Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. május 21. kedd - Konstantin napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet - „Bezzeg az én időmben!”
Ózdi Magazin | 2017.03.28. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

Ismerős ez a mondat? Lehet, hogy nem pont ebben a formában, de elég gyakran hallható napjainkban is, ill. évezredek óta folyamatosan.


 Valóban jobbak, erkölcsösebbek voltak régen az emberek?

Vizsgáljuk meg kicsit ezt a kérdést! Menjünk vissza egészen Ádámig és Éváig! Nem engedelmeskedtek Istennek, viszont engedelmeskedtek az ördögnek. Hallgattak a hazug, megtévesztő szóra, és miután megtörtént a baj, egymást, és mindenki mást hibáztattak. Éva reménykedett, hogy majd a fia lesz a megváltó. De egészen másként történt. Káin testvérgyilkossá vált. Aztán telt-múlt az idő, a bűn pedig egyre sokasodott. Ez vezetett az özönvízhez, Noé idejében. Ha tovább olvassuk a Bibliát, láthatjuk, hogy mennyi erkölcstelenség volt évezredeken át. A végidőről pedig ezt olvashatjuk:"1. Azt pedig tudd meg, hogy az utolsó napokban nehéz idők állanak be.

2. Mert lesznek az emberek magukat szeretők, pénzsóvárgók, kérkedők, kevélyek, káromkodók, szüleik iránt engedetlenek, háládatlanok, tisztátalanok,

3. Szeretet nélkül valók, kérlelhetetlenek, rágalmazók, mértékletlenek, kegyetlenek, a jónak nem kedvelői.

4. Árulók, vakmerők, felfuvalkodottak, inkább a gyönyörnek, mint Istennek szeretői.

5. Kiknél megvan a kegyességnek látszata, de megtagadják annak erejét. És ezeket kerüld." II. Tim 3:1-5

Nem tudjuk a napot, órát, de ez elég ismerősen hangzik...

Más forrásokat is tanulmányozzunk! "És mi az emberiség története? vérfolyam, amely. Ködbevesző szikláibul a hajdannak ered ki,. És egyhosszában szakadatlan foly le korunkig." (Petőfi Sándor).
Rengeteg háború, rengeteg erkölcstelenség. Nagyjából ezt a képet kapjuk, ha végignézzük az emberiség történetét. Látunk inkvizíciót, holokausztot, uralkodók tündöklését, és bukását.

Most pedig fókuszáljunk a közelmúltra, és a jelenre, térben pedig kis hazánkra! Nekem a fentebb idézett Biblia szöveg jut eszembe. Mégse vagdalkoznék írásom címével. Igen, talán néhány évtizeddel korábban szigorúbb erkölcsi szabályok voltak... De Isten, aki a szíveket vizsgálja, vajon mit olvasott ki onnan? Lehet, hogy megvolt a kegyességnek látszata, de megvolt az ereje is? Sokszor hajlamosak vagyunk egy egész nemzedéket elítélni.
"Ezek a mai fiatalok..." Ezek a mai fiatalok sokfélék, nem lehet egy címkét rájuk ragasztani. Változott a világ, sokat fejlődött a technika. Ők magabiztosabban, napi rutinjukba beépítve használják az okostelefonokat, számítógépeket stb. Ez se feltétlenül elítélendő. Ezek eszközök, amik sokmindenre használhatók. Azt mondjuk, hogy csak nyomkodja a telefonját. Ő lehet, hogy beszélget egy barátjával, tanul, olvas, zenét hallgat, fényképet készít stb. Persze túlzásokba nem jó esni, de ne felejtsük, ez egy eszköz, ami sok mindenre használható.

Változott a világ, terjed a bűn. Én mégis mindenkit óvnék a "Bezzeg az én időmben!" kijelentéstől. Mit mondott Jézus? "Aki közületek nem bűnös, az vesse rá először a követ." Mindenki elsomfordált, mert tudták, hogy ők is bűnösök.

Igyekezzünk jó példát mutatni, igyekezzünk jóra nevelni, igyekezzünk szeretni, és megérteni a felnövekvő nemzedéket!
Ugyanakkor legyen bennünk annyi alázat, hogy elismerjük, mi se voltunk tökéletesek!Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – On-line világban...

- LÉLEKzet – Késő?

- LÉLEKzet – A sorban…

- LÉLEKzet – Szabadság…


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben