érdekében. Ezt egy segítő szakember támogatásával intenzívebbé tehetjük. DE! A másik fél sosem mondja meg, mit kellene tenni a továbbiakban. A megoldás mindig önmagunk kezében van, s a folyamatot felgyorsítani sem lehet, csak a saját belső gátjaink, korlátaink egyéni tempóban történő ledöntésével érhetjük el.
Nagy kérdés, mennyire vagyunk elszántak, mennyire akarjuk ezt? Akarok-e változni? Erőt, kitartást érzek-e iránta? Mert e folyamat nem leányálom, nem diadalmenet, nem fáklyás felvonulás! NEM!!! Ez kőkemény munka, ami gyakran porba dönt, lesújt, de nem azért, hogy ott is maradjunk, hanem hogy összetörje, megsemmisítse a múlt árnyait, hogy képesek legyünk önmagunk felszabadítására, a szabadságunk visszaszerzésére.
A legfájdalmasabb érzéseket élhetjük át a közvetlen családtagjaink révén. Nem véletlen, hogy velük élünk, hogy a gyermekünk a gyermekünk, a párunk a társunk. Egymásnak tükröt tartunk. A gyermekünkben viszontlátjuk önmagunkat, a saját fiatalkori énünket, botlásainkat. Haragunk velük szemben gyakran nem is ellenük irányul, hanem saját magunk ellen, s féltésükben is saját megélt életünk érzései jelennek meg. Féltjük őket, félünk, hogy ugyanazt a hibát elkövetik, amiket mi is elkövettünk, s szeretnénk ettől megóvni őket.

Ezt viszont nem tehetjük meg. A pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve. Segíteni szeretnénk nekik, de ezzel csak megfosztjuk őket a saját élményű tapasztalatszerzéstől, ezáltal a felnőtt, önálló életük megvalósulásától. Tűzben edződik a vas is, a gyémánt is csiszolása révén válik értékké. Ez igaz az emberre is.
A szenvedésnek értelme van. Értem van, önmagamért. Ennek révén válik belőlem is drágakő, egyedi és megismételhetetlen csodája az életnek.

A múltat minden esetben le kell zárni. Tisztázni a történteket, legalább magunkban, de lehetőség szerint a másikkal együtt. Képzeletben bármit megtehetünk. A legfontosabb, hogy felismerjem, mit kellett volna másképp tenni, melyik cselekedetem vezetett az adott végkifejlethez. Mennyire fogadtam el a másikat, a saját és a másik nemi szerepét, a kettőnk közti kapcsolatban mennyire volt meg az egyenrangúság, hagytam-e magamat eltiporni, befolyásolni, tudtam-e nemet mondani… stb.? Fontos, hogy képes legyek mind magamnak, mind a másiknak megbocsátani.
A hangsúly nem a múlton van, hanem azon, hogy a történtek mire tanítottak, s megtanultam-e a leckét??? Mert ha nem, akkor bizony addig kapom őket, amíg meg nem tanulom. A mókuskerék mindenkinek egy lehetőség. Ezt akarja taposni, forgatni, s közben nem jutni előre, vagy felismerve a megváltoztathatót, képes megtenni a szükséges lépést, hogy kikerüljön a belőle. A döntés mindenkinek a kezében van. Az ember felelős tetteiért, gondolataiért is, tehát a másik fél hibáztatása helyett önmagamon kell dolgoznom, érzéseimet átírni, s ezt önismerettel, a hibás gondolatok és viselkedési mechanizmusok megváltoztatásával lehet.
A hitünket kell megreformálni. A világról vallott nézeteimről, önmagamról, a másik emberhez fűződő viszonyaimról, a természethez fűződő kapcsolatomról szól ez a hit, s hit egy felsőbb rendű erőben, ami nem is felsőbb. Ez valamikor bennünk élt, nem különült el a fent és a lent, mert részünk volt a felsőbb világ ismerete, törvényei. Amikor ez megbomlott, elvesztettük a vele való kapcsolatot. A ma embere már szinte teljesen. Ez a harmóniátlanság vezetett a mai állapotokhoz, életérzésekhez.

Visszatérve az elvarratlan szálakhoz. Ha sikeresen felismerjük a múlt hibás döntéseit, cselekedeteit (és megjegyzem akkor minden helyes volt, hiszen a következmények alapján mondhatjuk most, hogy hibásak, és kétszemélyes játszmáról lévén szó, kiszámíthatatlan a másik viselkedése), s készen állunk a változáshoz vezető első lépést megtenni, biztosak lehetünk benne, sikerrel járunk. A múlt árnyait azonban nem lehet egy csettintésre eltüntetni. Meggyorsítva árthatunk is vele.
Ezért szükségszerű, hogy legyen mellettünk olyan valaki, akiben megbízunk, akihez fordulhatunk, akivel átbeszélhetjük a felmerülő problémákat, vagyis aki kézen fog és elindul velünk az úton, aki képes arra, hogy felismerje azt is, mikor engedheti el a kezünket, továbbra is lehetővé téve elérhetőségét.

Örökké viszont nem járhatunk mankóval. Meg kell tanulnunk egyedül menni az úton.
Ehhez kívánok sok sikert mindenkinek. A megfelelő SEGÍTŐ megtalálásához, s hogy bármennyiszer is botlik meg a változást hozó úton, legyen ereje mindig felállni és folytatni, ledobálni a terheket, levakarni a ráragadt mázt, levetni a páncélt, és lerombolni a védekezésül maga köré épített falakat, hogy ezáltal eljusson önmaga újrateremtéséhez, hogy újjászülessen, mint a főnixmadár.

 Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – Fáj, ha bántasz...

- LÉLEKzet – Jellem...

- Zombik országa vagyunk... Az emberi pondró...

- LÉLEKzet – Szokások...


Címlapon:

Az éjszakai baglyok korábban halnak, mint a koránkelők – állapították meg amerikai és brit kutatók.
Ózd
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi Hírek
ÓzdA rendőrök néhány órán belül elfogták azt a két fiatalt, akik egy késsel fenyegettek meg egy ózdi fiatalembert, majd elvették mobiltelefonját.
ÓzdAzon sofőrök jelentkezését várják az ózdi rendőrök, akik egy szabálytalanul közlekedő szürke színű DAEWOO Matiz miatt hirtelen fékezésre, irányváltoztatásra és lehúzódásra kényszerültek.
ÓzdEgy kanyarodó kamion tetejéről lezuhanó jégdarab törte össze egy autó szélvédőjét és sebesítette meg annak sofőrjét.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMindenkinek fáj, ha bántják. Sebeket ejthet lelkünkön a szó. Lehet, hogy igyekszünk erősnek mutatkozni, lehet, hogy már megedződtünk, de belül fáj...
Ózd„Elvehetik a jó hírünket, a szabadságunkat, a vagyonunkat, az egészségünket, az életünket, de a jellem maradandó kincs.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdAttól én még nem vagyok alkoholista, hogy… Csak időnként szívok el néhány szálat a stressz miatt. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tükör által homályosan…” Nem látunk tisztán. Igyekszünk önmagunkat egy kicsit kozmetikázni, retusálni, photo shopozni… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd”Nem feltétlenül baj, ha időnként rossz döntést hozunk, hiszen levonhatjuk a következtetéseket, tanulhatunk belőle.„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA rendőrök néhány órán belül elfogták azt a két fiatalt, akik egy késsel fenyegettek meg egy ózdi fiatalembert, majd elvették mobiltelefonját.
ÓzdAzon sofőrök jelentkezését várják az ózdi rendőrök, akik egy szabálytalanul közlekedő szürke színű DAEWOO Matiz miatt hirtelen fékezésre, irányváltoztatásra és lehúzódásra kényszerültek.
ÓzdEgy kanyarodó kamion tetejéről lezuhanó jégdarab törte össze egy autó szélvédőjét és sebesítette meg annak sofőrjét.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben