Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 21. vasárnap - Ágnes napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
Rajzóra...
Ózdi Magazin | 2017.02.17. | Szentandrássy Béla

Írhatnám a hivatalos titulusát is: rajz és vizuális kultúra, de ez olyan komor. Szinte ijesztően szigorú. Biztosan nem pedagógus találta ki ezt az elnevezést.Képünk illusztráció!

Rajzóra. Igen, így sokkal barátságosabb és jobban kifejezi, miről is szól. Semmiképp sem görcsölésről, tanulásról, meg a feleléstől, az osztályozástól való félelemről. A rajzóra az öröm forrása kell, hogy legyen. Így hiszem. Az alkotás, az elszabaduló fantázia mámorát kell, hogy érezzék a gyerekek. Hogy megtapasztalják, egy fehér papíros és cerka meg esetleg festék, színes papír mennyi lehetőség forrása.

És csak semmi aggódás a jegyek miatt. A rajz „készségtantárgy” így a nebulókat önmaguk képességeihez mérten lehet értékelni. Tehát semmi cidri az egyes, kettes vagy hármas miatt. Ez a negyvenöt perc nem a felelésről, nem az izzadásról szól.

Az élményekről. Arról, hogy a diák rácsodálkozhasson, mi mindenre képes! Meg a beszélgetésről. mert – ó mily szentségtörés – halkan még beszélgetni is lehet. Még a tanárral is. Meg mosolyogni, nevetni. Kicsit csevegni a bennünket körülvevő kisvilág fontos dolgairól, ami a diákelmét és az ifjú szíveket foglalkoztatja. Úgyis olyan ritkán van rá alkalom.


Persze vannak „elméleti” órák. Művészettörténeti korszakokat ismerünk meg. Vetítünk. Ámulunk. Gondolatokat osztunk meg egymással. Meg azt, hogy ki mit látott, hallott már a témakörben. A füzetet meg elfelejtjük. Nincs is! Engedjük, hogy szabadon hasson ránk – igen rám, a tanítóra is újra meg újra – megérintsen és érzéseket, gondolatokat gerjesszen bennünk egy-egy letűnt, ám nagyszerű korszak művészete. Nem mérgezzük kötelezően megtanulandó élvszámokkal, adatokkal a megismerés örömét. Mert nem ez a lényeg!

A lényeg, hogy befogadóvá és alkotóvá váljanak gyermekeink. Tudják értékelni mindazt a szépet a világban, amivel találkoznak. Hogy elmondhassák saját(!) gondolataikat, érzéseiket, anélkül, hogy kockáztatnák a tévedés, a megszégyenülés lehetőségét. Mert itt nem lehet tévedni.

Talán osztályozni sem kellene. Mert mindannyian másképp látjuk ezt a gyönyörű világot. És másképpen ábrázoljuk. Annyira szubjektíven.

Csak egy példa: megnéztem egy kisfiú rajzát. Egy cicát ábrázolt. Senki nem tulajdonított neki jelentőséget. Sokat kell még fejlődnie – mondták, akik látták. Én beleszerelmesedtem ebbe a rajzba. Mert nekem ez adta vissza a kisfiú lelkének és a cicának a lényegét. Ha megfeszülök, se tudok ilyen őszintén cicát rajzolni. Pontosabbat, gondosabban kidolgozottat, arányosabbat igen. De szerethetőbbet? Nem hiszem! Másoknak meg másik rajz jelenti azt, mint nekem ez.

Hát hogy lehet így osztályozni kérem? Ha én osztályozom ezt a rajzot: ötös! Ha valaki más: hármas. Kegyelemből, mert azért mégis, van az emberben érzés is…

Nehogy azzal jöjjön valaki, hogy vannak normák! Kik állították fel? Melyik művész engedné magát korlátok közé szorítani? Miért is kellene bárkit is, aki alkot, lefojtani? Még a tanítóképzőbe jártam, amikor egy bemutató órán vettem részt. A gyerekek tulipánt rajzoltak. A tanító néni kitette a mintadarabot: ilyen produktumot vár. Az egyik kislány kék tulipánt festett. Majdnem azt írtam most, hogy szerintem az életében utoljára, de remélem, nem így van! Ugyanis a tanítónő mosolyogva közölte vele, hogy kezdjen új lapot, mert kék tulipán nincs! Majdnem fölálltam, hogy igenis van! Ha ez a kislány a képzeletében megteremtette, lefestette, akkor létezik! Ülve maradtam. Csak az óra után mentem oda a kis angyalkához és lopva a fülébe súgtam: én tudom, hogy van kék tulipán. Ő meg lehajolt, benyúlt a padjába és a kezembe nyomta.

Szóval én nem támogatom az érdemjegy adását rajzból. Ha valahol, hát itt sokkal többet ér és nagyobb szükség van arra, hogy pár mondattal megbeszéljük az elkészült művet. A hangsúly a „megbeszéljük” szón van!

Persze! De valahogy el kell érni hogy "órán dolgozzon" a gyerek… Rajz órán? Dolgozzon? Egy fenét! Azt mondom, el kell érni, hogy a gyerek akarjon alkotni rajz órán! Nem lehet mindenkinél elérni? Dehogynem. Még mindig sikerült! Pedig nem éppen elit iskolában tanítottam közel harminc évet és most is hasonlóban nevelgetem a csemetéket. Persze akad olyan is - nagyon ritkán - hogy nem akarózik valamelyiküknek. Nos, ennek hátterében mindig valami nagyon jelentős lelki ok áll. Én legalábbis ezt tapasztaltam. Van köztünk olyan, aki még nem érezte úgy, hogy képtelen megmozdulni is, annyira nyomasztotta, bántotta valami a lelkét. Nincs.

Ja, hogy a gyereknek ugyan mi problémája lehet? Nagyon mélyen vívódnak, komolyan küzdenek olyan hatásokkal, érzésekkel, gondokkal, amik számunkra ugyan jelentéktelenek – mert időben már messze vagyunk ezektől – azonban számukra meghatározóak. Nem baj. ha ilyenkor tapintatosan időt adunk a gyereknek, hogy rendezze, összeszedje magát. (Nem kevés sportágban lehet időt kérni mérkőzés közben!) Aztán a következő órán – tapasztaltam – olyat alkot, hogy az ember csak néz, hogy ilyet meg hogy…?

Szóval, éljen a rajzóra! Legyen csak az öröm forrása! A nehéz, veretes tanórák között a szusszanás, a feltöltődés ideje! Éppúgy, ahogy gyermekkoromban volt...Szentandrássy Béla

 Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – Gazdálkodás...

- Önmagunk csapdái...

- LÉLEKzet – Békesség...

- „...Ha majd a szellem és lelkiség napvilága ragyog...”


Címlapon:

E körben nem csak a klímaváltozásra, a globális felmelegedésre kell gondolni a tudós szerint, hanem például a fajok tömeges kihalására, a mai értelemben vett mezőgazdaság vagy az ipari alapú emberi civilizáció végére.
Ózd Farkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
Ózd Riz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
Ózd „Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Helyi Hírek
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdRiz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
ÓzdFarkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben