Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 21. vasárnap - Ágnes napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet - Ellenvélemény
Ózdi Magazin | 2017.07.10. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

Előfordul, hogy nem értünk egyet azzal, akivel beszélgetünk, akivel kapcsolatba kerülünk. Más a véleményünk, esetleg pont az ellentéte, mint a másiknak. De mit is kezdünk az ellenvéleményünkkel? Ez vérmérséklettől, szituációtól, és egyéb körülményektől függhet.

Lehet, hogy hallgatunk. Nem akarunk konfliktusba kerülni. Lehet, hogy hangot adunk ellenvéleményünknek. Ezt jellemünktől függően különböző hangerővel, hangnemben tehetjük meg. De vajon mi a helyes? Nem egy jó megoldás létezik, de van, amire érdemes odafigyelni, van, amit érdemes kerülni.

Hallgathatunk, ha nem tartjuk fontosnak ezt a témát, ha úgy gondoljuk nincs nagy jelentősége, és úgyse tudnánk meggyőzni a másikat. Hallgathatunk, ha előnyösebbnek látjuk a hallgatást, mint a beszédet. De ne hallgassunk, ha belül gyötrődünk emiatt, ha a belső hang nem hagy békén, ha úgy látjuk, ezzel segítünk a másiknak! Ha a beszéd mellett döntünk, akkor újabb kérdések merülnek fel. Hogyan? Hogyan mondjuk el ellenvéleményünket? Itt fontos szabálynak tartom, hogy a mondandónk soha ne a másik ellen, csak a véleménye ellen irányuljon. Azért, mert nem értünk vele egyet, ne bántsuk, ne gúnyoljuk, ne kritizáljuk őt magát! Mielőtt elmondanánk a saját véleményünket, gondoljuk át a másikét is!


Gondoljuk át, hogy vajon mi vezette őt erre a véleményre! Azt se felejtsük el, hogy attól még nem lesz igazunk, ha hangosabban szólunk! Egy ősi dakota mondás szerint: „Ha igazad van, nem kell hangerő. Ha meg nincs igazad, akkor pláne nem kell!” Szóval, ellenvéleményünk elmondásával ritkán győzzük meg a másikat. Lehet, hogy neki már évek, évtizedek óta rögzült szilárd véleménye van. Léteznek csoportok, akár az életben, akár a közösségi oldalakon, ahol hasonló gondolkodású emberek gyűlnek össze. Egy ilyen csoportba bemenni saját ellentétes véleményünkkel olyan, mintha darázsfészekbe nyúlnánk, ugyanakkor ugyanezzel a véleményünkkel egy másik csoportban helyeslést tapasztalunk, sok sok "lájkot"kapunk. Én úgy gondolom, hogy bemenni más véleménnyel rendelkezők csoportjába csak úgy érdemes, ha levesszük a "szemüvegünket", az az próbáljuk megérteni az ő álláspontjukat, és inkább hallgatunk, mint hogy bombát robbantanánk. Ha úgy érezzük nem tudunk hallgatni, és mégis elmondjuk, leírjuk ellenvéleményünket, azt szeretettel, alázattal tegyük,és nem felsőségünk, tévedhetetlenségünk tudatában! Tudnunk kell azt is, hogy ilyenkor ellenvélemények záporozhatnak ránk. Ezen ne sértődjünk meg, hiszen tudatosan mentünk a darázsfészekbe!

A szavak helyett mindig meggyőzőbb a viselkedésünk, a jellemünk. Ha valaki nyugodt tud maradni, nem kel ki magából, nem válik bántóvá, gúnyolódóvá, még ha ellentétes is a véleménye, általában tisztelik. Lehet az ellenfelet is tisztelni. De ha mégse tisztelik, de ő továbbra is nyugodt, és szeretetteljes tud maradni, az elég meggyőző érv. Jézus a kereszten, István, amikor megkövezték, és sok-sok mártír a máglyán, nem haraggal a szívében, nem átkozódva viselték a szörnyű fájdalmakat.

Azt mondták: Atyám, bocsáss meg nekik, nem tudják mit cselekszenek! Vagy azt: Uram, ne tulajdonítsd nekik ezt a bűnt!

Ez sokak számára meggyőzőbb érv volt, mint a korábbi prédikációk. Saulnak, a keresztények kegyetlen üldözőjének például az indította el a változást a szívében, hogy látta István viselkedését, amikor megkövezték. Nem rögtön változott meg, a Pál forduláshoz kellett még a Damaszkuszi út, kellett még Jézus Krisztus, kellett még a Szentlélek, de ez volt az első lépcsőfok. Nekünk szerencsére ilyen kegyetlen bánásmóddal nem kell szembenéznünk, de a tanulságokat levonhatjuk ezekből a régi történetekből.

Összefoglalva azt tudnám mondani, hogyha ellenvéleményünk van, mérlegeljünk, hogy mi a helyesebb, a hallgatás, vagy a szó. Ha a szó mellett döntünk, ne felejtsük, hogy attól még nem lesz igazunk, ha hangosabbak vagyunk! Mindig próbáljuk megérteni a másik oldalt is! Szeretettel mondjuk el a véleményünket, és ne sértődjünk meg, ha nem adnak nekünk igazat! A viselkedésünk pedig meggyőzőbb erővel bír, mint a szavaink.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – Gazdálkodás...

- Önmagunk csapdái...

- LÉLEKzet – Békesség...

- „...Ha majd a szellem és lelkiség napvilága ragyog...”


Címlapon:

E körben nem csak a klímaváltozásra, a globális felmelegedésre kell gondolni a tudós szerint, hanem például a fajok tömeges kihalására, a mai értelemben vett mezőgazdaság vagy az ipari alapú emberi civilizáció végére.
Ózd Farkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
Ózd Riz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
Ózd „Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Helyi Hírek
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdRiz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
ÓzdFarkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben