Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2020. február 28. péntek - Elemér napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet - Hogyan vegyünk lélekzetet?
Ózdi Magazin | 2017.04.24. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

A lélekzetvétel ugyanúgy hozzá kell, kellene, hogy tartozzon a mindennapi életünkhöz, mint a lélegzetvétel. A légzés természetes, születésünktől halálunkig folyamatos. Ha néhány percig nem kapunk levegőt, meghalunk. (Ha nem lélekzünk, akkor lekileg halunk meg.) Általában nincs tudomásunk a légzésről, automatikusan zajlik, de tudatossá is tehető. Tudatosan lélegzünk, amikor odafigyelünk a légzésünkre, amikor légzőgyakorlatokat végzünk. Ha automatikusan zajlik, érzelmeink befolyásolják, ha tudatosan, befolyásolhatjuk vele az érzelmeinket.

Mi a helyzet a lélekzetttel? Ez is lehet automatikus, vagy tudatos. Össze is fonódhat a légzéssel. Pl. amikor felsóhajtunk, és önkéntelenül azt mondjuk, hogy "Jaj Istenem." Vagy nem mondjuk, mert más a hitrendszerünk, de lelki gondjaink, bajaink váltották ki belőlünk a sóhajtást, vagyis légzésünk megváltozását. Amikor valamilyen szorongás után megkönnyebbülünk, akkor fellélegzünk. Ez megfigyelhető a légzésünkön, és a lelki állapotunkon egyaránt.

Mikor veszünk lélekzetet? Például amikor imádkozunk. Úgy kell az ima a léleknek, mint a levegő a testnek. Az imára leginkább nekünk van szükségünk, nem Istennek. Többféleképpen lehet imádkozni. Lehet úgy, ahogy a farizeusok, a képmutatók tették, feltűnően, hogy mindenki lássa. De ezt nem nevezném lélekzetvételnek, és Jézus nem ezt javasolja nekünk. "Te pedig a mikor imádkozol, menj be a te belső szobádba, és ajtódat bezárva, imádkozzál a te Atyádhoz, a ki titkon van; és a te Atyád, a ki titkon néz, megfizet néked nyilván." (Mát 6:6) Az imában feltárjuk Istennek szívünket, megosztjuk vele gondolatainkat, érzéseinket, kívánságainkat, beszélgetünk vele. Nem kell aggódni, hogy nem tudjuk elég jól kifejezni magunkat, hogy nem találjuk a megfelelő szavakat! Hagyjuk, hogy a Szentlélek vezessen! Ahogy a légzés lehet automatikus, a lélekzés, az ima is lehet az. Itt nem arra gondolok, hogy egy betanult szöveget ismételgessünk, oda se figyelve. Mert annak nem sok értelme van. Inkább arra, hogy megnyitjuk a szívünket, és onnan automatikusan jönnek a szavak. Ahogy minden pillanatban szükségünk van oxigénre, Isten azt szeretné, ha vele is ilyen kapcsolatban lennénk, ilyen folyamatos kapcsolatban. "Az imádságban kilélegezzük az emberi lelket, és belélegezzük a Szentlelket." (Edwin Keith)

A lelkünk akkor is lélekzetet vesz, amikor kimegyünk a természetbe, kirándulunk, és gyönyörködünk a természet szépségeiben, Isten alkotásaiban. A lelkünk lélekzetet vesz akkor is, amikor zenélünk, vagy zenét hallgatunk, esetleg más művészeti ággal foglalatoskodunk, amikor alkotunk. Jó lélekzetvétel lehet az olvasás, de akár egy jó film megnézése is. Ide sorolható még egy értékes, lélekemelő beszélgetés egy jó társaságban. Még sorolhatnám. A lélekzetvételnek sokféle formája lehet. A lényege az, hogy a lelkünk felüdül tőle, hogy lelkiekben feltöltődünk, hogy lelkiekkel gazdagodunk.
Kívánom, hogy a lélekzetvétel ugyanúgy a mindennapjaik része legyen, mint a lélegzetvétel, mert erre a lelkünknek ugyanúgy szüksége van, mint az oxigénre a testünknek!Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Te is hallhatod... Tilinkó

- mert valóban...

- Zombik országa vagyunk... Az emberi pondró...

- Gondolatok


Címlapon:

Ózd Azon fáradozott, hogy fényt, szeretetet és boldogságot vigyen az őt hallgatók szívébe...
Ózd „Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
Ózd Az Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
ÓzdAz Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
ÓzdAz „öreg rocker” lélekben örök ifjú maradt, belső hite és jó humora ezt csak erősíti. Négy unokája van, akiket nagyon szeret. Mint mondta a zene mellett a humor a másik, ami a legfontosabb számára... Józsa Zoltán portréja Csépányi Sándorról.
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben