Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 21. vasárnap - Ágnes napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
Csak egy éjszakára küldjétek el őket
Ózdi Magazin | 2017.07.08. | Freca

A háborúk nem ok nélkül vannak. Már a honfoglalást követő időszakban a magyarok sem sportból jártak kalandozni, hanem egyszerűen azért, mert a gazdaságuk nem tartotta el az adott mértékű népességet.

Vagy például az Oszmán Birodalom sem gonoszságból vezetett hadjáratokat, hanem a seregeik szívták fel azokat a tömegeiket, akiknek másképp nem lett volna megélhetésük. Aztán megéltek a rablott javakból és a meghódítottaktól szedett adókból, illetve akik elestek a harcban, azokkal sem volt többé gond ugyebár.


Szintén gazdasági okokra nyúlik vissza a szerzetesség, másrészt nők részéről az apácaság. Népességszabályozó szerepe volt. De a fő népességszabályozónak a háború számított.

A modernebb időkben sincs ez másképp, csak persze bonyolultabban zajlik. Már önmagában a fegyverkezés a gazdaság egyik jelentős hajtómotorja, óriási üzlet, rengeteg embernek és szomszédos iparágak sokaságának ad munkát. A technika fejlesztésének is az egyik nagy lendítője. A fegyverkezés azonban még nem háború. Az majd csak akkor tör ki, ha a felgyülemlett gazdasági és/vagy társadalmi problémákat nem lehet másképp megoldani.

Napjainkban egyre több olyan kérdéskör van, aminek nemigen látjuk a megoldását. Mindjárt az első a túlnépesedés. A látókörünkön belül ez úgy csapódik le, hogy egyre több a feljett országokba beözönlő menekült. Már nem mehet így sokáig. Vagy ott van például a „demokratikus” USA és az EU jól érzékelhető expanziója. Akár trükkökkel leplezett katonai eszközökkel is. A birodalmaknak egyszerűen muszáj terjeszkedniük. Kényszer számukra a zsákmány-torta bővítése, mert különben az őket képező gazdasági elemeknek egymás ellen kellene fordulniuk a saját növekedésük érdekében. 

Ugyancsak a háború irányába hajt a BRICS-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika) gazdasági cseperedése. Veszélyeztetik a Szentséges Dollárt!

De magyar viszonylatban is vannak megoldhatatlan problémák. Gondoljunk a cigánykérdésre.

Az, hogy már régóta nem volt háború, nem jelenti, hogy nem is lesz. Előbb-utóbb úgyis lesz. Hogy mikor, milyen és mekkora, azt persze nem tudjuk. Csak azt, hogy lesz. Akár Magyarországot is érintő.

A nemzeti radikálisokat gyakran éri vád, hogy háborút akarnak. Ez így és ilyen formában nem igaz. Ha lesz háború, az nem azért fog történni, mert némely handabandázók azt akarják.

Tény azonban, hogy akadnak, akik igenis szeretnék, várják és óhajtják.

Ez a gyermeteg hozzáállás egyrészt kétségtelenül a háborús filmek mértéktelen bámulásából – és újabban a lövöldözős számítógépes játékok bűvöletéből – származik. Izgalmas! Macsós! Pörgős! Jaj de jó! Rambó egymaga lelő egy egész századot szemtől szembe! 

Másrészt milyen remek dolog azt harsogni a kocsmában, hogy rohanjuk le Romániát, vagy irtsuk ki a cigányokat mind egy szálig! Ha valaki ellenkezni merne, az rohadt hazaáruló és komcsi és gyáva és satöbbi.

Ezzel ott a probléma, hogy az ilyen ordibálással ellövik az összes puskaport. Azt hiszik, hogy csináltak valamit, ki van pipálva. Hogy valami érdemlegeset is tegyenek – például sztrájkot, vagy összehozzanak egy normális tízezres tüntetést – már eszükbe sem jut. Nem is beszélve arról, hogy az elharsogott hülyeségeknek a leghalványabb realitásuk sincs. A háborúról alkotott elképzelésük pedig tragikomikus.

A valóságban a háború nem macsós. De nem ám! Lőni a hülye is tud. De hát a lövöldözés benne a legkevesebb. Monoton és fárasztó menetelés, értelmetlenségek művelése, töketlenkedés, várakozás, majd eszetlen rohanás és kapkodás, utána megint várakozás, értelmetlen életveszély, szenvedés, por és sár, piszok, céltalan szenvedés. Ryszard Kapuszczinsky híres lengyel haditudósító írja az egyik könyvében, hogy a katona éhes, kialvatlan, fázik, és fogalma sincs, hogy mi történik körülötte.

Aztán a mészárlások végeztével előbújnak a haszonhúzó tetűk és férgek, és magánhasznot húznak a szörnyűségekből.

Mert csak mérhetetlen sok borzalom van, aminek nincs köze semmiféle hősiességhez. Írjuk be a youtube keresőjébe, hogy Lugansk, és nézzünk meg párat az előbukkanó videókból. 

Előbb vagy utóbb sajnos úgyis lesz háború. De ne akarjuk! Ne afelé mozogjunk még gondolatban sem! Amíg bármi halvány lehetőség kereshető, addig arra összpontosítsunk. A radikalizmusnak egészen mást kell jelentenie. Elmagyarázhatnám, hogy mit – de aki nem tudja magától is, az sokkal inkább csak a kárunkra van, nem a nemzeti radikalizmus hasznára.

Száz éve tört ki az első világháború. Aki véletlenül nem ismerné, az haladéktalanul olvassa el Gyóni Géza Csak egy éjszakára című versét .

A magyar katonákra hősökként tekintünk. Legismertebb katonadaluk a Kimegyek a doberdói harctérre.  Hallgassuk meg, és közben nagyon figyeljünk a szövegére. 

Nincs benne semmiféle kardcsörtetés.

Higgyünk nekik.

 


Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – Gazdálkodás...

- Önmagunk csapdái...

- LÉLEKzet – Békesség...

- „...Ha majd a szellem és lelkiség napvilága ragyog...”


Címlapon:

E körben nem csak a klímaváltozásra, a globális felmelegedésre kell gondolni a tudós szerint, hanem például a fajok tömeges kihalására, a mai értelemben vett mezőgazdaság vagy az ipari alapú emberi civilizáció végére.
Ózd Farkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
Ózd Riz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
Ózd „Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Helyi Hírek
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdRiz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
ÓzdFarkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben