Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. május 21. kedd - Konstantin napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet - Vitatkozás
Ózdi Magazin | 2017.04.03. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

Vitatkozni egyedül nem lehet. Kell hozzá valaki, akitől különbözik a véleményünk, és ennek hangot is adunk. Ez nem az a bizonyos halk szelíd hang. Mindenesetre lehet kulturáltabban, és fajulhat veszekedéssé is, vérmérséklettől függően.


Fontosnak tartom, ha már vitatkozunk, akkor a vita tárgyában ütköztessük véleményünket, ne a másik személyét szidjuk, pocskondiázzuk! Sőt, másokat se! A vitatkozásnak is van tudománya, amit már az ókorban is magas szinten műveltek.

"- Állíts valamit és én megcáfolom!
- Aztán állítsd az ellenkezőjét és én azt is megcáfolom."
/ Szókratész/

Igen, minden állítás mellett lehet érveket felsorakoztatni, de mindig ott vannak az ellenérvek is.
A vita hevében ritkán jutnak dűlőre az emberek, hiszen felfokozott érzelmi állapotban vannak, mindkét félnek véleménye van a dologról, és ahhoz körmük szakadtáig ragaszkodnak is. Ilyenkor gyakran összekeverik az igazságot a maguk igazával. A viták során ritka az az eset, hogy az egyik fél meggyőzi a másikat. A vitatkozó felek sokszor nem is figyelik, hogy mit mond a másik, csak arra készülnek, hogy ők mit fognak mondani. Vagy nem is készülnek, csak egyszerűen a másik szavába vágnak.
Ha lecseng a vita, ha lenyugodnak a kedélyek, esetleg akkor fordul elő, hogy elgondolkoznak, hogy belátják a másik igazát, vagy legalábbis, hogy abban is van igazság.

Mit ír a Biblia a vitatkozásról?

"A botor és gyermekes vitatkozásokat pedig kerüld, tudván, hogy azok háborúságokat szülnek." 2Tim 2:23

Sokszor találkozunk ilyen vitákkal az életben. Semmi értelme, apróságok, gyerekes dolgok, egymás feketítése, egymás bántása. A másik valamiért nem szimpatikus. Például más (politikai, vallási) nézeteket vall. Ezért bármit is mondjon, vagy tegyen, abba "belekötünk". Nem árt azt se tudni, hogyha hangosabban mondjuk el saját véleményünket, az még nem válik meggyőzőbb erejűvé a másik számára. A semmiségekről való vitát jobb elkerülni, de azért ne tartsunk mindent magunkban! Mondjuk el, ami a lelkünket nyomja, de úgy, hogy nyitottak vagyunk a másik álláspontjára is! Hallgassuk meg, próbáljuk megérteni!

Másfajta vitáról is van szó a Bibliában.

"No jertek, törvénykezzünk, azt mondja az Úr! ha bűneitek skárlátpirosak, hófehérek lesznek, és ha vérszínűek, mint a karmazsin, olyanok lesznek, mint a gyapjú."
Ézsaiás 1:18

A "törvénykezzünk" itt azt jelenti, hogy vitassuk meg. Isten erre hív minket. Neki is mondjuk el mi bánt, mi nyomja a szívünket, akár pereljünk is vele! Gondoljunk Jób esetére! Nem értette miért történt vele ez a sok rossz (vagyona elvesztése, gyermekei halála, betegsége). Vitatkozott Istennel, de nem tagadta meg, hű maradt hozzá. Ábrahám, is alkudozott, hogy ne pusztítsa el Sodomát. "
24 Talán van ötven igaz abban a városban, avagy elveszted-é, és nem kedvezel-é a helynek az ötven igazért, a kik abban vannak?
25 Távol legyen tõled, hogy ilyen dolgot cselekedjél, hogy megöld az igazat a gonoszszal, és úgy járjon az igaz mint a gonosz: Távol legyen tõled! Avagy az egész föld bírája nem szolgáltatna-é igazságot?" 1Móz 18. (Aztán láttuk, hogy nem volt egy igaz sem.)

Isten örül annak, ha tisztelettudóan, de megvitatjuk vele dolgainkat.

Nem érthetünk mindig mindenben egyet. Olykor vitára kerül sor. De ez valóban csak "olykor" legyen, ne minden semmiségen! Próbáljuk megérteni a másik álláspontját is, és ha ez mégse megy, akkor is igyekezzünk megmaradni a normál hangnemnél, és kerülni a másik, és mások sértegetését! Attól, hogy bizonyos dologban más a véleményünk még sok egyébben egyetérthetünk.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – On-line világban...

- LÉLEKzet – Késő?

- LÉLEKzet – A sorban…

- LÉLEKzet – Szabadság…


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben