Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. május 21. kedd - Konstantin napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
Bizonyítvány
Ózdi Magazin | 2017.02.16. | Szentandrássy Béla

Nézegetem itt a neten, hogy néhány dagadó mellű büszke szülő már lefényképezte és közszemlére tette gyermeke kitűnő, vagy kitűnőhöz közeli félévi bizonyítványát.
A kitűnő bizi nagyszerű dolog! Lehet vele dicsekedni, meg hát tényleg van mögötte munka, no meg tudás is. Megkalapozandó teljesítmény. Gratulálok!

Az szeretnék lenni, aki vagyok és senki más!

Akinek meg nincs ilyen csupa ötös dokumentum a tulajdonában, a következőt üzenem:
én sem voltam kitűnő.
Soha. Annak ellenére, hogy nem voltam kitűnő, jeles, de még csak jó tanuló sem, sőt a közepes felé is alulról kacsingattam, jól éreztem magam a bőrömben. Boldog gyerek voltam. Miközben nem egy, jó tanuló osztálytársam arról fantáziált, hogy kinek a bőrében szeretne lenni, ha esetleg helyet cserélhetne valakivel, én következetesen ragaszkodtam ahhoz, hogy én, én szeretnék lenni. Az szeretnék lenni, aki vagyok és senki más!


Nem tanultam túl sokat és nem szíveskedtem túl jól viselkedni sem. Azonban imádtam iskolába járni a haverok, a csajok meg egy-két jó fej tanár miatt. Tanulni meg annyit tanultam amennyi éppen szükséges volt.

Suli után olvastam, fociztam a barátaimmal, udvaroltam, moziba mentem stb. Tanulni, ahogy fentebb is jeleztem, csak annyit, amennyi éppen elég. Gondoskodtam róla, hogy tartalmas és szép gyerekkorom legyen. És persze hagyták a szüleim, hogy így legyen. Szerették volna, ha jó tanuló vagyok? Hát persze! Elfogadták, hogy nem vagyok az? Igen. Ezzal együtt szerettek.

Talán ennek is köszönhető, hogy felnőttként szintén remekül érzem magam a saját életemben. Becsülettel élek, boldog családom, tisztességes munkám van, olyan, amit imádok. Optimistán szemlélem a világot, felvállalom a véleményemet, igyekszem jobbá tenni azt, ami rám tartozik. Egészséges vagyok. Sok, volt jó tanuló osztálytársam nem mondhatja ezt el magáról.

Tehát nem kell kétségbe esni, ha a gyerek nem kitűnő bizonyítvánnyal érkezik haza és nem lehet feltenni a fészbukra, mint a szomszéd Rolandkáét/Klarisszáét … Ja! És nem feltétlenül kell Rolandkával/Klarisszával példálózni a gyerek előtt, hogy bezzeg ő …
Kérdés: elcserélné-e azért a kis eminensért a vagány kisfiát/kislányát bármelyikünk is?

Ugye nem! Kettőért sem. Akkor meg?

Szóval, nem lett kitűnő a kölök. De még jeles sem. Az első sokk lecseng lassan?
Na, ez után lehet a gyerkőccel beszélgetni. Nem „elbeszélgetni”, hanem beszélgetni. Nyilván ráfér egy kis feddés. No meg jó adag biztatás is! És esetleg segítség. Nem most hirtelen, kampányszerűen!
Sok – sok türelemmel, apránként, folyamatosan! De hát kivel legyünk türelmesek, megértőek, ha nem a saját gyerekünkkel?

Még valamit hagy írjak le, amiért a mai napig hálás vagyok.

Apám, aki jó kedéllyel élte az életét, mindig cinkosként mellettem állt, iskoláról vagy bármi másról volt is szó. Olykor anyám ellenében is. Egészen haláláig meg voltam győződve róla, hogy ő sem lehetett valami jó tanuló, azért ennyire empatikus velem. Azonban, amikor meghalt, a papírjait rendezgetve kezembe akadt egykori bizonyítványa.
Abból tudtam meg, hogy kitűnő tanulmányi eredménnyel végezte az iskoláit. Többször átolvastam, mert nem hittem a szememnek. Mert egyetlen egyszer sem említette ezt. Nem vágta soha a képembe, hogy bezzeg ő… Ja és azt sem, hogy csak tudná kire ütöttem, mert őrá aztán biztosan nem…

Úgy hiszem, nincs is ilyenfajta mondatokra semmi szüksége egyetlen nebulónak sem. És nincs szüksége szorongásra, hasfájásra, folytonos önmarcangolásra a teljesíthetetlen szülői elvárások miatt. No, a papolás meg végképp felesleges. Ha sokszor hallja tőlünk ugyanazokat a kinyilatkoztatott igazságokat a gyerek, még meg is tanulja. Aztán mondja velünk párhuzamosan. Ha elakadnánk, majd még segít is elkezdeni a mondatot. Szemtelen kölke! (Megjegyzem, a fiam egy-egy lerámolás alkalmával nem mulasztotta el a figyelmeztetést, hogy ez-az kimaradt a litániából. Ezen persze később jót nevettünk az anyjával...)

Akkor mire van szüksége?

Biztonságra, szeretetre, türelemre. Odafigyelésre. (A kitűnőnek is!) Előbb utóbb mindenkinek benő a feje lágya. Közhely, de így van. Igaz? Akkor meg nincs miért idegeskedni. Persze aggódás az mindig van. De hát ettől szülő a szülő. Többek között. Meg sok minden mástól is.

Ezzel kapcsolatban egy bölcs gondolatot hallottam valamikor, régen és mindjárt le is jegyeztem, hogy soha el ne felejtsem. Így hangzik:

„A szülő nem nevel. A szülő él!”

Kéretik átgondolni ezt az állítást! Ugye! Szerintem átjött a lényeg.
Akár kitűnő lett a gyerek, akár nem.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – On-line világban...

- LÉLEKzet – Késő?

- LÉLEKzet – A sorban…

- LÉLEKzet – Szabadság…


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben