Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. március 21. csütörtök - Benedek napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
P i p a c s o k
Ózdi Magazin | 2017.04.13. | Szentandrássy Béla

A kisfiú épp csak kijárta az első osztályt. Tanító nénije nemrég nyújtotta át neki élete első bizonyítványát, amit ahogy illik, azonnal megmutatott az édesanyjának és az apukájának. Örömmel simult az ölelő, simogató karok közé. Kis szíve boldogsággal volt teli, ahogy a szeretet átjárta törékeny kis testét és gyermeki lelkét. Boldog volt, hogy örömöt szerzett a szüleinek.

Most épp a kis utcácskájukban lakó barátjától tartott hazafelé. Délelőtt vele játszott az udvaron. Fogócskáztak a kutyussal, labdáztak, homokvárat építettek. Körülötte kis vizes árkot vájtak lapátjaikkal és vödröcskéjükkel vizet hordtak bele. Élvezettel töltötték az időt saraskodással – ahogy egymás közt nevezték a vizes homok pakolgatását.

Eljött a dél és indulni kellett haza. Megígérte az anyukájának, hogy ebédre hazaér és nem szeretett volna csalódást okozni neki. A járdán haladt, ahogy tanították neki. Szökdécselt, fél lábon ugrált, egyensúlyozott a szegélykövön. Nem volt mitől tartania, az utcában alig volt forgalom. Csak az itt lakók használták az utat, ők pedig óvatosan közlekedtek.Legtöbbjüknek volt gyermeke, unokája.

Az út túloldalán pipacsmező virított, pirosra festve a szürke aszfaltcsík szegélyét. A kisfiú meglassította lépteit, azután megállt és úgy gyönyörködött a virágok szépségében. Teleszívta a tüdejét a nyár illatával. Mivel kicsi testben csak kicsi tüdőnek jut hely, így nem tudott eleget magába zárni beblőlei. Ami nem fért a mellkasába, azt a lelkébe engedte be.

- Mint valami palást! – csillant fel a szeme. – Gyönyörű piros színű palást! Épp olyan színe van, mint a szívnek! Mint anyukám szívének!

Habozás nélkül futott át az úton. Ahogy odaért a virágokhoz, meglassította lépteit. Kezével finoman cirógatta a bólogató, selymes szirmokat. Épp csak hozzájuk ért. Hogy örülne az édesanyja, ha ennyi pirosat vinne neki haza! Egy pillanatig tétovázott, majd leszakított egy szálat. Azután még egyet, majd újból egyet. Egészen addig, míg kis marka át tudta fogni a takaros kis csokrot. Akkor maga elé tartotta és belefúrta arcát a bíbor színű szirmok közé. Behunyta a szemét, úgy szívta magába az illatot. Elképzelte, amint az édesanyja ugyan így emeli orrához a csodaszép ajándékot.
Szétnézett az úton, mielőtt visszaszaladt volna a járdára. Innét még tíz perc, amíg hazaér. Vidáman indult tovább. Kis dalocskát dúdolt.

„Ingó-bingó rózsaszál szépen felöltözik,
liliom rózsába meg is törölközik.”

Dalolt a lelke is. Véget ért az ének, hát folytatta egy másikkal.

„Zúgja az erdő, susogja a szellő.
Üzenik az ágak, lombok:
légy te mindig nagyon boldog,
Édesanyám!„

Az utolsó sornál picit halkabb lett a hangja. Észrevette, hogy néhány szirom a járdára hullott az úton. Nem értette. Még csak most szakította le… Míg ezt átgondolta, újabb szirmok keltek útra, s pihentek meg a forró betoncsíkon.
Megszaporázta lépteit. Újabb szirmok pottyantak a földre.

Sietnem kell, mielőbb vízbe kell tenni őket, különben meghalnak – állapította meg. Kis szíve hevesen dobogott a gondolattól, hogy nem tud tökéletes csokrot átnyújtani szeretett édesanyjának. Szaladni kezdett. Futás közben a levegő cirógatta az arcát. Sajnos a fátyolszerű szirmokból is lesimogatott jó néhányat.

Megállt. Az arca a pipacsok színével versengett. Gyöngyözött a homloka. Ahogy megtörölte, a karjára, arcára tapadtak a hűtlen kis szirmocskák. Gondolkodott. Nem szaladhat, mert a szél csupaszra cibálja a kezében a kis vadvirág csokrot. Lassan sem mehet, mert akkor meg magától hullik le mind.
Mit tegyen?
Indult tovább. Óvatos, sietős léptekkel. Minden egyes elvesztett szirom, mintha az édesanyja örömét lopta volna meg. Végre a kapujuk előtt állt. A zöld szárak vége itt – ott piroslott még. Megremegett a szíve. Csak legalább ezeket átadhassa. Akkor látni fogja anya, milyen szép is volt a csokor, amit szedett neki. Akkor tudni fogja, mennyire szereti.

A bejárati ajtóban már ott állt az anyukája. Ő pedig nyújtotta felé a kezét. Benne a lekopaszodott bokrétát. Egyetlen árva kis szirom maradt még. Egyetlen pihekönnyű kis piros szirmocska libegett még emlékeztetőül a nyári szellőben. Aztán ellebbent az is.
Édesanyja utánakapott. Ujjai közé fogta óvatosan. Megcsókolta. Majd leguggolt és a csók ikertestvérével a kisfiú homlokára forrasztotta. Két kezébe fogta kis arcát, közben hüvelyk ujjaival gyöngéden letörölte fia szeméről a könnyeket.

- Ez volt a legszebb csokor életemben, amit kaptam – suttogta a fülébe komolyan és szorosan magához ölelte.

A nap pedig sütött rájuk, úgy gyönyörködött végtelen szeretetükben. Aztán mint aki álomból ébred, megrázta magát, oldalba bökte cimboráját, az időt, hogy szíveskedne talán ő is tovább indulni…

Persze csak óvatosan, mert ilyen csodálatos dolgok nem minden nap történnek az életben.

Vagy mégis?Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – On-line világban...

- LÉLEKzet – Késő?

- LÉLEKzet – A sorban…

- LÉLEKzet – Szabadság…


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben