Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 21. vasárnap - Ágnes napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
Visszatekintés - Mindig meg kell az utat találni
Ózdi Magazin | 2017.06.17. | Józsa Zoltán

Sorozatunk mostani részénél az ózdi fejlesztő iskola életébe nyerhetnek bepillantást az olvasók. A cikk a Tanító folyóirat 2008. októberi számában jelent meg.
Fotó: napidoktor.hu


Mindig meg kell az utat találni?

" A súlyosan és halmozottan sérült gyermekek intenzív komplex fejlesztése iskolarendszerű képzési formában elősegíti a gyermekekben rejlő lehetőségek és személyiségük kibontakozását " - mondta érdeklődésünkre Zahoránszky Mária, az ózdi fejlesztőiskola gyógypedagógusa.


Az Ózdi Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Diákotthon és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat megyei fenntartású intézmény. Az iskola jelentős részben hátrányos helyzetű családok gyermekeivel foglalkozik. Zahoránszky Mária tíz éve dolgozik ebben az intézményben. A fejlesztőiskola egyik csoportvezetője de már előtte is súlyosan és halmozottan fogyatékos gyerekeket fejlesztett csak egyénileg. A szakember hangsúlyozta, hogy intézményükben működik óvoda, általános iskola, speciális szakiskola, diákotthon és pedagógiai szakszolgálat. Ezen kereteken belül pedig az iskolai részen vannak tanulásban akadályozottak és értelmileg akadályozott gyerekek, az óvoda is fogyatékos gyerekeket nevel.

A fejlesztőiskolában a súlyosan és halmozottan fogyatékos gyerekekkel foglalkoznak, a pedagógiai szakszolgálatnál a korai fejlesztés a lényeg. A Fogyatékos Gyerekekért Közalapítvány pályázatán nyert összegből került kialakításra az intézmény földszinti részén egy több teremből álló, folyosóval ellátott fejlesztőiskolai rész.
2006 szeptemberétől indították a fejlesztőiskolát, s ezek a gyerekek, akik ide járnak heti 3 - 5 óra fejlesztést kaptak. A törvény most már lehetővé teszi, hogy heti 20 órában, napi 4 órát iskolában vannak. Reggel megy értük az intézmény autója és beszállítja őket az iskolába, hiszen a fejlesztőiskola kistérségi szinten működik.

A gyermek saját világa

- A fejlesztőiskolába a gyerekek 6 éves kortól kerülhetnek be, s most 6 - 16 éves korig vannak. A családoķnak azzal tud legtöbbet segíteni a fejlesztőiskola, hogy a gyerekek most már minden nap járnak iskolába, mint egy normál, ép gyerek. Jelenleg 10 gyermekkel foglalkozunk, két csoportban, a fejlesztő iskolában.

- Jó a kapcsolat a szülőkkel, akik együttműködnek a fejlesztőiskola pedagógusaival. Örülnek, hogy fejlődnek a gyerekeik, látják, hogy a gyerekek jól érzik itt magukat. A súlyos - halmozott fogyatékosság olyan állapot, melynek hátterében rendszerint a korai időszakban , ritkábban a késői életkorban bekövetkező súlyos, komplex sérülés áll, ami rendszerint a központi idegrendszert is érinti. A komplex károsodás következményeként változatos formában megjelenő, összetett tünetegyüttes alakul ki, ami a személyiség fejlődésében jelentős eltéréseket, az aktivitásban súlyos akadályozottságot és a társadalmi életben való részvételben súlyos hátrányokat okoz. A súlyosan és halmozottan sérült gyermekek intenzív komplex fejlesztése iskolarendszerű képzési formában elősegíti a gyermekekben rejlő lehetőségek és személyiségük kibontakozását, a mozgásos aktivitáson keresztül a környezet megismerését, a társas kapcsolatok élményére alapozva a kommunikációs vágy felkeltését és az önkifejezést. Fokozatosan kiteljesedő élményeik és tapasztalataik alapozzák meg a saját életük eseményeiben való aktív részvételt.

- Mindenkor fontos az egyéni adottságok figyelembe vétele, a lehetőség szerinti differenciálás és egyéni bánásmód a fejlesztési tervet alapul véve. Hatékony fejlesztésük az egész személyiségre irányul, kizárólag az egymást kiegészítő fejlesztő, gondozó módszerek alkalmazásával valósulhat meg. Fontos az érzelmi és szociális terület fejlesztése, de a kommunikáció, a kognitív funkciók és a mozgásnevelés is megvalósul a fejlesztő gondozás során. A fejlesztés alapja a gyermek saját világa, ebből kiindulva számára érdekes helyzetek alkalmazása, ami nagy súllyal van jelen a mindennapi szituációkban. A területek komplexen átszövik az egész napi együttlétet, nem elválaszthatók egymástól. A rehabilitációs programban van meghatározva, hogy milyen fejlesztéseket végzünk. Speciális gyógypedagógiai terápiákkal is próbáljuk a gyerekek fejlődését elérni. Ilyen a bazális stimuláció, a Bobat - módszer, s a snoozlen terápiát használjuk ki a figyelem és az észlelés fejlesztésére. De a hagyományos gyógypedagógiai módszereket is alkalmazzuk, így egyénre szabottan próbáljuk attól függően, hogy a gyerek milyen fejlődési fokon van.

- Csoportban differenciáltan mindenkire másképpen. A fejlesztőiskolának az lenne a célja, hogy minél tevékenyebben részt vegyenek a mindennapi életben, a saját életükben.

Mindig meg kell az utat találni, ami a gyereknek speciálisan a fejlődéshez vezet.

Józsa Zoltán, Tanító ( módszertani folyóirat ) 2008. októberKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – Gazdálkodás...

- Önmagunk csapdái...

- LÉLEKzet – Békesség...

- „...Ha majd a szellem és lelkiség napvilága ragyog...”


Címlapon:

E körben nem csak a klímaváltozásra, a globális felmelegedésre kell gondolni a tudós szerint, hanem például a fajok tömeges kihalására, a mai értelemben vett mezőgazdaság vagy az ipari alapú emberi civilizáció végére.
Ózd Farkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
Ózd Riz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
Ózd „Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Helyi Hírek
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdRiz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
ÓzdFarkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben