Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. május 21. kedd - Konstantin napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
Létezik az ÉN - ÁLARC NÉLKÜL?
Ózdi Magazin | 2017.02.21. | Kocsis Mária

Az álarcok a túlélésről szólnak, védekezést jelentenek.
Alapvetően hordoz az ember egy jó és egy rossz ÉN-t. Ez behatárolja a mindennapi szerepeket is. Azt, hogy azokban a szerepekben, melyeket még nem próbáltunk, hogyan fogunk viselkedni, csak sejtjük, de az adott helyzetben derül ki.


Egész életünket szerepek mögé rejtve éljük. Egy nő rengeteg szerepbe bújik élete során: kislány, nő, anya szerep, szakács, cukrász, házvezetőnő, pénzügyminiszter, doktor, betegápoló, varrónő, társalkodónő, házi tanító, bábkészítő, lelki pásztor (nem vallási értelemben értem), aztán a férfi mellett megélheti a kacér fruska, a csábító szirén, fantasztikus szerető, a társadalomban a segítő, megértő szomszéd s egyéb szerepeket.

Állandóan az adott szituációknak megfelelő szerepeket játszunk, viselkedünk. Ezek a szocializáció velejárói. A társadalmi kapcsolatokban vesszük fel őket, s olykor igen ellentmondásosak is. Alapvetően hordoz az ember egy jó és egy rossz ÉN-t. Ez behatárolja a mindennapi szerepeket is. Azt, hogy azokban a szerepekben, melyeket még nem próbáltunk, hogyan fogunk viselkedni, csak sejtjük, de az adott helyzetben derül ki.


A szerepek álarcokká válnak, mást és mást viselünk adott közegben, hogy elfogadjanak, hogy beilleszkedjünk. Gond akkor van, ha már beleveszlünk az álarcokba. Kaméleonná válunk, alkalmazkodva a társadalmi elvárásokhoz, megsemmisítve önmagunkat, feladva egyéniségünket, egyediségünket, beállunk a csordába, s haladunk az árral. Álarcaink mögé bújva elveszthetjük belső énünket, s egy idő után már nem tudja az ember, melyik ÉN az igazi, melyik az ÁL? Akadnak viszont olyanok, akik lázadnak e helyzet ellen, s nem adják meg magukat, IGAZ ÉN-jüket igyekeznek megőrizni, elutasítva az ÁL-ÉN-t, az ÁL-ARC-ot.

Az álarcok a túlélésről szólnak, védekezést jelentenek. A létező belső udvarunkba alig engedünk be másokat. Itt mutathatjuk meg igazi önvalónkat. A belső udvarom, a belső világom, a szent hely – a LELKEM… ott vagyok én álarcok nélkül. Ebben minden jelen van, ami nincs az álarcban, mondhatnám az ellentéte is. A JÓ és ROSSZ oldal, a FÉRFIAS és NŐIES jegyek egyaránt benne léteznek. Ehhez viszont szükséges, hogy a másikban teljes mértékben megbízzunk, mert igazi önvalónk megmutatása, önmagunk feltárása azzal jár, hogy kiszolgáltatva magunkat a másik embernek, az a rólam mutatott képpel visszaélhet.

Az ember azt gondolja, a párkapcsolata lesz az, ahol igazán önmaga lehet, őszintén megnyilvánulhat. Meztelenné válhat nemcsak testileg, hanem lelkileg is. Ez a legnehezebb, a lelki levetkőzés. Ha ezt nem teheti meg, akkor a szeretet semmit sem ér, a kapcsolat is megszűnik.

Az önvaló hit kérdése is. Merjük felvállalni a saját nézeteinket? Ki merünk állni érte? A belső önvalónk egy belső értéket képvisel, amit magunkkal hozunk leszületéskor, s átadnak szüleink, s ezek az értékek sajnos manapság kevésbé értékek. Ezek felmutatása, felvállalása nem is mindig lehetséges, mert ellenkezést váltanak ki a környezetből.

Igaz Embernek megmaradni rögös utat jelent a mai hamis, képmutató világban. Csodabogárnak tartanak nézeteinkkel együtt. A másság gyakorta eltántorítja az embert környezetétől.

A MÁS-t kirekesztik, vagy magát rekeszti ki az egyén, mert talán fuldoklik abban a közegben.
A mai társadalomban az egyén nem létezhet álarc nélkül. Szellemi önvédelem.
Egy a fontos, hogy a belső IGAZ lényünket, a FÉNYT, megőrizzük az ÁL alatt.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – On-line világban...

- LÉLEKzet – Késő?

- LÉLEKzet – A sorban…

- LÉLEKzet – Szabadság…


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben