Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 21. vasárnap - Ágnes napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
Az élet szép... (2.rész)
Ózdi Magazin | 2017.04.13. | Kocsis Mária
>

Naponta tartalmaz újabb és újabb csodákat. …és naponta felvetődik a kérdés bennünk: Mi lett volna, ha… ??? /1.rész ITT/


Kocsis Mária írása, saját vívódásai - nevezhetjük bárminek - ad egyfajta útmutatást a lét hétköznapi /nem is az/ értelméről és értékrendről...


Az élet szép..

Ez a „ha” gyakorta beárnyékolja életünket, pedig a múlt már elmúlt. Ami történt velünk, akkori döntésünk eredménye, és mint utólag kiderül, gyakran éppen arra volt szükségünk. Az tartogatott valamit számunkra, egy leckét, egy megtapasztalást, egy érzés megélését. Ha valamilyen tulajdonságnak híján vagyunk, valamiben gyengének tűnünk, addig kerülünk olyan helyzetbe, amíg kezelni nem tudjuk. Amiben gyengék voltunk, abban leszünk erősek...

Minden élethelyzet tartogat számunkra valami fontosat: egy információt, egy üzenetet, amit meg kell hallanunk, vagy egy kapcsolatot, amibe bele kell lépnünk, fel kell vállalnunk. Észre kell vennünk, csak kellő alázattal kell fordulni az elénk kerülő események, élethelyzetek felé.

A kapcsolatok nem véletlenek. Visszatekintve életünkre, rájövünk, hogy mindig magasabb szintre jutottunk. Mintha egy képzeletbeli létrán lépkednénk felfelé, néha 5-6 fokot ugrunk fel, aztán az is előfordul, hogy visszaesünk néhány fokot, s lehet, hogy huzamosabb ideig tartózkodunk egy fokon, sőt, áll is mellettünk valaki. Nem lehet kihagyni egy fokot sem, mert a tapasztalásokra szükségünk van. Ha hirtelen sokat haladunk felfelé, nem szerencsés. Időt kell hagyni, hogy gyors fejlődésünket úgymond feldolgozhassuk, megemészthessük.

Minden emberi kapcsolatért hálával tartozunk. Mindig az ÉN vonzza be Ő-t, azaz a másik ÉN-t, mert üzenete van számára, tanulnia kell tőle. Ő segíti önmaga feltérképezésében, hiszen a vele való kapcsolatban, kommunikációban viselkednie, reagálnia kell. Éppen ezért olyan oldalával ismerkedhet meg, ami addig rejtve maradt előtte. A másik ÉN olyan érzéseket vált ki belőle, amelyek addig a mélyben lapultak, de felszínre hozza, hogy dolgozhasson vele.

Az élet szép…

Lehet, ott és akkor, a múltban, nem így éreztük, utólag végignézve a történéseket azonban csodás láncolatot fedezhetünk fel. Az emberi kapcsolatokban alakulunk azzá, ami most vagyunk, olyanná, amilyenek éppen vagyunk. Csiszolódunk, mint a gyémánt. Az egyes szerepekben megélt tapasztalat tesz bölcsebbé az évek alatt.

A fiatalság heve elcsitul ötven tájékán, s átadja magát a békés, türelmes cselekvésnek, az átgondolt, s megfontolt gondolatoknak, cselekedeteknek. A tapasztalatok birtokában könnyebben hozunk döntéseket. A gyermekeink, akik kisgyerekként többnyire szinte vakon bíztak bennünk, elhitték, amit mondtunk. Tudták, hogy az anyai puszi varázserővel bír. Lassanként, immár felnőve… kezdik újra elhinni a csodát.. Miért? Mert lelkük szomjúzza a biztonságot, bizonyosságot, s a szülő, az anya, továbbra is biztos pont az életükben.

Az anyai szerep éppen ezért óriási felelősséggel jár. Ez a legnehezebb és egyben leghálátlanabbnak tűnő szerep is. Számtalanszor meghalunk közben, s eltűrjük, hogy a gyermekünk belénk taposson, eltiporjon, mert ez kell neki, hogy felemelkedhessen, ez kell, hogy képes legyen elszakadni a családi tűzhely mellől, s minden alkalommal megbocsátunk neki.

Ahogy a mesében is útnak indul a kis királyfi vagy a szegény legény szerencsét próbálni, a gyermek is útra kél. Neki is szerencsét kell próbálni, fel kell derítenie sötét és világos oldalait, meg kell tanulnia, hogy döntései következménnyel járnak, s értük vállalni kell a felelősséget. Meg kell küzdeniük félelmeikkel, meg kell tanulniuk küzdeni, akarni, nemes szívvel tenni és cselekedni. Ahhoz, hogy önmagát feltérképezze, felépítse, majd lerombolja, hogy aztán ismét felépíthesse, bizony útra kell kelnie. A szülő, leginkább az anya szerepe ekkor csak annyi marad, hogy biztosítsa: bízik benne, lelkiekben támogatja.

Ha fejlődés útját végigjárta az ember fia vagy lánya, éretté válik a magasabb világba kerülni. Az anya és a szülői ház továbbra is a biztos pont marad, mert kell egy hely, ahová vissza lehet térni.

A szerepekben számtalanszor elbukik az ember. Úgy érzi, rossz nő, rossz feleség, rossz anya… Ez a belső hitrendszeren alapuló feltevés, amit a környezetünk sugallta hit alakít ki bennünk. Miért hitetik el velünk? Mert hagyjuk!!

Hagyjuk magunkat eltiporni, miközben csak azon kellene elgondolkozni, miért kapjuk ezt az élethelyzetet? Mit kellene változtatni? A kicsi gyerek folyton tágítja énjének határát, megtapasztalja, meddig mehet el. Résen kell lenni, határozottan tudni kell nemet mondani, megálljt parancsolni. Kellenek a korlátok, mert ez ad biztonságot. Ez a folyamat a fejlődés velejárója, a helyes mederben maradást viszont segíti az anya, a felnőtt. Tanítani, nevelni kell, s főként szeretni.

No, nem majomszeretettel, mindent ráhagyva a gyermekre, mert az nem a javát szolgálja. Következetesen, határozottan kell szeretni, s engedni olykor, hogy megtapasztalja döntésének káros hatását is.

Megtapossák az embert a szerepekben, ha hagyja magát, s utólag rá is jön, bizony nem a másik a hibás miatta, hanem a saját énje: mert hagyta, hogy megalázzák, kihasználják, megsértsék.

Az ember igényli az elismerést. Kell, hogy elismerje a nőt a férfi, a férj a feleségét (s mindkettő fordítva is), az anya a lányát, a főnök a beosztottját, gyermek az anyját…

Az élet szép … 

(folyt. köv.)

 Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – Gazdálkodás...

- Önmagunk csapdái...

- LÉLEKzet – Békesség...

- „...Ha majd a szellem és lelkiség napvilága ragyog...”


Címlapon:

E körben nem csak a klímaváltozásra, a globális felmelegedésre kell gondolni a tudós szerint, hanem például a fajok tömeges kihalására, a mai értelemben vett mezőgazdaság vagy az ipari alapú emberi civilizáció végére.
Ózd Farkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
Ózd Riz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
Ózd „Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Helyi Hírek
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdRiz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
ÓzdFarkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben