Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 21. vasárnap - Ágnes napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet - Rabságban
Ózdi Magazin | 2017.06.26. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

Mindnyájan rabságban élünk, lazább, vagy feszesebb, ritkább, vagy sűrűbb, jól látható, vagy átlátszó kötelekkel. Egyes kötelek az érdekünket szolgálják, védenek minket, más kötelek károsak, ártanak nekünk. Előfordul, hogy a szabadságvágyunk okozza a rabságot, és oly sokszor megtörténik, hogy tagadjuk a rabságunkat. Ugyanakkor a szabadság amellett, hogy lelkesítően hangzik, félelmetes is lehet, mert biztonságosabbnak tűnik, ha mások mondják meg, hogy mit tegyünk.


Egyes rabságok rendkívül erősek. Ilyenek a szerfüggések. Valami széppel, jóval kecsegtettek, amikor beetettek bennünket. Úgy gondoltuk, úgyse szokunk hozzá. Először a szépet kerestük, azt a kellemes érzést, a szabadságot, az élményeket. De, hogy ezt elérjük, egyre nagyobb adagokra volt szükség. Később már nagy szenvedés volt az élet szer nélkül, és belekerültünk egy ördögi körbe.
A szabadságot kerestük, de rabságba kerültünk, sokkal nagyobb rabságba, mint valaha is el tudtuk volna képzelni. Először ott volt a társaság, ami belevitt, nem lehetett kilógni a sorból. De a szenvedésben, a bajban magunkra maradtunk.
A drog ára pedig rendkívül magas, amit esetleg csak bűncselekménnyel, prostitúcióval lehet előteremteni. Ez az út szerencsére nem érint tömegeket, de vigyázni kell, mert ha valaki rálép, elindul rajta, nehéz visszafordulni. Más szerfüggések kevésbé tűnnek veszélyesnek, de sokkal több embert érintenek, és ugyanúgy a markukban tarthatnak.

Azt állítjuk, ugyan már, nem vagyok szerfüggő, bármikor le tudom tenni a poharat, vagy a cigarettát. Pedig dehogy... Ezzel kapcsolatban eszembe jut egy vicc, amiben sok igazság is van:

"Nagyon könnyű leszokni a dohányzásról. Nekem már vagy tízszer sikerült."

A névtelen alkoholistáktól tudhatjuk, hogy az alkoholról való leszokás azzal kezdődik, hogy bevalljuk magunknak, hogy alkoholisták vagyunk. Amíg nem, amíg tagadunk, nem fog menni. Ha valaki alkoholista volt, de már évek óta nem iszik, akkor is azt mondja, hogy alkoholista, csak most tiszta, szermentes. De bizony könnyen vissza lehet esni. Ne dőljünk nyugodtan hátra a karosszékünkben, ha ez ránk egyáltalán nem jellemző.

Rengeteg egyéb függőség van: tévé, internet, játékszenvedély, vásárlásfüggőség, társfüggőség stb. Függeni nem csupán rossznak hangzó dolgoktól lehet. A munka, a túlzásba vitt mozgás is megbetegíthet, és vannak, akik úgy próbálnak meg nem törődni saját sérüléseikkel, hogy betegesen, csak másokért élnek - ők a kényszeres segítők.

Függeni még a vallástól, illetve különböző vallási tevékenységektől is lehet. A sort hosszan folytathatnánk...Lehet, hogy nem hívják függőségnek, de sokan a gondolataiknak, véleményüknek, ideológiájuknak, rögeszméjüknek a rabjai. Ilyenek például az elvakult párthívők, vagy a vallást a fanatizmusig vivők. Most pedig ne másokra gondoljunk, hanem magunkat vizsgáljuk meg!
Ha tagadjuk, ha bevalljuk, mindnyájan függőek vagyunk, csak függőségeinkben különbözünk.
Miért? Azért, mert egy beteg világban élünk. Olyan világban, ahol az erőszak, az önzés uralkodik, és az emberek nagy része nem boldog. Olyan világban, ami bármikor megfordulhat körülöttünk. Minden függési forma kialakulása mögött meghúzódnak feldolgozatlan érzelmi zavarok.
Az alkoholista számára nem az alkohol a legfőbb probléma, a tv-függőnek sem a tévé és a kényszeres evőnek sem csupán a táplálékforrás. Ezek eszközök, de nem az okai a betegségnek.
A gyógyulás az önmagunkkal való szembenézéssel kezdődik. Ha van bátorságunk szembenézni magunkkal, és nem akarunk tovább hazudni, elindulhatunk egy szebb, teljesebb, boldogabb úton. A döntésünktől függ, de külső segítségre is szükség lehet.

Jó útkeresést! Kívánok egy szabadabb, igazabb utat!Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – Gazdálkodás...

- Önmagunk csapdái...

- LÉLEKzet – Békesség...

- „...Ha majd a szellem és lelkiség napvilága ragyog...”


Címlapon:

E körben nem csak a klímaváltozásra, a globális felmelegedésre kell gondolni a tudós szerint, hanem például a fajok tömeges kihalására, a mai értelemben vett mezőgazdaság vagy az ipari alapú emberi civilizáció végére.
Ózd Farkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
Ózd Riz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
Ózd „Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Helyi Hírek
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdRiz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
ÓzdFarkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben