Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 21. vasárnap - Ágnes napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
Visszatekintés - „Amíg a vonót bírom, addig zenélek”
Ózdi Magazin | 2017.04.08. | Józsa Zoltán

 Az észak-borsodi városban, Ózdon élő Balogh Rudolf 65 éve prímás. Ma is kap felkéréseket rendezvényeken történő fellépésekre, a zenésztársakat pedig Bélapátfalváról hívja. Rudi bácsi véleménye, hogy a jó zene összehozza az embereket és harmóniát teremt.
A Visszatekintés sorozatban az ózdi prímásról készült portrét ismerhetik meg az olvasók, mely 2003-ban jelent meg a Déli Hírlapban. Ezzel a cikkel is szeretnénk tiszteletünket kifejezni Balogh Rudolf prímâs zenei munkásságával kapcsolatban.
"Amíg a vonót bírom, addig zenélek"

Régi ismerősöm Balogh Rudolf ózdi prímás. Gyakran találkozunk különböző kulturális rendrzvényeken, hiszen az ilyen fellépések a népi zenekara nélkül elképzelhetetlenek. Múltról, jelenről beszélgettünk az idős zenésszel.

Kisugárzása van az emberekre, a jóindulat kisugárzása. Már 51 éve prímás.
Hogy repül az idő! Ötvenegy év telt el azóta, hogy a kamaszodó ózdi Balogh Rudolf hegedűjével kiállt a zenekar elé, s húzni kezdte valakinek a nótáját. Ötvenegy év telt el azóta, hogy az akkor 16 éves fiatalember első alkalommal lépett fel prímásként. A sokat tapasztalt zenész büszkén mutatta a lakás falát díszítő sok-sok oklevelet és kitüntetést. Egy sikerekben gazdag zenészi pályafutás tárgyi emlékei ezek.

Munka mellett muzsikált

- Zenészcsaládban születtem. Édesapámat alig ismertem, mert kisgyermek koromban meghalt, egy nagybőgőt hagyott rám. Édesanyám esernyőket javított, hogy az öt gyermeket felnevelhesse. Hatévesen vettem először hegedűt a kezembe, s próbáltam utánozni, hogyan húzzák a zenészek a lakodalomban. Később eljártam a zenekari próbákra is, tízévesen pedig már felléptem a többiekkel - idézte fel a kezdeteket Balogh Rudolf.

Így kezdődött hát az ózdi prímás zenészi pályafutása.Az 1940-es évek végén a többi cigány zenésszel a patinás ózdi Kaszinóban muzsikált. Tizenhét évesen saját családot alapított. Bár a zenélést soha nem hagyta abba, munkát vállalt az Ózdi Kohászati Üzemeknél. Rövid idő után kinevezték a Liszt Ferenc Művelődési Ház (Olvasó) népi zenekarának az élére és harmincöt éven át egészen a kohászat megszűnéséig - így a támogató elvesztéséig - betöltötte ezt a tisztet.

Nemzetközi sikerek

Közben sok-sok meghívásnak eleget téve zenekarával Európa számos országába is eljutott. Balogh Rudolfnak négy gyermeke van, közülük egy fiú, aki folytatja édesapja pályafutását. Fia hatéves korában már tisztán játszott, s 12 évesen a Rajkó zenekar tagja lett. Az ózdi prímás 1991-ben vonult nyugdíjba.

- Németországban és Franciaországban hihetetlen sikereink voltak. Zenészként ma is aktív vagyok az Ózd melletti Domaházán pedig fiatalokat is tanítok. Ózdon már csak nekem van népi zenekarom, pedig lenne igény a szép nótákra a szórakozóhelyeken. A kultúra szerves rész ez, a muzsika összehozza az embereket. Évekkel ezelőtt több évtizedes zenêszi pâlyafutásom elismetéseként a települési önkormányzat "Ózd Város díszpolgára"címmel tüntetett ki.
Amíg a vonót bírom, zenélek - mondta elérzékenyült hangon.

/Szerk. megj. Rudi bácsi mai napig aktív és legyen még sokáig mindannyiunk örömére. /
 
Szentsimon. "Elveszett a lovam" magyar népdal. Balogh Rudolf. 


 


Józsa Zoltán

Déli Hírlap(megyei napilap),2003.július 1.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – Gazdálkodás...

- Önmagunk csapdái...

- LÉLEKzet – Békesség...

- „...Ha majd a szellem és lelkiség napvilága ragyog...”


Címlapon:

E körben nem csak a klímaváltozásra, a globális felmelegedésre kell gondolni a tudós szerint, hanem például a fajok tömeges kihalására, a mai értelemben vett mezőgazdaság vagy az ipari alapú emberi civilizáció végére.
Ózd Farkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
Ózd Riz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
Ózd „Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Helyi Hírek
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdRiz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
ÓzdFarkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben