Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 21. vasárnap - Ágnes napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
Válasz Kovács Gergely barátom nyílt levelére...
Ózdi Magazin | 2017.07.04. | Varga Szabolcs

„A gondviselés az emberi sorsba nem avatkozik, mert ez a szabadság megsértése lenne, ilyesmit nem tesz. Amit tesz, hogy szüntelenül olyan helyzeteket kínál, amelyek, ha helyesen választunk, fölemelnek, ha ostobák vagyunk, persze maradunk ott, ahol voltunk, vagy még jobban elmerülünk.” (Hamvas Béla)

/A levél ITT>>>/

Különféle hagyományok, vallások, kultúrák, ezáltal különféle utak vannak arra, hogy az ember, hogyan érje el Istent. A világ különféle pontjain más és más utak álltak az ember számára nyitva. Ezeket összehasonlítani, és külön – külön érdemes megvizsgálni, de semmiképp sem összekeverve azokat. Frithjof Schuon: A vallások transzcendens egysége című művét érdemes elolvasni ahhoz, hogy ebben a kérdésben tisztán lássunk. Jó példa lehet erre egy piramis, aminek bár minden oldalán el lehet jutni a piramis csúcsához, de azok mégsem egyforma oldalak. Sok mindenben különböznek. A „tradicionális iskola” tanítóitól azt tanultam, hogy valaha elég volt egyetlen mondat a Mestertől, vagy egy Szent Könyv egyetlen sora, hogy az úton járó ember elérje a paradicsomot, a megvilágosodást, a nirvánát. Ma viszont körül kell vennünk magunkat minden Szent Könyvvel, minden utat tanulmányoznunk kell ahhoz, hogy egyáltalán el tudjunk indulni a végső cél, az isteni megvilágosodás felé.

Jézus, Buddha, Krisna sokak szerint próféták, számomra Isten inkarnációi, isteni testet öltések a Földön. A történelem kezdete, és a vallások megjelenése egy végtermék. A Sötét Kor (Kali yuga, Antikrisztus kora) „termékei”. Mikor az ember elbillent a középpontról, és elveszítette Isten közelségét, akkor elveszített a pillanattal való kapcsolatát is, így jött létre a történelem. És mivel isteni természetét elveszítette, szükségessé vált a vallások megjelenése (Isten beavatkozása által), hogy az útról letévedt embert, visszavezessék Istenhez, a Forráshoz. Így a Szent Könyvek Isten könyvei. A Biblia, a Védák, a Bhagavad-Gíta mind-mind Isten tanítása. Nemcsak, hogy Isteni sugalmazások voltak, hanem Isten mondatai. Ezek az „emberek”, amikor elérték a Felébredést, a Mennyországot, többé nem rendelkeztek saját egoval, a mai értelemben vett személyiségük megszűnt, ezáltal pontosan tudták, hogy cselekedeteik immár az isteni terv részei.

A modern ember rendkívül elkényelmesedett. Amikor eldöntöd Magadban, hogy megpróbálsz változtatni a világon, tenni akarsz a világért, akkor fel kell készülnöd arra, hogy rengeteg akadállyal fogsz szembe találkozni. Rengeteg lesz a konfrontáció, a kellemetlenség. Viszont a mai ember alapvetően kerüli a konfrontációt, kényelmes. Inkább a széles és könnyen járható utat válassza, a keskeny és rögös út helyett. A mai ember sikert akar, pénzt, csillogást, ezért taníttatja a gyermekeit is. Ahogy szokták mondani: nagy házat, kőkerítést, nagy autót, nagy feleséget! Nagyon kevesen mondjuk azt a gyermekeinknek, hogy egy a dolgod: jó embernek maradni, minden körülmény között! Emellett pedig a mai ember elveszítette a teremtés képességét, csak választani tud az elé rakott dolgok közül. Hiába a technikai civilizáció, a modern ember, csupán kombinálja a régi ember tudását. Az új aranykor eljövetele előtt, az Antikrisztus korának ki kell teljesednie. Sajnos úgy látom, hogy az a feladatunk maradt, hogy őrizzük a „fényt”, és azt átörökítsük a következő generációnak! Úgy kell mindennap élnünk, mintha az lenne az utolsó napunk. Meg kell halnunk minden reggel, hogy ne féljünk többé a haláltól! Memento mori…

Valójában a változást, mindig önmagunkban kell megkezdeni, hiszen minél nagyobb a belső békénk, annál jobban látjuk a világban a rendet. Annál inkább szebbé válik minden pillanata az életnek. Akiknek nem elég az a bizonyosság, amely már évezredek óta elérhető mindenki számára, azon lehetetlen segíteni. Ahogy egykor Papp Endre Atya fogalmazott, ha megjelenne Nekik Jézus, és tótágast állna előttük, az sem változtatna Rajtuk semmit sem! Az útmutató ott van mindenki előtt! Ezernyi könyv formájában. Ami pedig a legfontosabb, ki kell békülni azzal, hogy az emberiség a jelen tényállás szerint, elveszett. És egyre kevesebben vannak azok, akiknek az a feladata, hogy őrizzék Isten Hagyományát, és felkészüljenek az utolsó nagy csatára, az apokalipszisi háborúra, amit a legkésőbb mindenki átél, a saját halála pillanatában…

„A centrális cél közvetlen közelében lévő ember már nem érinthető meg. Az úton haladó, felülről vezérelten és alulról felfelé haladó embernek azonban lehet ártani, és ő az, aki igazán számít. A Homo Comprehensivus nem kezdhető ki, és a Homo Damnatus már elveszett, de éppen a Homo Viator az, aki ebből a szempontból leginkább ki van téve ezen erőknek, holott ő méltó lenne arra, hogy ne legyen kitéve teljesen. Az Isten-fokot a Sátán sem kezdheti ki, a sötét erők még kevésbé, de az úton haladó emberi személyiség, olyan személyiség, akiben a személyfelettiség jelenléte villanásszerűen megjelenik, de még nincs igazán jelen. Ha igazán jelen lenne, akkor már védekezni tudna bensőleg és autonóm módon, de ezt még nem tudja. Tulajdonképpen ezen emberek érdekében nyilatkozik meg minden tanítás, minden óvó és védő kijelentés. Maga a Buddha azt mondta, hogy azokhoz szólok, akiknek a szemét már csak kevés por fedi’. Nem azokhoz, akiknek a szeme be van temetve homokkal, porral, és nem azokhoz, akiknek a szemét nem fedi már semmi, hanem azokhoz, akiknek a szemét kevés por fedi. Ezekhez szól a világ minden tanítása.” (Dr. László András)

 Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – Gazdálkodás...

- Önmagunk csapdái...

- LÉLEKzet – Békesség...

- „...Ha majd a szellem és lelkiség napvilága ragyog...”


Címlapon:

E körben nem csak a klímaváltozásra, a globális felmelegedésre kell gondolni a tudós szerint, hanem például a fajok tömeges kihalására, a mai értelemben vett mezőgazdaság vagy az ipari alapú emberi civilizáció végére.
Ózd Farkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
Ózd Riz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
Ózd „Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Helyi Hírek
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdRiz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
ÓzdFarkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben