Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. március 21. csütörtök - Benedek napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
Az élet szép... (2.rész)
Ózdi Magazin | 2017.04.13. | Kocsis Mária
>

Naponta tartalmaz újabb és újabb csodákat. …és naponta felvetődik a kérdés bennünk: Mi lett volna, ha… ??? /1.rész ITT/


Kocsis Mária írása, saját vívódásai - nevezhetjük bárminek - ad egyfajta útmutatást a lét hétköznapi /nem is az/ értelméről és értékrendről...


Az élet szép..

Ez a „ha” gyakorta beárnyékolja életünket, pedig a múlt már elmúlt. Ami történt velünk, akkori döntésünk eredménye, és mint utólag kiderül, gyakran éppen arra volt szükségünk. Az tartogatott valamit számunkra, egy leckét, egy megtapasztalást, egy érzés megélését. Ha valamilyen tulajdonságnak híján vagyunk, valamiben gyengének tűnünk, addig kerülünk olyan helyzetbe, amíg kezelni nem tudjuk. Amiben gyengék voltunk, abban leszünk erősek...

Minden élethelyzet tartogat számunkra valami fontosat: egy információt, egy üzenetet, amit meg kell hallanunk, vagy egy kapcsolatot, amibe bele kell lépnünk, fel kell vállalnunk. Észre kell vennünk, csak kellő alázattal kell fordulni az elénk kerülő események, élethelyzetek felé.

A kapcsolatok nem véletlenek. Visszatekintve életünkre, rájövünk, hogy mindig magasabb szintre jutottunk. Mintha egy képzeletbeli létrán lépkednénk felfelé, néha 5-6 fokot ugrunk fel, aztán az is előfordul, hogy visszaesünk néhány fokot, s lehet, hogy huzamosabb ideig tartózkodunk egy fokon, sőt, áll is mellettünk valaki. Nem lehet kihagyni egy fokot sem, mert a tapasztalásokra szükségünk van. Ha hirtelen sokat haladunk felfelé, nem szerencsés. Időt kell hagyni, hogy gyors fejlődésünket úgymond feldolgozhassuk, megemészthessük.

Minden emberi kapcsolatért hálával tartozunk. Mindig az ÉN vonzza be Ő-t, azaz a másik ÉN-t, mert üzenete van számára, tanulnia kell tőle. Ő segíti önmaga feltérképezésében, hiszen a vele való kapcsolatban, kommunikációban viselkednie, reagálnia kell. Éppen ezért olyan oldalával ismerkedhet meg, ami addig rejtve maradt előtte. A másik ÉN olyan érzéseket vált ki belőle, amelyek addig a mélyben lapultak, de felszínre hozza, hogy dolgozhasson vele.

Az élet szép…

Lehet, ott és akkor, a múltban, nem így éreztük, utólag végignézve a történéseket azonban csodás láncolatot fedezhetünk fel. Az emberi kapcsolatokban alakulunk azzá, ami most vagyunk, olyanná, amilyenek éppen vagyunk. Csiszolódunk, mint a gyémánt. Az egyes szerepekben megélt tapasztalat tesz bölcsebbé az évek alatt.

A fiatalság heve elcsitul ötven tájékán, s átadja magát a békés, türelmes cselekvésnek, az átgondolt, s megfontolt gondolatoknak, cselekedeteknek. A tapasztalatok birtokában könnyebben hozunk döntéseket. A gyermekeink, akik kisgyerekként többnyire szinte vakon bíztak bennünk, elhitték, amit mondtunk. Tudták, hogy az anyai puszi varázserővel bír. Lassanként, immár felnőve… kezdik újra elhinni a csodát.. Miért? Mert lelkük szomjúzza a biztonságot, bizonyosságot, s a szülő, az anya, továbbra is biztos pont az életükben.

Az anyai szerep éppen ezért óriási felelősséggel jár. Ez a legnehezebb és egyben leghálátlanabbnak tűnő szerep is. Számtalanszor meghalunk közben, s eltűrjük, hogy a gyermekünk belénk taposson, eltiporjon, mert ez kell neki, hogy felemelkedhessen, ez kell, hogy képes legyen elszakadni a családi tűzhely mellől, s minden alkalommal megbocsátunk neki.

Ahogy a mesében is útnak indul a kis királyfi vagy a szegény legény szerencsét próbálni, a gyermek is útra kél. Neki is szerencsét kell próbálni, fel kell derítenie sötét és világos oldalait, meg kell tanulnia, hogy döntései következménnyel járnak, s értük vállalni kell a felelősséget. Meg kell küzdeniük félelmeikkel, meg kell tanulniuk küzdeni, akarni, nemes szívvel tenni és cselekedni. Ahhoz, hogy önmagát feltérképezze, felépítse, majd lerombolja, hogy aztán ismét felépíthesse, bizony útra kell kelnie. A szülő, leginkább az anya szerepe ekkor csak annyi marad, hogy biztosítsa: bízik benne, lelkiekben támogatja.

Ha fejlődés útját végigjárta az ember fia vagy lánya, éretté válik a magasabb világba kerülni. Az anya és a szülői ház továbbra is a biztos pont marad, mert kell egy hely, ahová vissza lehet térni.

A szerepekben számtalanszor elbukik az ember. Úgy érzi, rossz nő, rossz feleség, rossz anya… Ez a belső hitrendszeren alapuló feltevés, amit a környezetünk sugallta hit alakít ki bennünk. Miért hitetik el velünk? Mert hagyjuk!!

Hagyjuk magunkat eltiporni, miközben csak azon kellene elgondolkozni, miért kapjuk ezt az élethelyzetet? Mit kellene változtatni? A kicsi gyerek folyton tágítja énjének határát, megtapasztalja, meddig mehet el. Résen kell lenni, határozottan tudni kell nemet mondani, megálljt parancsolni. Kellenek a korlátok, mert ez ad biztonságot. Ez a folyamat a fejlődés velejárója, a helyes mederben maradást viszont segíti az anya, a felnőtt. Tanítani, nevelni kell, s főként szeretni.

No, nem majomszeretettel, mindent ráhagyva a gyermekre, mert az nem a javát szolgálja. Következetesen, határozottan kell szeretni, s engedni olykor, hogy megtapasztalja döntésének káros hatását is.

Megtapossák az embert a szerepekben, ha hagyja magát, s utólag rá is jön, bizony nem a másik a hibás miatta, hanem a saját énje: mert hagyta, hogy megalázzák, kihasználják, megsértsék.

Az ember igényli az elismerést. Kell, hogy elismerje a nőt a férfi, a férj a feleségét (s mindkettő fordítva is), az anya a lányát, a főnök a beosztottját, gyermek az anyját…

Az élet szép … 

(folyt. köv.)

 Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – On-line világban...

- LÉLEKzet – Késő?

- LÉLEKzet – A sorban…

- LÉLEKzet – Szabadság…


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben