Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. április 21. szombat - Konrád napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet - Tanulás
Ózdi Magazin | 2017.02.26. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

Ha a tanulásra gondolunk, lelki szemeink előtt megjelenik egy tanár, és vele szemben a padokban ülő diákok, esetleg egy gyerek, aki éppen a könyve fölé hajolva ír, olvas.


De nemcsak ezt jelenti a tanulás. Kisgyermekkorunkban rengeteg mindent megtanultunk egészen más módszerrel. Megtanultunk járni, beszélni, és még hogy mi mindent, arra találtam egy nagyon jó kis összefoglalót.


Robert Fulghum-tól idézek:


"Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes. Azt, hogy hogyan éljek, mit tegyek, mind az óvodában tanultam meg. Az egyetemen a bölcsesség nem volt különösebb érték, az óvodában azonban annál inkább. Íme, amit ott tanultam: Ossz meg mindent másokkal! Ne csalj a játékban! Ne bántsd a másikat! Mindent oda tegyél vissza, ahonnét elvetted! Rakj rendet magad után! Ne vedd el a másét! Kérj bocsánatot, ha valakinek fájdalmat okoztál! Evés előtt moss kezet! Húzd le a vécét! A frissen sült sütemény és a hideg tej tápláló. Élj mértékkel! Mindennap tanulj, gondolkodj, rajzolj, fess, énekelj, táncolj, játssz és dolgozz egy keveset! Délutánonként szundíts egyet! A nagyvilágban óvatosan közlekedj, fogd meg a társad kezét és ne szakadjatok el egymástól! Ismerd fel a csodát!"

A tanulás itt kezdődik, de egész életünket végig kíséri. Azt mondják: "A jó pap is holtig tanul, mégis tanulatlan hal meg." Miért is tanulunk?
A tanulás fő funkciója az lenne, hogy felkészítsen minket az életre, az élet kihívásaira, hogy megálljuk a helyünket különböző helyzetekben, hogy el tudjunk látni különböző feladatokat. Tanulhatunk azért, hogy felvegyenek az egyetemre, hogy értsünk különböző szakmákhoz. De tanulhatunk azért is, mert szeretnénk ismereteinket bővíteni, vagy egyszerűen azért, mert örömöt okoz nekünk. Tanulhatunk hibáinkból is. Lehet, hogy kaptunk jó tanácsokat, százszor, vagy ezerszer is elmondták nekünk, mégse hallgattunk rá. Aztán később rájövünk, hogy ez mekkora hiba volt. Ennél jobb a helyzet, ha nem saját hibánkból tanulunk, hanem már a másikéból. Erre is van egy közmondás: "más kárán tanul az okos"

Sok gyerek nem szeret tanulni. Ebbe a témába kicsit félve megyek bele, mert nem vagyok pedagógus, viszont nagyon érdekel, hogy miért, és mit lehet tenni. Itt szokott jönni a mutogatás a kormányra, a tanárra, a szülőre. Szerintem először is ezt a mutogatást kellene abbahagyni, és mindenkinek a saját részét megtenni... Igen, a szülők sok mindent nem jól csinálnak, hiszen nem szakemberek.

Én nagyobb szabadságot adnék a tanároknak, hiszen ők a szakemberek, ők ismerik a tananyagot, a gyerekeket, a tanítás módszertanát. Ez viszont azt is feltételezi, hogy valóban kiválóak legyenek a pedagógusok, és nagyon szeressék a gyerekeket. A tantervet pedig formálhatóbbá, lazábbá tenném. A gyerekek képességeihez, érdeklődési köréhez, az életben valóban szükséges ismeretekhez igazodna. Kevesebb lenne a kötelező tananyag, azt viszont sokkal nagyobb alapossággal, mélyebben tanítanám.
Az én Nagyapám csak négy osztályt járt, de még idős korában is olvasgatta a Bibliát, az újságokat, leveleket írt. A 80-90 éves emberek még ma is el tudják mondani azokat a verseket, amiket gyerekkorukban tanultak.
Vajon a mai gyerekek? Amit két hónapja? Sokat tanítanak, túl sokat. A középiskolásoknak közel negyven kötelező tanórájuk van egy héten (valahol talán még több is). Aztán még otthon készülni is kell ezekre. Lehetne másképp is, vannak rá példák alternatív iskolákban, illetve külföldön. A gyerek alapvetően kíváncsi, de mást tanítanak neki, mint amit tudni szeretne.

A tanulás lehetne öröm is, stressz helyett. A gyerekek nem egyformák. Nem mindenki illik be a formába, amit az iskola készít. Ilyenkor szenved a gyerek, a tanár, a szülő. Meg kellene találnunk, hogy mivel is motiválhatók, inspirálhatók gyerekeink. Jó lenne, ha meglátnák, megtalálnák az értelmét a tanulásnak. Bizonyos tananyagok megtanulása helyett fontosabb lenne, hogy magát a tanulást szeressék meg. Sokat változott a világ, de az iskola nem követte ezt a változást.

Még sokat lehetne írni, és találhatunk is bőven anyagot a témában. Látjuk a problémát, de igazi, átfogó megoldás még nem született.
Szeressük a gyerekeinket, igyekezzünk velük megszerettetni a tanulást! Vegyük észre, hogy különbözőek, de alapvetően kíváncsiak! Lehet, hogy kudarcok érnek velük.

Keressük a megoldásokat! Ha pedig végképp nem megy, nem tanulja azt, amit kellene, akkor engedjük, hogy tanuljon a hibájából!Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – Fáj, ha bántasz...

- LÉLEKzet – Jellem...

- Zombik országa vagyunk... Az emberi pondró...

- LÉLEKzet – Szokások...


Címlapon:

Az éjszakai baglyok korábban halnak, mint a koránkelők – állapították meg amerikai és brit kutatók.
Ózd
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi Hírek
ÓzdA rendőrök néhány órán belül elfogták azt a két fiatalt, akik egy késsel fenyegettek meg egy ózdi fiatalembert, majd elvették mobiltelefonját.
ÓzdAzon sofőrök jelentkezését várják az ózdi rendőrök, akik egy szabálytalanul közlekedő szürke színű DAEWOO Matiz miatt hirtelen fékezésre, irányváltoztatásra és lehúzódásra kényszerültek.
ÓzdEgy kanyarodó kamion tetejéről lezuhanó jégdarab törte össze egy autó szélvédőjét és sebesítette meg annak sofőrjét.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMindenkinek fáj, ha bántják. Sebeket ejthet lelkünkön a szó. Lehet, hogy igyekszünk erősnek mutatkozni, lehet, hogy már megedződtünk, de belül fáj...
Ózd„Elvehetik a jó hírünket, a szabadságunkat, a vagyonunkat, az egészségünket, az életünket, de a jellem maradandó kincs.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdAttól én még nem vagyok alkoholista, hogy… Csak időnként szívok el néhány szálat a stressz miatt. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tükör által homályosan…” Nem látunk tisztán. Igyekszünk önmagunkat egy kicsit kozmetikázni, retusálni, photo shopozni… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd”Nem feltétlenül baj, ha időnként rossz döntést hozunk, hiszen levonhatjuk a következtetéseket, tanulhatunk belőle.„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA rendőrök néhány órán belül elfogták azt a két fiatalt, akik egy késsel fenyegettek meg egy ózdi fiatalembert, majd elvették mobiltelefonját.
ÓzdAzon sofőrök jelentkezését várják az ózdi rendőrök, akik egy szabálytalanul közlekedő szürke színű DAEWOO Matiz miatt hirtelen fékezésre, irányváltoztatásra és lehúzódásra kényszerültek.
ÓzdEgy kanyarodó kamion tetejéről lezuhanó jégdarab törte össze egy autó szélvédőjét és sebesítette meg annak sofőrjét.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben