Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. április 21. szombat - Konrád napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
Rajzóra...
Ózdi Magazin | 2017.02.17. | Szentandrássy Béla

Írhatnám a hivatalos titulusát is: rajz és vizuális kultúra, de ez olyan komor. Szinte ijesztően szigorú. Biztosan nem pedagógus találta ki ezt az elnevezést.Képünk illusztráció!

Rajzóra. Igen, így sokkal barátságosabb és jobban kifejezi, miről is szól. Semmiképp sem görcsölésről, tanulásról, meg a feleléstől, az osztályozástól való félelemről. A rajzóra az öröm forrása kell, hogy legyen. Így hiszem. Az alkotás, az elszabaduló fantázia mámorát kell, hogy érezzék a gyerekek. Hogy megtapasztalják, egy fehér papíros és cerka meg esetleg festék, színes papír mennyi lehetőség forrása.

És csak semmi aggódás a jegyek miatt. A rajz „készségtantárgy” így a nebulókat önmaguk képességeihez mérten lehet értékelni. Tehát semmi cidri az egyes, kettes vagy hármas miatt. Ez a negyvenöt perc nem a felelésről, nem az izzadásról szól.

Az élményekről. Arról, hogy a diák rácsodálkozhasson, mi mindenre képes! Meg a beszélgetésről. mert – ó mily szentségtörés – halkan még beszélgetni is lehet. Még a tanárral is. Meg mosolyogni, nevetni. Kicsit csevegni a bennünket körülvevő kisvilág fontos dolgairól, ami a diákelmét és az ifjú szíveket foglalkoztatja. Úgyis olyan ritkán van rá alkalom.


Persze vannak „elméleti” órák. Művészettörténeti korszakokat ismerünk meg. Vetítünk. Ámulunk. Gondolatokat osztunk meg egymással. Meg azt, hogy ki mit látott, hallott már a témakörben. A füzetet meg elfelejtjük. Nincs is! Engedjük, hogy szabadon hasson ránk – igen rám, a tanítóra is újra meg újra – megérintsen és érzéseket, gondolatokat gerjesszen bennünk egy-egy letűnt, ám nagyszerű korszak művészete. Nem mérgezzük kötelezően megtanulandó élvszámokkal, adatokkal a megismerés örömét. Mert nem ez a lényeg!

A lényeg, hogy befogadóvá és alkotóvá váljanak gyermekeink. Tudják értékelni mindazt a szépet a világban, amivel találkoznak. Hogy elmondhassák saját(!) gondolataikat, érzéseiket, anélkül, hogy kockáztatnák a tévedés, a megszégyenülés lehetőségét. Mert itt nem lehet tévedni.

Talán osztályozni sem kellene. Mert mindannyian másképp látjuk ezt a gyönyörű világot. És másképpen ábrázoljuk. Annyira szubjektíven.

Csak egy példa: megnéztem egy kisfiú rajzát. Egy cicát ábrázolt. Senki nem tulajdonított neki jelentőséget. Sokat kell még fejlődnie – mondták, akik látták. Én beleszerelmesedtem ebbe a rajzba. Mert nekem ez adta vissza a kisfiú lelkének és a cicának a lényegét. Ha megfeszülök, se tudok ilyen őszintén cicát rajzolni. Pontosabbat, gondosabban kidolgozottat, arányosabbat igen. De szerethetőbbet? Nem hiszem! Másoknak meg másik rajz jelenti azt, mint nekem ez.

Hát hogy lehet így osztályozni kérem? Ha én osztályozom ezt a rajzot: ötös! Ha valaki más: hármas. Kegyelemből, mert azért mégis, van az emberben érzés is…

Nehogy azzal jöjjön valaki, hogy vannak normák! Kik állították fel? Melyik művész engedné magát korlátok közé szorítani? Miért is kellene bárkit is, aki alkot, lefojtani? Még a tanítóképzőbe jártam, amikor egy bemutató órán vettem részt. A gyerekek tulipánt rajzoltak. A tanító néni kitette a mintadarabot: ilyen produktumot vár. Az egyik kislány kék tulipánt festett. Majdnem azt írtam most, hogy szerintem az életében utoljára, de remélem, nem így van! Ugyanis a tanítónő mosolyogva közölte vele, hogy kezdjen új lapot, mert kék tulipán nincs! Majdnem fölálltam, hogy igenis van! Ha ez a kislány a képzeletében megteremtette, lefestette, akkor létezik! Ülve maradtam. Csak az óra után mentem oda a kis angyalkához és lopva a fülébe súgtam: én tudom, hogy van kék tulipán. Ő meg lehajolt, benyúlt a padjába és a kezembe nyomta.

Szóval én nem támogatom az érdemjegy adását rajzból. Ha valahol, hát itt sokkal többet ér és nagyobb szükség van arra, hogy pár mondattal megbeszéljük az elkészült művet. A hangsúly a „megbeszéljük” szón van!

Persze! De valahogy el kell érni hogy "órán dolgozzon" a gyerek… Rajz órán? Dolgozzon? Egy fenét! Azt mondom, el kell érni, hogy a gyerek akarjon alkotni rajz órán! Nem lehet mindenkinél elérni? Dehogynem. Még mindig sikerült! Pedig nem éppen elit iskolában tanítottam közel harminc évet és most is hasonlóban nevelgetem a csemetéket. Persze akad olyan is - nagyon ritkán - hogy nem akarózik valamelyiküknek. Nos, ennek hátterében mindig valami nagyon jelentős lelki ok áll. Én legalábbis ezt tapasztaltam. Van köztünk olyan, aki még nem érezte úgy, hogy képtelen megmozdulni is, annyira nyomasztotta, bántotta valami a lelkét. Nincs.

Ja, hogy a gyereknek ugyan mi problémája lehet? Nagyon mélyen vívódnak, komolyan küzdenek olyan hatásokkal, érzésekkel, gondokkal, amik számunkra ugyan jelentéktelenek – mert időben már messze vagyunk ezektől – azonban számukra meghatározóak. Nem baj. ha ilyenkor tapintatosan időt adunk a gyereknek, hogy rendezze, összeszedje magát. (Nem kevés sportágban lehet időt kérni mérkőzés közben!) Aztán a következő órán – tapasztaltam – olyat alkot, hogy az ember csak néz, hogy ilyet meg hogy…?

Szóval, éljen a rajzóra! Legyen csak az öröm forrása! A nehéz, veretes tanórák között a szusszanás, a feltöltődés ideje! Éppúgy, ahogy gyermekkoromban volt...Szentandrássy Béla

 Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – Fáj, ha bántasz...

- LÉLEKzet – Jellem...

- Zombik országa vagyunk... Az emberi pondró...

- LÉLEKzet – Szokások...


Címlapon:

Az éjszakai baglyok korábban halnak, mint a koránkelők – állapították meg amerikai és brit kutatók.
Ózd
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi Hírek
ÓzdA rendőrök néhány órán belül elfogták azt a két fiatalt, akik egy késsel fenyegettek meg egy ózdi fiatalembert, majd elvették mobiltelefonját.
ÓzdAzon sofőrök jelentkezését várják az ózdi rendőrök, akik egy szabálytalanul közlekedő szürke színű DAEWOO Matiz miatt hirtelen fékezésre, irányváltoztatásra és lehúzódásra kényszerültek.
ÓzdEgy kanyarodó kamion tetejéről lezuhanó jégdarab törte össze egy autó szélvédőjét és sebesítette meg annak sofőrjét.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMindenkinek fáj, ha bántják. Sebeket ejthet lelkünkön a szó. Lehet, hogy igyekszünk erősnek mutatkozni, lehet, hogy már megedződtünk, de belül fáj...
Ózd„Elvehetik a jó hírünket, a szabadságunkat, a vagyonunkat, az egészségünket, az életünket, de a jellem maradandó kincs.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdAttól én még nem vagyok alkoholista, hogy… Csak időnként szívok el néhány szálat a stressz miatt. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tükör által homályosan…” Nem látunk tisztán. Igyekszünk önmagunkat egy kicsit kozmetikázni, retusálni, photo shopozni… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd”Nem feltétlenül baj, ha időnként rossz döntést hozunk, hiszen levonhatjuk a következtetéseket, tanulhatunk belőle.„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA rendőrök néhány órán belül elfogták azt a két fiatalt, akik egy késsel fenyegettek meg egy ózdi fiatalembert, majd elvették mobiltelefonját.
ÓzdAzon sofőrök jelentkezését várják az ózdi rendőrök, akik egy szabálytalanul közlekedő szürke színű DAEWOO Matiz miatt hirtelen fékezésre, irányváltoztatásra és lehúzódásra kényszerültek.
ÓzdEgy kanyarodó kamion tetejéről lezuhanó jégdarab törte össze egy autó szélvédőjét és sebesítette meg annak sofőrjét.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben