Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. május 21. kedd - Konstantin napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet - Ellenvélemény
Ózdi Magazin | 2017.07.10. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

Előfordul, hogy nem értünk egyet azzal, akivel beszélgetünk, akivel kapcsolatba kerülünk. Más a véleményünk, esetleg pont az ellentéte, mint a másiknak. De mit is kezdünk az ellenvéleményünkkel? Ez vérmérséklettől, szituációtól, és egyéb körülményektől függhet.

Lehet, hogy hallgatunk. Nem akarunk konfliktusba kerülni. Lehet, hogy hangot adunk ellenvéleményünknek. Ezt jellemünktől függően különböző hangerővel, hangnemben tehetjük meg. De vajon mi a helyes? Nem egy jó megoldás létezik, de van, amire érdemes odafigyelni, van, amit érdemes kerülni.

Hallgathatunk, ha nem tartjuk fontosnak ezt a témát, ha úgy gondoljuk nincs nagy jelentősége, és úgyse tudnánk meggyőzni a másikat. Hallgathatunk, ha előnyösebbnek látjuk a hallgatást, mint a beszédet. De ne hallgassunk, ha belül gyötrődünk emiatt, ha a belső hang nem hagy békén, ha úgy látjuk, ezzel segítünk a másiknak! Ha a beszéd mellett döntünk, akkor újabb kérdések merülnek fel. Hogyan? Hogyan mondjuk el ellenvéleményünket? Itt fontos szabálynak tartom, hogy a mondandónk soha ne a másik ellen, csak a véleménye ellen irányuljon. Azért, mert nem értünk vele egyet, ne bántsuk, ne gúnyoljuk, ne kritizáljuk őt magát! Mielőtt elmondanánk a saját véleményünket, gondoljuk át a másikét is!


Gondoljuk át, hogy vajon mi vezette őt erre a véleményre! Azt se felejtsük el, hogy attól még nem lesz igazunk, ha hangosabban szólunk! Egy ősi dakota mondás szerint: „Ha igazad van, nem kell hangerő. Ha meg nincs igazad, akkor pláne nem kell!” Szóval, ellenvéleményünk elmondásával ritkán győzzük meg a másikat. Lehet, hogy neki már évek, évtizedek óta rögzült szilárd véleménye van. Léteznek csoportok, akár az életben, akár a közösségi oldalakon, ahol hasonló gondolkodású emberek gyűlnek össze. Egy ilyen csoportba bemenni saját ellentétes véleményünkkel olyan, mintha darázsfészekbe nyúlnánk, ugyanakkor ugyanezzel a véleményünkkel egy másik csoportban helyeslést tapasztalunk, sok sok "lájkot"kapunk. Én úgy gondolom, hogy bemenni más véleménnyel rendelkezők csoportjába csak úgy érdemes, ha levesszük a "szemüvegünket", az az próbáljuk megérteni az ő álláspontjukat, és inkább hallgatunk, mint hogy bombát robbantanánk. Ha úgy érezzük nem tudunk hallgatni, és mégis elmondjuk, leírjuk ellenvéleményünket, azt szeretettel, alázattal tegyük,és nem felsőségünk, tévedhetetlenségünk tudatában! Tudnunk kell azt is, hogy ilyenkor ellenvélemények záporozhatnak ránk. Ezen ne sértődjünk meg, hiszen tudatosan mentünk a darázsfészekbe!

A szavak helyett mindig meggyőzőbb a viselkedésünk, a jellemünk. Ha valaki nyugodt tud maradni, nem kel ki magából, nem válik bántóvá, gúnyolódóvá, még ha ellentétes is a véleménye, általában tisztelik. Lehet az ellenfelet is tisztelni. De ha mégse tisztelik, de ő továbbra is nyugodt, és szeretetteljes tud maradni, az elég meggyőző érv. Jézus a kereszten, István, amikor megkövezték, és sok-sok mártír a máglyán, nem haraggal a szívében, nem átkozódva viselték a szörnyű fájdalmakat.

Azt mondták: Atyám, bocsáss meg nekik, nem tudják mit cselekszenek! Vagy azt: Uram, ne tulajdonítsd nekik ezt a bűnt!

Ez sokak számára meggyőzőbb érv volt, mint a korábbi prédikációk. Saulnak, a keresztények kegyetlen üldözőjének például az indította el a változást a szívében, hogy látta István viselkedését, amikor megkövezték. Nem rögtön változott meg, a Pál forduláshoz kellett még a Damaszkuszi út, kellett még Jézus Krisztus, kellett még a Szentlélek, de ez volt az első lépcsőfok. Nekünk szerencsére ilyen kegyetlen bánásmóddal nem kell szembenéznünk, de a tanulságokat levonhatjuk ezekből a régi történetekből.

Összefoglalva azt tudnám mondani, hogyha ellenvéleményünk van, mérlegeljünk, hogy mi a helyesebb, a hallgatás, vagy a szó. Ha a szó mellett döntünk, ne felejtsük, hogy attól még nem lesz igazunk, ha hangosabbak vagyunk! Mindig próbáljuk megérteni a másik oldalt is! Szeretettel mondjuk el a véleményünket, és ne sértődjünk meg, ha nem adnak nekünk igazat! A viselkedésünk pedig meggyőzőbb erővel bír, mint a szavaink.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – On-line világban...

- LÉLEKzet – Késő?

- LÉLEKzet – A sorban…

- LÉLEKzet – Szabadság…


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben