Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 21. vasárnap - Ágnes napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet - Hallgatás
Ózdi Magazin | 2017.03.20. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

Egy kis humorral kezdem: 

- Pistike tud már beszélni?
- De még mennyire. Most tanítjuk hallgatni.

Sokféle gondolat lehet a hallgatás mögött, igekötőkkel kiegészítve pedig, egészen más jelentést kaphat ez a szó. Lehet belőle például meghallgatás, elhallgatás, esetleg hallgatunk rá.


Sokszor a beszédnél többet mond a hallgatás. Azt mondják, "hallgatni arany". Valójában egyik sem jobb a másiknál, csak tudni kell, hogy mikor melyiket alkalmazzuk. Időnkét jó egy kis csend, megnyugtató. Máskor viszont lehet a csend kínos. (Pl. amikor megkérdezi a tanár, hogy ki törte be az ablakot.)
Vannak, akik sokat szeretnek beszélni, vannak, akik inkább hallgatnak. Ez természetünkből adódik. Túlságosan egyiket se jó erőltetni, de egy bizonyos határ alatt, vagy felett már zavaró lehet.
Fontos a meghallgatás, hogy odafigyeljünk a másikra, meghallgassuk, amit mond, ne csak arra készüljünk, hogy mi mit fogunk majd mondani. Sok félreértést el lehetne kerülni, ha valóban meghallgatnánk a másikat. Az elhallgatás már általában negatív csengésű, amikor elhallgatunk, eltitkolunk valamit a másik elől. Vagy kínos lehet, amikor épp beszélgetünk valakiről, és betoppan. Ilyenkor szintén elhallgatunk. Egészen mást jelent a hallgatni rá, a hallgatni a tanácsra, a szülőre. De az is lehet, hogy éppen arra hallgatunk, aki rosszat sugall nekünk.

Most nézzünk néhány példát a Bibliából, amikor jobb, ha hallgatunk!

Ilyen, amikor a düh vezérel: "A hirtelen haragú bolondságot cselekszik, és a cselszövő férfi gyűlölséges lesz." (Péld 14:17) Előfordul, hogy hirtelen haragunkban mondunk, vagy teszünk valami olyat, amit később nagyon megbánunk. Ha fellobban bennünk a harag, jobb ha hallgatunk, és várunk addig, amíg nem tudjuk mérlegelni szavainkat! Ide kapcsolódik a következő idézet is: "Jobb a hosszútűrő az erősnél; és aki uralkodik a maga indulatján, annál, aki várost vesz meg." Péld 16:32
Szintén jobb, ha hallgatunk, ha nem áll rendelkezésünkre elég tény. "Aki felel valamit, míg meg nem hallja, ez bolondság és gyalázatos rá nézve." (Péld 18:13) Tudjuk, hogy születnek a pletykák. Hallunk valamit, és azt kiszínezve továbbadjuk. A pletykák sokszor egészen messze állnak a valóságtól.
Ha beszélünk, jobb ha csak a lényeget mondjuk, és nem ismételgetjük folyton magunkat. "Aki megtartóztatja beszédét, az tudós ember, és aki higgadt lelkű, az értelmes férfiú." Péld 17:27
Ha arra érzel késztetést, hogy nem teljesen igaz dolgokat mondj, szintén jobb, ha hallgatsz! "Vesd el tőled a száj hamisságát, és az ajkak álnokságát távoztasd el magadtól." Péld 4:24
Vannak, akik beszélnek ahelyett, hogy dolgoznának. "Minden munkából nyereség lesz; de az ajkaknak beszédéből csak szűkölködés." (Péld:23)

Még néhány példa, amin érdemes elgondolkozni:

"A haszontalan ember gonoszt ás ki, és az ő ajkain mintegy égő tűz van;" Péld 16:27
"Mind a halál, mind az élet a nyelv hatalmában van, és amiképpen kiki szeret azzal élni, úgy eszi annak gyümölcsét." (Péld 18:21)
"Aki megőrzi száját és nyelvét, megtartja életét a nyomorúságtól." Péld 21:23

Jobb ha hallgatunk, ha rosszindulatból fakad, amit mondani szeretnénk. Jobb, ha hallgatunk, ha nem tudunk vigasztaló szót mondani a bajban lévőnek. Jobb, ha hallgatunk, ha indulat vezérel. Jobb, ha hallgatunk, ha a másik fáradt, és pihenni szeretne. Jobb, ha hallgatunk, ha kevés az információnk, ha nem tudjuk biztosan, hogy igaz-e, amit mondani szeretnénk.

Megvan a maga helye és ideje a beszédnek is, de sokszor jobb, ha hallgatunk.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – Gazdálkodás...

- Önmagunk csapdái...

- LÉLEKzet – Békesség...

- „...Ha majd a szellem és lelkiség napvilága ragyog...”


Címlapon:

E körben nem csak a klímaváltozásra, a globális felmelegedésre kell gondolni a tudós szerint, hanem például a fajok tömeges kihalására, a mai értelemben vett mezőgazdaság vagy az ipari alapú emberi civilizáció végére.
Ózd Farkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
Ózd Riz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
Ózd „Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Helyi Hírek
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdRiz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
ÓzdFarkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben