Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 21. vasárnap - Ágnes napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
P i p a c s o k
Ózdi Magazin | 2017.04.13. | Szentandrássy Béla

A kisfiú épp csak kijárta az első osztályt. Tanító nénije nemrég nyújtotta át neki élete első bizonyítványát, amit ahogy illik, azonnal megmutatott az édesanyjának és az apukájának. Örömmel simult az ölelő, simogató karok közé. Kis szíve boldogsággal volt teli, ahogy a szeretet átjárta törékeny kis testét és gyermeki lelkét. Boldog volt, hogy örömöt szerzett a szüleinek.

Most épp a kis utcácskájukban lakó barátjától tartott hazafelé. Délelőtt vele játszott az udvaron. Fogócskáztak a kutyussal, labdáztak, homokvárat építettek. Körülötte kis vizes árkot vájtak lapátjaikkal és vödröcskéjükkel vizet hordtak bele. Élvezettel töltötték az időt saraskodással – ahogy egymás közt nevezték a vizes homok pakolgatását.

Eljött a dél és indulni kellett haza. Megígérte az anyukájának, hogy ebédre hazaér és nem szeretett volna csalódást okozni neki. A járdán haladt, ahogy tanították neki. Szökdécselt, fél lábon ugrált, egyensúlyozott a szegélykövön. Nem volt mitől tartania, az utcában alig volt forgalom. Csak az itt lakók használták az utat, ők pedig óvatosan közlekedtek.Legtöbbjüknek volt gyermeke, unokája.

Az út túloldalán pipacsmező virított, pirosra festve a szürke aszfaltcsík szegélyét. A kisfiú meglassította lépteit, azután megállt és úgy gyönyörködött a virágok szépségében. Teleszívta a tüdejét a nyár illatával. Mivel kicsi testben csak kicsi tüdőnek jut hely, így nem tudott eleget magába zárni beblőlei. Ami nem fért a mellkasába, azt a lelkébe engedte be.

- Mint valami palást! – csillant fel a szeme. – Gyönyörű piros színű palást! Épp olyan színe van, mint a szívnek! Mint anyukám szívének!

Habozás nélkül futott át az úton. Ahogy odaért a virágokhoz, meglassította lépteit. Kezével finoman cirógatta a bólogató, selymes szirmokat. Épp csak hozzájuk ért. Hogy örülne az édesanyja, ha ennyi pirosat vinne neki haza! Egy pillanatig tétovázott, majd leszakított egy szálat. Azután még egyet, majd újból egyet. Egészen addig, míg kis marka át tudta fogni a takaros kis csokrot. Akkor maga elé tartotta és belefúrta arcát a bíbor színű szirmok közé. Behunyta a szemét, úgy szívta magába az illatot. Elképzelte, amint az édesanyja ugyan így emeli orrához a csodaszép ajándékot.
Szétnézett az úton, mielőtt visszaszaladt volna a járdára. Innét még tíz perc, amíg hazaér. Vidáman indult tovább. Kis dalocskát dúdolt.

„Ingó-bingó rózsaszál szépen felöltözik,
liliom rózsába meg is törölközik.”

Dalolt a lelke is. Véget ért az ének, hát folytatta egy másikkal.

„Zúgja az erdő, susogja a szellő.
Üzenik az ágak, lombok:
légy te mindig nagyon boldog,
Édesanyám!„

Az utolsó sornál picit halkabb lett a hangja. Észrevette, hogy néhány szirom a járdára hullott az úton. Nem értette. Még csak most szakította le… Míg ezt átgondolta, újabb szirmok keltek útra, s pihentek meg a forró betoncsíkon.
Megszaporázta lépteit. Újabb szirmok pottyantak a földre.

Sietnem kell, mielőbb vízbe kell tenni őket, különben meghalnak – állapította meg. Kis szíve hevesen dobogott a gondolattól, hogy nem tud tökéletes csokrot átnyújtani szeretett édesanyjának. Szaladni kezdett. Futás közben a levegő cirógatta az arcát. Sajnos a fátyolszerű szirmokból is lesimogatott jó néhányat.

Megállt. Az arca a pipacsok színével versengett. Gyöngyözött a homloka. Ahogy megtörölte, a karjára, arcára tapadtak a hűtlen kis szirmocskák. Gondolkodott. Nem szaladhat, mert a szél csupaszra cibálja a kezében a kis vadvirág csokrot. Lassan sem mehet, mert akkor meg magától hullik le mind.
Mit tegyen?
Indult tovább. Óvatos, sietős léptekkel. Minden egyes elvesztett szirom, mintha az édesanyja örömét lopta volna meg. Végre a kapujuk előtt állt. A zöld szárak vége itt – ott piroslott még. Megremegett a szíve. Csak legalább ezeket átadhassa. Akkor látni fogja anya, milyen szép is volt a csokor, amit szedett neki. Akkor tudni fogja, mennyire szereti.

A bejárati ajtóban már ott állt az anyukája. Ő pedig nyújtotta felé a kezét. Benne a lekopaszodott bokrétát. Egyetlen árva kis szirom maradt még. Egyetlen pihekönnyű kis piros szirmocska libegett még emlékeztetőül a nyári szellőben. Aztán ellebbent az is.
Édesanyja utánakapott. Ujjai közé fogta óvatosan. Megcsókolta. Majd leguggolt és a csók ikertestvérével a kisfiú homlokára forrasztotta. Két kezébe fogta kis arcát, közben hüvelyk ujjaival gyöngéden letörölte fia szeméről a könnyeket.

- Ez volt a legszebb csokor életemben, amit kaptam – suttogta a fülébe komolyan és szorosan magához ölelte.

A nap pedig sütött rájuk, úgy gyönyörködött végtelen szeretetükben. Aztán mint aki álomból ébred, megrázta magát, oldalba bökte cimboráját, az időt, hogy szíveskedne talán ő is tovább indulni…

Persze csak óvatosan, mert ilyen csodálatos dolgok nem minden nap történnek az életben.

Vagy mégis?Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – Gazdálkodás...

- Önmagunk csapdái...

- LÉLEKzet – Békesség...

- „...Ha majd a szellem és lelkiség napvilága ragyog...”


Címlapon:

E körben nem csak a klímaváltozásra, a globális felmelegedésre kell gondolni a tudós szerint, hanem például a fajok tömeges kihalására, a mai értelemben vett mezőgazdaság vagy az ipari alapú emberi civilizáció végére.
Ózd Farkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
Ózd Riz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
Ózd „Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Helyi Hírek
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdRiz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
ÓzdFarkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben