Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. április 21. szombat - Konrád napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
Csak egy éjszakára küldjétek el őket
Ózdi Magazin | 2017.07.08. | Freca

A háborúk nem ok nélkül vannak. Már a honfoglalást követő időszakban a magyarok sem sportból jártak kalandozni, hanem egyszerűen azért, mert a gazdaságuk nem tartotta el az adott mértékű népességet.

Vagy például az Oszmán Birodalom sem gonoszságból vezetett hadjáratokat, hanem a seregeik szívták fel azokat a tömegeiket, akiknek másképp nem lett volna megélhetésük. Aztán megéltek a rablott javakból és a meghódítottaktól szedett adókból, illetve akik elestek a harcban, azokkal sem volt többé gond ugyebár.


Szintén gazdasági okokra nyúlik vissza a szerzetesség, másrészt nők részéről az apácaság. Népességszabályozó szerepe volt. De a fő népességszabályozónak a háború számított.

A modernebb időkben sincs ez másképp, csak persze bonyolultabban zajlik. Már önmagában a fegyverkezés a gazdaság egyik jelentős hajtómotorja, óriási üzlet, rengeteg embernek és szomszédos iparágak sokaságának ad munkát. A technika fejlesztésének is az egyik nagy lendítője. A fegyverkezés azonban még nem háború. Az majd csak akkor tör ki, ha a felgyülemlett gazdasági és/vagy társadalmi problémákat nem lehet másképp megoldani.

Napjainkban egyre több olyan kérdéskör van, aminek nemigen látjuk a megoldását. Mindjárt az első a túlnépesedés. A látókörünkön belül ez úgy csapódik le, hogy egyre több a feljett országokba beözönlő menekült. Már nem mehet így sokáig. Vagy ott van például a „demokratikus” USA és az EU jól érzékelhető expanziója. Akár trükkökkel leplezett katonai eszközökkel is. A birodalmaknak egyszerűen muszáj terjeszkedniük. Kényszer számukra a zsákmány-torta bővítése, mert különben az őket képező gazdasági elemeknek egymás ellen kellene fordulniuk a saját növekedésük érdekében. 

Ugyancsak a háború irányába hajt a BRICS-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika) gazdasági cseperedése. Veszélyeztetik a Szentséges Dollárt!

De magyar viszonylatban is vannak megoldhatatlan problémák. Gondoljunk a cigánykérdésre.

Az, hogy már régóta nem volt háború, nem jelenti, hogy nem is lesz. Előbb-utóbb úgyis lesz. Hogy mikor, milyen és mekkora, azt persze nem tudjuk. Csak azt, hogy lesz. Akár Magyarországot is érintő.

A nemzeti radikálisokat gyakran éri vád, hogy háborút akarnak. Ez így és ilyen formában nem igaz. Ha lesz háború, az nem azért fog történni, mert némely handabandázók azt akarják.

Tény azonban, hogy akadnak, akik igenis szeretnék, várják és óhajtják.

Ez a gyermeteg hozzáállás egyrészt kétségtelenül a háborús filmek mértéktelen bámulásából – és újabban a lövöldözős számítógépes játékok bűvöletéből – származik. Izgalmas! Macsós! Pörgős! Jaj de jó! Rambó egymaga lelő egy egész századot szemtől szembe! 

Másrészt milyen remek dolog azt harsogni a kocsmában, hogy rohanjuk le Romániát, vagy irtsuk ki a cigányokat mind egy szálig! Ha valaki ellenkezni merne, az rohadt hazaáruló és komcsi és gyáva és satöbbi.

Ezzel ott a probléma, hogy az ilyen ordibálással ellövik az összes puskaport. Azt hiszik, hogy csináltak valamit, ki van pipálva. Hogy valami érdemlegeset is tegyenek – például sztrájkot, vagy összehozzanak egy normális tízezres tüntetést – már eszükbe sem jut. Nem is beszélve arról, hogy az elharsogott hülyeségeknek a leghalványabb realitásuk sincs. A háborúról alkotott elképzelésük pedig tragikomikus.

A valóságban a háború nem macsós. De nem ám! Lőni a hülye is tud. De hát a lövöldözés benne a legkevesebb. Monoton és fárasztó menetelés, értelmetlenségek művelése, töketlenkedés, várakozás, majd eszetlen rohanás és kapkodás, utána megint várakozás, értelmetlen életveszély, szenvedés, por és sár, piszok, céltalan szenvedés. Ryszard Kapuszczinsky híres lengyel haditudósító írja az egyik könyvében, hogy a katona éhes, kialvatlan, fázik, és fogalma sincs, hogy mi történik körülötte.

Aztán a mészárlások végeztével előbújnak a haszonhúzó tetűk és férgek, és magánhasznot húznak a szörnyűségekből.

Mert csak mérhetetlen sok borzalom van, aminek nincs köze semmiféle hősiességhez. Írjuk be a youtube keresőjébe, hogy Lugansk, és nézzünk meg párat az előbukkanó videókból. 

Előbb vagy utóbb sajnos úgyis lesz háború. De ne akarjuk! Ne afelé mozogjunk még gondolatban sem! Amíg bármi halvány lehetőség kereshető, addig arra összpontosítsunk. A radikalizmusnak egészen mást kell jelentenie. Elmagyarázhatnám, hogy mit – de aki nem tudja magától is, az sokkal inkább csak a kárunkra van, nem a nemzeti radikalizmus hasznára.

Száz éve tört ki az első világháború. Aki véletlenül nem ismerné, az haladéktalanul olvassa el Gyóni Géza Csak egy éjszakára című versét .

A magyar katonákra hősökként tekintünk. Legismertebb katonadaluk a Kimegyek a doberdói harctérre.  Hallgassuk meg, és közben nagyon figyeljünk a szövegére. 

Nincs benne semmiféle kardcsörtetés.

Higgyünk nekik.

 


Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – Fáj, ha bántasz...

- LÉLEKzet – Jellem...

- Zombik országa vagyunk... Az emberi pondró...

- LÉLEKzet – Szokások...


Címlapon:

Az éjszakai baglyok korábban halnak, mint a koránkelők – állapították meg amerikai és brit kutatók.
Ózd
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi Hírek
ÓzdA rendőrök néhány órán belül elfogták azt a két fiatalt, akik egy késsel fenyegettek meg egy ózdi fiatalembert, majd elvették mobiltelefonját.
ÓzdAzon sofőrök jelentkezését várják az ózdi rendőrök, akik egy szabálytalanul közlekedő szürke színű DAEWOO Matiz miatt hirtelen fékezésre, irányváltoztatásra és lehúzódásra kényszerültek.
ÓzdEgy kanyarodó kamion tetejéről lezuhanó jégdarab törte össze egy autó szélvédőjét és sebesítette meg annak sofőrjét.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMindenkinek fáj, ha bántják. Sebeket ejthet lelkünkön a szó. Lehet, hogy igyekszünk erősnek mutatkozni, lehet, hogy már megedződtünk, de belül fáj...
Ózd„Elvehetik a jó hírünket, a szabadságunkat, a vagyonunkat, az egészségünket, az életünket, de a jellem maradandó kincs.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdAttól én még nem vagyok alkoholista, hogy… Csak időnként szívok el néhány szálat a stressz miatt. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tükör által homályosan…” Nem látunk tisztán. Igyekszünk önmagunkat egy kicsit kozmetikázni, retusálni, photo shopozni… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd”Nem feltétlenül baj, ha időnként rossz döntést hozunk, hiszen levonhatjuk a következtetéseket, tanulhatunk belőle.„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA rendőrök néhány órán belül elfogták azt a két fiatalt, akik egy késsel fenyegettek meg egy ózdi fiatalembert, majd elvették mobiltelefonját.
ÓzdAzon sofőrök jelentkezését várják az ózdi rendőrök, akik egy szabálytalanul közlekedő szürke színű DAEWOO Matiz miatt hirtelen fékezésre, irányváltoztatásra és lehúzódásra kényszerültek.
ÓzdEgy kanyarodó kamion tetejéről lezuhanó jégdarab törte össze egy autó szélvédőjét és sebesítette meg annak sofőrjét.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben