Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. május 21. kedd - Konstantin napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet - Hallgatás
Ózdi Magazin | 2017.03.20. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

Egy kis humorral kezdem: 

- Pistike tud már beszélni?
- De még mennyire. Most tanítjuk hallgatni.

Sokféle gondolat lehet a hallgatás mögött, igekötőkkel kiegészítve pedig, egészen más jelentést kaphat ez a szó. Lehet belőle például meghallgatás, elhallgatás, esetleg hallgatunk rá.


Sokszor a beszédnél többet mond a hallgatás. Azt mondják, "hallgatni arany". Valójában egyik sem jobb a másiknál, csak tudni kell, hogy mikor melyiket alkalmazzuk. Időnkét jó egy kis csend, megnyugtató. Máskor viszont lehet a csend kínos. (Pl. amikor megkérdezi a tanár, hogy ki törte be az ablakot.)
Vannak, akik sokat szeretnek beszélni, vannak, akik inkább hallgatnak. Ez természetünkből adódik. Túlságosan egyiket se jó erőltetni, de egy bizonyos határ alatt, vagy felett már zavaró lehet.
Fontos a meghallgatás, hogy odafigyeljünk a másikra, meghallgassuk, amit mond, ne csak arra készüljünk, hogy mi mit fogunk majd mondani. Sok félreértést el lehetne kerülni, ha valóban meghallgatnánk a másikat. Az elhallgatás már általában negatív csengésű, amikor elhallgatunk, eltitkolunk valamit a másik elől. Vagy kínos lehet, amikor épp beszélgetünk valakiről, és betoppan. Ilyenkor szintén elhallgatunk. Egészen mást jelent a hallgatni rá, a hallgatni a tanácsra, a szülőre. De az is lehet, hogy éppen arra hallgatunk, aki rosszat sugall nekünk.

Most nézzünk néhány példát a Bibliából, amikor jobb, ha hallgatunk!

Ilyen, amikor a düh vezérel: "A hirtelen haragú bolondságot cselekszik, és a cselszövő férfi gyűlölséges lesz." (Péld 14:17) Előfordul, hogy hirtelen haragunkban mondunk, vagy teszünk valami olyat, amit később nagyon megbánunk. Ha fellobban bennünk a harag, jobb ha hallgatunk, és várunk addig, amíg nem tudjuk mérlegelni szavainkat! Ide kapcsolódik a következő idézet is: "Jobb a hosszútűrő az erősnél; és aki uralkodik a maga indulatján, annál, aki várost vesz meg." Péld 16:32
Szintén jobb, ha hallgatunk, ha nem áll rendelkezésünkre elég tény. "Aki felel valamit, míg meg nem hallja, ez bolondság és gyalázatos rá nézve." (Péld 18:13) Tudjuk, hogy születnek a pletykák. Hallunk valamit, és azt kiszínezve továbbadjuk. A pletykák sokszor egészen messze állnak a valóságtól.
Ha beszélünk, jobb ha csak a lényeget mondjuk, és nem ismételgetjük folyton magunkat. "Aki megtartóztatja beszédét, az tudós ember, és aki higgadt lelkű, az értelmes férfiú." Péld 17:27
Ha arra érzel késztetést, hogy nem teljesen igaz dolgokat mondj, szintén jobb, ha hallgatsz! "Vesd el tőled a száj hamisságát, és az ajkak álnokságát távoztasd el magadtól." Péld 4:24
Vannak, akik beszélnek ahelyett, hogy dolgoznának. "Minden munkából nyereség lesz; de az ajkaknak beszédéből csak szűkölködés." (Péld:23)

Még néhány példa, amin érdemes elgondolkozni:

"A haszontalan ember gonoszt ás ki, és az ő ajkain mintegy égő tűz van;" Péld 16:27
"Mind a halál, mind az élet a nyelv hatalmában van, és amiképpen kiki szeret azzal élni, úgy eszi annak gyümölcsét." (Péld 18:21)
"Aki megőrzi száját és nyelvét, megtartja életét a nyomorúságtól." Péld 21:23

Jobb ha hallgatunk, ha rosszindulatból fakad, amit mondani szeretnénk. Jobb, ha hallgatunk, ha nem tudunk vigasztaló szót mondani a bajban lévőnek. Jobb, ha hallgatunk, ha indulat vezérel. Jobb, ha hallgatunk, ha a másik fáradt, és pihenni szeretne. Jobb, ha hallgatunk, ha kevés az információnk, ha nem tudjuk biztosan, hogy igaz-e, amit mondani szeretnénk.

Megvan a maga helye és ideje a beszédnek is, de sokszor jobb, ha hallgatunk.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – On-line világban...

- LÉLEKzet – Késő?

- LÉLEKzet – A sorban…

- LÉLEKzet – Szabadság…


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben