Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. április 21. szombat - Konrád napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
Visszatekintés - Mindig meg kell az utat találni
Ózdi Magazin | 2017.06.17. | Józsa Zoltán

Sorozatunk mostani részénél az ózdi fejlesztő iskola életébe nyerhetnek bepillantást az olvasók. A cikk a Tanító folyóirat 2008. októberi számában jelent meg.
Fotó: napidoktor.hu


Mindig meg kell az utat találni?

" A súlyosan és halmozottan sérült gyermekek intenzív komplex fejlesztése iskolarendszerű képzési formában elősegíti a gyermekekben rejlő lehetőségek és személyiségük kibontakozását " - mondta érdeklődésünkre Zahoránszky Mária, az ózdi fejlesztőiskola gyógypedagógusa.


Az Ózdi Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Diákotthon és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat megyei fenntartású intézmény. Az iskola jelentős részben hátrányos helyzetű családok gyermekeivel foglalkozik. Zahoránszky Mária tíz éve dolgozik ebben az intézményben. A fejlesztőiskola egyik csoportvezetője de már előtte is súlyosan és halmozottan fogyatékos gyerekeket fejlesztett csak egyénileg. A szakember hangsúlyozta, hogy intézményükben működik óvoda, általános iskola, speciális szakiskola, diákotthon és pedagógiai szakszolgálat. Ezen kereteken belül pedig az iskolai részen vannak tanulásban akadályozottak és értelmileg akadályozott gyerekek, az óvoda is fogyatékos gyerekeket nevel.

A fejlesztőiskolában a súlyosan és halmozottan fogyatékos gyerekekkel foglalkoznak, a pedagógiai szakszolgálatnál a korai fejlesztés a lényeg. A Fogyatékos Gyerekekért Közalapítvány pályázatán nyert összegből került kialakításra az intézmény földszinti részén egy több teremből álló, folyosóval ellátott fejlesztőiskolai rész.
2006 szeptemberétől indították a fejlesztőiskolát, s ezek a gyerekek, akik ide járnak heti 3 - 5 óra fejlesztést kaptak. A törvény most már lehetővé teszi, hogy heti 20 órában, napi 4 órát iskolában vannak. Reggel megy értük az intézmény autója és beszállítja őket az iskolába, hiszen a fejlesztőiskola kistérségi szinten működik.

A gyermek saját világa

- A fejlesztőiskolába a gyerekek 6 éves kortól kerülhetnek be, s most 6 - 16 éves korig vannak. A családoķnak azzal tud legtöbbet segíteni a fejlesztőiskola, hogy a gyerekek most már minden nap járnak iskolába, mint egy normál, ép gyerek. Jelenleg 10 gyermekkel foglalkozunk, két csoportban, a fejlesztő iskolában.

- Jó a kapcsolat a szülőkkel, akik együttműködnek a fejlesztőiskola pedagógusaival. Örülnek, hogy fejlődnek a gyerekeik, látják, hogy a gyerekek jól érzik itt magukat. A súlyos - halmozott fogyatékosság olyan állapot, melynek hátterében rendszerint a korai időszakban , ritkábban a késői életkorban bekövetkező súlyos, komplex sérülés áll, ami rendszerint a központi idegrendszert is érinti. A komplex károsodás következményeként változatos formában megjelenő, összetett tünetegyüttes alakul ki, ami a személyiség fejlődésében jelentős eltéréseket, az aktivitásban súlyos akadályozottságot és a társadalmi életben való részvételben súlyos hátrányokat okoz. A súlyosan és halmozottan sérült gyermekek intenzív komplex fejlesztése iskolarendszerű képzési formában elősegíti a gyermekekben rejlő lehetőségek és személyiségük kibontakozását, a mozgásos aktivitáson keresztül a környezet megismerését, a társas kapcsolatok élményére alapozva a kommunikációs vágy felkeltését és az önkifejezést. Fokozatosan kiteljesedő élményeik és tapasztalataik alapozzák meg a saját életük eseményeiben való aktív részvételt.

- Mindenkor fontos az egyéni adottságok figyelembe vétele, a lehetőség szerinti differenciálás és egyéni bánásmód a fejlesztési tervet alapul véve. Hatékony fejlesztésük az egész személyiségre irányul, kizárólag az egymást kiegészítő fejlesztő, gondozó módszerek alkalmazásával valósulhat meg. Fontos az érzelmi és szociális terület fejlesztése, de a kommunikáció, a kognitív funkciók és a mozgásnevelés is megvalósul a fejlesztő gondozás során. A fejlesztés alapja a gyermek saját világa, ebből kiindulva számára érdekes helyzetek alkalmazása, ami nagy súllyal van jelen a mindennapi szituációkban. A területek komplexen átszövik az egész napi együttlétet, nem elválaszthatók egymástól. A rehabilitációs programban van meghatározva, hogy milyen fejlesztéseket végzünk. Speciális gyógypedagógiai terápiákkal is próbáljuk a gyerekek fejlődését elérni. Ilyen a bazális stimuláció, a Bobat - módszer, s a snoozlen terápiát használjuk ki a figyelem és az észlelés fejlesztésére. De a hagyományos gyógypedagógiai módszereket is alkalmazzuk, így egyénre szabottan próbáljuk attól függően, hogy a gyerek milyen fejlődési fokon van.

- Csoportban differenciáltan mindenkire másképpen. A fejlesztőiskolának az lenne a célja, hogy minél tevékenyebben részt vegyenek a mindennapi életben, a saját életükben.

Mindig meg kell az utat találni, ami a gyereknek speciálisan a fejlődéshez vezet.

Józsa Zoltán, Tanító ( módszertani folyóirat ) 2008. októberKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – Fáj, ha bántasz...

- LÉLEKzet – Jellem...

- Zombik országa vagyunk... Az emberi pondró...

- LÉLEKzet – Szokások...


Címlapon:

Az éjszakai baglyok korábban halnak, mint a koránkelők – állapították meg amerikai és brit kutatók.
Ózd
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi Hírek
ÓzdA rendőrök néhány órán belül elfogták azt a két fiatalt, akik egy késsel fenyegettek meg egy ózdi fiatalembert, majd elvették mobiltelefonját.
ÓzdAzon sofőrök jelentkezését várják az ózdi rendőrök, akik egy szabálytalanul közlekedő szürke színű DAEWOO Matiz miatt hirtelen fékezésre, irányváltoztatásra és lehúzódásra kényszerültek.
ÓzdEgy kanyarodó kamion tetejéről lezuhanó jégdarab törte össze egy autó szélvédőjét és sebesítette meg annak sofőrjét.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMindenkinek fáj, ha bántják. Sebeket ejthet lelkünkön a szó. Lehet, hogy igyekszünk erősnek mutatkozni, lehet, hogy már megedződtünk, de belül fáj...
Ózd„Elvehetik a jó hírünket, a szabadságunkat, a vagyonunkat, az egészségünket, az életünket, de a jellem maradandó kincs.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdAttól én még nem vagyok alkoholista, hogy… Csak időnként szívok el néhány szálat a stressz miatt. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tükör által homályosan…” Nem látunk tisztán. Igyekszünk önmagunkat egy kicsit kozmetikázni, retusálni, photo shopozni… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd”Nem feltétlenül baj, ha időnként rossz döntést hozunk, hiszen levonhatjuk a következtetéseket, tanulhatunk belőle.„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA rendőrök néhány órán belül elfogták azt a két fiatalt, akik egy késsel fenyegettek meg egy ózdi fiatalembert, majd elvették mobiltelefonját.
ÓzdAzon sofőrök jelentkezését várják az ózdi rendőrök, akik egy szabálytalanul közlekedő szürke színű DAEWOO Matiz miatt hirtelen fékezésre, irányváltoztatásra és lehúzódásra kényszerültek.
ÓzdEgy kanyarodó kamion tetejéről lezuhanó jégdarab törte össze egy autó szélvédőjét és sebesítette meg annak sofőrjét.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben