Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. december 19. szerda - Viola napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet - Utak
Ózdi Magazin | 2017.03.09. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

Mindnyájan haladunk egy úton, a saját életutunkon. Olykor összefutnak, együtt futnak útjaink bizonyos emberekkel.

Együtt járunk pl. iskolába, együtt lakunk a kollégiumban, egy munkahelyen dolgozunk, rengeteget együtt vagyunk. Aztán szétválnak útjaink, évekig, évtizedekig, vagy talán soha többé nem találkozunk. Ezek az utak mehetnek szorosabban egymás mellett, vagy kicsit távolabb, lazább kapcsolatban, esetleg olykor közeledve, máskor távolodva. Az idő múlásával más- és más embereket terelhet a közelünkbe a sors.


Utunkat elágazások, útkereszteződések, hegyek, völgyek, útszűkületek, és egyéb akadályok tarkítják. Mire is kell figyelnünk az utunkon haladva? Honnan tudjuk, hogy merre kell mennünk? Mik lehetnek az útjelző táblák? Kapunk erre vonatkozóan jeleket. Ha tehetségünk van valamihez, ha szeretünk valami tevékenységet végezni, ez jele lehet, hogy abba az irányba kell mennünk. Kaphatunk figyelmeztető jelzéseket is, pl. valamilyen betegség formájában. A betegség arra kényszerít, hogy álljunk meg egy kicsit, gondoljuk át az életünket. (De nem minden betegségnek mi vagyunk az okai. Gondoljunk csak Jóbra!) Nem véletlen, hogy milyen emberek, milyen lehetőségek, milyen könyvek kerülnek az utunkba. Ha elindulunk egy irányba, ott nyílnak ki a lehetőségek. De figyelmeztetést is kaphatunk, ez nem jó irány, fordulj vissza, hagyd el ezt az utat.

Haladhatunk a széles úton, amerre a többség megy. De haladhatunk a keskeny úton is. Mit is mond erről a Biblia?

"Máté 7:13 Menjetek be a szoros kapun. Mert tágas az a kapu és széles az az út, a mely a veszedelemre visz, és sokan vannak, a kik azon járnak.
Máté 7:14 Mert szoros az a kapu és keskeny az az út, a mely az életre visz, és kevesen vannak, a kik megtalálják azt."

Vigyáznunk kell tehát, mert könnyen sötét erdőbe juthatunk, könnyen rossz útra térhetünk! Mit tegyünk, hogy ez ne következzen be? A János 14:6-ban Jézus így válaszolt: „Én vagyok az út, az igazság és az élet. Senki sem mehet az Atyához, csak rajtam keresztül." Attól, hogy Jézus útján haladunk, lehet egészen különböző az életutunk. Hiszen más az érdeklődési körünk, más a munkák, más a feladatunk, mások a körülményeink. Vannak elképzeléseink, terveink, céljaink, de aztán bizonyos "véletlenek" egészen más irányba visznek. Figyeljünk ezekre a "véletlenekre", az eseményekre, a "halk és szelíd hangra". Ha nem hallgatunk a szelíd hangra, jöhetnek erősebbek. Ha arra se hallgatunk, végképp elkanyarodhatunk attól az úttól, amit be kellett volna járnunk.

Nemcsak a Bibliában találkozhatunk az út fogalmával. Nagyon ismert pl. Lao ce: Tao te kingje (Út és erény könyve).
Ebből is szeretnék idézni:

"Örök az ég és örök a föld.
Azért örök az ég s a föld,
mert nem önmagukért élnek,
ezért nem fogy belőlük az élet.
Éppígy a bölcs:
hátrahúzódik, ezért halad,
nem őrzi magát, ezért megmarad.
Így van:
saját érdeke nem űzi sose,
ezért teljesül saját érdeke."
"A legfőbb jó a vízhez hasonló:
mindennek hasznos, de nem harcos;"
"Kincs, gőg, rang egyszerre:
mekkora szerencsétlenség!
Alkotni, adni, majd visszavonulni:
ez az égi bölcsesség."

Sok bölcsesség van ebben is. Én sokáig a keleti bölcsességek felé haladtam. Sok hasznos tanítás volt benne, ezeket nem tagadom meg. De néhány éve "meghívást kaptam" Krisztus útjára. A "véletlenek" arra tereltek. Most már ezt az utat kutatom, ezt az utat próbálom járni. Ezen az úton a legfőbb útjelző a Szetírás, amit a Szentlélek segít megérteni.

Arra szeretnék bíztatni mindenkit, hogy keresse a saját útját, hogy hallgasson a "szelíd hangra", hogy figyelje az útjelzőtáblákat, hogy merjen változtatni!



Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – On-line világban...

- LÉLEKzet – Késő?

- LÉLEKzet – A sorban…

- LÉLEKzet – Szabadság…


Címlapon:

Az adventi gyertyák színe, de még a száma sem mindig azonos. Ha az adventi koszorúra gondolunk, négy gyertyaláng jut először eszünkbe
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA semmivel buktatta le magát az az ózdi sofőr, akit korábban eltiltottak a vezetéstől, így nem is ülhetett volna a volán mögé.
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA semmivel buktatta le magát az az ózdi sofőr, akit korábban eltiltottak a vezetéstől, így nem is ülhetett volna a volán mögé.
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben