Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 21. vasárnap - Ágnes napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
Bizonyítvány
Ózdi Magazin | 2017.02.16. | Szentandrássy Béla

Nézegetem itt a neten, hogy néhány dagadó mellű büszke szülő már lefényképezte és közszemlére tette gyermeke kitűnő, vagy kitűnőhöz közeli félévi bizonyítványát.
A kitűnő bizi nagyszerű dolog! Lehet vele dicsekedni, meg hát tényleg van mögötte munka, no meg tudás is. Megkalapozandó teljesítmény. Gratulálok!

Az szeretnék lenni, aki vagyok és senki más!

Akinek meg nincs ilyen csupa ötös dokumentum a tulajdonában, a következőt üzenem:
én sem voltam kitűnő.
Soha. Annak ellenére, hogy nem voltam kitűnő, jeles, de még csak jó tanuló sem, sőt a közepes felé is alulról kacsingattam, jól éreztem magam a bőrömben. Boldog gyerek voltam. Miközben nem egy, jó tanuló osztálytársam arról fantáziált, hogy kinek a bőrében szeretne lenni, ha esetleg helyet cserélhetne valakivel, én következetesen ragaszkodtam ahhoz, hogy én, én szeretnék lenni. Az szeretnék lenni, aki vagyok és senki más!


Nem tanultam túl sokat és nem szíveskedtem túl jól viselkedni sem. Azonban imádtam iskolába járni a haverok, a csajok meg egy-két jó fej tanár miatt. Tanulni meg annyit tanultam amennyi éppen szükséges volt.

Suli után olvastam, fociztam a barátaimmal, udvaroltam, moziba mentem stb. Tanulni, ahogy fentebb is jeleztem, csak annyit, amennyi éppen elég. Gondoskodtam róla, hogy tartalmas és szép gyerekkorom legyen. És persze hagyták a szüleim, hogy így legyen. Szerették volna, ha jó tanuló vagyok? Hát persze! Elfogadták, hogy nem vagyok az? Igen. Ezzal együtt szerettek.

Talán ennek is köszönhető, hogy felnőttként szintén remekül érzem magam a saját életemben. Becsülettel élek, boldog családom, tisztességes munkám van, olyan, amit imádok. Optimistán szemlélem a világot, felvállalom a véleményemet, igyekszem jobbá tenni azt, ami rám tartozik. Egészséges vagyok. Sok, volt jó tanuló osztálytársam nem mondhatja ezt el magáról.

Tehát nem kell kétségbe esni, ha a gyerek nem kitűnő bizonyítvánnyal érkezik haza és nem lehet feltenni a fészbukra, mint a szomszéd Rolandkáét/Klarisszáét … Ja! És nem feltétlenül kell Rolandkával/Klarisszával példálózni a gyerek előtt, hogy bezzeg ő …
Kérdés: elcserélné-e azért a kis eminensért a vagány kisfiát/kislányát bármelyikünk is?

Ugye nem! Kettőért sem. Akkor meg?

Szóval, nem lett kitűnő a kölök. De még jeles sem. Az első sokk lecseng lassan?
Na, ez után lehet a gyerkőccel beszélgetni. Nem „elbeszélgetni”, hanem beszélgetni. Nyilván ráfér egy kis feddés. No meg jó adag biztatás is! És esetleg segítség. Nem most hirtelen, kampányszerűen!
Sok – sok türelemmel, apránként, folyamatosan! De hát kivel legyünk türelmesek, megértőek, ha nem a saját gyerekünkkel?

Még valamit hagy írjak le, amiért a mai napig hálás vagyok.

Apám, aki jó kedéllyel élte az életét, mindig cinkosként mellettem állt, iskoláról vagy bármi másról volt is szó. Olykor anyám ellenében is. Egészen haláláig meg voltam győződve róla, hogy ő sem lehetett valami jó tanuló, azért ennyire empatikus velem. Azonban, amikor meghalt, a papírjait rendezgetve kezembe akadt egykori bizonyítványa.
Abból tudtam meg, hogy kitűnő tanulmányi eredménnyel végezte az iskoláit. Többször átolvastam, mert nem hittem a szememnek. Mert egyetlen egyszer sem említette ezt. Nem vágta soha a képembe, hogy bezzeg ő… Ja és azt sem, hogy csak tudná kire ütöttem, mert őrá aztán biztosan nem…

Úgy hiszem, nincs is ilyenfajta mondatokra semmi szüksége egyetlen nebulónak sem. És nincs szüksége szorongásra, hasfájásra, folytonos önmarcangolásra a teljesíthetetlen szülői elvárások miatt. No, a papolás meg végképp felesleges. Ha sokszor hallja tőlünk ugyanazokat a kinyilatkoztatott igazságokat a gyerek, még meg is tanulja. Aztán mondja velünk párhuzamosan. Ha elakadnánk, majd még segít is elkezdeni a mondatot. Szemtelen kölke! (Megjegyzem, a fiam egy-egy lerámolás alkalmával nem mulasztotta el a figyelmeztetést, hogy ez-az kimaradt a litániából. Ezen persze később jót nevettünk az anyjával...)

Akkor mire van szüksége?

Biztonságra, szeretetre, türelemre. Odafigyelésre. (A kitűnőnek is!) Előbb utóbb mindenkinek benő a feje lágya. Közhely, de így van. Igaz? Akkor meg nincs miért idegeskedni. Persze aggódás az mindig van. De hát ettől szülő a szülő. Többek között. Meg sok minden mástól is.

Ezzel kapcsolatban egy bölcs gondolatot hallottam valamikor, régen és mindjárt le is jegyeztem, hogy soha el ne felejtsem. Így hangzik:

„A szülő nem nevel. A szülő él!”

Kéretik átgondolni ezt az állítást! Ugye! Szerintem átjött a lényeg.
Akár kitűnő lett a gyerek, akár nem.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – Gazdálkodás...

- Önmagunk csapdái...

- LÉLEKzet – Békesség...

- „...Ha majd a szellem és lelkiség napvilága ragyog...”


Címlapon:

E körben nem csak a klímaváltozásra, a globális felmelegedésre kell gondolni a tudós szerint, hanem például a fajok tömeges kihalására, a mai értelemben vett mezőgazdaság vagy az ipari alapú emberi civilizáció végére.
Ózd Farkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
Ózd Riz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
Ózd „Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Helyi Hírek
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdRiz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
ÓzdFarkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben