Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. május 21. kedd - Konstantin napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
MULASS MAGYAR!
Ózdi Magazin | 2017.05.04. | Agócs László

A hajdani népdal/műdal amit annyiszor elnótáztunk így indít:

"Utcára nyílik a kocsma ajtó,
Kihallatszik belőle a víg muzsika szó,
Sört ide, bort ide te szép barna lány,
Had múlatom ki magam igazán."


Vegyük sorra: keressünk a városban egy ilyen helyet, ahonnan kihallatszik a víg muzsika szó. Nekem nem sikerült. Ha valaki tud ilyenről, ne titkolja.
Először is, a mai fegyelmezett életmódunk megtiltja, hogy bárhonnan is kihallatszon valami, ami ugyi, megzavarhatja a dolgozó polgárok nyugalmát.

Meg egyébként is: mi az, hogy víg muzsikaszó. Nappal? Egy teljes foglalkoztatásra törő munka alapú társadalomban?

Nappal tanuljon és dolgozzon a polgár!
Este meg pihenjen otthon, mert holnap indul előlről.
Aki sörrel-borral múlatja az estét, az másnap hogy jelenik meg a város fejlesztés szempontjából nélkülözhetetlenül fontos közmunkán?

Ha már muzsika szóról van szó, megemlítem, hogy élő zenés szórakozóhelyről nincs tudomásom a városban. Már pedig élő zene mellett lehet mulatni. Egy hót szerkóból áradó zenebona hangulata még csak nem is árnyékozza a zenész vigyorát és hangulatát. Akinek van összehasonlítása, mert egy - a mainál szerencsésebb korban született, az egyet ért velem.

Szegény cigány zenész ma nem a hegedű után nyúl, ha nem
a mobilja után és így szervezi a fekete munkát, vagy az egyéb illegális árúk piacát.
A barna lány se jön már hívó szóra a mulatni vágyó asztalához. Még könyörgésre se. Nem bizony! Neked kell szép szerényen beállni a söntés előtti sorba. És tesztelheted, hogy 4 pohárral hogyan tudsz eljutni az asztalodhoz.
Sörrel-borral sem szolgálják ki a 18 éven aluliakat. Meg cigivel se. E szigorú szabályozás eredménye az lett, hogy elképesztő méreteket öltött a fiatal korúak szeszkózása és drogozása.

A mulatásról annyit, hogy manapság nem szokás különbséget tenni az elmegyek jól érezni magam, a szórakozás és a mulatás között. Az első egy vérszegény művelet főleg hölgyek és vegetariánusok részére, minek keretében egy cukrászda teraszán elnyalunk egy fagyit és megkoronázzuk egy kapucsínóval. A szórakozás során kis jazz zenekar játszik és asztalhoz hozzák a piját. A mulatás, az egy ereszd el a hajam stílusú túlfűtött hangulat, melynek keretében az asztalon folyik a sör és a bor, miközben harsány nótázás keretében az asztalon tetején táncol az ember és hajnalban végig kornyikálja a várost.
Igaz, hogy az utolsó vasat is elköltötte, de az egy olyan este volt, amire még vénségében is szívesen emlékszik az ember.

Szóval: ezek után hol van kis városunkban egy mulató?

Nem azért, mert a mai ember nem szeretne mulatni, hanem azért mert nem tud.
Meg egyébként sem szerencsés, ha az emberek esténként összejárnak és a mámoros hangulatban véleményt cserélnek arról, hogy ki hogyan értelmezi a "Magyarország jobban teljesít" szlogent.

Egy vérszegény élet, vérszegény emberekkel, aki szabályok hálójában vergődnek. Se pénzük, se szabad idejük, se kedvük, se reményük.
Viszont van ellenség képünk és vannak nagy, hangzatos jelmondataink.

Nem emlékeztet ez valakit valamire?

Érdekes érzésem van: mintha a szocialista diktatúra alatt hangyányival szabadabbnak éreztem volna magam, mint egy EU tagállam szabad állampolgáraként Európa közepén.
Ja, elfelejtettem körülnézni, ne hogy meghallja valaki. Mert még bajom lehet belőle.

Na, szabadság elvtársak! Jó mulatást!

Egy régebbi fejtegetésem e témában>>>Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – On-line világban...

- LÉLEKzet – Késő?

- LÉLEKzet – A sorban…

- LÉLEKzet – Szabadság…


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben