Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 21. vasárnap - Ágnes napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet - Tanulás
Ózdi Magazin | 2017.02.26. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

Ha a tanulásra gondolunk, lelki szemeink előtt megjelenik egy tanár, és vele szemben a padokban ülő diákok, esetleg egy gyerek, aki éppen a könyve fölé hajolva ír, olvas.


De nemcsak ezt jelenti a tanulás. Kisgyermekkorunkban rengeteg mindent megtanultunk egészen más módszerrel. Megtanultunk járni, beszélni, és még hogy mi mindent, arra találtam egy nagyon jó kis összefoglalót.


Robert Fulghum-tól idézek:


"Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes. Azt, hogy hogyan éljek, mit tegyek, mind az óvodában tanultam meg. Az egyetemen a bölcsesség nem volt különösebb érték, az óvodában azonban annál inkább. Íme, amit ott tanultam: Ossz meg mindent másokkal! Ne csalj a játékban! Ne bántsd a másikat! Mindent oda tegyél vissza, ahonnét elvetted! Rakj rendet magad után! Ne vedd el a másét! Kérj bocsánatot, ha valakinek fájdalmat okoztál! Evés előtt moss kezet! Húzd le a vécét! A frissen sült sütemény és a hideg tej tápláló. Élj mértékkel! Mindennap tanulj, gondolkodj, rajzolj, fess, énekelj, táncolj, játssz és dolgozz egy keveset! Délutánonként szundíts egyet! A nagyvilágban óvatosan közlekedj, fogd meg a társad kezét és ne szakadjatok el egymástól! Ismerd fel a csodát!"

A tanulás itt kezdődik, de egész életünket végig kíséri. Azt mondják: "A jó pap is holtig tanul, mégis tanulatlan hal meg." Miért is tanulunk?
A tanulás fő funkciója az lenne, hogy felkészítsen minket az életre, az élet kihívásaira, hogy megálljuk a helyünket különböző helyzetekben, hogy el tudjunk látni különböző feladatokat. Tanulhatunk azért, hogy felvegyenek az egyetemre, hogy értsünk különböző szakmákhoz. De tanulhatunk azért is, mert szeretnénk ismereteinket bővíteni, vagy egyszerűen azért, mert örömöt okoz nekünk. Tanulhatunk hibáinkból is. Lehet, hogy kaptunk jó tanácsokat, százszor, vagy ezerszer is elmondták nekünk, mégse hallgattunk rá. Aztán később rájövünk, hogy ez mekkora hiba volt. Ennél jobb a helyzet, ha nem saját hibánkból tanulunk, hanem már a másikéból. Erre is van egy közmondás: "más kárán tanul az okos"

Sok gyerek nem szeret tanulni. Ebbe a témába kicsit félve megyek bele, mert nem vagyok pedagógus, viszont nagyon érdekel, hogy miért, és mit lehet tenni. Itt szokott jönni a mutogatás a kormányra, a tanárra, a szülőre. Szerintem először is ezt a mutogatást kellene abbahagyni, és mindenkinek a saját részét megtenni... Igen, a szülők sok mindent nem jól csinálnak, hiszen nem szakemberek.

Én nagyobb szabadságot adnék a tanároknak, hiszen ők a szakemberek, ők ismerik a tananyagot, a gyerekeket, a tanítás módszertanát. Ez viszont azt is feltételezi, hogy valóban kiválóak legyenek a pedagógusok, és nagyon szeressék a gyerekeket. A tantervet pedig formálhatóbbá, lazábbá tenném. A gyerekek képességeihez, érdeklődési köréhez, az életben valóban szükséges ismeretekhez igazodna. Kevesebb lenne a kötelező tananyag, azt viszont sokkal nagyobb alapossággal, mélyebben tanítanám.
Az én Nagyapám csak négy osztályt járt, de még idős korában is olvasgatta a Bibliát, az újságokat, leveleket írt. A 80-90 éves emberek még ma is el tudják mondani azokat a verseket, amiket gyerekkorukban tanultak.
Vajon a mai gyerekek? Amit két hónapja? Sokat tanítanak, túl sokat. A középiskolásoknak közel negyven kötelező tanórájuk van egy héten (valahol talán még több is). Aztán még otthon készülni is kell ezekre. Lehetne másképp is, vannak rá példák alternatív iskolákban, illetve külföldön. A gyerek alapvetően kíváncsi, de mást tanítanak neki, mint amit tudni szeretne.

A tanulás lehetne öröm is, stressz helyett. A gyerekek nem egyformák. Nem mindenki illik be a formába, amit az iskola készít. Ilyenkor szenved a gyerek, a tanár, a szülő. Meg kellene találnunk, hogy mivel is motiválhatók, inspirálhatók gyerekeink. Jó lenne, ha meglátnák, megtalálnák az értelmét a tanulásnak. Bizonyos tananyagok megtanulása helyett fontosabb lenne, hogy magát a tanulást szeressék meg. Sokat változott a világ, de az iskola nem követte ezt a változást.

Még sokat lehetne írni, és találhatunk is bőven anyagot a témában. Látjuk a problémát, de igazi, átfogó megoldás még nem született.
Szeressük a gyerekeinket, igyekezzünk velük megszerettetni a tanulást! Vegyük észre, hogy különbözőek, de alapvetően kíváncsiak! Lehet, hogy kudarcok érnek velük.

Keressük a megoldásokat! Ha pedig végképp nem megy, nem tanulja azt, amit kellene, akkor engedjük, hogy tanuljon a hibájából!Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – Gazdálkodás...

- Önmagunk csapdái...

- LÉLEKzet – Békesség...

- „...Ha majd a szellem és lelkiség napvilága ragyog...”


Címlapon:

E körben nem csak a klímaváltozásra, a globális felmelegedésre kell gondolni a tudós szerint, hanem például a fajok tömeges kihalására, a mai értelemben vett mezőgazdaság vagy az ipari alapú emberi civilizáció végére.
Ózd Farkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
Ózd Riz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
Ózd „Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Helyi Hírek
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdRiz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
ÓzdFarkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben