Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. március 21. csütörtök - Benedek napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet - Rabságban
Ózdi Magazin | 2017.06.26. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

Mindnyájan rabságban élünk, lazább, vagy feszesebb, ritkább, vagy sűrűbb, jól látható, vagy átlátszó kötelekkel. Egyes kötelek az érdekünket szolgálják, védenek minket, más kötelek károsak, ártanak nekünk. Előfordul, hogy a szabadságvágyunk okozza a rabságot, és oly sokszor megtörténik, hogy tagadjuk a rabságunkat. Ugyanakkor a szabadság amellett, hogy lelkesítően hangzik, félelmetes is lehet, mert biztonságosabbnak tűnik, ha mások mondják meg, hogy mit tegyünk.


Egyes rabságok rendkívül erősek. Ilyenek a szerfüggések. Valami széppel, jóval kecsegtettek, amikor beetettek bennünket. Úgy gondoltuk, úgyse szokunk hozzá. Először a szépet kerestük, azt a kellemes érzést, a szabadságot, az élményeket. De, hogy ezt elérjük, egyre nagyobb adagokra volt szükség. Később már nagy szenvedés volt az élet szer nélkül, és belekerültünk egy ördögi körbe.
A szabadságot kerestük, de rabságba kerültünk, sokkal nagyobb rabságba, mint valaha is el tudtuk volna képzelni. Először ott volt a társaság, ami belevitt, nem lehetett kilógni a sorból. De a szenvedésben, a bajban magunkra maradtunk.
A drog ára pedig rendkívül magas, amit esetleg csak bűncselekménnyel, prostitúcióval lehet előteremteni. Ez az út szerencsére nem érint tömegeket, de vigyázni kell, mert ha valaki rálép, elindul rajta, nehéz visszafordulni. Más szerfüggések kevésbé tűnnek veszélyesnek, de sokkal több embert érintenek, és ugyanúgy a markukban tarthatnak.

Azt állítjuk, ugyan már, nem vagyok szerfüggő, bármikor le tudom tenni a poharat, vagy a cigarettát. Pedig dehogy... Ezzel kapcsolatban eszembe jut egy vicc, amiben sok igazság is van:

"Nagyon könnyű leszokni a dohányzásról. Nekem már vagy tízszer sikerült."

A névtelen alkoholistáktól tudhatjuk, hogy az alkoholról való leszokás azzal kezdődik, hogy bevalljuk magunknak, hogy alkoholisták vagyunk. Amíg nem, amíg tagadunk, nem fog menni. Ha valaki alkoholista volt, de már évek óta nem iszik, akkor is azt mondja, hogy alkoholista, csak most tiszta, szermentes. De bizony könnyen vissza lehet esni. Ne dőljünk nyugodtan hátra a karosszékünkben, ha ez ránk egyáltalán nem jellemző.

Rengeteg egyéb függőség van: tévé, internet, játékszenvedély, vásárlásfüggőség, társfüggőség stb. Függeni nem csupán rossznak hangzó dolgoktól lehet. A munka, a túlzásba vitt mozgás is megbetegíthet, és vannak, akik úgy próbálnak meg nem törődni saját sérüléseikkel, hogy betegesen, csak másokért élnek - ők a kényszeres segítők.

Függeni még a vallástól, illetve különböző vallási tevékenységektől is lehet. A sort hosszan folytathatnánk...Lehet, hogy nem hívják függőségnek, de sokan a gondolataiknak, véleményüknek, ideológiájuknak, rögeszméjüknek a rabjai. Ilyenek például az elvakult párthívők, vagy a vallást a fanatizmusig vivők. Most pedig ne másokra gondoljunk, hanem magunkat vizsgáljuk meg!
Ha tagadjuk, ha bevalljuk, mindnyájan függőek vagyunk, csak függőségeinkben különbözünk.
Miért? Azért, mert egy beteg világban élünk. Olyan világban, ahol az erőszak, az önzés uralkodik, és az emberek nagy része nem boldog. Olyan világban, ami bármikor megfordulhat körülöttünk. Minden függési forma kialakulása mögött meghúzódnak feldolgozatlan érzelmi zavarok.
Az alkoholista számára nem az alkohol a legfőbb probléma, a tv-függőnek sem a tévé és a kényszeres evőnek sem csupán a táplálékforrás. Ezek eszközök, de nem az okai a betegségnek.
A gyógyulás az önmagunkkal való szembenézéssel kezdődik. Ha van bátorságunk szembenézni magunkkal, és nem akarunk tovább hazudni, elindulhatunk egy szebb, teljesebb, boldogabb úton. A döntésünktől függ, de külső segítségre is szükség lehet.

Jó útkeresést! Kívánok egy szabadabb, igazabb utat!Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – On-line világban...

- LÉLEKzet – Késő?

- LÉLEKzet – A sorban…

- LÉLEKzet – Szabadság…


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben