Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. május 21. kedd - Konstantin napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet - Indulat
Ózdi Magazin | 2017.04.20. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

Ha az indulat szót halljuk általában egy dühös, indulatos ember jut eszünkbe, pedig nem csak ezt jelentheti az indulat. Hiszen ott van pl. a jóindulat szavunk. Az indulat szó szótöve az indul.
Erről nekem az jut eszembe, hogy miből indulunk ki, mi vezérel, mi a cselekedeteink kiindulópontja, milyen szándék van mögötte. Ez nagyon fontos, hogy a jó szándék vezéreljen. Persze nem elég, mert azt mondják, a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve. Igen, más is kell, de alap, hogy jó indulattal, jó szándékkal forduljunk embertársainkhoz. Így is előfordul, hogy tévedünk, hogy vétkezünk, hogy megbántunk valakit. Igen, előfordul, de mégis nagy a különbség a szándékos ártás, és a véletlen bántás között.


A Biblia azt mondja:

"Annakokáért az az indulat legyen bennetek, mely volt a Krisztus Jézusban is." (Fil 2:5)

Itt se az indulatosságról van szó. Vizsgáljuk meg a szövegkörnyezetet is, hogy milyenek leszünk, ha az az indulat lesz bennünk!

"Semmit nem cselekedvén versengésből, sem hiábavaló dicsőségből, hanem alázatosan egymást különbeknek tartván ti magatoknál. Ne nézze kiki a maga hasznát, hanem mindenki a másokét is." (Fil 2:3-4)

Az indulat szót itt lehetne gondolkodásmódnak is fordítani. Igen, az a fajta gondolkodásmód, az a fajta lelkület. Hogy milyen volt Jézus Krisztus lelkülete, megismerhetjük a Bibliából, számtalan róla szóló történetből, a beszédeiből, az emberekhez való viszonyulásából. Gyógyította a betegeket, jó útra térítette a bűnösöket, szerette az ellenségeit. A kínzóit, a gyilkosait sem gyűlölte meg, hanem azt mondta: Bocsáss meg nekik Atyám, mert nem tudják mit cselekszenek. Kétszer mégis egy kicsit indulatosnak látjuk. A szolgálata elején és végén, ugyanolyan szituációban, a templom megtisztításakor. Ostort font, felborította az árusok asztalait. (Azt azért megjegyzem, hogy senkit nem bánzott, és a gyermekek se ijedtek meg tőle.) Mégis, mi okozhatta, hogy a máskor oly szelíd, alázatos ember indulatba jött? Isten házát vásártérré tették az emberek. Üzleteltek ott, ahol imádkozni kellett volna... A farizeusok egyrészt szigorúan betartották a törvényeket, másrészt viszont pont a lényeg maradt ki belőle...
Isten törvényét megtoldották sok-sok emberi törvénnyel, de hiányzott belőlük az alázat, az irgalom, a szeretet. Nem látták be, hogy nem tudják betartani a törvényt, csak külsőségekben, hogy a szívük nem változott meg...


Mi ne váljunk farizeusokká, hanem az az indulat legyen bennünk, ami Jézus Krisztusban volt! Valamint lássuk be, hogy ez magunktól nem megy! Ő az Út, az Igazság, és az Élet! Lehet, hogy mi még csak az Út elején járunk, még nem ismerjünk Isten Igéjét. Nem baj. A lényeg, hogy az Úton legyünk, és hogy tiszta, hamisítatlan tejjel, vagyis Isten Igéjével táplálkozzunk!

(" Mint most született csecsemők, a tiszta, hamisítatlan tej után vágyakozzatok, hogy azon növekedjetek;"1Pét 2:2)

Húsvétkor a keresztény világ Jézus Krisztusra emlékezik.
De ismerjük mi Őt? Tudjuk milyen indulat volt benne? Képesek vagyunk a tanításai szerint élni?
Legyünk őszinték magunkhoz, és keressük tovább Őt, ismerjük meg jobban a Szentírást, ne hagyjuk magunkat elhitetni hamis tanításokkal!Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – On-line világban...

- LÉLEKzet – Késő?

- LÉLEKzet – A sorban…

- LÉLEKzet – Szabadság…


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben