Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. május 21. kedd - Konstantin napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
Visszatekintés - „Amíg a vonót bírom, addig zenélek”
Ózdi Magazin | 2017.04.08. | Józsa Zoltán

 Az észak-borsodi városban, Ózdon élő Balogh Rudolf 65 éve prímás. Ma is kap felkéréseket rendezvényeken történő fellépésekre, a zenésztársakat pedig Bélapátfalváról hívja. Rudi bácsi véleménye, hogy a jó zene összehozza az embereket és harmóniát teremt.
A Visszatekintés sorozatban az ózdi prímásról készült portrét ismerhetik meg az olvasók, mely 2003-ban jelent meg a Déli Hírlapban. Ezzel a cikkel is szeretnénk tiszteletünket kifejezni Balogh Rudolf prímâs zenei munkásságával kapcsolatban.
"Amíg a vonót bírom, addig zenélek"

Régi ismerősöm Balogh Rudolf ózdi prímás. Gyakran találkozunk különböző kulturális rendrzvényeken, hiszen az ilyen fellépések a népi zenekara nélkül elképzelhetetlenek. Múltról, jelenről beszélgettünk az idős zenésszel.

Kisugárzása van az emberekre, a jóindulat kisugárzása. Már 51 éve prímás.
Hogy repül az idő! Ötvenegy év telt el azóta, hogy a kamaszodó ózdi Balogh Rudolf hegedűjével kiállt a zenekar elé, s húzni kezdte valakinek a nótáját. Ötvenegy év telt el azóta, hogy az akkor 16 éves fiatalember első alkalommal lépett fel prímásként. A sokat tapasztalt zenész büszkén mutatta a lakás falát díszítő sok-sok oklevelet és kitüntetést. Egy sikerekben gazdag zenészi pályafutás tárgyi emlékei ezek.

Munka mellett muzsikált

- Zenészcsaládban születtem. Édesapámat alig ismertem, mert kisgyermek koromban meghalt, egy nagybőgőt hagyott rám. Édesanyám esernyőket javított, hogy az öt gyermeket felnevelhesse. Hatévesen vettem először hegedűt a kezembe, s próbáltam utánozni, hogyan húzzák a zenészek a lakodalomban. Később eljártam a zenekari próbákra is, tízévesen pedig már felléptem a többiekkel - idézte fel a kezdeteket Balogh Rudolf.

Így kezdődött hát az ózdi prímás zenészi pályafutása.Az 1940-es évek végén a többi cigány zenésszel a patinás ózdi Kaszinóban muzsikált. Tizenhét évesen saját családot alapított. Bár a zenélést soha nem hagyta abba, munkát vállalt az Ózdi Kohászati Üzemeknél. Rövid idő után kinevezték a Liszt Ferenc Művelődési Ház (Olvasó) népi zenekarának az élére és harmincöt éven át egészen a kohászat megszűnéséig - így a támogató elvesztéséig - betöltötte ezt a tisztet.

Nemzetközi sikerek

Közben sok-sok meghívásnak eleget téve zenekarával Európa számos országába is eljutott. Balogh Rudolfnak négy gyermeke van, közülük egy fiú, aki folytatja édesapja pályafutását. Fia hatéves korában már tisztán játszott, s 12 évesen a Rajkó zenekar tagja lett. Az ózdi prímás 1991-ben vonult nyugdíjba.

- Németországban és Franciaországban hihetetlen sikereink voltak. Zenészként ma is aktív vagyok az Ózd melletti Domaházán pedig fiatalokat is tanítok. Ózdon már csak nekem van népi zenekarom, pedig lenne igény a szép nótákra a szórakozóhelyeken. A kultúra szerves rész ez, a muzsika összehozza az embereket. Évekkel ezelőtt több évtizedes zenêszi pâlyafutásom elismetéseként a települési önkormányzat "Ózd Város díszpolgára"címmel tüntetett ki.
Amíg a vonót bírom, zenélek - mondta elérzékenyült hangon.

/Szerk. megj. Rudi bácsi mai napig aktív és legyen még sokáig mindannyiunk örömére. /
 
Szentsimon. "Elveszett a lovam" magyar népdal. Balogh Rudolf. 


 


Józsa Zoltán

Déli Hírlap(megyei napilap),2003.július 1.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – On-line világban...

- LÉLEKzet – Késő?

- LÉLEKzet – A sorban…

- LÉLEKzet – Szabadság…


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben